Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009

Συνάντηση ενημέρωσης για το λιμάνι




ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΟΛΠ ΚΑΙ COSCO ΔΕΥΤΕΡΑ 02/11

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Βουλευτής Β’ Πειραιά Παν. Λαφαζάνης και ο Θοδ. Δρίτσας, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α’ Πειραιά, θα συναντηθούν, τη Δευτέρα 02/11 και ώρα 10:00 π.μ. με την Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κα Λούκα Κατσέλη, στο κτίριο του πρώην Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας στο Λιμάνι του Πειραιά.

Η συνάντηση πραγματοποιείται κατόπιν πρωτοβουλίας των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να ενημερωθούν για τις θέσεις της κυβέρνησης όσον αφορά την τύχη της σύμβασης μεταξύ ΟΛΠ και COSCO, για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί την καταγγελία και ακύρωσή της.



Εν τω μεταξύ, με θαυμαστές κινήσεις τακτικής αντικρούονται οι καταγγελίες για υπέρογκες αμοιβές που απολαμβάνουν οι λιμενεργάτες.


Με απίστευτο επικοινωνιακό τρίκ η εφημερίδα το Έθνος (απρόσκλητα;) προσπαθεί να ανασκευάσει τις δυσάρεστες εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί από τις ενέργειες των λιμενεργατών και να ανατρέψει την παγιωμένη πλέον αρνητική αντίληψη της κοινωνίας κατά των λίγων προνομιούχων κομματικών και παρακρατικών υπαλλήλων που στοιχίζουν όμως στο κοινωνικό σύνολο ανεκτίμητα.

Η εφημερίδα δημοσιεύει(16.10.2009):

"Όλη η αλήθεια για το λιμάνι

Τι ακριβώς συμβαίνει σήμερα στον ΟΛΠ; Ο συντάκτης του Εθνους Σταύρος Μαλαγκονιάρης δίνει 12 απαντήσεις σε ισάριθμα ερωτήματα"






Στη συνέχεια ο ίδιος ο Σταύρος Μαλαγκονιάρης συντάκτης του Έθνους ανταποκρίνεται σε ερωτήσεις που εκείνος θεωρεί ότι απασχολούν την κοινή γνώμη με απαντήσεις που εκείνος επίσης πιστεύει ότι πρέπει να δοθούν.

Μετά τη δημοσίευση έμπειροι και άπειροι της επικοινωνίας αναδημοσίευσαν το κείμενο που έχει τη μορφή συνέντευξης σε διάφορα μέσα και κυρίως σε μπλόγκς χωρίς όμως να προσέξουν ότι ερωτά και απαντά το ίδιο άτομο και μάλιστα ο ίδιος ο δημοσιογράφος, ο Σταύρος Μαλαγκονιάρης.

Τόσο σοβαρά ηθικά ατοπήματα μόνο από οπαδούς και νοσταλγούς ενός συγκεκριμένου παρελθόντος θα μπορούσαμε να δούμε, αλλά και βέβαια από μια από τις τρεις εφημερίδες που είχαν φέρει με το ζόρι τον Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα επ' ευκαιρία των εγκαινίων του Μουσείου της Ακρόπολης.

Να θυμίσουμε, καθώς μπορεί να έχει σημασία, ότι με τα καρτούν της νομαρχίας Πειραιά η εν λόγω εφημερίδα έχει αγαστή συνεργασία με εκθέσεις και εκδόσεις.

Συμπτωματικά την ίδια ακριβώς στιγμή, παρουσιάστηκε στα μπλόγκς αντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος εμφανιζόμενου λιμενεργάτη ο οποίος εργάζεται στον ΟΛΠ, έχει 21 χρόνια υπηρεσία και τρία παιδιά.





Αυτός ο λιμενεργάτης είτε πρέπει να έχει προσληφθεί πέρυσι με αποτέλεσμα το εκκαθαριστικό του να αντιστοιχεί σε πολύ λίγους μήνες απασχόλησης είτε να είναι πολύ ... κορόιδο.

Οι αμοιβές όλων των εργαζομένων του ΟΛΠ παρουσιαζόμενες σε πίνακα ανά αριθμό μητρώου και ειδικότητα συμπεριλήφθηκαν στη σχετική διακήρυξη του ΟΛΠ για επιλογή αναδόχου που θα αναλάμβανε το Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων.

Αυτή η διακήρυξη κατέληξε στη Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠ και ΣΕΠ (COSCO) και στον νόμο με τον οποίο κυρώθηκε από τη βουλή η σχετική συμφωνία.

Στο κείμενο λοιπόν του νόμου ως παραρτήματά του έχουν συμπεριληφθεί και οι πίνακες της μισθοδοσίας και έχουν κυρωθεί, ως αποτέλεσμα, και αυτοί.





Δεν υπάρχει λοιπόν τίποτα πιο επίσημο από τον ίδιο το νόμο για να μας βεβαιώσει ποιες είναι οι μισθοδοσίες των εργαζομένων στον ΟΛΠ, τουλάχιστον για το έτος 2007, στο οποίο αναφέρονται οι σχετικοί πίνακες.

Τόσο εξωφρενικές είναι λοιπόν οι αμοιβές έτσι ώστε κλητήρας υποχρεωτικής εκπαίδευσης (ΥΕ,) του δημοτικού δηλαδή, εισέπραξε το 2007 τα εξής:

17.434 ευρώ ως βασική αμοιβή
+5.135 ευρώ ως υπερωρίες
+3.925 ευρώ ως νυκτερινά-αργίες
+2.479 ευρώ ως εργοδοτικές εισφορές
------------------------------------
28.973 ευρώ σύνολο


Πότε ήταν άμεση ανάγκη, χρειάστηκε και για ποιο λόγο κλητήρας να εργαστεί υπερωριακά, αλλά και νύχτα ή αργία μπορούμε να το φανταστούμε.

Άρα λοιπόν καμία αμφισβήτηση δεν μπορεί να υπάρχει για το αν και κατά πόσο σκανδαλωδώς αμείβονται υπάλληλοι του ΟΛΠ και όχι μόνο οι λιμενεργάτες.

Επιπλέον, οι αμοιβές αυτές είναι προφανώς χαριστικές και θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες ενώ όσα χρήματα έχουν δοθεί χωρίς να οφείλονται θα πρέπει να επιστρέψουν στο Δημόσιο Ταμείο.

Υπάρχει ειδική νομοθεσία που ρυθμίζει τις αμοιβές στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και από αυτή δεν μπορεί να παρεκλίνει κανείς ούτε βέβαια ο ΟΛΠ ακόμη και στη σημερινή του ιδωτικοποιημένη μορφή με τη συμμετοχή του κράτους κατά 74%.

Όμως με νόμους και αποφάσεις ιδιωτικοποιήσεων που δεν μπορεί παρά να είναι αντισυνταγματικές καθορίστηκαν και συνεχίζουν να θεσπίζονται ειδικά καθεστώτα εργασιακών σχέσεων που καμία σχέση με το δημόσιο συμφέρον δεν έχουν. Ο υπέρτερος γενικός κανόνας εδώ υπερισχύει και η ειδική ρύθμιση θα έπρεπε να έχει κριθεί ήδη παράνομη σε ένα κράτος δικαίου.

Έχει δημιουργηθεί δηλαδή ένα κράτος τραβεστί που νομοθετεί και δικάζει κατά περίπτωση επίτευξης πρόσκαιρων σχέσεων, προϋποθέσεων και αποτελεσμάτων.

Πάνω απ' όλα η Αρχή της Σκοπιμότητας.

Από το 2005, όταν παρενέβη αυτεπαγγέλτως η Εισαγγελία Πειραιά μετά από δημόσιες καταγγελίες του τότε υπουργού του ΥΕΝ Μανώλη Κεφαλογιάννη μέχρι σήμερα δεν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, σε κανέναν.

Τα αδικήματα οδεύουν προς, (τι άλλο;) παραγραφή.

3 σχόλια:

vagelis είπε...

Μητρωο 4867. Εβαλες το εκκαθαριστικο μου και αμφιβάλλεις για τα 21 χρονια μου.
Απο οτι βλεπω ακρες εχεις, τωρα μπορεις να βρεις ολα τα στοιχεια μου. Αν θες μπορω να σου δωσω και το τηλεφωνο μου να μιλησουμε.
Πρεπει να σκεφτεις τι προβληματα μας δημιουργειτε στην οικογενεια μας και στον κυκλο μας με αυτα που γραφετε.
Αν θες κατι στειλε μου email αλλα δεν νομιζω να το κανεις.

Michael Angelopoulos είπε...

Βαγγέλη δεν έχω λόγο να μη σε πιστέψω αλλά οι επίσημοι πίνακες μισθοδοσίας λένε άλλα.

Τώρα για τον αγώνα που κάνετε είναι σεβαστός όπως κάθε απεργία αλλά πρέπει να είναι και δίκαιος.

Να ξέρεις ότι και ο δικός μου ο κύκλος με ρωτά γιατί τόσο καιρό δεν έγινα λιμενεργάτης και δεν ξέρω τι να τους απαντήσω.

Σε πληροφορώ επίσης ότι ένας από αυτούς που σας υποστηρίζουν, δηλαδή ο νομάρχης Γιάννης Μίχας ήταν εκείνος που υπέγραψε την απόφαση για μείνω στην ουσία άνεργος αν και μόνιμος δημόσιος υπάλληλος διορισμένος με ΑΣΕΠ.

Δεν σου μιλάω αφ' υψηλού.

Διότι τώρα, λόγω του Γιάννη Μίχα είμαι και εγώ εργάτης αλλά των 800 ευρώ το μήνα και με ενοίκιο.

Μήπως θέλεις να σου στείλω το εκκαθαριστικό μου;

Έχω και εγώ οικογένεια να πείς του Μίχα όταν τον δεις στο λιμάνι.


vagelis είπε...

Δεν θελω να τον δω, δεν ξεχναω εγω.(τον Μιχα)
στο κειμενο αναφερεσε σε 240 μερες εργασιας, εμεις δουλευαμε 360 μερες και πολλες υπεροριες, δεν θα επρεπε να πληρωθουμε?
επισης ζηταγαμε να γινουν προσληψεις, αλλα δεν κανανε βγαζαν την δουλια με ενα ενσημο και ανεβεναμε και φορολογικη κλιμακα και μας τα ξαναπερναν.

Επικοινωνία: