Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Τι συμβαίνει με την ΕΣΥΕ;




Ερωτηματικά προκαλεί η απόφαση για την διαδικασία ανεξαρτητοποίησης της ΕΣΥΕ.

Από τις πρώτες ημέρες διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ και μετά την επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο Λουξεμβούργο, επ' ευκαιρία του Συμβουλίου υπουργών ECOFIN και EUROGROUP, ανακοινώθηκε η απόφαση για μεταβολή του θεσμικού καθεστώτος της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος (ΕΣΥΕ) από Γενική Γραμματεία σε Ανεξάρτητη Αρχή.

Σαν δικαιολογία εμφανίστηκε το γεγονός ότι τα στατιστικά στοιχεία της χώρας αμφισβητήθηκαν από τους ευρωπαίους συνομιλητές μας στη σύνοδο των υπουργών και ζητήθηκε η ανεξαρτητοποίηση των αρμοδίων υπηρεσιών, ασφαλώς της ΕΣΥΕ αλλά ακόμη και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Η είδηση πήρε αυτή ακριβώς τη μορφή στα ΜΜΕ όπως φαίνεται από τη φωτογραφία πιο πάνω.

Πέρα από το γεγονός ότι ένα νομοθετικό λίφτινγκ δεν αποτελεί εγγύηση στατιστικής εγκυρότητας και αξιοπιστίας αλλά ούτε διοικητικής επάρκειας όπως έχουν αποδείξει με το παραπάνω οι λοιπές "ανεξάρτητες" αρχές που δεν διαφέρουν και πολύ από την υπόλοιπη δημόσια διοίκηση αν εξαιρέσει κανείς τους παχυλούς μισθούς που απολαμβάνουν οι εξ' ίσου εκεί κομματικοί υπάλληλοι, δημιουργεί απορία το γεγονός ότι επικοινωνιακά υπήρξε η δικαιολογία της έξωθεν πίεσης παρά της ήδη ειλημμένης κυβερνητικής απόφασης και πολιτικής.

Από το 2006 όμως, όπως αποδεικνύεται από το επόμενο κείμενο συνδικαλιστών της ΕΣΥΕ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ηγέτης τότε της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε τοποθετηθεί υπέρ της δημιουργίας Ανεξάρτητης Αρχής όσον αφορά την ΕΣΥΕ:


Η Ε.Σ.Υ.Ε. ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΘΕΣΜΙΚΟ «ΛΙΦΤΙΓΚ»


Αθήνα 28-3-2006

Συνάδελφοι,

Τελευταία, υπάρχει πολύς ρητορισμός που παίρνει την μορφή τυφλών επιθετικών προτάσεων εις βάρος της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πρόσφατα ο κ. Γ. Παπανδρέου από το βήμα του Ελληνικού Κοινοβουλίου έκανε και σ’ εμάς γνωστό ότι όταν ομιλεί για ανεξάρτητη ΕΣΥΕ εννοεί ανεξάρτητη αρχή.

Η υπεραπλούστευση αυτής της πολιτικής πρότασης όμως μοιάζει σαν κάποιος να επιθυμεί να κάνει παρέμβαση σε Εθνικό δρυμό χωρίς περιβαλλοντική μελέτη.

Ο ρητορισμός αυτός του κ. Γ. Παπανδρέου, με το δραματικό – πολιτικό - δημόσιο ύφος των καιρών, απαξιώνει την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία και τους υπαλλήλους της.

Χαρακτηρίζει το πολιτικά ουδέτερο έδαφος της ΕΣΥΕ πολιτικά εξαρτώμενο.

Μετατρέπει τους υπαλλήλους της, αμφισβητώντας τον επαγγελματισμό τους, την επιστημονική τους κατάρτιση, τον ανθρωπισμό τους και την κοινωνική τους ευαισθησία, σε κοινωνικά ανάλγητους εργαζόμενους, απόλυτα εξαρτώμενους από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία, για την οποία θα εκδίδουν «κατά παραγγελίαν» δείκτες και στοιχεία.
Μας προσβάλει βάναυσα και μας περιθωριοποιεί σαν εργαζόμενους η άποψη αυτή του κ. Γ. Παπανδρέου.

Αναγκαζόμαστε λοιπόν να πούμε τα αυτονόητα.
Οι υπάλληλοι της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, παρ’ ότι παράγουν και εκδίδουν αποτελέσματα σε αριθμούς, γνωρίζουν καλύτερα απ’ όλους ότι οι αριθμοί αυτοί αντιπροσωπεύουν ανθρώπους.

Σε καμία περίπτωση δεν εκδίδουν ειδυλλιακά ή το αντίθετο αποτελέσματα για την κοινωνία, που να ανατρέπουν τα ανθρώπινα μέτρα της.
Ποτέ στην μακρόχρονη ιστορία μας, μια ζωντανή κοινωνία δεν την εμφανίσαμε κουρασμένη και το αντίθετο. Τα αποτελέσματά μας αντανακλούν τους κυματισμούς της κοινωνίας και της οικονομίας.

Στην Εθνική Στατιστική Υπηρεσία δεν υπάρχουν δολοπλοκίες, ούτε παγιδεύονται πολιτικές.

Η ΕΣΥΕ έχει την διαφάνεια κρυστάλλινου νερού.

Οι υπάλληλοί της έχουν επίγνωση των κοινωνικών ευθυνών τους και με ευαισθησία προστατεύουν και περιφρουρούν «ως κόρην οφθαλμού» το στατιστικό έργο.

Δεν επιτρέπουν (και το έχουν αποδείξει) οποιαδήποτε, παρέμβαση απ’ όπου και αν προέρχεται. Ασκούν τα καθήκοντά τους αταλάντευτοι από πολιτικές αλλαγές.

Σήμερα, εντελώς ξαφνικά, μετά την έκδοση μη αρεστών αποτελεσμάτων και χωρίς αυτά να μελετηθούν επαρκώς, πολιτικές σκοπιμότητες με τη βοήθεια του δημοσιογραφικού κατακλυσμού, συνθέτουν ένα τοπίο αναξιοπιστίας για την ΕΣΥΕ και αμφισβητούν την ανεξαρτησία της.

Αυτού του τύπου η δημοσιογραφική σχολή δεν έχει αναρωτηθεί ποτέ για τη δική της δημοσιογραφική ανεξαρτησία και αξιοπιστία;

Θεωρεί δύναμη τις αδυναμίες της; Ή μήπως πιστεύει πως όλοι πρέπει να μπαίνουν στα πολιτικά λουτρά που μπαίνει η ενημέρωσή της;

Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν αυτή η δημοσιογραφική σχολή καθοδηγείται ή καθοδηγεί την πολιτική. Κατά την άποψή μας συμβαίνουν και τα δύο αφού υπάρχει «μυστική έλξη» μεταξύ τους.

Γιατί όπου η πολιτική ενέργεια αδρανεί, τότε εμφανίζεται ο μοχλός της «εξαιρετικής» δημοσιογραφίας, που δεν έχει καμία αναστολή να τα κλονίσει όλα στο βωμό της «αποκλειστικής είδησης» και του αποκλειστικού… κέρδους.

Τεράστια λοιπόν είναι η ευθύνη εκείνης της πολιτικής που για την επιδίωξη αθέμιτου πολιτικού κέρδους, πλήττει θεσμούς ακηλίδωτους από το χρόνο που έχουν τεράστια συνεισφορά στην ανάπτυξη της Ελληνικής κοινωνίας, όπως είναι και η Γενική Γραμματεία Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος.

Όλοι γνωρίζουν ότι τα στοιχεία μας είναι ποιοτικά.

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία δεν είναι φυλάκιο της εκάστοτε κυβέρνησης όπως κάποιοι επιθυμούν να την κάνουν με θεσμικές παρεμβάσεις βιτρίνας.

Δεν είμαστε στρατευμένη στατιστική ούτε ιδιωτική εταιρεία ερευνών, όπως αυτές στις οποίες καταφεύγουν κυρίως τα κομματικά και δημοσιογραφικά γραφεία για την παραγγελία «πολιτικών αποτελεσμάτων» ιδιαίτερα σε προεκλογικές περιόδους.

Οι παραγγελίες αυτές ποικίλουν ανάλογα με τον εντολέα και ως εκ τούτου ποικίλουν και τα εκδιδόμενα αποτελέσματα, τα οποία «είναι φυσικό» να παρουσιάζουν τεράστιες αποκλίσεις που ξεπερνούν το στατιστικό λάθος και παραπλανούν το εκλογικό σώμα, χωρίς κανείς να ενδιαφέρεται να αντιδράσει ουσιαστικά.

Τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, είναι πάντα απολύτως επιστημονικά τεκμηριωμένα και εκδίδονται σύμφωνα με τους κανόνες της Στατιστικής Επιστήμης και τους κανονισμούς της Eurostat. Δεν αμφισβητούνται παρά μόνο σκοπίμως.

Βεβαίως η Eurostat με την ιλιγγιώδη ταχύτητα ανάπτυξής της, έχει δημιουργήσει κενά, τα οποία σταδιακά καλύπτει με νέους κανονισμούς. Είναι ανεπίτρεπτο κάποιοι να εισχωρούν σ’ αυτά τα κενά, πλήττοντας τις εθνικές στατιστικές υποδομές των χωρών μελών για την δημιουργία πολιτικών εντυπώσεων.

Υπάρχει λοιπόν απαράβατος στατιστικός χάρτης για τις χώρες μέλη. Ό,τι συμβαίνει στα Εθνικά Στατιστικά Γραφεία, απορρέει από την Eurostat που είναι αυτοτελής αιτία των όσων θετικών ή αρνητικών γίνονται.

Η πολιτική ηγεσία συντονίζει τις έρευνες, βάζει προτεραιότητες και χρονοδιαγράμματα.

Δεν μπορεί να επέμβει στο τεχνικό μεθοδολογικό μέρος των ερευνών. Ούτε μπορεί να επιβάλει σχέδιο αποτελεσμάτων.

Η Eurostat λοιπόν δεσπόζει όχι μόνο στην ΕΣΥΕ αλλά και σε όλα τα Εθνικά Στατιστικά Γραφεία. Βεβαίως κανείς δεν αμφισβητεί, ότι στην Eurostat θα συνυπάρχει η γραφειοκρατία, τα πολλαπλά συμφέροντα, διαφορετικές πολιτικές και συσχετισμοί πολιτικών δυνάμεων.

Όπως και να έχει όμως η φυσιογνωμία των στατιστικών στοιχείων σκιαγραφείται όχι μόνο από την Eurostat, αλλά και από την εκάστοτε εθνική νομοθεσία.

Τι νόημα έχει λοιπόν η πρόταση του κ. Γ. Παπανδρέου να κλειστεί η ΕΣΥΕ στον «ωραίο» ορισμό της ανεξάρτητης αρχής;

Η απάντησή του μας είναι γνωστή, «για να μην αμφισβητούνται τα στοιχεία».

Η δικιά μας άποψη είναι ότι τα στοιχεία μας δεν θα αμφισβητούνται, ΜΟΝΟ όταν αλλάξει η κυρίαρχη πολιτική απέναντι στην ΕΣΥΕ, γιατί κ. Παπανδρέου, το πρόβλημα το έχει η πολιτική σας και όχι η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Καμία Ευρωπαϊκή χώρα κι ας έχει μεγαλύτερη παράδοση σε τέτοιου είδους μοντέρνα σχήματα, δεν έχει μετατρέψει την Στατιστική Υπηρεσία της σε ανεξάρτητη αρχή.

Γιατί κ. Γ. Παπανδρέου δεν ακούτε την φωνή όλων των πολιτικών κομμάτων που έχουν ταχθεί υπέρ του υπάρχοντος νομικού σχήματος της ΕΣΥΕ και του εθνικού της χαρακτήρα;
Γιατί δεν έχετε ακούσει μέχρι τώρα την φωνή των εργαζομένων στην ΕΣΥΕ παρότι σας το έχουν ζητήσει;

Τελευταία, και η Ο.Κ.Ε. στην οποία συμμετέχουν άξιοι εκπρόσωποι των εργαζομένων, οι οποίοι σε αγαθή συνεργασία με ανθρώπους «του μόχθου» όπως είναι ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων (Σ.Ε.Β.), υποστηρίζει εμμέσως πλην σαφώς, την αλλαγή θεσμικού πλαισίου της ΕΣΥΕ.

Είναι γεγονός ότι μάλλον ο ΣΕΒ έχει ενοχληθεί από τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Ας φροντίσει ν’ αναλάβει τις κοινωνικές του ευθύνες και με κοινωνική ευαισθησία να μην θυσιάζει στο βωμό του απόλυτου κέρδους την κοινωνική ευημερία του Ελληνικού λαού.

Ας επενδύσει τα τεράστια κέρδη του στη χώρα μας παραγωγικά και να είναι σίγουρος ότι αυτό θα αποτυπωθεί στα στοιχεία μας.

Όπως δεν φταίνε οι γιατροί για τις ασθένειες, έτσι δεν φταίει και η Εθνική Στατιστική για την ανεργία η οποία εκθέτει την επενδυτική πολιτική όχι μόνο του ΣΕΒ αλλά και των άλλων παραγωγικών δυνάμεων της χώρας μας.

Όσοι σκέφτονται με αυτόν τον τρόπο, ας αφουγκραστούν επιτέλους τις επείγουσες κοινωνικές ανάγκες και προτεραιότητες, ας πάψουν να «κράζουν ως κύμβαλα αλαλάζοντα» και ας σταματήσουν την προγραμματισμένη συμπεριφορά παραπλάνησης.

Οι ανεξάρτητες αρχές αποτύπωσαν τον χαρακτήρα τους στην ελληνική και ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Η κρίση που υπάρχει στις παραπάνω αρχές κατά την γνώμη μας αποδεικνύει την ανεπάρκειά τους.

Ο ίδιος ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης που εισήγαγε τις ανεξάρτητες αρχές αυτές στην Ελλάδα, έχει δηλώσει: «ο λαός δεν εκλέγει κυβερνήσεις για να δημιουργούν ανεξάρτητες αρχές».

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγ. Βενιζέλος με την επιστημοσύνη που τον χαρακτηρίζει, σε ημερίδα με θέμα «η Ανεξαρτησία των ανεξάρτητων αρχών» που διοργάνωσε το Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου στις 29/10/2002 αναφέρει με οξυδέρκεια μεταξύ άλλων.

«Η ραγδαία ανάπτυξη των ανεξάρτητων αρχών παρ’ ότι εμφανίζεται ως ενίσχυση και θωράκιση του δικαιοκρατικού φαινομένου είναι ταυτόχρονα και μια βαθιά, πάρα πολύ βαθιά κρίση του δημοκρατικού φαινομένου. Είναι ένα είδος καταντήματος, στο θεσμό της δημοκρατίας που αναζητεί αναπλήρωση, υποκατάσταση ή βοήθεια σε θεσμούς τέτοιους όπως είναι οι ανεξάρτητες αρχές».

Και στο τέλος προβληματίζεται: «ποιος αναλαμβάνει τελικά την πολιτική ευθύνη για τις αποφάσεις των ανεξάρτητων αρχών ;»

Ο γνωστός σ’ όλους μας κ. Δαφέρμος λέει: είμαι εναντίον της δημιουργίας πολλών ανεξάρτητων αρχών γιατί τότε θα πρέπει να γίνει μια άλλη ανεξάρτητη αρχή που θα εποπτεύει τις ανεξάρτητες αρχές.

Ας κάνουμε όμως μια υπόθεση.

Έστω ότι βιώνουμε την μετά - ΕΣΥΕ περίοδο και είμαστε υπό την σκιά της ανεξάρτητης αρχής.

Τι θα έκανε παραπάνω λοιπόν αυτή η αρχή ώστε να διασφαλιστεί η αντικειμενικότητα στην καταγραφή των οικονομικών και κοινωνικών μεγεθών από την ΕΣΥΕ που αμφισβητεί τώρα ο κ. Γ. Παπανδρέου;

Με αλλαγή του νομικού σχήματος της ΕΣΥΕ, απολύτως τίποτε δεν θ’ άλλαζε στην μεθοδολογία, ούτε και στον βαθμό επόπτευσης από την Eurostat.

Η ανυπακοή στους κανονισμούς της Eurostat είναι ανέφικτη, διότι τα εκδιδόμενα αποτελέσματα δεν θα γίνονταν αποδεκτά.

Η χρηστή δημοσιοϋπαλληλική ιεραραρχία αφανίζεται και την θέση της παίρνουν διοικητικά συμβούλια, τα οποία πλειοψηφικά θα είναι φιλοκυβερνητικά, με παντοδύναμους Προέδρους, πολυπρόσωπες επιτροπές και υποεπιτροπές.

Ένα δαιδαλώδες γραφειοκρατικό σχήμα ανθρώπων με παχυλούς μισθούς που μάλιστα οι περισσότεροι ετοιμάζουν ήδη το βιογραφικό τους, αρθρογραφώντας στις οικονομικές εφημερίδες, υποστηρίζοντας την ανάγκη δημιουργίας ανεξάρτητης αρχής αντί της υπάρχουσας Γενικής Γραμματείας ΕΣΥΕ.

Φυσικά, λόγω της υποτιθέμενης «ανεξαρτησίας» της αρχής αυτής η κυβέρνηση δεν θα αναλαμβάνει καμία πολιτική ευθύνη για τα πεπραγμένα και τις τυχόν ασυδοσίες της.

Τα περιφερειακά γραφεία της Γ.Γ. ΕΣΥΕ με την ουσιαστική εισφορά τους στη συλλογή των στοιχείων λόγω της άμεσης επαφής τους με τις τοπικές κοινωνίες θα αφανιστούν. Ο ρόλος των εργαζομένων ακόμη και στην περιφρούρηση των στοιχείων θα αποδυναμωθεί.

Τελικά, όλα τα παραπάνω θα έχουν τρομακτικά άσχημες επιπτώσεις στην αξιοπιστία των αποτελεσμάτων. Ο εθνικός ρόλος της ΕΣΥΕ θα εκφυλιστεί και τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα που διαχειρίζεται θα έχουν άγνωστη τύχη.
«Μήπως η ευκολία (όπως αναρωτιέται κάποια καλή δημοσιογράφος) με την οποία οι κυβερνήσεις ιδρύουν τα τελευταία χρόνια ανεξάρτητες αρχές είναι αντιστρόφως ανάλογη της πραγματικής δυνατότητας αυτών των αρχών να εκπληρώσουν με επάρκεια την αποστολή τους;»

Μήπως αυτός ο «αθώος» μανδύας της ανεξάρτητης αρχής θα κλείσει τα παράθυρα της ΕΣΥΕ προς την κοινωνία, καταργώντας τον κοινωνικό της ρόλο και κάνοντας ακριβή και απροσπέλαστη την πληροφορία μετατρέποντας έτσι την ΕΣΥΕ σε άγονη γραμμή για την κοινωνία;

Μήπως είναι ένα ψευδώνυμο ελευθερίας με στόχο τον ολοκληρωτικό έλεγχο των στατιστικών δεδομένων;

Εμείς απ’ την πλευρά μας δεν θα επιτρέψουμε η ΕΣΥΕ να γίνει δοκιμαστικός σωλήνας αποτυχημένων σχημάτων. Είμαστε εναντίον των βίαιων θεσμικών αλλαγών στην Υπηρεσία μας, αλλά και αυτές μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε όπως αποδείξαμε με τη δίμηνη απεργία μας.

Κάνουμε έκκληση σ’ όλους να εισακούσουν τις απόψεις μας και να μην κάνουν αρένα πολιτικών αντιπαραθέσεων την ΕΣΥΕ όταν τα αποτελέσματα που εκδίδουμε δεν είναι αρεστά.

Ας δημιουργήσουμε όλοι μαζί μια ατμόσφαιρα αξιοπιστίας για την ΕΣΥΕ, μελετώντας σε βάθος και όχι επιφανειακά τα στοιχεία της.

Ας βοηθήσουμε τη δουλειά μας, σε μια περίοδο μάλιστα, που δύσκολα ανοίγει η πόρτα του νοικοκυριού και της επιχείρησης, που οι απαιτήσεις για στατιστικά δεδομένα είναι τεράστιες και από το κράτος και από την κοινωνία και από την Eurostat, τους διεθνείς οργανισμούς και όλους εκείνους που χρωματίζουν τα επιχειρήματά τους με τα στοιχεία μας.

Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας όλοι μαζί στον εκσυγχρονισμό και την ουσιαστική αναβάθμιση της ΕΣΥΕ όπως οι εποχές προστάζουν και ας σταματήσει κάθε προσπάθεια αφανισμού της.
Αυτού του τύπου η πρόταση αναβάθμισης της ΕΣΥΕ με τη μορφή ανεξάρτητης αρχής, είναι επικίνδυνη και η υλοποίησή της θα αποβεί μοιραία για το κράτος και την κοινωνία.

Καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, τους ανώνυμους και επώνυμους χρήστες των στοιχείων μας, να ταχθούν υπέρ της διατήρησης του εθνικού χαρακτήρα της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος.

Η ΕΣΥΕ παρά τα πενήντα της, δεν έχει βιώσει την αποσυνθετική επίδραση του χρόνου γι’ αυτό δεν χρειάζεται θεσμικό λίφτινγκ.

Συνάδελφοι Της “ Άλλης Όχθης”




Ασφαλώς οι συγκεκριμένοι συνδικαλιστές εκφράζουν πολιτικές απόψεις που ίσως δεν αντανακλούν τις θέσεις όλων των εργαζομένων στην ΕΣΥΕ. Ωστόσο το θέμα είναι το εξής:

Γιατί να επικοινωνηθεί κατ' αυτόν τον τρόπο η απόφαση ανεξαρτητοποίησης της ΕΣΥΕ ενώ είναι πολιτική απόφαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ήδη εδώ και χρόνια;

Ποιός είναι ο πραγματικός σκοπός που εξυπηρετεί μια τέτοια "ανεξαρτητοποίηση";

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Επικοινωνία: