Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

Πολλά φυτά στην Πεντέλη




Ολοκληρώθηκε με επιτυχία (στο μέρος της επικοινωνίας) και αυτή η δεντροφύτευση του ΣΚΑΪ που πραγματοποιήθηκε σήμερα 10.1.2010 στο κτήμα της Δουκίσσης Πλακεντίας στην Πεντέλη όπου βρίσκεται και το ομώνυμο κτήριο.

Ο σταθμός δείχνει μια ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα περιβάλλοντος και αυτό φαίνεται και από τις ενημερωτικές εκπομπές του αλλά και από τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει για τη δεντροφύτευση των καμμένων εκτάσεων στις πλαγιές της Αττικής.





Η στρατηγική αυτή του ΣΚΑΪ δικαιολογείται επιχειρηματικά αφού τα τελευταία χρόνια όλα τα μεγάλα γραφεία συμβούλων στο εξωτερικό τονίζουν τη σημασία, ως εργαλείου μάρκετιν, ενός περιβαλλοντικού προφίλ για κάθε οικονομικό και πολιτικό οργανισμό.

Σε τελική πάντως ανάλυση αυτό που ενδιαφέρει τους πολίτες δεν είναι τα αγνά αισθήματα ή η σκοπιμότητα ενός ιδιωτικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού αλλά αυτό που μένει τελικά ως αποτέλεσμα στην κοινωνία.





Δηλαδή, οι δράσεις αυτές δημιουργούν οικονομικό και κοινωνικό πλεόνασμα; Προσθέτουν αξία που θα μπορούσε ίσως και να μετρηθεί οικονομικά; Δημιουργούν κάποιο κοινωνικό ή οικονομικό κεφάλαιο;





Από την άλλη μεριά ποιό είναι το πραγματικό κόστος αυτών των ενεργειών; Είναι πράγματι αποτελεσματικές;

Στην περίπτωση του ΣΚΑΪ είναι δύσκολο και πρόωρο να δώσει κάποιος μια βέβαιη απάντηση.





Ωστόσο η ακρόαση από το ραδιόφωνο και η παρακολούθηση από την τηλεόραση των απ' ευθείας καλύψεων του σημερινού γεγονότος της δεντροφύτευσης στο κτήμα της Δούκισσας της Πλακεντίας κοντά στην πλατεία Χαραυγής της Πεντέλης όπου παρέλασαν κάποιοι που καμία ουσιαστική σχέση έχουν με την ανιδιοτέλεια, μας κάνει να θέλουμε να σας παρουσιάσουμε με άλλο μάτι ορισμένες εικόνες που δεν έδειξαν οι κάμερες.





Καταρχήν, ενώ ολόκληρες πλαγιές δίπλα όπως και μέσα στο κτήμα της Δουκίσσης κάηκαν οι φορείς που οργάνωσαν τη δεντροφύτευση (κύρια ο Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού - ΣΠΑΠ, αλλά και ο ΣΚΑΪ) περιορίστηκαν στα 20 στρέμματα της περιφραγμένης ιδιοκτησίας.





Πρόεδρος του ΣΠΑΠ, στο διοικητικό συμβούλιο του οποίου συμμετέχουν 23 δήμοι, είναι ο τ. στρατιωτικός Δημήτρης Στεργίου - Καψάλης που για τρίτη θητεία βρίσκεται στη θέση του δημάρχου Πεντέλης με κύριο σύνθημά του το "Πεντελικό Περιβάλλον".





[Περισσότερα στους ιστοχώρους www.spap.com.gr και www.penteli.gr]

Στον περιορισμένο αυτό χώρο λοιπόν του κτήματος δηλώθηκε ότι φυτεύτηκαν πάνω από 2.500 δενδρύλια που ασφαλώς δεν μπορεί να είναι αλήθεια.





Ωστόσο τοποθετήθηκαν στο χώμα, σε λάκκους που είχαν προετοιμαστεί από πριν από τους υπεύθυνους και σε λάθος βάθος, τόσα πολλά φυτά ώστε μόνο η απόσταση η οποία βρίσκεται το ένα από το άλλο να επιβεβαιώνει ότι καμία πολύ σοβαρή μελέτη δεν έγινε παρά τα όσα δηλώθηκαν στο κανάλι.





Το πλήθος του κόσμου μάλιστα πατώντας τα νέα άγρια φυτά που ξεπρόβαλαν από το έδαφος συμπλήρωσαν την καταστροφή του δήμου με αποτέλεσμα να μην μιλάμε για αποκατάσταση της φυσικής χλωρίδας αλλά για τη δημιουργία ενός δασόκηπου που για να μπορέσει να υπάρξει έστω στο ελάχιστο ποσοστό των δενδρυλλίων που φυτεύτηκαν θα χρειάζεται τόνους νερού και εκατοντάδες εργατοώρες φροντίδας κάθε χρόνο.





Ενώ αν παραμεληθεί τότε θα αποτελεί προσάναμμα μιας πυρκαγιάς που θα κάψει ό,τι θα έχει απομείνει από το δάσος της Πεντέλης τα επόμενα χρόνια επαναφέροντας τη δυσάρεστη κατάσταση των καμμένων εκτάσεων.





Απορία προξενεί το γεγονός ότι φυτεύτηκαν έλατα στο υψόμετρο αυτό ενώ δεν ευδοκιμούν στη φύση.

Η καλύτερη τεχνική κατά τη γνώμη μας, αν πρέπει και είναι ωφέλιμο να επανέλθουν τα πράγματα στην προηγούμενη κατάσταση, είναι η πραγματική προστασία των καμμένων περιοχών από την καταπάτηση των κερδοσκόπων και τη βόσκηση των οικόσιτων ζώων και τίποτε άλλο.

Ακόμη και αν το δάσος έχει καεί πολλές φορές δεν είναι αληθές ότι δεν μπορεί να αναγεννηθεί καθώς η φυσική επέκταση της γειτονικής χλωρίδας θα εισβάλλει και στον χώρο που έχει καεί ακόμη και αν αυτό θα χρειαστεί αρκετά χρόνια.





Αυτό άλλωστε ήδη έχει αρχίσει να συμβαίνει ακόμη και σε χώρους που δεν είναι επιθυμητό.





Η αμέσως επόμενη καλύτερη μέθοδος είναι η Tsuchi Dango μια αρχαία Ιαπωνική ευρεσιτεχνία σποράς με "βόμβες" σπόρων.





Πρόκειται για μπάλες αργιλικού χώματος που περιέχουν σπόρους με τα φυτά που θέλουμε να αναπτυχθούν, στην περίπτωσή μας η τοπική βλάστηση, τις οποίες απλά πετάμε στο χώρο σποράς.

Με τη βροχή το χώμα της μπάλας που προστάτευε τους σπόρους από τους εχθρούς τους θα αποτελέσει και το φυσικό πρώτο στρώμα δημιουργίας ριζώματος που στη συνέχεια θα απλωθεί φυσικά στο υπέδαφος.

Ο Ιάπωνας μικροβιολόγος Μασανόμπου Φουκουόκα, χρησιμοποιώντας αυτήν την τεχνική ξεκίνησε τη μοντέρνα επανάσταση της καλλιέργειας χωρίς όργωμα που αποδεικνύεται και οικονομικά ότι, αν και δεν έχει παραγωγικά αποτελέσματα σε όγκο ωστόσο, τα προϊόντα που παράγονται δίνουν κέρδος στον καλλιεργητή αφού δεν έχει πληρώσει σχεδόν τίποτα σε κόστος για κεφάλαιο, εργασία, λιπάσματα, κλπ.

Ενώ, θα πρέπει να αξιολογείται και το γεγονός της εξωτερικής θετικής επίδρασης μιας τέτοιας παραγωγής, αλλά και της θρεπτικής αξίας των καρπών και της διατήρησης των παραγωγικών δυνάμεων των εδαφών.

Με τέτοιο περίπου τρόπο μια μοντέρνα επανάσταση των "Ανταρτών των Παρτεριών" έχει ξεκινήσει από πολίτες που παρεμβαίνουν εκεί που το παρακράτος έχει αποτύχει και έχουν πάρει την κατάσταση στα χέρια τους. Αμφισβητούν την εξουσία όχι φυτεύοντας βόμβες αλλά σπόρους και φυτά κυρίως πετώντας μπάλες σπόρων αλλά και με νυκτερινές επιδρομές στους ακάλυπτους των πόλεων.





Στη χώρα μας πάλι που όλα γίνονται "αρπαχτά" ακόμη και αυτή η σημερινή συνεργασία ΣΔΙΤ, δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για κοινωνικό σκοπό αποδεικνύεται μη αποτελεσματική και πιθανόν υστερόβουλη.

Μπορεί λοιπόν να φανταστεί κανείς τι θα συνέβαινε αν συνεργάζονταν και θεσμικά με χειρότερη παγιωμένη αντίληψη οι ιδιώτες με τους δημοσίους αφού τέτοια διάκριση είναι πολύ θολή στην πατρίδα μας.

Ένα άλλο σημαντικό παράπλευρο κόστος τέτοιων ενδεχομένως ελαφρά σχεδιασμένων ενεργειών είναι ότι φθείρεται και το κίνημα του όποιου εθελοντισμού υπάρχει και συντηρείται στην Ελλάδα.

Όταν ο πραγματικός εθελοντής, που δεν προσδοκά σε οικονομικά ανταλλάγματα, που έχει δώσει κόπο και χρήμα μειώνοντας την προσωπική του περιουσία, γυρνά σπίτι του και βλέπει στην τηλεόραση τα πρόσωπα των κρατικοδίαιτων να καπελώνουν και να χαραμίζουν την προσπάθειά του για την προσωπική τους προβολή, κυνηγώντας το φακό και το μικρόφωνο των ΜΜΕ, μόνο χαρά και ικανοποίηση δεν αισθάνεται.





Ο ηθοποιός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Βούρος εμφανίστηκε με σακάκι και σκαρπίνι στη δενδροφύτευση εκφράζοντας κάποια πολύ δύσκολα νοήματα που δεν ήταν δυνατό να κατανοήσουμε.





Ο υφυπουργός Δημήτρης Δρούτσας έφερε το έλατο του υπουργείου Εξωτερικών αλλά και το δικό του από το σπίτι ειδικά για την εκδήλωση.





Ο πρόεδρος των Αιγυπτίων εργαζομένων στην Ελλάδα Γιοσέφ Αζέρ ήλθε μαζί με την αντιπροσωπεία του δήμου Αθηναίων. Ο δήμαρχος στην Αθήνα είναι φανερό ότι είναι έτοιμος να εκλεγεί και με την νέα πολιτική ένεση στο εκλογικό σώμα.





Μπροστά από το σημείο που έπαιρνε τις συνεντεύξεις ο δημοσιογράφος Άρης Πορτοσάλτε δούλευε ο υφυπουργός εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας. Η κάμερα έπιασε κάποιες καταπληκτικές σκηνές που θα δούμε στην Ελληνοφρένεια του σταθμού.

Μέσα σε όλα να πούμε ότι πρώτος στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ακόμη και πριν από τον υφυπουργό Εξωτερικών που ήταν παρών μίλησε ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου του δήμου Πεντέλης και δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Πετριτσόπουλος ο οποίος μας πληροφόρησε ότι το κέντρο διαθέτει τμήματα για μουσική, ζωγραφική, κλπ.





Πως όμως μετά από τρεις θητείες του δημάρχου το κτίριο της Δούκισσας της Πλακεντίας διατηρείται σε αυτή την άθλια κατάσταση αν και χρησιμοποιείται για να στεγάσει υπηρεσίες του δήμου, δεν μάθαμε σήμερα.





Φανταστήκαμε όμως τι συμβαίνει πραγματικά όταν βρήκαμε το αυτοκίνητο του Δούκα της Πλακεντίας μακριά από τα μάτια των ανυποψίαστων πολιτών.





Το αριστοκρατικό όχημα διαθέτει και πινακίδες που κάνουν τους ηγέτες να ξεχωρίζουν από τους κοινούς θνητούς (βλ. επ. Νομαρχιακά βίτσια).


Επικοινωνία: