Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

4 χρόνια σε πρώην υπουργό



Όχι στην Ελλάδα βέβαια αλλά στο Ισραήλ!

Εχθές, 24.6.2009 ανώτατο δικαστήριο της χώρας αφού δίκασε κατόπιν έφεσης κατά της απόφασης που είχε επιβάλει ποινή φυλάκισης 18 μηνών στον πρώην υπουργό Υγείας της χώρας Σλόμο Μπενίζρι (שלמה בניזרי) αποφάσισε εκ νέου ότι θα έπρεπε σύμφωνα με το νόμο ο Μπενίζρι να καταδικαστεί και πάλι όχι όμως σε 18 μήνες όπως πρωτόδικα έκρινε το δικαστήριο του Τέλ Αβίβ, αλλά σε 4 χρόνια αυξάνοντας την ποινή του.

Η περίπτωση του Μπενίζρι ο οποίος «υπηρέτησε» και ως Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στη χώρα, σύμφωνα με τους δικαστές σηματοδοτεί την αντιμετώπιση που θα έχουν από την Ισραηλινή Δικαιοσύνη όσοι εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς στη δημόσια ζωή.

Είναι χαρακτηριστική όμως για έναν επιπλέον λόγο δεδομένου ότι ο πρώην υπουργός ανήκει στον ορθόδοξο και πολλές φορές ακραίο και λαϊκίστικο εβραϊκό χώρο «ΣΑΣ».

Ήταν γνωστός για τις μεγαλοστομίες του και την «υπεράσπιση» των δικαιωμάτων των πολιτών μέχρι σημείου όμως ώστε να εκφραστεί δημόσια κατά των μεταναστών και των ομοφιλοφίλων αποκαλύπτοντας μέρος του πραγματικού του εαυτού.

Στις 29 Μαρτίου 2006, αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές, ο Μπενίζρι κατηγορήθηκε από το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα για απιστία και δωροληψία.

Το 2008 ο υπουργός καταδικάστηκε τελικά πρωτόδικα διότι είχε μεσολαβήσει με πράξεις και παραλείψεις του υπέρ μεγαλοεργολάβου, σύμφωνα με εκείνη την απόφαση. Επίσης είχε θέσει εμπόδια στην λειτουργία της Δικαιοσύνης με σκοπό να αποφύγει τις συνέπειες των αποφάσεών του.

[Δεν γνωρίζουμε εάν ο Μπενίζρι με κάποιο τρόπο έχει Ελληνική καταγωγή αλλά η όλη στάση του αυτό δείχνει.]

«Αποδοχή αυτής της κατάστασης θα είναι σαν να αποδεχόμαστε τον εκφυλισμό και την πλήρη απώλεια εμπιστοσύνης της κοινής γνώμης στη Δημόσια Διοίκηση», έγραψε στην απόφασή του ο πρόεδρος του Εφετείου Έντμοντ Λεβύ.

Επίσης, σε 5 χρόνια φυλακή και περίπου 100.000 ευρώ πρόστιμο καταδικάστηκε και ο πρώην υπουργός Οικονομικών της χώρας Αβραάμ Χίρχσον.

Ο Χίρχσον ήταν υπουργός στη κυβέρνηση συνεργασίας του Ολμέρτ στη διετία 2006-2007 αλλά πιο πριν είχε φροντίσει να καταχραστεί περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ από το εργατικό σωματείο στο οποίο ήταν πρόεδρος.

Η περίπτωση του Χίρχσον είναι μια κατάσταση διαφθοράς που δεν έχει αντίστοιχη φτάσει στα ΜΜΕ στην Ελλάδα καθώς τα σκάνδαλα στην κορυφή είναι τόσα που δεν υπάρχει καιρός να στρέψει κάποιος την προσοχή του σε άλλα κέντρα διαπλοκής.

Ωστόσο, εμείς στον Πειραιά γνωρίζουμε πολύ καλά τις σχέσεις εργατοπατέρων με τη διαπλοκή ακόμη και με το κοινό έγκλημα.

Στελέχη κομματικών μηχανισμών, κάποιοι πολυθεσίτες του Δημόσιου Βίου, υπογράφουν με το αζημίωτο.

Για παράδειγμα, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας συμφωνούνται από κομματικούς εκπροσωπώντας τάχα τους εργαζόμενους ολόκληρου κλάδου.

Άλλοι γνωρίζοντας πρόσωπα και πράγματα αλλά και τη γενική ατιμωρησία στο «Πόρτο Κορ-Λεόνε» έχουν ιδιωτεύσει επίσημα και δε σταματούν πουθενά.

Χαρακτηριστική είναι η ανατριχιαστική περίπτωση της Κωνσταντίνας Κούνεβα που τιμωρήθηκε με βιτριόλι στο πρόσωπο διότι διεκδικούσε «χωρίς πλάτες» τα δικαιώματα εργαζομένων σε εταιρεία καθαριότητας.

Για την Ελλάδα ταιριάζει όμως περισσότερο όχι η προηγούμενη είδηση που μας ήρθε από το Ισραήλ, αλλά η επόμενη που έρχεται από το Καζακστάν.

Εχθές λοιπόν, πάλι, στις 24.6.2009 όταν στο Ισραήλ ανακοινώνονταν οι ποινές στους πρώην υπουργούς, στο Καζακστάν ψηφιζόταν νόμος που περιορίζει πλέον την ελευθερία της έκφρασης στο Διαδίκτυο αφού με απόφαση δικαστηρίου θα απαγορεύεται η πρόσβαση σε ιστοσελίδες τοπικές και διεθνείς και θα αντιμετωπίζονται τα ιστολόγια (blogs) και οι χώροι συζητήσεων (chatrooms) ως ΜΜΕ.

Όλα αυτά, σύμφωνα με την κυβέρνηση της χώρας για τον περιορισμό των αναταραχών και την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών!

(Η φωτογραφία του Μπενίζρι από την εφημερίδα HAARETZ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Επικοινωνία: