Σάββατο 4 Απριλίου 2009

Το ασυμβίβαστο του Κομματισμού με τη Δημοκρατία




Στις 16.1.2009 είχαμε αναρτήσει άρθρο σχετικά με το ασυμβίβαστο κατοχής και της θέσης του νομάρχη αλλά και του Συντονιστή Ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ από το νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα.

(βλ. Και κομματικά έκθετος ο Μίχας)

Κανείς βέβαια δεν είχε συγκινηθεί από τους αρμόδιους του ΠΑΣΟΚ ωστόσο εκείνη η ανάρτηση, για όσους τη διάβασαν, ήταν μια επιβεβαίωση των όσων γνωρίζουν για τα ενδότερα του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και όχι μόνο.

Ψάχνοντας στο αρχείο μας (για κάτι άλλο), που ταίριαζε με εκείνα που δήλωσε πρόσφατα επ' ευκαιρία της επετείου της 25ης Μαρτίου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου συναντήσαμε ένα άρθρο του Μανώλη Κοττάκη στον Ελεύθερο Τύπο (ήταν ημερολογιακά κοντά στο Πάσχα του 2008, Μεγάλη Δευτέρα, 21 Απριλίου 2008).

Διαβάστε:

"Σε λίγες ημέρες θα ανοίξει η συζήτηση για τη νέα διοικητική διαίρεση της χώρας και τα κόμματα θα μας μιλήσουν και πάλι για την ανεξαρτησία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Φυσικά, δεν τρέφουμε αυταπάτες!

Κάθε αιρετός άρχων έχει τη δική του πολιτική ταυτότητα και τη δική του πολιτική φιλοσοφία, η οποία τον επηρεάζει σε ένα βαθμό στην άσκηση των καθηκόντων του.

Άλλος είναι πιο φιλελεύθερος, άλλος πιο συγκεντρωτικός. Σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες αξιολογούν τους νομάρχες και τους δημάρχους στην πράξη, για πρωτοβουλίες που λαμβάνουν με αυτή τους την ιδιότητα και μόνον.

Κάνω αυτή τη μικρή εισαγωγή για να επισημάνω κάτι που μπορεί να πέρασε στα «ψιλά» των εφημερίδων τις προηγούμενες μέρες, αλλά πάντως προκάλεσε άσχημη εντύπωση:

Όπως ανακοίνωσε το ΠΑΣΟΚ, δύο εκλεγμένοι νομάρχες (με τη σημαία της Χαριλάου Τρικούπη) αναλαμβάνουν παράλληλα με τα καθήκοντα που τους ανέθεσε ο λαός και κομματικά καθήκοντα.

Ο κ. Γιάννης Μίχας, νομάρχης Πειραιά, αναλαμβάνει με απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου γραμματέας Ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ, αναπληρωτής του Γιάννη Ραγκούση στην ουσία.

Ο νεοεκλεγείς νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας, Θύμιος Σώκος, ένας από τους πλέον επιτυχημένους λειτουργούς της Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία (διέπρεψε ως υπερκομματικός δήμαρχος Αγρινίου), αναλαμβάνει τα κομματικά καθήκοντα του γραμματέα Αυτοδιοίκησης του ΠΑΣΟΚ.

Η πρώτη απορία μου αφορά τους ιδίους:

‒ Αναρωτιέμαι γιατί δέχθηκαν να συρρικνώσουν το ρόλο τους αναλαμβάνοντας επισήμως ένα κομματικό αξίωμα ασυμβίβαστο με την ιδιότητά τους.

Αναρωτιέμαι επίσης με ποια αξιοπιστία θα διεκδικήσουν αύριο από την εξουσία την ικανοποίηση των αιτημάτων τους για λογαριασμό των εντολέων τους, όταν οι συνομιλητές τους υπουργοί θα έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους ότι δεν συζητούν με έναν εκλεγμένο νομάρχη, αλλά και με έναν κομματικό εκπρόσωπο...

‒ Διερωτώμαι επίσης πώς συμβιβάζεται ο βαρύς φόρτος της άσκησης των νομαρχιακών καθηκόντων με τον εξίσου βαρύ φόρτο της άσκησης των κομματικών καθηκόντων.

Και σε περίπτωση «σύγκρουσης συμφερόντων», ποιανού το δίκαιο προηγείται:

Το δίκαιο του πολίτη ή το δίκαιο του πολιτικού φίλου του Κινήματος;

‒ Αυτό που με αφήνει έκπληκτο περισσότερο από όλα είναι η πλήρης μεταλλαγή του Γιώργου Παπανδρέου.

Μπορεί κανείς να έχει χίλιους λόγους να διαφωνεί μαζί του, αλλά όλοι ξέραμε πως όταν μιλούσε στο παρελθόν για ανεξάρτητη Τοπική Αυτοδιοίκηση το εννοούσε.

Αλήθεια, το να στρατολογεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αιρετούς εκπροσώπους του ελληνικού λαού στα κομματικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ συνιστά σεβασμό προς το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

Το τρίτο βάθρο της Δημοκρατίας, που θα έλεγε και ο Ανδρέας Παπανδρέου;

Φοβάμαι πως όχι, κύριε πρόεδρε..."


Κάποιοι τον κομματισμό τον έχουμε ζήσει πολύ άγρια στο πετσί μας. Και ο κομματισμός, πως να το κάνουμε, είναι και φασισμός.


Ας θυμηθούμε όμως τι δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου στις 25.3.2009:


«Γιορτάζουμε σήμερα τον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων.

Τον μεγάλο αγώνα της παλιγγενεσίας του Έθνους.

Συμβολίζει την προσπάθεια κάθε ανθρώπου, κάθε λαού, για την κατάκτηση και προάσπιση βασικών δικαιωμάτων.

Της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας, της αξιοπρέπειας, της δημοκρατίας, του δικαιώματος να ορίζουμε εμείς την τύχη μας, του δικαιώματος για μια ανθρώπινη κοινωνία»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ακόμη πως:

«Σήμερα είναι μια κρίσιμη στιγμή για την πατρίδα μας με την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια να δεσπόζουν στην κοινωνία μας στην οποία δημιουργείται η αίσθηση ότι απειλούνται κατακτήσεις και επιτεύγματα πολύχρονων προσπαθειών, που μας γέμιζαν με ικανοποίηση και περηφάνια».

"Η κρίση που πλήττει σήμερα την Ελληνική κοινωνία, είναι κρίση βαθύτατα πολιτική.

Είναι κρίση αξιών, είναι κρίση θεσμών, είναι κρίση της ίδιας της Δημοκρατίας μας.

Έχει την υπογραφή ενός συστήματος διακυβέρνησης που πρέπει και μπορεί να αλλάξει.

Αλλαγή της αντίληψης ότι το κράτος είναι φέουδο των κυβερνώντων"


Τώρα, πώς ταιριάζουν τα λόγια του Γιώργου Παπανδρέου με τα έργα του, αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο ερωτηματικό.

You know, E-ro-ti-ma-ti-ko, Question Mark, George.


Ακόμη εμείς δεν μπορούμε να ξεχάσουμε καταγγελίες του τύπου:

38 . από ΔΕΣΠΟΙΝΑ - — May 20, 2008 @ 11:07 pm

"Απο που πρέπει να ξεκινάει η διαφάνεια;

18 Μαΐου 2008 εσωκομματικές εκλογές ΠΑΣΟΚ στο Δ. ΔΡΑΜΑΣ ψήφισαν 1401 και βρέθηκαν 1492 ψηφοδέλτια και δεν θα πω για τον Νομό και την Περιφέρεια γιατί δεν το είδα με τα μάτια μου.

Δεν μπορεί το κόμμα να προστατεύει τις ίδιες του ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες απο νοθείες.

Πάλι σιωπή;"

35 χρόνια τώρα περιμένει ο λαός μας την άχρωμη Aλλαγή, αυτή της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και της Δικαιοσύνης, αλλά εισπράττει εναλλαγή της γαλαζοπράσινης παρακμής.

Πότε θα αποφασίσουν οι θεσμικοί να πάρουν νερό και σαπούνι;

Τικ, τακ, τικ, τακ...

Καταγγελίες Express

Δύο καταγγελίες:

1. Στο Αστυνομικό Τμήμα Κορωπίου οδηγήθηκε μετά από έλεγχο στοιχείων σε διερχόμενους, Πακιστανός που διέθετε όλα τα χαρτιά που απεδείκνυαν την ταυτότητά του και επιπλέον κατείχε άδεια παραμονής και εργασίας στην Ιταλία.

Εκεί αδικαιολόγητα κρατήθηκε για τουλάχιστον 4 ημέρες χωρίς να του παρασχεθεί από την αρχή της κράτησής του τροφή.

Μετά από παρέμβαση ομοεθνών του τελικά αφέθηκε ελεύθερος με την ίδια δικαιολογία με την οποία εκρατείτο.

Δηλαδή, χωρίς δικαιολογία

2. Εκκενώθηκε χώρος του Cargo του Αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος καθώς "έσκασε" μηχάνημα σάρωσης που περιείχε ραδιενεργές ουσίες.

Όλοι οι υπάλληλοι οδηγήθηκαν σε κοντινό βενζινάδικο και κλήθηκαν υπηρεσίες για να μετρηθούν τα επίπεδα ραδιενέργειας.

Αφού κρίθηκαν οι μετρήσεις σε μη επικίνδυνα επίπεδα οι εργαζόμενοι επέστρεψαν στο χώρο εργασίας τους.

Ερωτηματικά όμως προκαλεί το όλο επεισόδιο.

Δηλαδή, υπήρχε πραγματικός κίνδυνος έκθεσης σε υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας;

Είχαν ενημερωθεί οι υπάλληλοι αλλά και οι αρμόδιες αρχές για το ενδεχόμενο αυτό πριν το "ατυχές" περιστατικό;

Τι ρωτάμε τώρα την SSS Republic; Έλα ντε;

[ Έτσι αποκαλείται η Ελλάδα από κάποιους ξένους που υποστηρίζουν ότι αυτή η χώρα μόνο τρία S έχει να προσφέρει πλέον στο σύγχρονο κόσμο.

Sea, Sun, Sex ].

Επικοινωνία: