Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2009

Γιατί διώκουν τα blogs;

Ξεκίνησαν οι διώξεις κατά φερόμενων ως συντακτών blog γιατί παραβίασαν λέει την κείμενη νομοθεσία περί δημοσκοπήσεων που απαγορεύει τη δημοσιοποίηση δημοσκοπικών στοιχείων 15 ημέρες πριν τις εκλογές.

Παρατηρούμε καταρχήν τις τελευταίες μέρες ότι ορισμένοι καναλάρχες και εκδότες, υπερασπίζοντας τα συμφέροντά τους, καταπατούν κάθε έννοια δεοντολογίας και προσπαθούν να "σπρώξουν" το κόμμα που υποστηρίζουν, πολλές φορές αναφερόμενοι και σε δήθεν αποτελέσματα δημοσκοπήσεων.

Δεν καταλαβαίνουν όμως ότι καθώς αυτό γίνεται με αναίσχυντο τρόπο το μόνο που καταφέρνουν είναι να αηδιάσουν τον ψηφοφόρο και να τον στρέψουν τελικά στα μικρότερα κόμματα;

Από την άλλη μεριά, παραβιάζουν ευθέως τη νομοθεσία χωρίς ο αρμόδιος εισαγγελέας να έχει διατάξει τα νόμιμα και να εξετάσει κάθε περίπτωση που πέφτει στην αντίληψή του.

Για παράδειγμα, εδώ στον Πειραιά και στην εφημερίδα "Εν Πειραιεί" (σελ. 13) δημοσιεύτηκε στις 22.9.2009 το άρθρο του Ζαχαρία Ζούπη, Γενικού Γραμματέα της Νομαρχίας Δυτικής Αττικής και Δημοτικού Συμβούλου του Δήμου Κερατσινίου (στη φωτογραφία).

Παρατηρείστε πως το άρθρο ξεκινά: "Βρισκόμαστε κάτι παραπάνω από δύο βδομάδες από τις Βουλευτικές Εκλογές...". Έτσι ο εκδότης και ο συντάκτης μπορεί να ισχυριστεί ότι το άρθρο γράφτηκε πριν την απαγορευτική προθεσμία και "απλώς" δημοσιεύτηκε εντός αυτής.

Πέρα από το γεγονός ότι ο Ζαχαρίας Ζούπης δεν ντρέπεται να κατέχει τόσο τη θέση του Γενικού Γραμματέα στη Νομαρχία Δυτικής Αττικής, όσο και τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου στο γειτονικό Δήμο Κερατσινίου, γεγονός τη νομιμότητα του οποίου θα πρέπει να διερευνήσει ο αρμόδιος εισαγγελέας, δεν ντρέπεται εξίσου να αναφέρεται στο άρθρο του που δημοσιεύεται στις 22.9.2009 σε "συνεχείς δημοσκοπήσεις" ενώ ο νόμος το απαγορεύει.

Θα έπρεπε, δεοντολογικά έστω, να διευκρινήσει ότι αναφέρεται στις δημοσκοπήσεις που γνωρίζουμε όλοι.

Για το περιεχόμενο και τη σημασία της ανάλυσής του δεν θα πούμε τίποτα καθώς η αξιοπιστία του κομματικού διπλοθεσίτη θα αξιολογηθεί κατάλληλα από τον αναγνώστη - ψηφοφόρο και θα αποτυπωθεί μια και καλή στις κάλπες.

Εκφράζουμε όμως το παράπονο ότι η νομοθεσία θα πρέπει να εφαρμόζεται προς όλους και όχι μόνο κατά των blogs και των μπλόγκερ που οι περισσότεροι, αυτοί δηλαδή που δεν πληρώνονται για τις υπηρεσίες τους, προσφέρουν κοινωνικό έργο ακόμη και αν κάποιες φορές υπερβάλλουν και φαίνεται ότι παρανομούν.

Ακολουθεί ο ισχύων Ν. 3603/2007 για τις δημοσκοπήσεις ο οποίος είναι ιδιαίτερα αυστηρός καθώς στη σχετική διάταξη για απαγόρευση δημοσιοποίησης δημοσκοπικών δεδομένων απαγορεύεται κάθε δημοσίευση δημοσκοπήσεων χωρίς να γίνεται ειδική μνεία για τις νέες.


Ν. 3603/2007


Απαγορεύεται δηλαδή η δημοσιοποίηση αυτή την κρίσιμη περίοδο ακόμη και των παλαιότερων και ήδη δημοσιευμένων.


Συγκεκριμένα στο άρθρο 7 παρ. 1.α) αναφέρονται τα εξής:

1.α) Δεκαπέντε (15) ημέρες πριν από τη διενέργεια των βουλευτικών εκλογών, των εκλογών για την ανάδειξη αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και των δημοψηφισμάτων και έως την 19.00 ώρα της ημέρας της ψηφοφορίας, απαγορεύεται η δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων για την πρόθεση ψήφου των εκλογέων και η καθ’ οιονδήποτε τρόπο μετάδοση αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων, καθώς και η καθ’ οιονδήποτε τρόπο μετάδοση και αναμετάδοσή τους από τα μέσα ενημέρωσης, με οποιονδήποτε τρόπο και αν διανέμονται ή εκπέμπουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Επικοινωνία: