Πέμπτη, 9 Ιουλίου 2009

Τη "Ριζική Πολιτική Μεταρρύθμιση" επιδιώκουν οι ΔημοκρατικοίΣε συνέντευξη τύπου που δόθηκε την Τετάρτη 8 Ιουλίου στην Ένωση Ξένων Ανταποκριτών, στην Αθήνα, οι ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ (http://www.dimokratikoi.gr/), παρουσίασαν στους εκπροσώπους του γραπτού και διαδικτυακού Τύπου, των ΜΜΕ και τους bloggers την πλατφόρμα εκλογικής συνεργασίας την οποία απευθύνουν στον δημοκρατικό κόσμο της χώρας.

Το «Πλαίσιο Δημοκρατικής Συνεργασίας» απευθύνεται σε ενεργούς πολίτες, πρωτοβουλίες και κινήσεις πολιτών που συμφωνούν με το κεντρικό πρόταγμα των ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ για Ριζική Πολιτική Μεταρρύθμιση.

Ο πρόεδρος των ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ Μελέτης Μελετόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη συστράτευσης των δημοκρατικών δυνάμεων των Ελλήνων πολιτών, που έχουν αποστασιοποιηθεί από το καταρρέον πολιτικό σύστημα, στον κοινό στόχο της Ριζικής Πολιτικής Μεταρρύθμισης που έχουν προτείνει οι ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ.

Η ζητούμενη Ριζική Πολιτική Μεταρρύθμιση θα απαιτήσει κατ’ αρχάς την ευρύτερη δυνατή εκλογική συστράτευση των ενεργών δημοκρατικών πολιτών και στη συνέχεια την υιοθέτηση από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού της βούλησης για αλλαγή πολιτεύματος, με την κατάρτιση νέου συντάγματος, το οποίο θα θωρακίζει την δημοκρατία, τον διαχωρισμό των εξουσιών και την ισονομία όλων των πολιτών.

Όπως τόνισε ο Μελέτης Μελετόπουλος, οι ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ θα οργανώσουν ειδική δημόσια εκδήλωση με θέμα την εισαγωγή νέου συντάγματος το ερχόμενο φθινόπωρο.

Ο δημοσιογράφος Αντώνης Παπαγιαννίδης στη συνέχεια αναφέρθηκε στο δικαίωμα και την υποχρέωση της μη παραίτησης των Ελλήνων πολιτών από το να διεκδικήσουν ένα καλύτερο πολίτευμα, που θα διασφαλίζει ένα πολύ υψηλότερο επίπεδο ποιότητας για την δημοκρατία στην χώρα, μέσα από μια ουσιαστική συνταγματική μεταρρύθμιση, η οποία ωστόσο δεν είναι εφικτό να γίνει μέσα από τις διαδικασίες αναθεωρήσεων.

Ο Κώστας Λυντέρης, μέλος του ΠΣ των ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ πήρε τον λόγο στη συνέχεια και αναφέρθηκε στις βασικές τομές που προτείνουν οι ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ και οι οποίες για να επιτευχθούν είναι απαραίτητη η δημιουργία νέου συντάγματος.

Ως σημαντικότερες αλλαγές επεσήμανε την ανάγκη για την μετατροπή του πολιτεύματος σε προεδρική δημοκρατία, τον διαχωρισμό της εκτελεστικής από την νομοθετική εξουσία, την απόλυτη ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, την θέσπιση ορίου θητειών για βουλευτές, υπουργούς, πρωθυπουργό και πρόεδρο της δημοκρατίας και την εισαγωγή αυστηρού πόθεν έσχες για όλα τα πρόσωπα που συμμετέχουν στο πολιτικό σύστημα.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος των ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ Γιάννης Σακιώτης έκλεισε τη συνέντευξη τύπου παρουσιάζοντας το Πλαίσιο Εκλογικής Συνεργασίας.

Πρόκειται για ένα πλαίσιο 6 σημείων που αφορά σε θεμελιώδεις προγραμματικές προτάσεις στους τομείς της ριζικής πολιτικής μεταρρύθμισης, των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, την οικονομική πολιτική και το κράτος πρόνοιας, το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά, την παιδεία και την μεταναστευτική πολιτική.

Ως προς τη μέθοδο συνεργασίας όσων συμφωνούν με την πλατφόρμα, ο Γ. Σακιώτης ανέφερε ότι αυτή θα έχει ως εξής: Όσοι συμφωνούν με την πλατφόρμα συνεργασίας, θα επιλέξουν την περιφέρεια στην οποία επιθυμούν να πολιτευθούν ως ανεξάρτητα συνεργαζόμενα πρόσωπα και θα ενταχθούν στα ψηφοδέλτια των ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ.

Ως υποψήφιοι θα διατηρήσουν την αυτονομία τους και τον πολιτικό τους λόγο και θα δεσμεύονται μόνον από την πλατφόρμα συνεργασίας.

Στα προεκλογικά τους φυλλάδια θα αναγράφουν τον λογότυπο και το έμβλημα των ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ, σημειώνοντας (εάν το επιθυμούν) ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ.

Κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου θα συμμετέχουν στην εκλογική επιτροπή των ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ.

Εφ’ όσον εκλεγούν, θα εισέλθουν στην Βουλή ως ανεξάρτητοι βουλευτές, εκπροσωπώντας τον εαυτό τους ή τον χώρο τους.

Θα συνεργάζονται με την κοινοβουλευτική ομάδα των ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ και θα δεσμεύονται να στηρίξουν τις τοποθετήσεις που από κοινού θα αποφασίζει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος με τους συνεργαζόμενους σε θέματα για τα οποία υπάρχει συμφωνία την οποία προβλέπει το παρόν Πλαίσιο Δημοκρατικής Συνεργασίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Επικοινωνία: