Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Ζεσταίνεται ο Πειραιάς




Πολιτικά αναγνώσιμη είναι και θα πρέπει να αξιολογηθεί ανάλογα η πρωτοβουλία του βουλευτή Α' Πειραιώς Μανώλη Μπεντενιώτη να οργανώσει συνάντηση φορέων με θέμα την ανάδειξη των προβλημάτων του Πειραιά με προοπτική την ανάπτυξη της πόλης αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών στο πρώτο λιμάνι της χώρας.

Η συζήτηση άνοιξε την περασμένη Τετάρτη 20 Ιανουαρίου στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της πόλης (σε ένα παραδοσιακό κτήριο που λίγοι όμως προσέχουν βγαίνοντας από το σταθμό του ΗΣΑΠ) αφού τέθηκε το πλαίσιο του διαλόγου κάπου εκεί που είχε μείνει προεκλογικά σε μια παρόμοια συνάντηση.

Ο κ. Μπεντενιώτης, μίλησε για μια ιεράρχηση έργων, όπως:

• το Διεθνές Συνεδριακό και Εκθεσιακό Κέντρο και το Ενυδρείο στην Ακτή Ξαβερίου
• το Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά
• Το Μητροπολιτικό Πάρκο αναψυχής και πολιτισμού
• Τις υποδομές των αθλητικών εγκαταστάσεων
• Την Ιπποδάμειο Δημοτική Αγορά
• Το Χονδρεμπορικό Πάρκο
• Την υπογειοποίηση του «ηλεκτρικού» από Ν. Φάληρο έως Πειραιά
• Τη σύνδεση της πόλης με το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Πειραιά

Στο πάνελ εκτός από το βουλευτή ήταν ο καθηγητής της Τοπικής Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου Κωνσταντίνος Αθανασόπουλος, ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένως Πειραιώς Γιώργος Ανωμερίτης αλλά και ο πολιτικός επιστήμονας και δημοσιογράφος Παναγιώτης Μαυρίδης.

Παραβρέθηκαν επίσης και συμμετείχαν στη συζήτηση ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Πειραιά Σεραφείμ, ο δήμαρχος Παναγιώτης Φασούλας, ο αντινομάρχης Παύλος Τριανταφύλλου, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ και πρόεδρος της Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Γιώργος Κασιμάτης, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά Γιώργος Μπενέτος, ο πρόεδρος της Ένωσης Εμπορικών Συλλόγων Ελλάδος και πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά Βασίλης Κορκίδης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Εστιατόρων Ελλάδος και πρόεδρος των Καταστηματαρχών Εστιατόρων Πειραιά Γιάννης Τσάκος, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Στέλιος Μανουσάκης, ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πειραιά Λάζαρος Βρυζίδης, ο πρόεδρος του Ε.Π.Σ. Πειραιά Στέλιος Μπρατσόλης, ως εκπρόσωπος του ΣΕΓΑΣ, Ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Γκερλές, οι πρόεδροι πολιτιστικών φορέων Κωνσταντίνος Κονιστής, Μιχάλης Γκιών, η Ρούλα Λαγκαδιανού, πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι, άλλοι εκπρόσωποι σωματείων και συλλόγων του Πειραιά αλλά και, το κυριότερο, πλήθος κόσμου.





Σημαντικό όμως είναι αυτές οι συζητήσεις να μην μείνουν στα λόγια.

Για το λόγο αυτό θα πρέπει να συγκροτηθεί μια ομάδα έκτακτη ή ακόμη και μόνιμη, σε πιο χαμηλό επίπεδο, από στελέχη ή αντιπροσώπους των φορέων που και θέλουν και μπορούν να συντάξουν ένα ενιαίο σχέδιο προγραμματισμού και ανάπτυξης με τρόπο περισσότερο τεχνοκρατικό και γραφειοκρατικό έτσι ώστε αφού εγκριθεί από το Συμβούλιο των Φορέων να αποτελεί τη βάση για κάθε επικοινωνιακή παρέμβαση και πίεση που θα ασκείται στα κέντρα εξουσίας και λήψης των αποφάσεων.

Μιλάμε δηλαδή για μια άτυπη οργάνωση με πρότυπα όμως που λειτουργούν και δουλεύουν έτσι ώστε να υπάρχουν αποτελέσματα και να μην παραμένουμε στις αμοιβαίες κολακίες και ευχαριστίες, βραβεύσεις και πανηγυρισμούς που καταλήγουν τελικά σε μηδέν εις το πηλίκον, μείον στα ταμεία, σε κατάντια και παρακμή.

Η ομάδα αυτή θα πρέπει να είναι όμως υποψιασμένη έτσι ώστε να εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων των Πειραιωτών και όχι την προβολή και την εξυπηρέτηση των καρεκλοκένταυρων του λιμανιού που σε περίπτωση ιδιοτελούς συμπεριφοράς θα πρέπει να αποκεφαλίζονται άμεσα πολιτικά από τις υγιείς συντεταγμένες συνισταμένες του τόπου.

Μόνο αν απελευθερωθούν οι πραγματικές δυνάμεις της πόλης σε κάθε επίπεδο ο Πειραιάς θα μπορεί να επηρεάζει πραγματικά και να καθορίζει τις εξελίξεις ακόμη και πέρα από τα όριά του.

Επικοινωνία: