Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2010

Ό,τι είπαμε, είπαμε, για το έλλειμμα του 2009
Με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών εχθές 10.2.2010 γίνεται προσπάθεια να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις για νέο μαγείρεμα των λογιστικών στοιχείων που αποτυπώνουν το έλλειμμα του δημόσιου τομέα.


Εδώ και κάμποσο καιρό ένα ποσό περίπου 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ που αφορούσε δαπάνες νοσοκομείων περίσσευε και δεν μπορούσε να κολλήσει πουθενά στις οικονομικές καταστάσεις του 2009 καθώς η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι το έλλειμμα του προηγούμενου έτους είχε κλειδώσει στο 12,7 % του ΑΕΠ.

"Που να μπεί, που να μπεί;", σκέφτονταν τα δυνατά στελέχη του υπουργείου. Θα ήταν βαρύ πάλι να αναθεωρήσουμε τα στοιχεία τώρα που προσπαθούμε να πείσουμε ότι αλλάξαμε μυαλά.

"Βρε δεν το βάζουμε στο έλλειμμα του 2008;", είπε κάποιος.

"Ωραία ιδέα!" συμφώνησαν και οι άλλοι, και έτσι έγινε.

Το ποσό αυτό αναθεώρησε το έλλειμμα του 2008, που τώρα έκλεισε επικαιροποιημένο και πιο επίκαιρο από τότε, στο 7,8 % του ΑΕΠ και ας κάνουμε όλοι το σταυρό μας (συγνώμη για τη ρατσιστική διατύπωση) τα τσακάλια των δημόσιων οικονομικών να μην βρουν κάπου ορφανά ποσά δαπανών.

Έλα όμως που δημοσιεύτηκαν και κάποια στοιχεία που έκαναν μερικούς να γελούν.

"Τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στο πλαίσιο της υποχρέωσης της χώρας για τη δημοσιοποίηση του πίνακα SDDS, αναφέρονται σε όλες τις πληρωμές που γίνονται από την Κυβέρνηση, ανεξαρτήτως αν αφορούν ανταποδοτικές πληρωμές, πληρωμές υποχρεώσεις παρελθόντων ετών ή κοινές δαπάνες του προϋπολογισμού του έτους", απαντά η κυβέρνηση.

Ας σημειωθεί ότι το έλλειμμα του δημόσιου τομέα αναφέρεται στα επίσημα δημόσια έγγραφα ως "Έλλειμμα Γενικής Κυβέρνησης" ή ακυβερνησίας θα λέγαμε εμείς.

Το έλλειμμα γενικής, ειδικής, ή άλλης, Ελληνικής πάντως συνολικής διακυβέρνησης εμείς το έχουμε υπολογίσει για το έτος 2009 με απλά μαθηματικά στο 27% του ΑΕΠ και κάτι ψιλά.

Δεν είναι δυνατόν! Σίγουρα λάθος κάνουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Επικοινωνία: