Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

Παγκόσμια "μείωση" της βιομηχανικής παραγωγής


Σε συνέχεια της ανάρτησής μας Η νέα έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα είναι απαραίτητο να σημειώσουμε ότι ο ΟΟΣΑ δημοσιεύει επίσης στην έκθεσή του για το 2009 γενικά στοιχεία για την παγκόσμια βιομηχανική παραγωγή.

Στην αναφορά του, τα σχετικά δεδομένα που φτάνουν χρονολογικά μέχρι το τέλος του 2008 προκαλούν βάσιμες ανησυχίες.

Ο ρυθμός αύξησης της παγκόσμιας βιομηχανικής παραγωγής έχει υποχωρήσει σε αρνητικά ποσοστά που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά ιδίως για τις ασιατικές οικονομίες.

Αν και η Ευρώπη και καλύτερα ακόμη οι ΗΠΑ δείχνουν κάποια σημεία αντίδρασης ωστόσο η Ιαπωνία όσον αφορά τη βιομηχανική της παραγωγή βρίσκεται σε ρυθμούς ύφεσης.

Το γεγονός αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι η κατάσταση εκεί είναι αρκετά έκρυθμη ώστε να δημιουργήσει οικονομικές συνθήκες αστάθειας και εκκαθάρισης των αγορών με συνέπειες αλυσιδωτές ιδίως στο τραπεζικό σύστημα.

Αυτή τη φορά δεν θα είναι τα επισφαλή δάνεια προς τους ιδιοκτήτες κατοικιών που θα αποκαλύψουν τα ξύλινα πόδια του συστήματος αλλά οι νομισματικές ισοτιμίες.

Αργά ή γρήγορα η Ιαπωνία θα αναγκαστεί να υποτιμήσει το νόμισμά της (Γιεν) που σήμερα δέχεται ανατιμητικές πιέσεις από τα άλλα νομίσματα και τους κερδοσκόπους.

Με δεδομένο ότι το ίδιο το νόμισμα χρησιμοποιείται ως εμπορικό αγαθό στις αγορές και ως αξία αντιστάθμισης κινδύνου, μια πραγματική υποτίμησή του θα αλλάξει απρόβλεπτα και απρόοπτα τους όρους ανταλλαγής των αγορών και θα δημιουργήσει νέες τάσεις εκκαθάρισης.

Αν δεν αναστραφεί η τάση και δεν αλλάξει η σημερινή κατάσταση έγκαιρα κανείς δεν ξέρει που θα σταματήσει η χιονοστιβάδα.

Το βέβαιο είναι ότι θα γυρίσουμε σε εποχές κρατικής συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο των μεγάλων τραπεζικών ιδρυμάτων όχι πλέον για λόγους ιδεολογίας ή στρατηγικής αλλά άμεσης ανάγκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Επικοινωνία: