Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009

Προειδοποιούμε: Ο σεισμός έρχεται απροειδοποίητα



Είναι παγιωμένη η αντίληψη των αρμοδίων ότι κάθε κουβέντα για επερχόμενο σεισμό θα δημιουργούσε τέτοια ανησυχία και αναστάτωση με δυσάρεστα αποτελέσματα και ενδεχομένως καταστροφικές συνέπειες για μεγάλη μερίδα του πληθυσμού πολύ μεγαλύτερες από εκείνες του ιδίου του σεισμού.

Άλλωστε, η πιθανότητα να πραγματοποιηθεί ένας μεγάλος σεισμός είναι πολύ μικρή και απειροελάχιστη εκείνη ο σεισμός αυτός να είναι καταστροφικός. Επιπλέον, ακριβής πρόβλεψη σεισμού δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι μπορεί να γίνει.

Τα αποτελέσματα όμως ενός τέτοιου φαινομένου, αν και είναι σπάνια, είναι τόσο καταστρεπτικά και μη αναστρέψιμα που δικαιολογείται από όλους μας να λάβουμε κάποια μέτρα προετοιμασίας για να αντιμετωπίσουμε το γεγονός ότε και εάν έρθει.

Για τους κρατικούς φορείς η πρόβλεψη, προετοιμασία και ενημέρωση του πληθυσμού είναι υποχρέωση.

Στη χώρα μας όμως όπου, κατά γενική αντίληψη, κυριαρχεί η ανεπάρκεια, η διαφθορά και ο κομματισμός είναι συνετό ο πολίτης αλλά και οι ιδιωτικοί οργανισμοί να μην περιμένουν πολλά από το Κράτος αλλά να παίρνουν μόνοι τους μέτρα και να λαμβάνουν τις κατάλληλες πρόνοιες ατομικά ή, αν αυτό είναι δυνατό, συλλογικά ως ενεργά μέλη κοινωνικών ομάδων που εμπιστεύονται.

Ειδικά για τους πολίτες, πρωταρχική τέτοια ομάδα είναι η οικογένειά μας, με τη στενή και ευρεία έννοια, αλλά σημαντική είναι και η συμμετοχή μας σε άλλα άτυπα ή τυπικά πολυμελή σχήματα (στο σχολείο, στην εργασία, στο δήμο, κλπ).

Οι καταστροφές, οι έκτακτες ανάγκες και οι καταστάσεις κρίσης, όσο απρόβλεπτες και αν είναι προειδοποιούν με κάποια «σήματα» που δυστυχώς μπορούν να ταυτοποιηθούν και να περιγραφούν πλήρως εκ των υστέρων.

Στη συνέχεια δίνουμε κάποιες συμβουλές προετοιμασίας.

Οι αναγνώστες θα πρέπει να ζητήσουν υπεύθυνη γνώμη από τους αρμόδιους φορείς.


Τι να κάνετε πριν από ένα σεισμό:


Ελέγξτε για σημεία επικινδυνότητας

α) Στερεώστε ράφια και βιβλιοθήκες σταθερά στον τοίχο

β) Τοποθετείστε τα μεγάλα ή βαριά αντικείμενα σε χαμηλή θέση

γ) Ό,τι μπορεί να σπάσει, όπως μπουκάλια, ποτήρια, πιάτα, κλπ πρέπει να είναι τοποθετημένα μέσα σε ντουλάπια

δ) Κρεμαστοί πίνακες, καθρέπτες, φωτιστικά πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση από κρεβάτια, πολυθρόνες, καναπέδες.

ε) Χημικά, απορρυπαντικά, εύφλεκτα προϊόντα πρέπει να είναι σε ασφαλή θέση σε κατάλληλη συσκευασία

στ) Ελέγξτε το οίκημα για φθορές ή ατέλειες στη κατασκευή και συντήρησή του. Επιδιορθώστε άμεσα.


Βρείτε ασφαλή σημεία προφύλαξης μέσα και έξω από το κτήριο

α) Κάτω από ανθεκτικά έπιπλα όπως βαριά γραφεία και τραπέζια

β) Δίπλα από έναν εσωτερικό τοίχο

γ) Μακριά από σημεία που θα μπορούσαν να σπάσουν γυαλιά ή να πέσουν αντικείμενα ή σοβάδες

δ) Στον εξωτερικό χώρο, μακριά από γέφυρες, κτήρια, δένδρα, καλώδια


Εκπαιδευτείτε και εκπαιδέψτε

α) Συγκεντρώστε γραπτά κάθε σχετική υπεύθυνη πληροφορία από την Πυροσβεστική, τα Υπουργεία, τις ΜΚΟ, το Διαδίκτυο σχετικά με τους σεισμούς και την αντιμετώπισή τους

β) Διδάξτε τα παιδιά πώς να καλούν τις υπηρεσίες ανάγκης

γ) Βρείτε τους κεντρικούς διακόπτες νερού, ηλεκτρικού, γκαζιού και μάθετε πότε και πως πρέπει να κλείνουν

δ) Σημειώστε σε μια σελίδα τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση σεισμού και απομνημονεύστε το περιεχόμενο.

ε) Κάντε δοκιμές και ελέγχους αντιμετώπισης σεισμού τουλάχιστον μια φορά το μήνα βελτιώνοντας πάντα την ετοιμότητά σας και τις γνώσεις σας

στ) Φροντίστε να ενημερώσετε και να εκπαιδέψετε κατάλληλα όλους τους ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ ιδιαίτερα εκείνους που ζουν μόνοι


Αποθηκεύστε προμήθειες και μέσα προστασίας και ανάγκης

α) Φακό με περισσότερες μπαταρίες

β) Ραδιόφωνο με μπαταρίες

γ) Κουτί πρώτων βοηθειών

δ) Τρόφιμα και αρκετό νερό

ε) Απαραίτητα φάρμακα

στ) Σφυρίχτρα και πολύ-σουγιά, ρούχα και παπούτσια αντοχής, κουβέρτες, γάντια, κασκώλ, σκούφο

ζ) Χρήματα και πιστωτικές κάρτες

η) Ποδήλατα


Συμφωνήστε μεθόδους, τρόπους και σημεία επικοινωνίας σε περίπτωση κινδύνου

α) Χώρους συγκέντρωσης έξω από το κτήριο, για όσους βρίσκονται στο κτήριο

β) Σημεία επανένωσης ομάδων

γ) Συνδέσμους επικοινωνίας

δ) Ροές πληροφοριών


Εκμεταλλευτείτε τη νέα τεχνολογία

α) Δορυφορικά τηλέφωνα

β) Συσκευές προειδοποίησης

γ) Ανιχνευτές εντοπισμού


Ευαισθητοποιηθείτε για πιθανό επερχόμενο σεισμό

α) Πιέστε τους τοπικούς φορείς να λάβουν μέτρα

β) Επικοινωνήστε με τα ΜΜΕ για να προγραμματίσουν σχετικές εκπομπές και άρθρα

γ) Ζητήστε από το εργοδότη σας να προετοιμαστεί υλικά και οργανωτικά

δ) Κάντε ασκήσεις ετοιμότητας

ε) Απαιτήστε να οργανωθούν και να λειτουργούν μόνιμα τα μέσα και οι πόροι των Ένοπλων Δυνάμεων για περιπτώσεις αντιμετώπισης Φυσικών Κρίσεων και Καταστροφών


Τη "Ριζική Πολιτική Μεταρρύθμιση" επιδιώκουν οι Δημοκρατικοί



Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε την Τετάρτη 8 Ιουλίου στην Ένωση Ξένων Ανταποκριτών, στην Αθήνα, οι ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ (http://www.dimokratikoi.gr/), παρουσίασαν στους εκπροσώπους του γραπτού και διαδικτυακού Τύπου, των ΜΜΕ και τους bloggers την πλατφόρμα εκλογικής συνεργασίας την οποία απευθύνουν στον δημοκρατικό κόσμο της χώρας.

Το «Πλαίσιο Δημοκρατικής Συνεργασίας» απευθύνεται σε ενεργούς πολίτες, πρωτοβουλίες και κινήσεις πολιτών που συμφωνούν με το κεντρικό πρόταγμα των ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ για Ριζική Πολιτική Μεταρρύθμιση.

Ο πρόεδρος των ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ Μελέτης Μελετόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη συστράτευσης των δημοκρατικών δυνάμεων των Ελλήνων πολιτών, που έχουν αποστασιοποιηθεί από το καταρρέον πολιτικό σύστημα, στον κοινό στόχο της Ριζικής Πολιτικής Μεταρρύθμισης που έχουν προτείνει οι ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ.

Η ζητούμενη Ριζική Πολιτική Μεταρρύθμιση θα απαιτήσει κατ’ αρχάς την ευρύτερη δυνατή εκλογική συστράτευση των ενεργών δημοκρατικών πολιτών και στη συνέχεια την υιοθέτηση από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού της βούλησης για αλλαγή πολιτεύματος, με την κατάρτιση νέου συντάγματος, το οποίο θα θωρακίζει την δημοκρατία, τον διαχωρισμό των εξουσιών και την ισονομία όλων των πολιτών.

Όπως τόνισε ο Μελέτης Μελετόπουλος, οι ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ θα οργανώσουν ειδική δημόσια εκδήλωση με θέμα την εισαγωγή νέου συντάγματος το ερχόμενο φθινόπωρο.

Ο δημοσιογράφος Αντώνης Παπαγιαννίδης στη συνέχεια αναφέρθηκε στο δικαίωμα και την υποχρέωση της μη παραίτησης των Ελλήνων πολιτών από το να διεκδικήσουν ένα καλύτερο πολίτευμα, που θα διασφαλίζει ένα πολύ υψηλότερο επίπεδο ποιότητας για την δημοκρατία στην χώρα, μέσα από μια ουσιαστική συνταγματική μεταρρύθμιση, η οποία ωστόσο δεν είναι εφικτό να γίνει μέσα από τις διαδικασίες αναθεωρήσεων.

Ο Κώστας Λυντέρης, μέλος του ΠΣ των ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ πήρε τον λόγο στη συνέχεια και αναφέρθηκε στις βασικές τομές που προτείνουν οι ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ και οι οποίες για να επιτευχθούν είναι απαραίτητη η δημιουργία νέου συντάγματος.

Ως σημαντικότερες αλλαγές επεσήμανε την ανάγκη για την μετατροπή του πολιτεύματος σε προεδρική δημοκρατία, τον διαχωρισμό της εκτελεστικής από την νομοθετική εξουσία, την απόλυτη ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, την θέσπιση ορίου θητειών για βουλευτές, υπουργούς, πρωθυπουργό και πρόεδρο της δημοκρατίας και την εισαγωγή αυστηρού πόθεν έσχες για όλα τα πρόσωπα που συμμετέχουν στο πολιτικό σύστημα.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος των ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ Γιάννης Σακιώτης έκλεισε τη συνέντευξη τύπου παρουσιάζοντας το Πλαίσιο Εκλογικής Συνεργασίας.

Πρόκειται για ένα πλαίσιο 6 σημείων που αφορά σε θεμελιώδεις προγραμματικές προτάσεις στους τομείς της ριζικής πολιτικής μεταρρύθμισης, των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, την οικονομική πολιτική και το κράτος πρόνοιας, το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά, την παιδεία και την μεταναστευτική πολιτική.

Ως προς τη μέθοδο συνεργασίας όσων συμφωνούν με την πλατφόρμα, ο Γ. Σακιώτης ανέφερε ότι αυτή θα έχει ως εξής: Όσοι συμφωνούν με την πλατφόρμα συνεργασίας, θα επιλέξουν την περιφέρεια στην οποία επιθυμούν να πολιτευθούν ως ανεξάρτητα συνεργαζόμενα πρόσωπα και θα ενταχθούν στα ψηφοδέλτια των ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ.

Ως υποψήφιοι θα διατηρήσουν την αυτονομία τους και τον πολιτικό τους λόγο και θα δεσμεύονται μόνον από την πλατφόρμα συνεργασίας.

Στα προεκλογικά τους φυλλάδια θα αναγράφουν τον λογότυπο και το έμβλημα των ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ, σημειώνοντας (εάν το επιθυμούν) ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ.

Κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου θα συμμετέχουν στην εκλογική επιτροπή των ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ.

Εφ’ όσον εκλεγούν, θα εισέλθουν στην Βουλή ως ανεξάρτητοι βουλευτές, εκπροσωπώντας τον εαυτό τους ή τον χώρο τους.

Θα συνεργάζονται με την κοινοβουλευτική ομάδα των ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ και θα δεσμεύονται να στηρίξουν τις τοποθετήσεις που από κοινού θα αποφασίζει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος με τους συνεργαζόμενους σε θέματα για τα οποία υπάρχει συμφωνία την οποία προβλέπει το παρόν Πλαίσιο Δημοκρατικής Συνεργασίας.


Επικοινωνία: