Τρίτη 14 Ιουλίου 2009

Νόμιμη η τοποθέτηση Παπαγγελόπουλου στην ΕΥΠ;



Στη θέση του πρέσβη κ. Ιωάννη Κοραντή αναλαμβάνει ως διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) ο τ. Αντεισαγγελέας Εφετών Αθηνών κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Η τοποθέτηση αυτή εντάσσεται στη γενική αναδιάρθρωση των υπηρεσιών τάξης και ασφάλειας που γίνεται κάτω από την άτυπη ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Από τις αρχές του χρόνου, αφού έγιναν οι πρώτες ουσιαστικές συναντήσεις με στελέχη ξένων υπηρεσιών, προϊσταμένους των αντίστοιχων Ελληνικών τμημάτων και εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας, με αφορμή τα γεγονότα του περασμένου χρόνου που οδήγησαν σε επεισόδια στο κέντρο των πόλεων, αποφασίστηκε ότι έπρεπε να ληφθούν σοβαρά μέτρα αναδιοργάνωσης.

Οι ξένοι είχαν παρατηρήσει τότε ότι με τα ανεπαρκή τεχνικά μέσα που διαθέτει η Ελλάδα, το φιλελεύθερο νομικό πλαίσιο και την αμφισβητήσιμη ποιότητα των στελεχών της σε καίρια σημεία ήταν αδύνατο να αντιμετωπιστεί σοβαρά οποιοδήποτε φαινόμενο σαν εκείνα που παρουσιάστηκαν τον περασμένο χρόνο αλλά και άλλα που δεν έχουν εκδηλωθεί ακόμη.

Η ανησυχία στηρίζεται στο γεγονός ότι πιθανόν να υπάρχει διασύνδεση οργανωμένου εγκλήματος και της αποκαλούμενης "τρομοκρατίας" αλλά κυρίως στην πιθανότητα της σχέσης αυτών των δύο με σκοπούς που ανάγονται στη σφαίρα κινήσεων στη διεθνή πολιτική και οικονομική σκακιέρα.

Μεγάλο ενδιαφέρον επίσης προξενεί το γεγονός αμφισβήτησης του πολιτικού συστήματος και εν γένει της πολιτικής εξουσίας μέσα από σαφείς ιδεολογικές τάσεις που έχουν εκδηλωθεί στην Ελλάδα.

Αν εκδηλώσεις βίας αποκτήσουν ιδεολογικό περιεχόμενο και αν δεχθούν την υποστήριξη, έστω και μη φανερά εκφρασμένη, της κοινής γνώμης τότε πιθανόν να δημιουργηθεί ένα ισχυρό ρεύμα που με τη σύγχρονη τεχνολογία θα περάσει πολύ σύντομα και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου υπάρχει έτοιμο έδαφος να αναπτυχθεί.

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έδωσε μια καλή ευκαιρία για γενικό ξεκαθάρισμα και λήψη σημαντικών αποφάσεων.

Κάτω από την πρόφαση και την κυβερνητική μετάφραση της λαϊκής εντολής υιοθετούνται μέτρα που δύσκολα θα έπαιρνε η κυβέρνηση ένα χρόνο νωρίτερα.

Η τοποθέτηση του κ. Παπαγγελόπουλου
όμως ως διοικητή της ΕΥΠ σκοντάφτει, κατά τη γνώμη μας, από άποψη νομιμότητας.

(Δεν προβλέπεται καταρχήν από το Ν. 3649/2008 που ρυθμίζει τη λειτουργία της ΕΥΠ ενώ είναι αντίθετη και με γενικές και ειδικές διατάξεις σχετικές με τη Δικαιοσύνη.)

Ιδιαίτερα δε αν η ιδιότητά του ως εισαγγελικού λειτουργού δεν έχει διακοπεί με παραίτησή του από το δικαστικό σώμα, αλλά απλά έχει ανασταλεί, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, τότε μάλλον δεν είναι επιτρεπτή η ανάληψη καθηκόντων στη νέα του θέση και παράνομη κάθε σχετική απόφαση.

Τίθεται όμως και ένα θέμα ηθικής τάξης:

Ποιός είναι ο φυσικός χώρος του κου Παπαγγελόπουλου; Η
ΕΥΠ ή η δικαστική εξουσία;

Αν είναι η ΕΥΠ, τότε τι έκανε τόσα χρόνια στη δικαστική εξουσία;

Αν είναι η δικαστική εξουσία, τότε τι θα κάνει τώρα στην ΕΥΠ;


Επικοινωνία: