Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

Φωτορεπορτάζ από την καθιστική διαμαρτυρία των εργαζομένων στα κλωστήρια Λαναρά (Αθήνα, Σύνταγμα, 31.3.2009)

(Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγαλύτερες )



















Κυκλοφοριακό έμφραγμα στο κέντρο της Αθήνας



Αθήνα, 31.3.2009.

Στο Σύνταγμα διανυκτέρευσαν απ' ότι φαίνεται οι υπάλληλοι των επιχειρήσεων συμφερόντων Λαναρά διεκδικώντας καταρχήν τη συνέχιση της παραγωγικής λειτουργίας των κλωστοϋφαντουργικών μονάδων του γνωστού "εισηγμένου" στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών επιχειρηματία.

Το όνομα Λαναρά συνδέεται άρρηκτα με τη νεότερη ιστορία της ευρύτερης περιοχής της Νάουσας και έχουμε γράψει σχετικά στο blog με αφορμή ένα άλλο όνομα που μας απασχόλησε, εκείνο του Σεφερτζή.

(βλ. Λαναράς - Σεφερτζής. Μια σχέση παρόντος και παρελθόντος)

Η κλωστοϋφαντουργία μας, μια από τις ακμάζουσες κάποτε βιομηχανίες της Ελλάδας, είχε την ατυχή κατάληξη που επιφυλάσσει συνήθως ο αυτόματος πιλότος της χώρας.

Οι παραγωγικοί συντελεστές του τόπου, αφού φτάσουν σε επίπεδο ωριμότητας, δεν έχουν τη δύναμη να επανατοποθετηθούν σε ένα νέο κύκλο ανάπτυξης και οδηγούνται σε μαρασμό.

Οικονομικά είναι πολύ εύκολο να σας εξηγήσουμε το πώς και ειδικά το γιατί δημιουργείται αυτή η κατάσταση φθοράς και εξαφάνισης μιας εταιρείας ή ακόμη και ενός ολόκληρου κλάδου από την αγορά.

Είναι όμως πολύ δύσκολο όπως φαίνεται για τους αρμόδιους φορείς να αντιληφθούν τα βασικά.

Οι Έλληνες επιχειρηματίες, από την άλλη μεριά, αρνούνται να καταλάβουν ότι η διαπλοκή με τους πολιτικούς της παρακμής μόνο πρόσκαιρα θετικά αποτελέσματα θα έχει ενώ μακροχρόνια τους δημιουργεί τόσες και τέτοιες εξαρτήσεις που είναι βέβαιο ότι θα οδηγηθούν στην καταστροφή.

Μέχρι τότε οι πραγματικοί επαγγελματίες, αυτοί της πολιτικής διαφθοράς, θα έχουν τυλίξει στα πλοκάμια τους άλλους αφελείς "επενδυτές" του γρήγορου και σίγουρου κέρδους.

Ελπίζουμε το μήνυμα να είναι ξεκάθαρο.

Δεν συμφέρει.


Το φαινόμενο του θερμοκηπίου σήμερα 31.3.2009 στον Πειραιά




Δοκιμάσαμε λίγο από το φαινόμενο του θερμοκηπίου σήμερα 31.3.2009 στον Πειραιά αφού ο συνδυασμός υγρασίας, σκόνης και διαφορετικής θερμοκρασίας σε στρώματα της ατμόσφαιρας δημιούργησαν κατάλληλες συνθήκες για... καλλιέργεια πρώιμων κηπευτικών.

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που δυσκολεύτηκαν με την αναπνοή τους ιδιαίτερα όσοι είχαν προδιάθεση και γνωστά προβλήματα.

Στη φωτογραφία (κάντε κλικ για μεγαλύτερη) βλέπετε ένα μαύρο πέπλο που έχει σχηματιστεί σε συγκεκριμένο ύψος πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι ο Πειραιάς εκτός από τις μονάδες παραγωγής που προσθέτουν ρύπους στο περιβάλλον, δίνοντας όμως δουλειά στις χιλιάδες λαού της πόλης, επιβαρύνεται και από τη λειτουργία των μηχανών των πολυάριθμων καραβιών που δένουν στους ντόκους του.

Τα καράβια είναι σχεδόν κινητά εργοστάσια χωρίς να έχουν την υποχρέωση να τηρούν απ' ό,τι ξέρουμε αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους.

Επικοινωνία: