Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2010

Κουρασμένη η Νομαρχία Πειραιά

Χωρίς πολλές φιλοδοξίες εμφανίστηκε η νομαρχία Πειραιά στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις εγκαταστάσεις του ΟΛΠ.

Ο ίδιος ο νομάρχης Γιάννης Μίχας παρέδωσε το φάκελο με τις προτάσεις της νομαρχίας στον πρόεδρο του ΟΛΠ Γιώργο Ανωμερίτη με την ευκαιρία των επαφών που έχει προγραμματίσει ο πρώην υπουργός για τη συγκέντρωση και ομαδοποίηση των θέσεων των φορέων της πόλης με θέμα το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα που αφορά την ευρύτερη περιοχή μας.

Ο Γιώργος Ανωμερίτης έχει αρχίσει να πιέζει για αποτελέσματα στην όλη διαδικασία που έχει πάρει επάνω του ως σύγχρονος μάνατζερ. Ας σημειωθεί ότι ζήτησε από τους φορείς να ορίσουν εκτελεστικούς αντιπροσώπους (μάλλον διαβάζει το μπλόγκ μας) ώστε να "τρέξουν" τα θέματα πέρα από το στάδιο των ευχών και των πολιτικών εξαγγελιών. Επίσης, επεσήμανε την αναγκαιότητα οι σχετικοί φάκελοι να συνοδεύονται από κάποιους προϋπολογισμούς με προβλέψεις δαπανών και αναφορά των αντίστοιχων πηγών χρηματοδότησής τους.

Σε 10 σημεία άμεσου ενδιαφέροντος που έχουν να κάνουν με τη Ναυτιλία, τον Πολιτισμό και την Πράσινη Ανάπτυξη εστιάζει η νομαρχία:

1. Η αξιοποίηση της Λιμενοβιομηχανικής Ζώνης Δραπετσώνας – Κερατσινίου με τη μετατροπή της σε Μητροπολιτικού Πάρκου, υψηλού Πρασίνου, Αναψυχής, Πολιτισμού και Ήπιας Ανάπτυξης. Η Νομαρχία Πειραιά έχει εκπονήσει σχετική μελέτη η οποία πολύ σύντομα θα παρουσιαστεί σε ειδική ημερίδα και θα τεθεί σε διαβούλευση με τους φορείς της ευρύτερης περιοχής και τους πολίτες προκειμένου να προκριθεί η πλέον ενδεδειγμένη λύση.

2. Το έργο αυτό σε συνδυασμό με αυτό της Ζώνης Καινοτομίας και Πολιτισμού (ή αλλιώς Πολιτιστική Ακτή) που ΟΛΠ και Νομαρχία Πειραιά προωθούν εντός του λιμένος αναμένεται να αλλάξει τα αναπτυξιακά δεδομένα του Πειραιά.

3. Η απομάκρυνση των Φυλακών Κορυδαλλού και των Δεξαμενών Καυσίμων από το Πέραμα και η αξιοποίηση των χώρων σε συνεργασία με τους Δήμους.

4. Η επανάχρηση του νερού της Ψυττάλειας. Για το έργο έχει εκπονήσει μελέτη η Πειραϊκή Ανάπτυξη της Νομαρχίας Πειραιά.

5. Η αναδάσωση του όγκου του όρους Αιγάλεω που περιβάλλει τους Δήμους Περάματος, Κερατσινίου, Νίκαιας και Κορυδαλλού σε συνεργασία με τη Δασική Υπηρεσία.

6. Η δημιουργία της Ιπποδάμειας Κεντρικής Αγοράς Τροφίμων (για το έργο υπάρχει μελέτη του Παν. Πειραιά που χρειάζεται επικαιροποίηση) και του Χονδρεμπορικού –Εφοδιαστικού Πάρκου που αποτελούν και διατυπωμένα αιτήματα του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά και άτυπου συμβουλίου της πόλης.

7. Η ανάληψη εκτεταμένων πρωτοβουλιών για τη στήριξη της ναυπηγοεπισκευής σε συνεργασία με τον ΟΛΠ.

8. Το έργο της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων του Πειραιά για το οποίο έχει εκπονήσει μελέτη η Πειραϊκή Ανάπτυξη της Νομαρχίας.

9. Οι εργασίες διάσωσης και ανάδειξης αρχαιολογικών θησαυρών της ευρύτερης περιοχής όπως είναι η Ηετιώνεια Πύλη και ο αρχαιολογικός χώρος της Τροιζήνας για τα οποία υπάρχουν εγκεκριμένες μελέτες της ΚΣΤ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων από το ΚΑΣ και των οποίων την άμεση χρηματοδότηση μπορεί να αναλάβει η Νομαρχία, η αξιοποίηση της περιοχής του Τύμβου των Σαλαμινομάχων, η αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου και ο φωτισμός ανάδειξης των ναών της Αφαίας και του Ελλανίου Διός στην Αίγινα για τα οποία υπάρχει επίσης εγκεκριμένη μελέτη της Νομαρχίας Πειραιά από το ΚΑΣ και θα διεκδικηθεί η χρηματοδότησή της από το ΕΣΠΑ.

10. Η ριζική ανακαίνιση και αναμόρφωση του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδας προκειμένου να είναι αντάξιο της ναυτικής ιστορίας του τόπου μας, βάσει προμελέτης που έχει εκπονηθεί. Η Νομαρχία Πειραιά μπορεί με τις πιστοποιημένες υπηρεσίες της να αναλάβει την διεκδίκηση της χρηματοδότησής του από το ΕΣΠΑ.

Εντύπωση πάντως προκαλεί η παρατήρηση της νομαρχίας ότι "όλες οι νέες εγκαταστάσεις που θα δημιουργηθούν προτείνεται (στο πλαίσιο του εφικτού) να στηρίζονται στις αρχές της πράσινης ανάπτυξης (φιλικές προς το περιβάλλον, ενεργειακά αυτόνομες με χρήση Φ/Β κλπ)."

Ίσως αυτό να είναι και ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της πόλης.

Στο "πλαίσιο του εφικτού" πότε είμαστε κόκκινοι, πότε πράσινοι και πότε μπλέ.

Πράσινος όμως (καθαρός) είτε είσαι είτε δεν είσαι.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

τΑ ΥΣΤΕΡΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.
Που ακουστηκε ο Νομαρχης , ο αρχοντας δηλαδη του Β βαθμου Αυτοδιοικησης, εκλεγμενος, με πανω απο 1.οοο.000 ψηφους να παραδιδει τις προτασεις του στον διορισμενο
Προεδρο μιας Ανωνυμης εταιρειας??
Αυτο κιαν ειναι απεμποληση της της αιρετης , χαριν της διορισμένης εξουσιας. Αρνουμαι να πιστεψω πως ο Μιχας θακανε παρομοια ( λανθασμένη ) κινηση στον προηγουμενη ηγεσια του Ολπ.
Τωρα γιατι???

Michael Angelopoulos είπε...

Μήπως έχουμε μπερδευτεί;

Δεν ψηφίσαμε για βασιλιά αλλά για δημόσιο υπάλληλο.

Και με τον μπακάλη της γειτονιάς θα πρέπει να συνεργαστεί ο κάθε νομάρχης αν είναι για το καλό του τόπου.


Ανώνυμος είπε...

ΤΩΡΑ ΘΑ ΜΑΣ ΤΡΕΛΛΑΝΕΙΣ! ΓΙΑ ΚΑΤΣΕ ΚΑΛΑ. ΤΗ ΜΙΑ ΜΑΣ ΓΡΑΦΕΙΣ ΟΤΙ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΜΠΕΝΤΕΝΙΩΤΗ Ο ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΗΣ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΚΑΙ "ΘΑ ΜΠΛΑ...ΜΠΛΑ ΚΛΠ".ΣΗΜΕΡΑ ΜΑΣ ΓΡΑΦΕΙΣ ΟΤΙ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΦΙΛΟΔΟΞΕΣ.ΜΑΛΛΟΝ ΤΗΝ ΟΡΕΞΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙΣ! Αλλα τη μια μας λες και άλλα την αλλή!! Και όλα αυτά έτσι για να ΨΑΧΝΕΣΑΙ..

Ανώνυμος είπε...

Ο ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΕΙΠΕ....
Τώρα με μπερδεψες εντελώς και μενα.Διάβασε λίγο και αυτα που γραφεις. Καρφώνεσαι απο μόνος σου.Καλά στα ειπε ο φίλος. ..Τη μια λες οτι παρουσίασε η Νομαρχία στη συνάντηση Μπεντενιωτη προτάσεις με "θα" πολλά που θα γίνουν και τώρα είναι κουρασμενη....

Michael Angelopoulos είπε...

Μάλλον δεν έχετε διαβάσει καλά τα συγκεκριμένα άρθρα.

Δεν υπάρχει καμία αντίφαση αφού αποτελέσματα εδώ και 6 χρόνια δεν έχουμε δει από τους αιρετούς, όπως καταγγέλλεται από όλους τους παραγωγικούς φορείς της πόλης.

Περιοριζόμαστε λοιπόν στις εξαγγελίες (θα μπλά) και στην παράθεση τίτλων χωρίς πρόγραμμα, χρονοδιάγραμμα και προϋπολογισμό.

Αυτά τα κάνουν οι πονηροί, οι ανίκανοι και οι κουρασμένοι.

Είμαστε λοιπόν αρκούντως ευγενικοί στα άρθρα μας.

Οι αναγνώστες διαβάζουν και κρίνουν.


Επικοινωνία: