Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2009

Ο Μπάρακ Ομπάμα στην Τουρκία
Αρχές Μαΐου [Το σωστό είναι Απριλίου και όχι Μαΐου που γράφηκε από παραδρομή] κατά πάσα πιθανότητα η επίσκεψη του Μπάρακ Ομπάμα στην Τουρκία αν και το πρόγραμμα των επισκέψεων του προέδρου εκτός ΗΠΑ δεν έχει καθοριστεί ακόμη με ακρίβεια.

Σημασία δεν έχει τόσο πολύ το πότε αλλά το γιατί.

Η αμερικανική πολιτική δίνει όλο και περισσότερη βαρύτητα στη σημασία της Τουρκίας στην περιοχή μην παραλείποντας πάντως να τονίζει εμμέσως πλην σαφώς ότι προϋπόθεση της συμπαράστασης της Ουάσινγκτον είναι η τήρηση των βασικών δυτικών αρχών της ελευθερίας της αγοράς και της θρησκευτικής ελευθερίας στη γείτονα χώρα.

Αν και η οικονομική κρίση έχει αρχίσει να αγγίζει εμφανώς και την Τουρκία η απόφαση διατήρησης ετοιμοπόλεμου σύγχρονου στρατού είναι δεδομένη και θα εκφραστεί και πάλι με την αγορά οπλικών συστημάτων και αναβάθμιση των τηλεπικοινωνιών.

Με την ευκαιρία να αναφέρουμε ότι θα πρέπει να διερευνηθούν οι στρατιωτικές δυνάμεις που διατηρεί η Τουρκία στα νότια παράλιά της, στους φυσικούς κόλπους που υπάρχουν ακριβώς βόρεια της Κύπρου για την ποιότητά τους και την επιχειρησιακή σημασία τους και πώς αυτές εντάσσονται σε ενδεχόμενα σενάρια για την περιοχή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Επικοινωνία: