Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

Δεν μας τα λέει καλά ο Παναγιώτης Φασούλας




Ο δήμαρχος Πειραιά Παναγιώτης Φασούλας στις 21.9.2009 δημοσίευσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ κ. Π. ΦΑΣΟΥΛΑ ΣΤΟΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ – ΠΡΑΣΙΝΩΝ κ. ΧΡΥΣΟΓΕΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ


Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Παναγιώτης Φασούλας, με αφορμή τοποθέτηση του επικεφαλής του ψηφοδελτίου των Οικολόγων-Πράσινων κ. Χρυσόγελου, στη σημερινή τηλεμαχία έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου των Οικολόγων-Πράσινων στην τηλεοπτική αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών υπέπεσε σε πολιτικό ατόπημα, που προκαλεί εύλογα ερωτηματικά.

Γιατί επιχείρησε να εμφανίσει τον Πειραιά σαν μια πόλη που δεν αναπτύσσει σύστημα ανακύκλωσης;

Γιατί δεν φρόντισε να ζητήσει ενημέρωση ως όφειλε για το θέμα πριν προβεί στην όποια αναφορά του;

Γιατί δεν επιχείρησε να καταγγείλει έγκαιρα τα όσα υποστήριξε και να λάβει απάντηση, αλλά επέλεξε να αναφερθεί στην τηλεοπτική αναμέτρηση όταν γνώριζε ότι ο Δήμος δεν είχε καμιά δυνατότητα άμεσης παρέμβασης για να απαντήσει στα όσα αναληθή υποστήριζε;

Για ενημέρωση τόσο δική του, όσο και των υπολοίπων αρχηγών και του ελληνικού λαού παρουσιάζω τα παρακάτω στοιχεία:

Στο Δήμο Πειραιά προωθούμε το πρόγραμμα μπλέ κάδων, σε αντίθεση με την προηγούμενη δημοτική αρχή που όχι μόνο δεν έκανε κάτι γι’ αυτό αλλά αντίθετα προώθησε ένα σύστημα μικρών μεταλλικών κάδων κατάλληλων μόνο για διαφήμιση.

Μετά από αλλεπάλληλες επαφές με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης Α.Ε., που παρά τις πιέσεις μας καθυστερεί αδικαιολόγητα, με προσωπική μου επιστολή επισήμανα ότι ο Δήμος Πειραιά είναι έτοιμος να προχωρήσει σε σύναψη σύμβασης για την εφαρμογή του συστήματος μπλε κάδων συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών χωρίς μέχρι σήμερα να έχουμε λάβει απάντηση.

Την ίδια στιγμή σε άλλο μεγάλο Δήμο έχουν τοποθετηθεί μπλε κάδοι χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε σύμβαση.

Από τη μεριά μας για να προλάβουμε οποιαδήποτε νέα καθυστέρηση προχωρήσαμε μόνοι μας ως Δήμος Πειραιά στην προκήρυξη ανοικτού δημόσιου μειοδοτικού διαγωνισμού με σφραγισμένες προσφορές για την προμήθεια μπλε κάδων απορριμμάτων για την ανακύκλωση.

Γι΄ αυτό το σκοπό αποφασίσαμε να προχωρήσουμε με δικούς μας πόρους, στην υλοποίηση του προγράμματος, επιβεβαιώνοντας στην πράξη ότι για μας η ανακύκλωση είναι πρώτη προτεραιότητα.

Δε σταματήσαμε όμως μόνο εκεί:

Στον Πειραιά προωθούμε και υλοποιούμε άλλα επτά προγράμματα ανακύκλωσης.

Πρώτον:

Μαζί με τους Δήμους Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πατρέων και Ηρακλείου προωθούμε πρόγραμμα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης.

Ήδη πέντε σύγχρονα μηχανήματα ανταποδοτικής ανακύκλωσης έχουν τοποθετηθεί σε πλατείες του Πειραιά ενώ έχει πραγματοποιηθεί και σειρά εκδηλώσεων για την ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Επίσης, τοποθετούμε ειδικά press containers για την ανακύκλωση χαρτιού συσκευασιών σε σημεία με εμπορική κίνηση.

Δεύτερον:

Προωθούμε σε συνεργασία με την Εταιρεία ΕΕΑΑ πρόγραμμα τοποθέτησης ειδικών κάδων κωδωνοειδούς μορφής για γυαλί – πλαστικό, με προτεραιότητα τους χώρους συγκέντρωσης καταστημάτων εστίασης, που χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες αντίστοιχων συσκευασιών.

Τρίτον:

Σε συνεργασία με την Εταιρεία ΣΥ.ΔΕ.ΣΥΣ. προωθούμε πρόγραμμα ανακύκλωσης μπαταριών αυτοκινήτων.

Τέταρτον:

Σε συνεργασία με την Εταιρεία Ecoelastica προωθούμε πρόγραμμα ανακύκλωσης μεταχειρισμένων ελαστικών.

Πέμπτον:

Σε συνεργασία με την ΕΛΤΕΠΕ και την ΚΕΠΕΔ προωθούμε πρόγραμμα ανακύκλωσης χρησιμοποιημένων ορυκτελαίων και λιπαντικών.

Έκτον:

Σε συνεργασία με την Εταιρεία Ανακύκλωση Συσκευασιών προωθούμε πρόγραμμα ανακύκλωσης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών.

Έβδομον:

Τέλος, προωθούμε πρόγραμμα ανακύκλωσης αυτοκινήτων σε συνεργασία με την Εταιρεία ΑΝΤΙΜΕΤ και με τη βοήθεια και της Δημοτικής Αστυνομίας.

Προκύπτει από τα παραπάνω ότι η ανακύκλωση, η προστασία του περιβάλλοντος και η πράσινη ανάπτυξη είναι για μας στον Πειραιά αδιαπραγμάτευτες επιλογές.


ΩΣΤΟΣΟ

Αν παρατηρήσετε τη δήλωση του δημάρχου θα διαπιστώσετε ότι ενώ λέει "Στον Πειραιά προωθούμε και υλοποιούμε άλλα επτά προγράμματα ανακύκλωσης", όταν αναφέρει αναλυτικά τα προγράμματα λέει μόνο "προωθούμε".

"Προωθούμε" το ένα, "προωθούμε" το άλλο, κλπ.

Έτσι διαμορφώνεται δόλια η εντύπωση στον αναγνώστη ότι τα προγράμματα ανακύκλωσης ήδη υλοποιούνται στην ουσία τους, ενώ κάτι τέτοιο δε συμβαίνει, όπως τουλάχιστον αναφέρει ο δήμαρχος Παναγιώτης Φασούλας.

Πράγματι,

Με τη με αριθμ. Πρωτ. 93427/27.8.2009 Πρόσκληση της Δ/νσης Διοίκησης (Τμ. Δημοτικού Συμβουλίου) του Δήμου Πειραιά, που υπογράφει ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και σημερινός υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Α' Περιφέρεια Πειραιά, Κώστας Ρεσβάνης, οι δημοτικοί σύμβουλοι ενημερώθηκαν για την επερχόμενη (31.8.2009) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά.

Εκεί ανάμεσα στα άλλα θέματα της ημερήσιας διάταξης συζητήθηκαν και τα εξής:

ΘΕΜΑ 25ο:

«Λήψη απόφασης για:

α) Τη συμμετοχή του Δήμου Πειραιά στο πρόγραμμα Ειδικής δράσης ανακύκλωσης γυαλιού και πλαστικού από Επαγγελματικούς χώρους που βρίσκονται σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα του Πειραιά, της "ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ-ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ Α.Ε." με διακριτικό τίτλο: "ΕΕΑΑ Α.Ε." και

β) την εξουσιοδότηση για την υπογραφή σύμβασης συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Πειραιά και της προαναφερόμενης εταιρείας, του Αντιδημάρχου Καθαριότητας, Μηχανολογικού - Ηλ/κού κ. Αντώνη Αρώνη, σύμφωνα με το άρθρο 209 του Ν. 3463/2006, όπως αυτό τροποποιήθηκε με το Ν. 3731/08 άρθρο 20 παρ. 13».

ΘΕΜΑ 26ο:

«Λήψη απόφασης για:

α) Τη συμμετοχή του Δήμου Πειραιά στο Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης των μεταχειρισμένων ελαστικών οχημάτων με την Ανώνυμη Εταιρεία με
την επωνυμία "ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ ECOΕLASTIKA"και

β) την εξουσιοδότηση για την υπογραφή σύμβασης συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Πειραιά και της προαναφερόμενης εταιρείας, του Αντιδημάρχου Καθαριότητας, Μηχανολογικού-Ηλ/κού κ. Αντώνη Αρώνη, σύμφωνα με το άρθρο 209 του Ν. 3463/2006, όπως αυτό τροποποιήθηκε με το Ν. 3731/08 άρθρο 20 παρ. 13».

ΘΕΜΑ 27ο:

«Λήψη απόφασης για:

α) Τη συμμετοχή του Δήμου Πειραιά στο Σύστημα Συλλογής και Μεταφοράς Αποβλήτων Λιπαντικών Ελαίων (ΑΛΕ) με την εταιρεία "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΟΡΥΚΤΕΛΑΙΩΝ" με διακριτικό τίτλο: "ΕΛΤΕΠΕ Α.Ε." και

β) την εξουσιοδότηση για την υπογραφή σύμβασης συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Πειραιά και της προαναφερόμενης εταιρείας.

Άρα από την ημερομηνία της 31ης Αυγούστου 2009 που πραγματοποιήθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο και ελήφθησαν σχετικές αποφάσεις όχι μόνο είναι αδύνατον να υλοποιηθεί η συνεργασία με τις συγκεκριμένες εταιρείες ανακύκλωσης αλλά ούτε και οι συμβάσεις να υπογραφούν.


ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟΥ


Στη σχετική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου παρέστη και τηλεοπτικό συνεργείο του δημοσιογραφικού οργανισμού "Εν Πειραιεί" καταγράφοντας το γεγονός και ως εκ τούτου υπάρχει άφθονο οπτικό και ακουστικό υλικό.

Αποτελεί λοιπόν ανήθικη επίθεση κατά των Οικολόγων - Πράσινων αλλά και του Οικολογικού Κινήματος γενικότερα η ατελής δήλωση του δημάρχου Πειραιωτών Παναγιώτη Φασούλα ο οποίος αποδεικνύει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι βάζει το συμφέρον του κόμματος πάνω από την Αλήθεια.

Εξάλλου, είναι παντελώς αδικαιολόγητη κάθε αναφορά στον επικεφαλής των Οικολόγων - Πράσινων κο Χρυσόγελο καθώς το μόνο που ανέφερε τηλεοπτικά είναι ότι την επομένη της παρουσίας του στη τηλεμαχία θα ήταν στον Πειραιά όπου θα εξέταζε το θέμα "Ανακύκλωση" στην πόλη.

Η επίθεση στους Οικολόγους δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να αναδεικνύει τις θέσεις τους.

Ο Ελληνικός Λαός είναι αυτός που τελικά θα συγκρίνει, θα κρίνει και θα αποφασίσει σε ποιόν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης και σε ποιόν ψήφο αποδοκιμασίας και δεν χρειάζεται βοήθεια από κανέναν ούτε ασφαλώς από εμάς.

Πρέπει όμως να έχει πληροφόρηση.

Αν τελικά πρωτοστατεί στην ανακύκλωση ο Παναγιώτης Φασούλας τότε είμαστε διαθέσιμοι ως ΕΔΩ ΠΕΙΡΑΙΑΣ να καλύψουμε το γεγονός με κάθε τρόπο και να "προωθήσουμε" το έργο του δημάρχου.

Κίτρινη Κάρτα.

* Η φωτογραφία (www.papandreou.gr) από την επίσκεψη στον Πειραιά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου στις 20.6.2008, όταν το κλίμα ήταν καλύτερο για τους τοπικούς άρχοντες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Επικοινωνία: