Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2009

Η τελευταία αλλαγή φρουράς στη Δικαιοσύνη



Από την εφημερίδα Μακεδονία, 8.8.2008. Τότε η είδηση δεν είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον.


ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ Αλλαγή φρουράς σε εφετεία, πρωτοδικεία και εισαγγελίες

“Αλλαγή φρουράς” χθες σε εφετεία και πρωτοδικεία, καθώς και στις εισαγγελίες πρωτοδικών και εφετών Θεσσαλονίκης, Αθηνών και Πειραιά.

Παράλληλα ορίστηκε νέος πρόεδρος της επιτροπής για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος) στη θέση του πρόσφατα παραιτηθέντος, επίτιμου εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργου Ζορμπά.

Ο αντιεισαγγελέας εφετών Δημήτρης Παπαγεωργίου ορίστηκε προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ύστερα από τη χθεσινή απόφαση του 15μελούς συμβουλίου του Αρείου Πάγου.

Ο κ. Παπαγεωργίου αντικαθιστά τον εισαγγελέα Βασίλη Φλωρίδη, του οποίου η θητεία λήγει τον Σεπτέμβριο, μετά την απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης για κατάργηση του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων.

Ο κ. Παπαγεωργίου υπηρετεί στην εισαγγελία εφετών Θεσσαλονίκης από την ημέρα που προήχθη σε αντιεισαγγελέα, αφού προηγουμένως ήταν προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Καβάλας.

Επίσης στη Θεσσαλονίκη προϊστάμενος του πρωτοδικείου ορίστηκε ο εφέτης Απόστολος Παπαγεωργίου, ο οποίος στο παρελθόν είχε συμμετάσχει στις εκλογές για την κατάληψη της ίδιας θέσης.

Στο εφετείο Θεσσαλονίκης παραμένει ο Χαρίλαος Αγγελόπουλος, ο οποίος πρόσφατα προήχθη σε αρεοπαγίτη, ενώ και στην εισαγγελία εφετών παραμένει προϊστάμενος ο εισαγγελέας Γιώργος Μπόμπολης.

Το 15μελές Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (ΑΔΣ) του Αρείου Πάγου, που συνεδρίασε χθες υπό την προεδρία του προέδρου του ανωτάτου δικαστηρίου Β. Νικόπουλου, επέλεξε τους προϊσταμένους των εισαγγελιών και των δικαστηρίων Αθηνών - Πειραιά, που θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους από την 1η Οκτωβρίου 2008.

Ειδικότερα, το ΑΔΣ επέλεξε τους εξής κάνοντας ομόφωνα δεκτές τις εισηγήσεις του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Θάνου και του αντιπροέδρου του ανώτατου δικαστηρίου Κωνσταντίνου Κούκλη, ύστερα από σχετικά ερωτήματα που απέστειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης:

Προϊστάμενος στην εισαγγελία εφετών Αθηνών αναλαμβάνει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Κυριάκος Καρούτσος (γνωστός και από την πρότασή του για παραπομπή σε δίκη των μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη), στη θέση του απερχόμενου εισαγγελέα εφετών Γιώργου Κολιοκώστα.

Τη θέση του προϊσταμένου της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών αναλαμβάνει ο Ιωάννης Σακελλάκος, εισαγγελέας εφετών (είχε υπηρετήσει στην ίδια θέση προ ετών), που διαδέχεται τον εισαγγελέα πρωτοδικών Π. Πούλιο.

Επίσης προϊστάμενος στην εισαγγελία πρωτοδικών Πειραιά επελέγη ο Ιωάννης Προβατάρης, αντεισαγγελέας εφετών.

Ως προϊστάμενοι στις τριμελείς διοικήσεις αναλαμβάνουν στο εφετείο Αθηνών ο Γ. Γιαννούλης, αρεοπαγίτης, στο πρωτοδικείο Αθηνών ο Δημήτρης Κράνης, πρόεδρος εφετών, στο πρωτοδικείο Πειραιά η Κυριακούλα Γεροστάθη, πρόεδρος εφετών, και στο εφετείο Πειραιά η Γρηγορία Μπουσούνου, πρόεδρος εφετών.

Προϊστάμενοι στο ειρηνοδικείο Αθηνών αναλαμβάνουν οι δικαστές Μαρία Σιμιτζή - Βετούλα.

ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ Ο ΣΤ. ΓΚΡΟΖΟΣ

Νέος πρόεδρος της επιτροπής για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες είναι από χθες ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Στυλιανός Γκρόζος, με αναπληρωματικό τον συνάδελφό του, επίσης αντεισαγγελέα, Γιώργο Παντελή.

Ο κ. Γκρόζος αναλαμβάνει τη θέση του πρόσφατα παραιτηθέντος Γ. Ζορμπά.

Σημειώνεται ότι με τον σχετικό νόμο που ψηφίστηκε προ ημερών πρόεδρος της εν λόγω αρχής θα είναι στο εξής εν ενεργεία δικαστικός λειτουργός και όχι συνταξιούχος.

Ο κ. Γκρόζος διετέλεσε πριν ένα χρόνο προϊστάμενος της εισαγγελίας εφετών Θεσσαλονίκης.

Δικαστικοί κύκλοι πάντως αντέκρουαν χθες τους ισχυρισμούς και τις καταγγελίες που υπήρξαν από την αντιπολίτευση, από την Ένωση Εισαγγελέων κ.ά. (περί εσπευσμένης σύγκλησης του ΑΔΣ, περί ανορθόδοξου τρόπου σύγκλησής του κτλ.).

Όπως ανέφεραν, μεταξύ άλλων, δεν μπορούσε να μένει κενή η θέση του προέδρου της αρχής για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, ενώ δεν μπορούσε να ζητηθεί να επιστρέψουν από τις άδειές τους τα μέλη του δικαστηρίου.




Από την εφημερίδα Πρώτο Θέμα στις 9.10.2008


Τοποθετήθηκαν από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Διοικητικής Δικαιοσύνης οι προϊστάμενοι των μεγάλων διοικητικών δικαστηρίων της χώρας για τα επόμενα τρία χρόνια.

Συγκεκριμένα, το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο -κάνοντας δεκτές τις εισηγήσεις του συμβούλου Επικρατείας κ. Δημοσθένη Πετρούλια- τοποθέτησε προϊσταμένη στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών την πρόεδρο Εφετών κυρία Ειρήνη Κυρίου, ενώ στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών τον πρόεδρο Εφετών κ. Γ. Σκουλούδη.

Στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά προϊστάμενος τοποθετήθηκε ο εφέτης κ. Μηνάς Μηναδάκης και στο Διοικητικό Πρωτοδικείο της συμπρωτεύουσας ο εφέτης κ. Ι. Λαμπρόπουλος.

Η επόμενη συνεδρίαση του Δικαστικού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί στις 16 Σεπτεμβρίου, οπότε και αναμένεται να εξεταστούν οι αιτήσεις 24 διοικητικών δικαστών για εθελούσια έξοδο λόγω υπηρεσιακής ανεπάρκειας, ανικανότητας ή για λόγους υγείας.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Επικοινωνία: