Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Σενάρια εκλογών




Ένα πλήρως ολοκληρωμένο και καλοσχεδιασμένο σχέδιο προσφυγής στην κάλπη έχει επεξεργαστεί, σύμφωνα με πληροφορίες, το πολύ στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

Οι βασικοί στόχοι είναι οι εξής:

1. Η απόκτηση πολιτικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης η οποία σχηματίστηκε μετά τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές με την ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ ως πρώτο κόμμα.

Υπάρχει έντονη αμφισβήτηση καθώς η εντολή δόθηκε τον περασμένο Οκτώβριο από τον Ελληνικό Λαό στο Γιώργο Παπανδρέου για να εφαρμόσει ένα ορισμένο οικονομικό και κοινωνικό πρόγραμμα και όχι βέβαια για να θεσπίσει μέτρα διαχείρισης της οικονομικής μας χρεωκοπίας.

Το έλλειμμα αυτό το έχουν σημειώσει συγκεκριμένοι υπουργοί σε αρκετές περιπτώσεις κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου.

2. Η εκκαθάριση του κόμματος του ΠΑΣΟΚ από τα βαρίδια του παρελθόντος και η καταγραφή νέων δυνάμεων που θα μπορούσαν να φέρουν έναν αέρα ανανέωσης και δημιουργίας.

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Αντώνης Σαμαράς φαίνεται να γνωρίζει αυτήν την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού και προχωρά και αυτός σε αλλαγή της στάσης του απέναντι σε άρρωστες όσο όμως και βαθιά θεμελιωμένες καταστάσεις στην ΝΔ. Η στρατηγική αυτή δεν είναι όμως ξεκάθαρη και υπάρχει παντού γκρίνια.

Εξάλλου, σε πρόσφατη, πριν μερικές ημέρες, μυστική συνάντηση του πρωθυπουργού με γνωστούς δημοσιογράφους των πολύ μεγάλων ΜΜΕ τόνισε ότι βασίζεται στη βοήθειά τους ώστε να βγει η χώρα από την κρίση (χωρίς όμως να αναφέρει κάτι για εκλογές).

Τις κουβέντες αυτές φαίνεται να τις εξέλαβαν ως καθήκον κάποιες ψυχές και έκτοτε τα έχουν δώσει όλα στο να βαπτιστεί το ψάρι κρέας.

Σε ακόμη πιο χαμηλό επίπεδο διεξάγονται οι συζητήσεις που αφορούν τους μικροκομματικούς και τις θέσεις που θα καταργηθούν ενόψει του Καλλικράτη.

Οι πιέσεις είναι ιδιαίτερα έντονες για να δοθεί νομοθετική άφεση αμαρτιών σε κάθε παρανομία ιδίως δημάρχων και νομαρχών αλλά και να αναληφθούν από την κεντρική εξουσία τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί ήδη στην αυτοδιοίκηση και σε άλλους οργανισμούς.

Ως προς το πρώτο σκέλος, δηλαδή την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων και την προστασία των στελεχών, δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο ούτε νομικό αλλά ούτε και ηθικό, όπως τουλάχιστον φαίνεται.

Για το δεύτερο μέρος όμως, αυτό των χρεών, το υπουργείο Οικονομικών δεν συναινεί.

Επικοινωνία: