Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2009

Η τελευταία αλλαγή φρουράς στη Δικαιοσύνη



Από την εφημερίδα Μακεδονία, 8.8.2008. Τότε η είδηση δεν είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον.


ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ Αλλαγή φρουράς σε εφετεία, πρωτοδικεία και εισαγγελίες

“Αλλαγή φρουράς” χθες σε εφετεία και πρωτοδικεία, καθώς και στις εισαγγελίες πρωτοδικών και εφετών Θεσσαλονίκης, Αθηνών και Πειραιά.

Παράλληλα ορίστηκε νέος πρόεδρος της επιτροπής για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος) στη θέση του πρόσφατα παραιτηθέντος, επίτιμου εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργου Ζορμπά.

Ο αντιεισαγγελέας εφετών Δημήτρης Παπαγεωργίου ορίστηκε προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ύστερα από τη χθεσινή απόφαση του 15μελούς συμβουλίου του Αρείου Πάγου.

Ο κ. Παπαγεωργίου αντικαθιστά τον εισαγγελέα Βασίλη Φλωρίδη, του οποίου η θητεία λήγει τον Σεπτέμβριο, μετά την απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης για κατάργηση του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων.

Ο κ. Παπαγεωργίου υπηρετεί στην εισαγγελία εφετών Θεσσαλονίκης από την ημέρα που προήχθη σε αντιεισαγγελέα, αφού προηγουμένως ήταν προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Καβάλας.

Επίσης στη Θεσσαλονίκη προϊστάμενος του πρωτοδικείου ορίστηκε ο εφέτης Απόστολος Παπαγεωργίου, ο οποίος στο παρελθόν είχε συμμετάσχει στις εκλογές για την κατάληψη της ίδιας θέσης.

Στο εφετείο Θεσσαλονίκης παραμένει ο Χαρίλαος Αγγελόπουλος, ο οποίος πρόσφατα προήχθη σε αρεοπαγίτη, ενώ και στην εισαγγελία εφετών παραμένει προϊστάμενος ο εισαγγελέας Γιώργος Μπόμπολης.

Το 15μελές Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (ΑΔΣ) του Αρείου Πάγου, που συνεδρίασε χθες υπό την προεδρία του προέδρου του ανωτάτου δικαστηρίου Β. Νικόπουλου, επέλεξε τους προϊσταμένους των εισαγγελιών και των δικαστηρίων Αθηνών - Πειραιά, που θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους από την 1η Οκτωβρίου 2008.

Ειδικότερα, το ΑΔΣ επέλεξε τους εξής κάνοντας ομόφωνα δεκτές τις εισηγήσεις του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Θάνου και του αντιπροέδρου του ανώτατου δικαστηρίου Κωνσταντίνου Κούκλη, ύστερα από σχετικά ερωτήματα που απέστειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης:

Προϊστάμενος στην εισαγγελία εφετών Αθηνών αναλαμβάνει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Κυριάκος Καρούτσος (γνωστός και από την πρότασή του για παραπομπή σε δίκη των μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη), στη θέση του απερχόμενου εισαγγελέα εφετών Γιώργου Κολιοκώστα.

Τη θέση του προϊσταμένου της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών αναλαμβάνει ο Ιωάννης Σακελλάκος, εισαγγελέας εφετών (είχε υπηρετήσει στην ίδια θέση προ ετών), που διαδέχεται τον εισαγγελέα πρωτοδικών Π. Πούλιο.

Επίσης προϊστάμενος στην εισαγγελία πρωτοδικών Πειραιά επελέγη ο Ιωάννης Προβατάρης, αντεισαγγελέας εφετών.

Ως προϊστάμενοι στις τριμελείς διοικήσεις αναλαμβάνουν στο εφετείο Αθηνών ο Γ. Γιαννούλης, αρεοπαγίτης, στο πρωτοδικείο Αθηνών ο Δημήτρης Κράνης, πρόεδρος εφετών, στο πρωτοδικείο Πειραιά η Κυριακούλα Γεροστάθη, πρόεδρος εφετών, και στο εφετείο Πειραιά η Γρηγορία Μπουσούνου, πρόεδρος εφετών.

Προϊστάμενοι στο ειρηνοδικείο Αθηνών αναλαμβάνουν οι δικαστές Μαρία Σιμιτζή - Βετούλα.

ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ Ο ΣΤ. ΓΚΡΟΖΟΣ

Νέος πρόεδρος της επιτροπής για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες είναι από χθες ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Στυλιανός Γκρόζος, με αναπληρωματικό τον συνάδελφό του, επίσης αντεισαγγελέα, Γιώργο Παντελή.

Ο κ. Γκρόζος αναλαμβάνει τη θέση του πρόσφατα παραιτηθέντος Γ. Ζορμπά.

Σημειώνεται ότι με τον σχετικό νόμο που ψηφίστηκε προ ημερών πρόεδρος της εν λόγω αρχής θα είναι στο εξής εν ενεργεία δικαστικός λειτουργός και όχι συνταξιούχος.

Ο κ. Γκρόζος διετέλεσε πριν ένα χρόνο προϊστάμενος της εισαγγελίας εφετών Θεσσαλονίκης.

Δικαστικοί κύκλοι πάντως αντέκρουαν χθες τους ισχυρισμούς και τις καταγγελίες που υπήρξαν από την αντιπολίτευση, από την Ένωση Εισαγγελέων κ.ά. (περί εσπευσμένης σύγκλησης του ΑΔΣ, περί ανορθόδοξου τρόπου σύγκλησής του κτλ.).

Όπως ανέφεραν, μεταξύ άλλων, δεν μπορούσε να μένει κενή η θέση του προέδρου της αρχής για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, ενώ δεν μπορούσε να ζητηθεί να επιστρέψουν από τις άδειές τους τα μέλη του δικαστηρίου.




Από την εφημερίδα Πρώτο Θέμα στις 9.10.2008


Τοποθετήθηκαν από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Διοικητικής Δικαιοσύνης οι προϊστάμενοι των μεγάλων διοικητικών δικαστηρίων της χώρας για τα επόμενα τρία χρόνια.

Συγκεκριμένα, το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο -κάνοντας δεκτές τις εισηγήσεις του συμβούλου Επικρατείας κ. Δημοσθένη Πετρούλια- τοποθέτησε προϊσταμένη στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών την πρόεδρο Εφετών κυρία Ειρήνη Κυρίου, ενώ στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών τον πρόεδρο Εφετών κ. Γ. Σκουλούδη.

Στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά προϊστάμενος τοποθετήθηκε ο εφέτης κ. Μηνάς Μηναδάκης και στο Διοικητικό Πρωτοδικείο της συμπρωτεύουσας ο εφέτης κ. Ι. Λαμπρόπουλος.

Η επόμενη συνεδρίαση του Δικαστικού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί στις 16 Σεπτεμβρίου, οπότε και αναμένεται να εξεταστούν οι αιτήσεις 24 διοικητικών δικαστών για εθελούσια έξοδο λόγω υπηρεσιακής ανεπάρκειας, ανικανότητας ή για λόγους υγείας.




Νομαρχία Πειραιά: Απάτη σε βαθμό Αυτοδιοικητικό

Από τις αρχές του Απριλίου 2008 είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την πρόσληψη του γνωστού επικοινωνιολόγου Γιώργου Σεφερτζή στη Νομαρχία Πειραιά. Βλέπετε πουθενά ανακοίνωση στα δελτία τύπου της νομαρχίας Πειραιά;

Ο επικοινωνιολόγος έχει απασχολήσει στο παρελθόν την Ποινική Δικαιοσύνη για μεγαλοκομπίνα του χρηματιστηρίου με την εταιρεία ΕΣΚΙΜΟ και είχε προφυλακιστεί μάλιστα.

Μετά όμως από εισήγηση του καταδικασθέντα για το παραδικαστικό κύκλωμα και κάτοικο σήμερα των φυλακών Κορυδαλλού, ανακριτή Ευάγγελου Καλούση, ως δια μαγείας, ο Γ. Σεφερτζής αποφυλακίστηκε και το έτος 2001 απαλλάχτηκε τελικά των κατηγοριών με Βούλευμα.

Το 2002 ήταν και σύμβουλος του τ. υπουργού Γεωργίας, στη κυβέρνηση Κ. Σημίτη, Γιώργου Δρυ και μέτοχος αυτός και ο αδελφός του Θωμάς της εταιρείας Βιολάν που ελέγχει τον Όμιλο Κλωνατέξ συμφερόντων Λαναρά και άλλων.

Ο Σεφερτζής, που κινείται με μεγάλη ευκολία στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, πότε εμφανώς και πότε αφανώς, έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του προέδρου του κόμματος ιδιαίτερα όταν, με τις συμβουλές του, αλλά και την ψυχολογική υποστήριξη που του παρείχε το 2007 μετά την αποτυχία των βουλευτικών εκλογών, ξεπεράστηκε ο σκόπελος αμφισβήτησης που είχε εμφανιστεί με σαφείς διεκδικητικές πράξεις από το εσωτερικό ρεύμα του κινήματος με ηγέτη τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Τελικά, μετά από ενδιαφέρουσες εισηγήσεις του επικοινωνιολόγου προς το Γιώργο, αποφασίστηκε ο Σεφερτζής να είναι ο υπεύθυνος στρατηγικού σχεδιασμού και επικοινωνίας
χωρίς να φαίνεται, γεγονός που θα του έδινε ελευθερία κινήσεων με την ευρεία έννοια του όρου.

Βέβαια αυτό το επεδίωξε και ο Σεφερτζής για τους δικούς του προσωπικούς λόγους.

Επίσης ο Σεφερτζής, στο πλαίσιο εφαρμογής πλέον των εισηγήσεών του σε επίπεδο προσώπων, πρότεινε το νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα ως εκείνον που αφενός θα προσέγγιζε επικοινωνιακά τη λαϊκή βάση του κόμματος σε πόλεις και επαρχία και αφετέρου θα οργάνωνε το κόμμα με στελέχη επιλογής του σε όλες τις βαθμίδες έτσι ώστε να μην υπάρχουν πλέον φαινόμενα αμφισβήτησης.

Από κάπου όμως πρέπει να πληρώνεται ο Σεφερτζής για τις υπηρεσίες του και μάλιστα χωρίς να φαίνεται.

Ο νομάρχης Πειραιά είχε την φαεινή ιδέα:

Θα τον προσλάβει ως Ειδικό Σύμβουλο σε θέματα κοινωνικής έρευνας, στρατηγικού σχεδιασμού και επικοινωνίας.

Τις διαδικασίες διεκπεραίωσε η προϊσταμένη της Δ/νσης Διοίκησης της νομαρχίας Πειραιά Ολυμπία Χαλδαίου που ως στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας και παλιά καραβάνα στα "μαγικά" της Διοίκησης με κομματικές διασυνδέσεις τόσο στο Υπουργείο Εσωτερικών όσο και στην Περιφέρεια Αττικής βρήκε κάποια νομική βάση που θα νομιμοποιούσε την πρόσληψη η οποία ασφαλώς και είναι παράνομη.

Η Χαλδαίου λειτουργεί ως σύνδεσμος μεταξύ των δύο κυβερνώντων κομματικών και διοικητικών μηχανισμών Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης που με αμοιβαίες παραχωρήσεις και κατανόηση κάθε μορφής παράγουν διοικητικές πράξεις.

Το μοντέλο αυτό λειτουργεί πολύ καλά στον Πειραιά προς όφελος όλων.

Η νομαρχία Πειραιά όμως που εκδίδει Δελτία Τύπου με το παραμικρό δεν ανακοίνωσε στους πολίτες την πρόσληψη αλλά και τις αποδοχές του επικοινωνιολόγου Σεφερτζή.

Για απόδειξη σας παρουσιάζω φωτογραφίες (κάντε κλικ για μεγαλύτερες) από την επίσημη λίστα των θεμάτων για τα οποία εξέδωσε δελτία τύπου η Νομαρχία Πειραιά τους μήνες Απρίλιο ( φωτό πιο πάνω) και Μάιο (φωτό αμέσως πιο κάτω) 2008.


Βλέπετε πουθενά θέμα σχετικό με την πρόσληψη Σεφερτζή; Δεν θα έπρεπε να ανακοινώσει την πρόσληψη του γνωστού αναλυτή αλλά και να υπερηφανευτεί γι' αυτό αν όλα ήταν νόμιμα κι ωραία;

Έχει έναν δικό του τρόπο να υπερασπίζεται τα "Δικαιώματα του Πολίτη", όπως ο ίδιος διαλαλεί εδώ και κει, ο παράνομος νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας!

Θα επέμβει κάποτε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά κατά του Νομάρχη Πειραιά και άλλων για τις υποθέσεις που πιάνουν αράχνες στα συρτάρια του, αλλά και γι' αυτή την υπόθεση;


Επικοινωνία: