Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

Όταν τα blogs διώκονται




Ένα άρθρο του ΒΗΜΑτος της Κυριακής 8.3.2009 που μας επεσήμανε αναγνώστης του Blog ΕΔΩ ΠΕΙΡΑΙΑΣ.

Στο άρθρο που μπορείτε να διαβάσετε ηλεκτρονικά,


Γίνεται αναφορά στις σχετικές διώξεις κατά των blogs και των blogger και επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι η χώρα μας, με αφορμή σχετική δίωξη, έχει γίνει αντικείμενο ανάλογης έκθεσης για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδικότερα εκείνο της ελευθερίας του λόγου από το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών (State Department).

Θυμίζουμε ότι βασική αρχή της Δημοκρατίας αποτελεί η ελεύθερη, ανεπηρέαστη και ανεμπόδιστη πλήρης έκφραση με λόγια και με έργα της γνώμης, της σκέψης και του πνευματικού κόσμου του ατόμου και αυτό το δικαίωμα πρέπει να είναι απόλυτο.

Μόνο για λόγους δημοσίου συμφέροντος μπορεί να καμφθεί προσωρινά και αιτιολογημένα και σε βαθμό που δεν προσβάλει τον πυρήνα του δικαιώματος ώστε στην ουσία να το αναιρεί.

Οι πραγματικές δημοκρατίες όχι μόνο δεν προβάλλουν εμπόδια στην άσκηση αυτού του ατομικού, κοινωνικού και πολιτικού δικαιώματος αλλά παίρνουν μέτρα για την ανάδειξη και καρποφορία του.

Στην Ελλάδα της κρατικής παραοικονομίας και διοικητικής διαφθοράς αυτά βέβαια είναι ψιλά και ψηλά γράμματα, αόρατα από την νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική εξουσία.

Δεν είναι τυχαίο ότι αυτοί που πρωτοστατούν κατά των blogs είναι άνθρωποι, γρανάζια του σημερινού πολιτικοκοινωνικού μορφώματος με απεριόριστη συνήθως πρόσβαση στα ΜΜΕ.

Το Internet αποδεικνύεται πιο επικίνδυνο να φέρει σύγχρονα τη μεταπολίτευση στην Ελλάδα από τις διαπλεκόμενες, αναγκαστικά, ιδιωτικές εταιρείες ΜΜΕ.

Που είναι αυτές οι ωραίες εποχές που εκείνοι έλεγαν το παραμύθι, κάποια ΜΜΕ το εμπλούτιζαν και το αναπαρήγαγαν και οι πολίτες το έτρωγαν αμάσητο μαζί με τις απογευματινές ειδήσεις, νανούρισμα λίγο πριν τον ύπνο - βάλσαμο για την αυριανή κουραστική εργασία;

Είναι όμως παρήγορο που κάποιοι μάλλον φωτισμένοι βρίσκονται και στα μεγάλα ΜΜΕ.

Δεν μπορούν. Δεν αντέχουν άλλο. Τους τρώει το δαιμόνιο και ο πραγματικός δαίμονας που κατατρέχει τον γεννημένο δημοσιογράφο.

Να ανοίξει το στόμα του και μέσα από την ψηφιακή, έτσι κι αλλιώς πένα του, να μιλήσει χωρίς να υπολογίζει τίποτα.

Τόσα χρόνια μιλάει ο Έλληνας με τους δικούς του, μετά με τους φίλους του, μετά με τους συναδέλφους, μετά με τους άγνωστους.

Δεν είναι μυστικό πια.

Στην Ελλάδα υπάρχει εκτροπή. Απάτη και απιστία.

Από εκείνους που εμπιστευόμαστε να διαφυλάξουν τα άγια των αγίων. Να χαράξουν το Μέλλον.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Επικοινωνία: