Τρίτη 14 Απριλίου 2009

Αλλάζει ο αυτοδιοικητικός χάρτης

Αντιγράφουμε το επόμενο άρθρο του Βασίλη Κοττάκη από τον Ελεύθερο Τύπο (18.11.2007).

Έχουμε επιβεβαιώσει επανειλημμένως το άρθρο του δημοσιογράφου ενώ μάθαμε ότι το πρόγραμμα αναδιοργάνωσης της αυτοδιοίκησης σε επίπεδο νομαρχιών έχει μορφοποιηθεί και σύντομα θα έχουμε και κάποιες ανακοινώσεις.

Διαβάστε όμως το σχετικό άρθρο του Ελεύθερου Τύπου:


Μια μείζονα μεταρρύθμιση, η οποία μπορεί να συνδεθεί στο μέλλον και με την τροποποίηση του εκλογικού συστήματος, ετοιμάζει αθόρυβα ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής έχει δώσει οδηγία στον κ. Παυλόπουλο να είναι έτοιμος ώστε αν όλα εξελιχθούν ομαλά με το ασφαλιστικό, να προχωρήσει, στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2008, στη νέα διοικητική διαίρεση της χώρας.

Ο υπουργός Εσωτερικών φροντίζει αυτή την περίοδο να κλείσει όλες τις ανοικτές εκκρεμότητες με τους ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού, ώστε να προχωρήσει με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση στην κατάθεση του νομοσχεδίου για τον «Καποδίστρια 2».

Ο κ. Παυλόπουλος είναι σε ανοικτή γραμμή με τον πρόεδρο της ΕΝΑΕ νομάρχη Μεσσηνίας Δημήτρη Δράκο και τον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ Νικήτα Κακλαμάνη, οι οποίοι αναδεικνύονται εκ των πραγμάτων πρωταγωνιστές της μεταρρύθμισης.

Ο κ. Κακλαμάνης κέρδισε το στοίχημα της απόδοσης των παρακρατηθέντων πόρων και η ΚΕΔΚΕ υιοθέτησε την πρόταση για συγχώνευση δήμων σε τετρακόσιους, ενώ η ΕΝΑΕ είναι ακόμα πιο έτοιμη αυτή την περίοδο.

Ο διάλογος μεταξύ των νομαρχών στο εσωτερικό της είναι προχωρημένος και όλα δείχνουν ότι υπάρχει συναίνεση για τη μείωση των νομαρχιών από 54 σε 15-17.

Στη λογική απορία πώς οι νομάρχες δέχονται να μειωθούν οι καρέκλες τους από 54 σε 17 και να χάσουν οι περισσότεροι εξ αυτών την εξουσία, η απάντηση είναι απλή.

[Πάντα εδώ καταλήγουμε]

Όπως μας είπε εις εξ αυτών:

«Οι περισσότεροι από εμάς έχουν κάνει δύο και τρεις θητείες. Έχουμε κάνει τον κύκλο μας. Είμαστε ώριμοι για την... έξοδο.

Οι νέοι, που πιθανόν να αντιδράσουν, δεν έχουν ειδικό βάρος».

[ Όλα αυτά περί της θέλησης του Ελληνικού Λαού;]

Ετσι οι διεργασίες έχουν προχωρήσει τόσο ώστε να διαμορφώνεται πλέον το περίγραμμα της νέας διοικητικής διαίρεσης της χώρας.

Οι νέες Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις θα κληρονομήσουν τις αρμοδιότητες των παλαιών νομαρχιών, την αρμοδιότητα του δημοκρατικού προγραμματισμού και αρκετές αρμοδιότητες από την περιφέρεια.

Στη Δημόσια Διοίκηση θα μείνουν μόνο οι κρατικές υποθέσεις.

Οι αιρετοί περιφερειάρχες θα υποστηρίζονται από αιρετό περιφερειακό συμβούλιο. Το παζλ του νέου διοικητικού χάρτη θα ολοκληρωθεί στο συνέδριο της ΕΝΑΕ στη Δράμα (6-8 Δεκεμβρίου). Θα προηγηθεί στις 23 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη και προπαρασκευαστική συνάντηση μεταξύ των νομαρχών που πρόσκεινται στη Ν.Δ.

Τριβές αναμένεται ότι θα προκληθούν όχι για τα νέα όρια αλλά για τις έδρες των νέων Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Επικοινωνία: