Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

Δύο παράμετρα και δύο αντίσταθμα


Όταν η άγνωστη τηλεοπτικά Λώρη Κέζα έγινε γνωστή ιντερνετικά λόγω του ιδιαίτερου άρθρου της "Πόσο ανεπιτήδευτος είναι ο Γιώργος;" κάποιοι απάντησαν με επιθετικές δημοσιεύσεις και προσωπικές αναφορές χαμηλού επιπέδου.

Σήμερα, ο γνωστός παρουσιαστής του MEGA και δημοσιογράφος του ΒΗΜΑτος Γιάννης Πρετεντέρης σε άρθρο του στη γνωστή εφημερίδα με τίτλο "Τι κρίνουν;" κρίνει απόφαση του Ε' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας, με ρόλο γνωμοδοτικό και αποφασιστικό στην δημιουργία, σύνδεση και ενότητα της Ελληνικής έννομης τάξης.

Καμία όμως επίθεση δεν έγινε, τουλάχιστον ακόμη, στο Γιάννη Πρετεντέρη, σταθμίζοντας κάποιοι τις παράμετρες απώλειες και αντισταθμίζοντας τους κινδύνους εμπλοκής που θα είχαν οι πράξεις τους.

Δύο μέτρα και δύο σταθμά δηλαδή.

Χωρίς προφανώς τις απαραίτητες γνώσεις, αλλά και χωρίς να έχει εξασφαλίσει έστω μια δεύτερη γνώμη ο Γιάννης Πρετεντέρης διερωτάται:

"Τι ακριβώς κρίνει το ΣτΕ;

Κρίνει τη νομιμότητα, όπως είναι αρμοδιότητά του; Ή, υπό την επίφαση της νομιμότητας, κρίνει τη σκοπιμότητα;

Διότι αν το δικαστήριο κρίνει τη νομιμότητα στη βάση μιας άποψης που έχει διαμορφώσει για τη σκοπιμότητα, τότε κακώς θεωρείται δικαστήριο.

Επί της ουσίας είναι πολιτικό κόμμα".

Είναι πολύ βαρύ το αμάρτημα του δημοσιογράφου.

Καταρχήν τα διοικητικά δικαστήρια κρίνουν και τη διακριτική ευχέρεια της Διοίκησης να επιλέγει την εφαρμογή μιας διάταξης νόμου στη θέση μιας άλλης.

Πρέπει τουλάχιστον να τηρείται η αξιολογική κατηγοριοποίηση των ουσιαστικών νόμων ώστε να μην καταλήγει ένα Προεδρικό Διάταγμα, για παράδειγμα, να είναι πιο ισχυρό από άρθρο του Συντάγματος.

Παράλληλα, εξετάζεται και η ερμηνεία κάθε επικαλούμενης διάταξης νόμου ώστε να διαπιστωθεί ότι οι πράξεις, αποφάσεις και παραλείψεις της Διοίκησης είναι σύμφωνες όχι μόνο με το γράμμα αλλά και με το πνεύμα του νόμου.

Επιπλέον, υπάρχει και ένα δυνατό απόθεμα νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έχει κρίνει παρόμοια θέματα στο παρελθόν. Αν έκρινε διαφορετικά τώρα, θα αναιρούσε τον εαυτό του και θα κατέληγε τότε ίσως να είναι πολιτικός μηχανισμός και όχι δικαστικό σώμα.

Κρίνει λοιπόν το ΣτΕ και ακυρώνει κάθε μη νόμιμη διαδικασία και παράνομο αποτέλεσμα πράξεων της Διοίκησης υπό την ευρεία έννοια, κρίνοντας τα άκρα όρια της διακριτικής ευχέρειας των διοικητικών οργάνων διότι κάθε τέτοια υπέρβαση αρμοδιοτήτων και εξουσίας αποτελεί παράνομη πράξη σύμφωνα με το Σύνταγμα.

Ορθώς λοιπόν έκρινε το ΣτΕ. Πως θα μπορούσε να πράξει αλλιώς;

Πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι αν υπάρχει κάποια ελπίδα θεσμικής αντίστασης στην αυθαιρεσία των ιδιωτών αλλά και του Δημοσίου αυτή έρχεται από τον χώρο της Δικαιοσύνης.

Στην χώρα μας δεν υπάρχει ουσιαστική διάκριση της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας με αποτέλεσμα η δημοκρατία μας να στηρίζεται σε δύο μόνο πόδια με δεύτερο εκείνο της Δικαστικής εξουσίας.

Πολλοί θα ήθελαν να στηριζόμαστε μόνο σε ένα πόδι και έχουν κάνει πολλές ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Θα μπορέσουμε όμως να στηριχθούμε πολύ καιρό στο ένα πόδι;


Παγκόσμια "μείωση" της βιομηχανικής παραγωγής


Σε συνέχεια της ανάρτησής μας Η νέα έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα είναι απαραίτητο να σημειώσουμε ότι ο ΟΟΣΑ δημοσιεύει επίσης στην έκθεσή του για το 2009 γενικά στοιχεία για την παγκόσμια βιομηχανική παραγωγή.

Στην αναφορά του, τα σχετικά δεδομένα που φτάνουν χρονολογικά μέχρι το τέλος του 2008 προκαλούν βάσιμες ανησυχίες.

Ο ρυθμός αύξησης της παγκόσμιας βιομηχανικής παραγωγής έχει υποχωρήσει σε αρνητικά ποσοστά που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά ιδίως για τις ασιατικές οικονομίες.

Αν και η Ευρώπη και καλύτερα ακόμη οι ΗΠΑ δείχνουν κάποια σημεία αντίδρασης ωστόσο η Ιαπωνία όσον αφορά τη βιομηχανική της παραγωγή βρίσκεται σε ρυθμούς ύφεσης.

Το γεγονός αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι η κατάσταση εκεί είναι αρκετά έκρυθμη ώστε να δημιουργήσει οικονομικές συνθήκες αστάθειας και εκκαθάρισης των αγορών με συνέπειες αλυσιδωτές ιδίως στο τραπεζικό σύστημα.

Αυτή τη φορά δεν θα είναι τα επισφαλή δάνεια προς τους ιδιοκτήτες κατοικιών που θα αποκαλύψουν τα ξύλινα πόδια του συστήματος αλλά οι νομισματικές ισοτιμίες.

Αργά ή γρήγορα η Ιαπωνία θα αναγκαστεί να υποτιμήσει το νόμισμά της (Γιεν) που σήμερα δέχεται ανατιμητικές πιέσεις από τα άλλα νομίσματα και τους κερδοσκόπους.

Με δεδομένο ότι το ίδιο το νόμισμα χρησιμοποιείται ως εμπορικό αγαθό στις αγορές και ως αξία αντιστάθμισης κινδύνου, μια πραγματική υποτίμησή του θα αλλάξει απρόβλεπτα και απρόοπτα τους όρους ανταλλαγής των αγορών και θα δημιουργήσει νέες τάσεις εκκαθάρισης.

Αν δεν αναστραφεί η τάση και δεν αλλάξει η σημερινή κατάσταση έγκαιρα κανείς δεν ξέρει που θα σταματήσει η χιονοστιβάδα.

Το βέβαιο είναι ότι θα γυρίσουμε σε εποχές κρατικής συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο των μεγάλων τραπεζικών ιδρυμάτων όχι πλέον για λόγους ιδεολογίας ή στρατηγικής αλλά άμεσης ανάγκης.

Η Άννα Παναγιωταρέα εκτός έδρας


Η Άννα Παναγιωταρέα στην πρόσφατη κρίση της (11.3.2009) για τη θέση καθηγήτριας πανεπιστημίου δεν καταφερε να πείσει τους εκλέκτορες για την ανάγκη της εκλογής της.

Η Παναγιωταρέα στράφηκε κατά του Internet και των όσων έχουν δημοσιευτεί εκεί και την αφορούν, παραλείποντας να αντιμετωπίσει το μόνο άνθρωπο που ευθύνεται για την τύχη της.

Από το blog http://paramme.wordpress.com/ διαβάζουμε:


Η Παναγιωταρέα δε κατάφερε να γίνει καθηγήτρια σήμερα και το γεγονός αυτό καταγράφεται αν μην τι άλλο ως νίκη!

Και αυτό επιτεύχθηκε όχι μόνο με τη δράση μας, αλλά και με τη δυναμικότατη παρουσία πολλών καθηγητών της σχολής μας. Η φιλοδοξία της για την ανέλιξη της στη βαθμίδα της καθηγήτριας στο τμήμα Δημοσιογραφίας κ ΜΜΕ απέτυχε παταγωδώς.

Η διαδικασία άρχισε σήμερα το πρωί στις 11.30 και ολοκληρώθηκε περίπου στις 15.00. Από τους 11 εκλέκτορες μόλις οι 6 τελικά ψήφισαν(!).

Οι 3 παραιτήθηκαν της θέσης τους, ένας δε παρεβρέθηκε λόγω υγείας και ο πέμπτος αποχώρησε απ’ τη διαδικασία για λόγους ευθιξίας, όταν ρωτήθηκε ειρωνικά από καθηγητή του τμήματος αν θα τον επηρεάσει (λες;) το ότι η Παναγιωταρέα ήταν μέλος εκλεκτορικού σώματος για την ανάδειξη του γιόκα του σε εκλέκτορα.

Στους εναπομείναντες έξι οι τέσσερις ψήφισαν υπέρ της και οι δύο λευκό. (Η λευκή ψήφος προσμετράται σαν αρνητική στην προκειμένη περίπτωση, καθώς θα έπρεπε να την ψηφίσουν και οι 6 για να υπάρχει ομοφωνία).

Οι δύο «λευκοί» αρνήθηκαν να την υποστηρίξουν επικαλούμενοι την μη ηθική της συμμόρφωση όλα αυτά τα χρόνια στο Τμήμα. Η απαράδεκτη και καθεστωτική συμπεριφορά της προς τους φοιτητές, τους συναδέλφους της, αλλά και το προσωπικό της σχολής δεν τους άφησε ασυγκίνητους.

Για το κλίμα αυτό καθοριστική όπως αποδείχτηκε ήταν η αποφασιστική είσοδος των 20 περίπου αυτόνομων φοιτητών στην αίθουσα της συνεδρίας την οποία και διακόψαμε κάνοντας δυναμικές τοποθετήσεις.

Χρήσιμη φάνηκε και η αρνητική για τη ”λαμπρή επιστήμονα” εισήγηση του Δ.Σ. των φοιτητών της σχολής. Επειδή όμως ούτε εμπιστευόμαστε, ούτε ανεχόμαστε 5 - 6 άτομα να αποφασίζουν στο όνομα όλων των υπολοίπων, προηγουμένως είχαμε πιέσει τα μέλη του Δ.Σ. να σεβαστούν την ευρεία πλειοψηφία που συνόλου των φοιτητών του τμήματος, που δεν ανέχεται πλέον την Αννούλα και τα καμώματά της.

Η πίεση αυτή λειτούργησε πολύ θετικά καθώς ανάγκασε αυτούς που απαρτίζουν το Δ.Σ. να μην προβούν σε καμιά ενέργεια που δεν λογαριάζει την πλατιά μάζα των φοιτητών.

Το θέμα έλαβε διαστάσεις με βάση την παρουσία στο κτίριο πολλών δημοσιογράφων.

Τα γεγονότα ήρθαν να καλύψουν δημοσιογράφοι από τη REAL NEWS, τη συνδικαλιστική ομάδα του «Ασύνταχτου Τύπου», τον Αγγελιοφόρο, το ΣΚΑΙ και το ράδιο Θεσσαλονίκη. Στην κάμερα του ΣΚΑΙ φυσικά δεν επιτρέψαμε να τραβήξει πλάνα εντός της σχολής.

Όσον αφορά τις αντιδράσεις της Άννας, τα όσα σπαρταριστά συγκρατήσαμε είναι ενδεικτικά της προσωπικότητας του ατόμου αυτού και της εν γένει συμπεριφοράς της απέναντι στους φοιτητές.

Η Αννιώ ήταν άλλοτε φανερά σοκαρισμένη, άλλοτε αμήχανη και άλλοτε η κλασική γλοιώδης Άννα που όλοι τηλεοπτικά αγαπήσαμε.

Τα σκηνικά που διαδραματίστηκαν στο 2ο όροφο της σχολής μας μεσημεριάτικα ήταν το λιγότερο… σουρεαλιστικά: Τελώντας εν απογνώσει, πότε μας απειλούσε ότι θα μας μηνύσει για τα δυσφημιστικά κατά τη γνώμη της κείμενα που συντάξαμε, πότε εκβίαζε ότι θα παραιτηθεί αν δεν ανελιχθεί (όχι σε παρακαλούμε, ξανασκέψου το…), ενώ έστρεψε τα βέλη της και κατά του «κακού» internet σαν μέσο ενημέρωσης, που δε την γουστάρει και την πολεμάει.

Το θράσος και η μωρία της είναι τόσο ”ανε-λιγμένα” που ισχυριζόταν ότι είμαστε υποκινούμενοι από άλλους εχθρικούς προς αυτήν καθηγητές. Έλεγε μάλιστα ότι σε ενδεχόμενη προσπάθεια ανέλιξης άλλων διδασκόντων θα στείλει ”δικούς της φοιτητές” να διαμαρτυρηθούν!

Αγνοούσαμε ότι διαθέτει δικό της «τάγμα φοιτητών».

Βέβαια, ακολουθώντας την προσφιλή γι’ αυτήν μέθοδο της κολακείας, επιδίωκε να καλοπιάσει κάποιους από μας και να δείξει ένα φιλικό και συνεργάσιμο πρόσωπο. Αλλά, το ευγενικό και πράο προσωπείο που φοράει σε διάφορες εκπομπές της, ήταν δύσκολο να κρύψει την οργή της. Ατάκες όπως «με αυτά που γράφετε με γαμάτε» ή «γαμώ την πουτάνα μου» αποδεικνύουν ότι αυτά τα κουστουμαρισμενα και γραβατωμένα τυπάκια, που βλέπουμε στην τηλεόραση να παριστάνουν τους «καθώς πρέπει» τιμητές της ηθικής, στην πραγματικότητα είναι τσογλάνια που υποκρίνονται.

Επειδή σε διάφορα μέσα ενημέρωσης θα αρχίσουν να κυκλοφορούν αναφορές και άρθρα, εμείς ως Αυτόνομοι Φοιτητές Δημοσιογραφίας υποκινούμενοι μόνο από τα ιδεολογικά μας πιστεύω ξεκαθαρίζουμε ότι δεν επιδιώκουμε καμία συνεργασία με τα καθεστωτικά ΜΜΕ.

Θα προσπαθήσουμε να διαδώσουμε τα μηνύματα και τις ιδέες μας, αξιοποιώντας τα μέσα που έχει αναδείξει το κίνημα της πρόσφατης εξέγερσης.

Θεωρούμε ότι «παιχνίδι» και συνδιαλλαγές με τα ελεγχόμενα από κράτος ή κεφάλαιο ΜΜΕ, συμβάλλουν στη νομιμοποίηση στα μάτια του κόσμου, του ρόλου τους ως μοναδικοί και αξιόπιστοι ενημερωτικοί δίαυλοι.

Η σημερινή μέρα, μέρα ιστορική για τη σχολή μας, μας γέμισε ελπίδα και αισιοδοξία για το μέλλον.

Ήταν για μας η πιο συγκλονιστική στιγμή και το μεγαλύτερο μάθημα που πήραμε μέσα σ’ αυτό το κτίριο. Ένας όμορφος αγώνας, αγώνας αξιοπρέπειας και περηφάνιας. Τα όνειρά μας δεν χωράνε στα μέτρα σας, τα ελευθερώνουμε και σας πνίγουμε.


ΑΥΤΟΝΟΜΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ

Η νέα έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα



Αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα η νέα έκθεση (2009) του ΟΟΑΣΑ για την Ελλάδα.

Η έκθεση θα προκαλέσει ποικίλα σχόλια και θα αποτελέσει σημείο αναφοράς επιβεβαίωσης της κυβερνητικής πολιτικής από τη ΝΔ αλλά και μέσο αντιπολιτευτικής τακτικής από το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Θυμίζουμε ότι ο ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) είναι άτυπος φορέας άσκησης πίεσης στις κυβερνήσεις των κρατών που αποτελούν τα μέλη του ή συνεργάζονται με αυτόν.

Ο σεβασμός στις απόψεις του και η ανάληψη μέτρων προς την κατεύθυνση των "συμβουλών" του αποτελούν βασική προϋπόθεση χρηματοδότησης από τα διεθνή κέντρα διαχείρισης κεφαλαίου.

Αντίθετα, οι διαφορετικές, προς άλλη κατεύθυνση απόψεις, πληρώνονται με υψηλά επιτόκια αυξημένου δανειακού ρίσκου από τα κράτη ή μερικό ή ακόμη και πλήρη αποκλεισμό από τη διεθνή οικονομική κοινότητα και τους οικονομικούς μηχανισμούς ανάπτυξης.

Από τη θεωρητικά πρακτική οικονομική άποψη που βλέπει τα πράγματα ο ΟΟΣΑ είναι αναμενόμενο να προκαλεί αντιπαραθέσεις.

Οι συμβουλές του βασίζονται σε στοιχεία οικονομικών δεικτών, σε ποσοστά και περιθώρια, σε οικονομετρικές μελέτες και στατιστικά δεδομένα.

Δεν έχει τη δυνατότητα να εμβαθύνει σε επισημάνσεις κοινωνικού και πολιτικού περιεχομένου που θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν την αντικειμενικότητά του και να προκαλέσουν υποψίες για την αξιοπιστία του.

Ωστόσο, αυτή η προσπάθεια ουδετερότητας δημιουργεί και συνθήκες αυθαίρετης ερμηνείας των εκθέσεών του από τους επικοινωνιολόγους του συρμού και τους πολιτικούς του καφενείου σύμφωνα με τις άμεσες ανάγκες τους και όχι το συμφέρον της χώρας.

Κάτι τέτοιο περιμένουμε να γίνει και εδώ αφού οι προτροπές που αποτυπώνονται στη νέα έκθεση κινούνται λίγο ως πολύ στο συνηθισμένο πλαίσιο που γνωρίζουμε:

1. Συνέχιση της αναδιάρθρωσης του συστήματος κοινωνικών παροχών (συντάξεις επιδόματα, κλπ) με άρση αντικινήτρων διατήρησης της παραγωγικής δραστηριότητας σε μεγαλύτερη ηλικία, αλλαγή και περιορισμό των ειδικών προνομιακών κατηγοριών ιδίως εκείνων που οδηγούν σε πρώιμες συντάξεις, αυστηρή τήρηση των προϋποθέσεων για παροχή σύνταξης αναπηρίας με έλεγχο από ανεξάρτητους γιατρούς.

2. Ολοκλήρωση ιδιωτικοποιήσεων σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα στην Ενέργεια και τις Μεταφορές αμέσως μόλις σταθεροποιηθεί το τραπεζικό σύστημα. Απεμπλοκή του κράτους από τις τηλεπικοινωνίες και διαχωρισμός των υπηρεσιών παραγωγής, μεταφοράς και διανομής στην Ενέργεια. Περιορισμοί στις τιμές και άλλα εμπόδια ιδίως στις οδικές μεταφορές πρέπει να εκλείψουν.

3. Μείωση της φορολογίας φυσικών προσώπων σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα με αντίστοιχα μέτρα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Να εφαρμοστεί άμεσα το μέτρο ενιαίου φορολογικού και ασφαλιστικού αριθμού όπως αυτό ψηφίστηκε στο σχετικό νόμο του 2008.

Περικοπή των δημοσίων δαπανών και αποχή ιδίως από δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών χαμηλής ποιότητας.

4. Μεταρρύθμιση συστήματος κύριας εκπαίδευσης με αυστηρές προδιαγραφές διδασκαλίας και λήψη μέτρων κατά της εγκατάλειψης των σπουδών. Διευκόλυνση της μετάβασης από την εκπαίδευση στην παραγωγική διαδικασία. Εφαρμογή των αποφάσεων για την ανώτατη εκπαίδευση και πραγματοποίηση περισσότερων τομών στο σύστημα με αυτονομία των πανεπιστημίων και χρηματοδότησή τους βάσει αξιολόγησης της απόδοσής τους.

5. Διευκόλυνση της εισαγωγής στην αγορά εργασίας με μείωση του ελάχιστου κόστους εργασίας κάτω από το βασικό μισθό (λαμβάνοντας υπόψη παραμέτρους όπως η ανεργία των νέων) και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για χαμηλόμισθους με επιδότηση από των κρατικό προϋπολογισμό με αντίστοιχη περικοπή άλλων κονδυλίων (όπως η μείωση του αριθμού των υπερστελεχωμένων δημοσίων υπηρεσιών).


Η άποψή μας:

Συμφωνούμε ότι τα μέτρα αυτά που προτείνει ο ΟΟΣΑ θα είναι αποτελεσματικά στην βελτίωση των οικονομικών δεικτών.

Τι γίνεται όμως με τους κοινωνικούς δείκτες και το συνεχώς αυξανόμενο κοινωνικό, πολιτικό και δημοκρατικό έλλειμμα στην Ελλάδα;

Προτιμούμε ως άμεσα μέτρα τα όσα έχουμε ξεκινήσει ήδη να προτείνουμε από το blog ΕΔΩ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ή άλλα στην ίδια λογική που μπορεί να προτείνουν και άλλοι:


Διότι:

1. Έχουν άμεσα αποτελέσματα και δημιουργούν κλίμα εμπιστοσύνης, ενθουσιασμού και ανάπτυξης.

2. Δεν προκαλούν ρήξη μέσα από την απώλεια δικαιωμάτων αλλά μετασχηματίζουν το οικονομικό τοπίο αυξάνοντας το παραγόμενο προϊόν και διανέμοντάς το δίκαια.

3. Έχουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα καθώς με επίτευξη του επιδιωκόμενου αποτελέσματος σε πρώτο στάδιο, ανατροφοδοτείται μια σύνθετη παραγωγική διαδικασία ανάπτυξης.

4. Λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες γεωγραφικές, κοινωνικές, θρησκευτικές, πολιτικές και οικονομικές συνθήκες του τόπου μας.



Επικοινωνία: