Σάββατο 15 Αυγούστου 2009

Στέφανος Χρήστου: Κιθαρίστας ή Ντράμερ;

Μαντολίνο ή ... μπουζούκι;

Όλοι οι καλοί μουσικοί μπορούν να αποδώσουν ικανοποιητικά παίζοντας κάθε όργανο. Το ίδιο ισχύει με τους πολιτικούς και δη (και) με τους κομματικούς.

Αυτό μάλλον σκέφτηκε ο Στέφανος Χρήστου, πρώην δήμαρχος Κορυδαλλού για 12 χρόνια και ίσως όχι άδικα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τοπική εφημερίδα "Εν Πειραιεί" (7.7.2009) ο κος
Χρήστου όμως λέει μια μεγάλη αλήθεια:"Τιμή μου να υπηρετήσω το ΠΑΣΟΚ από άλλο μετερίζι".

Το ΠΑΣΟΚ υπηρετούσε λοιπόν τόσα χρόνια ο κος δήμαρχος και όχι τους δημότες.

Ίσως γι' αυτό το λόγο δεν συμμετείχε, ως δημοτικός σύμβουλος Κορυδαλλού πλέον, στην ψηφοφορία του δημοτικού συμβουλίου που συζητούσε το σοβαρό θέμα σύναψης δανείου από το δήμο Κορυδαλλού για την πληρωμή χρεών προς την ΕΥΔΑΠ.

Χρεών 1.600.000 ευρώ για τα οποία έχει τον πρώτο λόγο αφού ήταν δήμαρχος της πόλης
όταν για πολλά χρόνια ο λογαριασμός "φούσκωνε".

(βλ. Δήμος Κορυδαλλού: Αποφασίζουμε να σας χρεώσουμε)

Μέρος του άρθρου της εφημερίδας "Εν Πειραιεί" αναδημοσιεύεται στο blog Τενεκεδούπολη
με σχόλια του blogger ως εξής:

"...Ο επί 12 χρόνια δήμαρχος Στέφανος Χρήστου μιλά για το έργο του και την επόμενη μέρα...

"Τιμή μου να υπηρετήσω το ΠΑΣΟΚ από άλλο μετερίζι".




Η υποψηφιότητα για την έδρα θεωρείται πλέον δεδομένη.

Από όσα μαθαίνω, (για το μετερίζι αυτό), έχουν ενεργοποιηθεί προ πολλού οι στενοί φίλοι του κυρίου Χρήστου.

Η εφημερίδα, που έχει ψάλει ουκ ολίγα στο παρελθόν στον πρώην δήμαρχο Κορυδαλλού, πραγματοποιεί την έναρξη της κωλοτούμπας της, φιλοξενώντας τώρα συνέντευξη, εκφράζοντας για πρώτη φορά μετά από χρόνια ένα θετικό περιεχόμενο για τον -πιθανότατα- αυριανό βουλευτή του ΠΑΣΟΚ.

Η εργολαβία υποστήριξης της πλευράς Κασιμάτη, δεν απαιτεί πια ως καθήκον του Κασιματέικου τύπου να απαξιώνεται -δικαίως και αδίκως- ο πρώην δήμαρχος.

Ο κύριος Χρήστου, προετοιμάζεται, να διεκδικήσει σταυρό για ένα μακρύ κοινοβουλευτικό μέλλον, έχοντας μαζί του μια ολόκληρη δημοτική παράταξη, μεγάλο μέρος του κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ στον Κορυδαλλό και πολλούς φίλους σε όλη την περιφέρεια.

Σύσκεψη πολλών στελεχών της δημοτικής κίνησης "σύγχρονος ανθρώπινος Κορυδαλλός"
έγινε πριν λίγες μέρες.

Εκεί συζήτησαν και αποφάσισαν άπαντες, να απορρίψουν κάθε πρόταση που θα διατυπωθεί από την πλευρά Κασιμάτη για φιλοξενία σε "ανεξάρτητο" ψηφοδέλτιο.

Αποφάσισαν να συνεχίσουν την λειτουργία της παράταξης, που δεν έχει καταρρεύσει.

Αυτή η απόφαση, θα αποδειχτεί καθοριστικής σημασίας για τα δημοτικά πράγματα.

"Όποιος προσχωρήσει στο πράγμα Κασιμάτη θα καταγγελθεί ανοιχτά από εμάς".

Δήλωναν με χαρακτηριστικό τρόπο προχτές δύο στελέχη της παράταξης Χρήστου και μέλη της τοπικής οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ.

Αυτά, τα είπαν και σε βουλευτές και σε τοπικούς παράγοντες και σε όλες τις πλευρές.

Για να είναι ξεκάθαροι..."


Βεβιασμένα πάντως οι δεσμεύσεις και τα συμπεράσματα. Ο καιρός που μπορούσε κάποιος με πυροτεχνήματα να δημιουργήσει αναγκαστικά δεδομένα ή ρεύμα αποδοχής έχει παρέλθει προ πολλού.

Θα έπρεπε να επισκέπτεται πιο συχνά το δημοτικό συμβούλιο όταν συνεδριάζει ο κος Χρήστου για να φιλοδοξεί να προσφέρει μελλοντικά από άλλο μετερίζι έστω και στο ΠΑΣΟΚ όπως λέει.

Δεν πρόκειται για κριτική στο πρόσωπο του πρώην δημάρχου που οι πολίτες του Κορυδαλλού τον επέλεξαν πολλές φορές επιβεβαιώνοντας το έργο του.

Πρόκειται για αποκάλυψη του αδιεξόδου που τελικά οδηγεί ο κομματισμός ακόμη και στους ίδιους τους κομματικούς και μάλιστα με πολλά ευτράπελα.

Για όσους γνωρίζουν, τόσο τα πολιτικά πρόσωπα, οι δήμαρχοι, οι νομάρχες, κλπ όσο και οι διοικητικοί της τοπικής αυτοδιοίκησης δηλαδή οι γενικοί γραμματείς αποφασίζονται και ουσιαστικά διορίζονται από το κόμμα.

Οι γενικοί γραμματείς είναι αυτοί που λύνουν και δένουν και απόφαση δε μπορούν να βγάλουν οι δήμαρχοι και οι νομάρχες αν δεν βάλουν οι γενικοί, τα καλά παιδιά του κόμματος, την υπογραφή τους.

Αν λοιπόν καμιά φορά μουτζώνετε με τα δύο χέρια, παρακαλούμε, μόνο το ένα να κατευθύνετε στο δήμαρχο ή το νομάρχη.


Αν έχετε ώρα συνεχίστε να διαβάζετε γιατί η όλη ιστορία βγάζει πολύ γέλιο:

Είναι 15 Ιανουαρίου 2006.

"Επίτιμο μέλος του Συνδέσμου Βελανιδιωτών Λακωνίας «Η Μυρτιδιώτισσα» ανακηρύχθηκε ο Δήμαρχος Κορυδαλλού Στέφανος Χρήστου κατά τα διάρκεια της εκδήλωσης για την κοπή πίτας του Συνδέσμου, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 15 Ιανουαρίου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Κορυδαλλού.

Η ανακήρυξη έγινε ύστερα από πρόταση του Προέδρου του Συνδέσμου κ. Παναγιώτη Τριπόντικα και ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, που επικύρωσε ομόφωνα η Γενική Συνέλευση.

Την παρουσίαση του Δημάρχου και της διαδρομής του, έκανε ο Γενικός Γραμματέας της Νομαρχίας Πειραιά κ. Μανώλης Αντωνάκος, ο οποίος κατάγεται από τα Βελανίδια.

Την απονομή στον Δήμαρχο έκανε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Παναγιώτης Σκανδαλάκης, ενώ παρευρέθηκαν

ο Νομάρχης Λακωνίας κ. Κωνσταντίνος Φούρκας,
ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Λακωνίας κ. Νίκος Καλογεράκος,
ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κορυδαλλού κ. Ανδρέας Καπελεντζής,
οι Αντιδήμαρχοι Κορυδαλλού κ. Γιώργος Δημόπουλος και κα Μερόπη Κατσάνου και Κερατσινίου κ. Αντώνης Καλογεράς,
οι δημοτικοί σύμβουλοι Κορυδαλλού κα Αλεξάνδρα Κρούπη και Ελένη Γεωργά,
ο Αστυνομικός υποδιευθυντής της ΕΛΑΣ κ. Γιώργος Κουτσούκαλης και
ο πρώην αναπληρωτής διοικητής του Γενικού Κρατικού Νικαίας κ. Μιχάλης Γεωργάς.

Απόσπασμα ομιλίας κ. Μανώλη Αντωνάκου


"...Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Βελανιδιωτών "Η Μυρτιδιώτισσα" μου ζήτησε να παρουσιάσω σήμερα το τιμώμενο πρόσωπο της εκδήλωσής μας τον κ. Στέφανο Χρήστου Δήμαρχο Κορυδαλλού και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος.

Το γεγονός αυτό αποτελεί για μένα ιδιαίτερη τιμή αφού όπως γνωρίζετε επί έξι συνεχή χρόνια ήμουν στενός συνεργάτης του.

Εάν είχα κληθεί να σας μιλήσω για τον Δήμαρχο Κορυδαλλού όντας Γενικός Γραμματέας του Δήμου θα αισθανόμουν άβολα.

Το ίδιο και εκείνος.

Γιατί πιθανόν οι αναφορές μου να κινδύνευαν να πάρουν διαστάσεις υποκειμενικές.

Τώρα όμως που δεν υπηρετώ στο Δήμο Κορυδαλλού, μου είναι πιο εύκολο να σας μιλήσω για τον αγαπητό μας φίλο κ. Στέφανο Χρήστου.

Θα προσπαθήσω λοιπόν σύντομα να σας ενημερώσω για την πορεία του ώστε να καταλάβετε τη σπουδαιότητα της απόφασης του Συνδέσμου Βελανιδιωτών να τον ανακηρύξει επίτιμο μέλος του.

Θα διαπιστώσετε επίσης ότι η καταγωγή του, η ζωή του και η πορεία του έχει όμοια χαρακτηριστικά με των δικών μας ανθρώπων των Βελανιδιωτών.

Ο Στέφανος Χρήστου γεννήθηκε στις Οινούσες της Χίου το 1954.

Γιος ναυτικής οικογένειας.

Ο πατέρας του παλιός ναυτικός ο κυρ. Γιώργης ζει μόνιμα στο νησί του στις Οινούσες μαζί με τη γυναίκα του την κυρία Αγγελική.

Ζουν και αναπνέουν αγναντεύοντας το απέραντο γαλάζιο εκεί στην εσχατιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου όπως και οι δικοί μας συνταξιούχοι που αγναντεύουν τη θάλασσα του Κάβο Μαλιά και του Μυρτώου Πελάγους.

Άλλωστε οι Οινούσες όπως όλοι γνωρίζετε, είναι τόπος με μεγάλη ναυτική παράδοση.

Στον Κορυδαλλό ήρθε το 1961, 7 ετών και τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο. Μετά την αποφοίτησή του από το Γυμνάσιο έδωσε εξετάσεις και πέτυχε την εισαγωγή του στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών όπου αποφοίτησε το 1977.

Ήρθε στον Κορυδαλλό από την Πατρίδα του όπως ήρθαμε όλοι εμείς από την δική μας Πατρίδα στον Πειραιά, στο Κερατσίνι, στον Κορυδαλλό και αλλού.

Στα φοιτητικά του χρόνια σπουδάζει και εργάζεται.

Το 1978 με προσωπικές του οικονομίες αφού τα οικονομικά της οικογένειας ήταν δύσκολα, φεύγει για μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία.

Στον Κορυδαλλό επιστρέφει το 1980.

Τότε αρχίζει την επαγγελματική – επιστημονική του πορεία ως Δικηγόρος στο Ναυτιλιακό τομέα πρώτα σε μεγάλο δικηγορικό γραφείο του Πειραιά ενώ το 1982 ανοίγει δικό του δικηγορικό γραφείο στον Πειραιά.

Ο Στέφανος Χρήστου αν και διαπρέπει ως δικηγόρος από την αρχή, δεν ξεχνά τη γενέτειρά του τις Οινούσες και πάντα εκφράζει την επιθυμία του να βοηθήσει τον τόπο του μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Αυτή την αγάπη, ήθελε ο Στέφανος Χρήστου να την μετατρέψει σε έργο υπέρ του τόπου του και των συμπατριωτών του.

Έτσι το 1986 κατέβηκε υποψήφιος Δήμαρχος στις Οινούσες.

Όμως αυτή η επιθυμία του για έργο στον τόπο του παρεμποδίστηκε. Άλλωστε ουδείς προφήτης στον τόπο του.

Βέβαια αργότερα όταν το 1994 εξελέγη Δήμαρχος στον Κορυδαλλό, κάποιοι στις Οινούσες μετάνιωσαν. Ήταν όμως αργά.

Από το 1994 μέχρι σήμερα εκλέγεται για τρεις συνεχείς τετραετίες Δήμαρχος Κορυδαλλού και οδεύει προς την τέταρτη τον Οκτώβριο του 2006.

Είναι τέτοια η αποδοχή του που παρά την όποια φθορά που συνήθως έχει κάθε Διοίκηση πετυχαίνει από τετραετία σε τετραετία να ανεβάζει το ποσοστό της εκλογικής επιτυχίας του, γιατί έκανε πράξη την αρχή ότι η Αυτοδιοίκηση ως θεσμός πρέπει να ανήκει και υπηρετεί όλους τους πολίτες ανεξάρτητα από κόμματα και χρώματα.

Το 2003 εξελέγη στο ανώτερο όργανο των Δημάρχων της χώρας στο ΔΣ της ΚΕΔΚΕ.

Με την εικοσαετή πορεία του στην Αυτοδιοίκηση και ειδικότερα ως Δήμαρχος και ως μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ έβγαλε τον Κορυδαλλό από τα στενά του όρια μετατρέποντάς τον από μικρή συνοικία σε μεγάλη σύγχρονη πόλη με φήμη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Διατελεί αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Δημοτικών Κινηματογράφων στο οποίο συμμετέχουν 8 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Εκπροσώπησε τον Κορυδαλλό και τη χώρα σε διεθνές συνέδριο Αυτοδιοίκησης στην Αυστρία και συνομίλησε με τον πρώην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Ρομάνο Πρόντι.

Η αδελφοποίηση του Δήμου Κορυδαλλού με το Μπεΐτ Σαχούρ της Παλαιστίνης (το χωριό των ποιμένων) και με τον Δήμο Άγιο Δομέτιο Κύπρου, το Δήμο όπου τα ¾ είναι κατεχόμενα από τους Τούρκους φέρουν την υπογραφή του Στέφανου Χρήστου.

Με τέτοιες ενέργειες αναδεικνύεται η διπλωματία των πολιτών ως καθοριστικός παράγοντας για την ειρήνη των λαών, την συμφιλίωση και την προώθηση κοινών στόχων και προγραμμάτων.

Τον Δήμαρχο τον γνώρισα το 1993 και αργότερα την οικογένειά του, την σύζυγό του Βασιλική και τα δυο τους παιδιά τον Γιώργο και την Αγγελική, τον πατέρα του και την μητέρα του.

Τα χρόνια που συνεργαστήκαμε από το 1999 μέχρι και το 2004 ήταν η αφορμή για να γνωρίσει τα Βελανίδια, το Σύνδεσμο και τους Βελανιδιώτες.

Ήταν το καλοκαίρι του 2002 όταν παρά τον δικό του αγώνα για την επανεκλογή του ήρθε για μια εβδομάδα στα Βάτικα για να στηρίξει έμπρακτα την δική μου υποψηφιότητα.

Μαζί όμως με τις προεκλογικές μας δραστηριότητες και περιοδείες είχε την ευκαιρία να ψάλλει ως Βυζαντινός ψάλτης που είναι, ανήμερα το δεκαπενταύγουστο στην Παναγιά του Παραδεισίου ενώ την επομένη έψαλλε στην Παναγιά Μυρτιδιώτισσα στα Βελανίδια.

Παραβρέθηκε στο Βελανιδιώτικο γλέντι του 2002 στην αυλή της Εκκλησίας καθώς επίσης και στο γλέντι των Λαχιωτών στα Καλένια και παράλληλα γνώρισε τον Άγιο Νικόλαο, την Νεάπολη, τον Μαραθιά και τον Κάμπο.

Όταν περπατούσαμε στη Νεάπολη πολλοί Βατικιώτες, Κορυδαλλιώτες και Πειραιώτες έρχονταν να του σφίξουν το χέρι δίνοντάς του έτσι τη δυνατότητα να συνειδητοποιήσει το πόσοι Βατικιώτες είναι κάτοικοι και δημότες του Κορυδαλλού.

Όμως ο ίδιος αγάπησε τα Βελανίδια και τους Βελανιδιώτες περισσότερο απ΄ όλους.

Έτσι χωρίς δεύτερη σκέψη και παρά το ότι ο Σύνδεσμος έχει έδρα τον Πειραιά και όχι τον Κορυδαλλό ανταποκρίθηκε στο αίτημά μου για την παραχώρηση αυτής της αίθουσας το 2004 για την κοπή της πίτας του Συνδέσμου.

Πράγμα που έγινε και το 2005 όπου μαζί με την αίθουσα διατέθηκε και το απαιτούμενο προσωπικό του Δήμου για την υποστήριξη των εκδηλώσεων.

Δεν περιορίστηκε όμως μόνο σε αυτά.

Πριν 4 μήνες ζητήσαμε να διαθέσει δωρεάν πούλμαν για να πάνε στα Βελανίδια οι συγχωριανοί για την εορτή της Μυρτιδιώτισσας και τα έσοδα των εισιτηρίων να έμεναν στο Σύνδεσμο.

Και σ’ αυτό ανταποκρίθηκε αμέσως.

Πρέπει επίσης, φίλοι και φίλες να γνωρίζετε ότι και η σημερινή εκδήλωση γίνεται πάλι εδώ ανατρέποντας με εντολή του Δημάρχου το πρόγραμμα των θεατρικών παραστάσεων που γίνονται σ’ αυτό το χώρο.

Γιατί η αίθουσα είναι φέτος νοικιασμένη σε θίασο και δεν θα μπορούσε να γίνει εδώ η κοπή της πίτας εφέτος.

Γι’ αυτό λέμε ότι ο Δήμαρχος Κορυδαλλού είναι αρωγός στις προσπάθειες του Συνδέσμου μας.

Πολύ σωστά ο Σύνδεσμος τον τιμά με τον τρόπο αυτό.

Αποτελεί δε εξαιρετική τιμή για όλους μας ότι ο Στέφανος Χρήστου θα ανήκει από σήμερα στη μεγάλη Βελανιδιώτικη οικογένεια.

Συγχαίρω το ΔΣ για την απόφασή του αυτή και φυσικά τη ΓΣ που την επικύρωσε.

Εύχομαι να βρεθούν και άλλοι οι οποίοι θα μιμηθούν το παράδειγμα του Δημάρχου Κορυδαλλού.

Για το σημερινό γεγονός αισθάνομαι διπλή χαρά ως άνθρωπος της Αυτοδιοίκησης και πιστεύω και όσοι συμπατριώτες έχουν υπηρετήσει το θεσμό αλλά και ως Βελανιδιώτης.

Γιατί είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι ο Δήμαρχος Κορυδαλλού με τη στάση του, τις ιδέες του και τις προτάσεις του έχει συμβάλλει στη διαμόρφωση του νέου πλαισίου για την Αυτοδιοίκηση στη Χώρα μας.

Για το ρόλο και την προοπτική της, για την πραγματική αποστολή της.

Στο νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων που σύντομα θα ψηφιστεί από τη Βουλή έχουν συμπεριληφθεί προτάσεις του οι οποίες αναβαθμίζουν το θεσμό στο σύνολό του.

Του εύχομαι υγεία ατομική, οικογενειακή και επιτυχίες.

Είμαι βέβαιος ότι μαζί με την πολυετή εμπειρία του ως Δήμαρχος αλλά και ως αυριανός διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών του τμήματος Πολιτικών Επιστημών θα συνεχίσει να βοηθά το Σύνδεσμο Βελανιδιωτών και την εκπλήρωση των στόχων του, αλλά και τις προσπάθειες μας για την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων του χωριού μας της ύδρευσης, του αλιευτικού καταφυγίου, της ασφαλτόστρωσης των δρόμων προς Άγιο Θωμά και Άγιο Παύλο καθώς και κάθε αναπτυξιακής προοπτικής των Βελανιδίων.

Συμβολή που αξιώνουμε και από τους εκπροσώπους μας σε επίπεδο Δήμου, Νομού, Κοινοβουλίου και Κυβέρνησης.

Από σήμερα λοιπόν ο Δήμαρχος Κορυδαλλού είναι Βελανιδιώτης.

Όμως εμείς οι Βελανιδιώτες είμαστε Λάκωνες.

Για αυτό την απονομή στο Δήμαρχο θα κάνει ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τάκης Σκανδαλάκης."

[ΝΔ - στη φωτογραφία]


Λες και βγήκε ο λόγος από σενάριο Ελληνικής ταινίας. Κρίμα, έχει συγχωρεθεί ο Παπαγιαννόπουλος.

Ο Μανώλης Αντωνάκος προσφέρει από το 2005 τις υπηρεσίες του στο νομάρχη Πειραιά ως Γενικός Γραμματέας της νομαρχίας.

Λέτε να δούμε μεθαύριο το Γιάννη Μίχα Βελανιδιώτη;

Επικοινωνία: