Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2009

Ο θάμνος Στέβια



Από την επαρχιακή εφημερίδα Τα Νέα του Μεσολογγίου, 23.1.2009

"Θα αντικαταστήσει η Στέβια τα τεύτλα;

«Οι προοπτικές καλλιέργειας του φυτού Στέβια και άλλων αρωματικών φυτών στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας» είναι το θέμα της ημερίδας που οργανώνει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας αύριο Σάββατο, στις 9 το πρωί στο Αγρίνιο, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας.

Η Στέβια θεωρείται ότι μπορεί να αποτελέσει για τους αγρότες του νομού προσοδοφόρα εναλλακτική καλλιέργεια, ενώ αναμένεται επέκταση της καλλιέργειας της σε πολλές χώρες και αύξηση της ζήτησης των προϊόντων της.

Η Στέβια είναι ένα γλυκαντικό της φύσης, πιο γλυκό από τη ζάχαρη, αλλά χωρίς καθόλου θερμίδες και δύναται να αντικαταστήσει στη διατροφή τις άλλες φυσικές και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες.

Στη χώρα μας δεν έχει επιτραπεί ακόμη η καλλιέργεια του φυτού κάτι που γίνεται όμως πειραματικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας."

Σημείωση του blog:

Η Στέβια ή αλλιώς το "Γλυκόφυλλο" είναι θάμνος που όσο και αν ακούγεται περίεργο ανήκει στην ίδια κατηγορία με τον ηλίανθο.

Το σημαντικό μέρος του φυτού είναι τα φύλλα τα οποία έχουν γλυκαντικές ιδιότητες που μπορούν να φτάσουν μέχρι και 300 φορές αυτές της ζάχαρης αν και σε μεγάλη συγκέντρωση δίνουν μαζί και τη γεύση της... πίκρας.

Ωστόσο, οι θρεπτική και διατροφική αξία της είναι αμφιλεγόμενη.

Στις αρχές του 1990 απαγορεύτηκε η χρήση της στις ΗΠΑ και επιτράπηκε να χρησιμοποιείται μόνον ως πρόσθετο. Στην Ιαπωνία αντίθετα είναι πολύ διαδεδομένη.

Το φυτό αρχικά το συναντούσαμε στη Ν. Αμερική και η εξαγωγή του εμποδίστηκε και για πολιτικούς λόγους.

Το παράγωγο της Στέβια υπάρχει και κυκλοφορεί σήμερα με την εμπορική ονομασία Rebiana.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Επικοινωνία: