Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

Πειραιάς: Όταν κοιτάς από ψηλά




ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΟΚΑΡΕΙ.

Όταν κάποιος κοιτά από ψηλά την πόλη του Πειραιά δεν μπορεί να μην διακρίνει ένα από τα σύμβολα της νεότερης ιστορίας του.

Τον Πύργο ή Ουρανοξύστη της πόλης.

Πρόκειται για ένα κτίριο 84 μέτρων και 25 ορόφων που υποτίθεται ότι η δημοτική αρχή του δημάρχου Παναγιώτη Φασούλα θα ολοκλήρωνε.

Το Φεβρουάριο του 2007 μάλιστα ο Παναγιώτης Φασούλας είχε ανακοινώσει ότι ήδη, είχε συσταθεί η δημοτική επιχείρηση για τη διενέργεια διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού.

O πύργος των 25 ορόφων που βρίσκεται επί της Ακτής Ποσειδώνος παραμένει τα τελευταία 30 χρόνια ουσιαστικά ταμπλό για διαφημιστικές πινακίδες.

Oι εργασίες ανέγερσης του πολυώροφου κτιρίου άρχισαν το 1972, όταν ήταν δήμαρχος ο Αριστείδης Σκυλίτσης. Αργότερα κατηγορήθηκε ότι γκρέμισε για το σκοπό αυτό την παλιά αγορά αλλά και άλλα παραδοσιακά κτίρια. Τρία σχεδόν χρόνια αργότερα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του σκελετού.

Από το 1979 έως το 1982 λειτούργησαν τα πρώτα καταστήματα στο ισόγειο, ενώ επί δημαρχίας Γιάννη Παπασπύρου το 1983 ολοκληρώθηκε η γυάλινη επένδυση του κτιρίου.

Σήμερα λειτουργεί στο ισόγειο κατάστημα ηλεκτρικών ειδών, ενώ στεγάζονται και τα γραφεία του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Στόχος του δήμου ήταν η δημιουργία διεθνούς ναυτιλιακού κέντρου και εστιατορίου στον τελευταίο όροφο.

Παράλληλα, ο δήμος "προωθούσε" τότε και την επανακατασκευή του παλιού Ρολογιού.

Πρόκειται για ένα κτίριο-σύμβολο της πόλης που είχε κατασκευαστεί στα τέλη του 19ου αιώνα και γκρεμίστηκε το 1973 μαζί με την αγορά.


ΓΝΩΜΕΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ - ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ:

Βομβαρδιζόμενο το αναγνωστικό κοινό από τα πληρωμένα δελτία τύπου και τις δηλώσεις των σαναγάδων της πόλης που με μεγάλη ευχαρίστηση φιλοξενούν οι λιβανάτες τοπικές εφημερίδες και όχι μόνο, έχει διαμορφώσει τόσα χρόνια την εντύπωση ότι στον Πειραιά γίνεται πολύ και καλή δουλειά.

Πιστεύει για παράδειγμα ότι ο νομάρχης Γιάννης Μίχας νύχτα μέρα δεν κάνει κάτι άλλο παρά να γυρνά τους δρόμους για την προστασία της δημόσιας υγείας και ότι ο δήμαρχος Παναγιώτης Φασούλας προωθεί με ταχύτητα αστραπής τα μεγάλα και σύγχρονα έργα.

Η αλήθεια όμως είναι τραγικά διαφορετική.

Οι απελπιστικά σπάταλοι σαναγάδες με προσωπική ροπή στην πολυτέλεια και κατανάλωση ηγούνται συμβουλίων που αν μη τι άλλο δείχνουν ότι αποτυγχάνουν να φέρουν σε πέρας το έργο για το οποίο ο Λαός του Πειραιά τους εξέλεξε.

Είναι τόσο απελπιστική η κατάσταση που δεν κρατούνται ούτε καν τα προσχήματα.

Αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι πάνω κάτω, μέλη δηλαδή των τοπικών συμβουλίων της νομαρχίας, του δήμου, αλλά και ήδη βουλευτές και άλλοι γνωστοί στον Πειραιά, όπως ενεργά μέλη του δικηγορικού συλλόγου, επιμελητηρίων, εκδότες τοπικών εφημερίδων, κλπ, επιθυμούν να μας σώσουν πάλι τώρα θέτοντας υποψηφιότητα άμεσα ή έμμεσα για τη θέση βουλευτή του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Όπως όμως όταν κοιτάς τον Πύργο από ψηλά βλέπεις άλλα από εκείνα που βλέπεις όταν κοιτάς από κοντά, η αλήθεια είναι διαφορετική.

Είναι όλοι οι εξέχοντες άρχοντες και ηγέτες της πόλης του Πειραιά ίδιοι;

Όχι βέβαια.

Οι περισσότεροι είναι ικανοί και τίμιοι και άξιοι συμπολίτες μας που όπως κάποτε είχε γράψει ο πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Σανιδάς, έχουν παρασυρθεί παραπλανημένοι.


Στις επόμενες φωτογραφίες η αλήθεια από κοντά:

(ΜΗΝ δείτε τις φωτογραφίες αν δεν διαθέτετε γερό στομάχι)





Ο πύργος βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην αγορά νωπών και συσκευασμένων τροφίμων της πόλης.

Στη φωτογραφία πιο πάνω, η όψη από την αγορά όπου φαίνεται η είσοδος της Δημοτικής Επιχείρησης Προβολής και Επικοινωνίας Πειραιά (ΔΕΠΕΠ).

Αριστερά στη φωτογραφία βλέπετε πρέσα σκουπιδιών ενώ δεξιά υπάρχουν τραπέζια εστιατορίου.






Το ίδιο σημείο από την αντίθετη πλευρά. Στο βάθος η είσοδος της Κεντρικής Αγοράς του Πειραιά.






Εικόνα της πρέσας σκουπιδιών. Η βρώμα αλλά όχι η δυσωδία είναι εμφανής. Η τριφασική ηλεκτρική παροχή του μηχανήματος βρίσκεται στην κυριολεξία στον αέρα.






Η είσοδος της δημοτικής επιχείρησης ΔΕΠΕΠ. Στην επόμενη φωτογραφία λεπτομέρεια από το δάπεδο κοντά στην τζαμαρία, δίπλα στην είσοδο της ΔΕΠΕΠ.






Βρώμα και ακαθαρσίες ημερών αν όχι μηνών ή χρόνων.






Το δάπεδο στη διπλανή πλευρά επί της παραλιακής λεωφόρου Ποσειδώνος.






Για να φτάσουν στα καταστήματα του κτηρίου αλλά και στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων οι πεζοί πρέπει να έχουν ιδιαίτερη προσοχή.






Παγίδα σοβαρού ατυχήματος το δάπεδο που οδηγεί στα σκαλιά της εισόδου. Απαγορευτική και επικίνδυνη η πρόσβαση ΑΜΕΑ.






Η είσοδος της στοάς που υπάρχει στο κτήριο.






Το άλλο άκρο της στοάς. Στο βάθος η Κεντρική Αγορά του Πειραιά.






Η βρωμιά είναι εμφανής παντού.






Όταν μπει κάποιος στη στοά δεν μπορεί να ξεφύγει από τις ανυπόφορες οσμές.






Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων έχει τζαμαρία προς τη στοά που ουδέποτε χρησιμοποιεί λειτουργικά.






Ο χώρος είναι τουαλέτα κάθε είδους ζώου.






Η κατάσταση εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία.

Η νομαρχία Πειραιά βρίσκεται μόλις μερικές δεκάδες μέτρα μακριά, ενώ ο νομάρχης Γιάννης Μίχας διαθέτει το ανάστημα να υπογράφει πρόστιμα κατά ιδιωτών γιατί είναι "ρυπαροί".






Οι Πειραιώτες είναι γνώστες της στοάς και την αποφεύγουν. Πολύ συχνά όμως κάνουν το λάθος τουρίστες να περάσουν από αυτή για να έχουν πρόσβαση στην αγορά.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά και ο πρόεδρος του, Βασίλης Κορκίδης, δεν καταλαβαίνει τη σημασία αυτών των εικόνων;






Οι εικόνες δεν είναι δυνατό να περιγραφούν. Ούτε ασφαλώς και οι οσμές.






Περιττώματα και βρωμιά που έχει διαποτίσει το δάπεδο.






Χωρίς λόγια και χωρίς στομάχι όποιος περάσει από το σημείο αυτό. Οι ελεγκτές των δημοσίων υπηρεσιών δεν φαίνεται να έχουν μυριστεί τίποτα. Πότε θα φτάσει η βρώμα στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πειραιά;






Ζώα της περιοχής τρέφονται, κατοικούν και ψοφούν στις σπηλιάδες της στοάς. Τα μικρόβια μεταφέρονται από το σημείο αυτό σε άλλα σημεία της πόλης.






Η Μακρά Στοά του Πειραιά μνημείο αναλγησίας των σαναγάδων της πόλης.






Δεν τελειώνουν οι αποδείξεις για την πραγματική χρονολογία στην οποία βρίσκεται ο Πειραιάς, η πιο πλούσια σε άμεσα διαθέσιμους πόρους περιοχή της χώρας.



Γιατί μας έχουν καταδικάσει;


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Πειραιά, εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

Οι γνωστοί κύκλοι που για χρόνια βούλιαξαν τον Πειραιά στα χρέη και στην ανυποληψία, τον τελευταίο καιρό επιχειρούν για άλλη μια φορά να εμφανιστούν στο προσκήνιο κάνοντας ζημιά στην εικόνα της πόλης.

Στην Έκθεση του Διαχειριστικού Ελέγχου που έγινε στη ΔΕΠΑΠ και αφορούσε το τι παρέλαβε η σημερινή δημοτική αρχή μεταξύ των άλλων αναφέρεται :

«Οι μεγάλες οικονομικές υποχρεώσεις υπερβαίνουν τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ και απορρέουν από τις χρήσεις των ετών μέχρι και το 2006.

Συγκεκριμένα τα μεγαλύτερα ποσά οφείλονται σε :

ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ 1.457.594,00 €

ΑΣΦΑΛ. ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ 299.930,00 €

ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ 287.736,00 € κ.α.»

Αυτή είναι η ζοφερή εικόνα που παρέδωσαν όσοι σήμερα εγκαλούν τη δημοτική αρχή, χρησιμοποιώντας ακόμη και μερίδα εργαζομένων σε Δημοτικές Επιχειρήσεις, παίζοντας πολιτικά παιχνίδια, στην τελική ευθεία των εκλογών.

Οι ίδιοι άνθρωποι που καταχρέωσαν τόσο τη ΔΕΠΑΠ όσο και τη ΔΗΡΑΠ, οι πολιτικοί εκφραστές του χθες που χρωστούσαν όταν ανέλαβε η σημερινή Δημοτική Αρχή, μισθούς μηνών στους εργαζόμενους, εσχάτως και ετεροχρονισμένα ανακάλυψαν την κοινωνική ευαισθησία τους. Μια ευαισθησία που δεν έδειξαν ούτε ως προηγούμενη δημοτική αρχή, ούτε και ως αντιπολίτευση μια και δεν ψήφισαν τους προϋπολογισμούς των Επιχειρήσεων.

Αντί να καταγγείλουν την κυβέρνηση που δεν προχώρησε τις οικονομικές ρυθμίσεις που είχε δεσμευτεί απέναντι στον πειραϊκό λαό, αντί να διεκδικήσουν μαζί με το Δήμο και την ΔΕΠΑΠ τα χρεωστούμενα των προγραμματικών συμβάσεων του Υπουργείου Πολιτισμού ψάχνουν να βρουν πολιτικά σωσίβια εκμεταλλευόμενοι τους εργαζόμενους.

Δυστυχώς η κυβερνητική πολιτική και αδιαφορία στερεί από την ΚΟ.Δ.Ε.Π.Α.Π το ποσό των 1.327.629 Ευρώ, καθώς και 800.000 ευρώ από το πρόγραμμα «Θησέας» και το Δ.Σ. της Επιχείρησης έχει ήδη καταθέσει την παραίτησή του καταγγέλλοντας το Υπουργείο Πολιτισμού.

Από την άλλη την ώρα που το Κανάλι-1 του Πειραιά, βρίσκεται σε φάση ανόδου, τόσο σε ποιότητα όσο και σε ακροαματικότητα, μια ελάχιστη μερίδα προχωρά σε κινητοποιήσεις παρά τη διαφωνία της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων στη ΔΗΡΑΠ.

Ο Δήμος Πειραιά από τη μεριά του δίνει τη μάχη του για να μπορεί να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του.

Από την πρώτη στιγμή ρύθμισε οφειλές μηνών που υπήρχαν απέναντι στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων, και καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να μην υπάρχει πρόβλημα.

Ήδη ο Δήμος Πειραιά έχει εκπληρώσει όλες τις συμβατικές του υποχρεώσεις και με το παραπάνω απέναντι στους εργαζόμενους των Δημοτικών Επιχειρήσεων .

Ο αγώνας όμως με τα προβλήματα που κληρονόμησε η σημερινή δημοτική αρχή είναι διαρκής και συνεχόμενος.

Γι΄αυτό και όσοι εκμεταλλεύονται την αγωνία των εργαζομένων και τους χρησιμοποιούν για μικροπολιτικές επιδιώξεις , χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα ας αναλάβουν έστω και τώρα τις ευθύνες τους.

Που είναι και μεγάλες και πολλές.

Επικοινωνία: