Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

Το προεκλογικό δελτίο τύπου των συνδικαλιστικών οργανώσεων στο ΣΕΜΠΟ



Μαζί με την αποστολή από τους συνδικαλιστές μιας επιστολής προς τις εμπλεκόμενες αρχές στο ζήτημα ΟΛΠ-COSCO αναφορικά με την παραχώρηση δικαιωμάτων στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) Πειραιά,

(βλ. Παιχνίδια αλλοδαπών συμφερόντων)

εκδόθηκε και σχετικό δελτίο τύπου:


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
ΛΙΜΑΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
(ΟΜ.Υ.Λ.Ε.)
ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΥ 1 & ΚΑΝΑΡΗ
(ΜΟΝΙΜΕΣ ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ Ο.Λ.Π.)
ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ 186 48 ΠΕΙΡΑΙΑΣ
ΤΗΛ.: 4630.446-4614.763 FAX 4614.655

ΕΝΩΣΗ ΜΟΝΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΩΝ
ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΩΝ Ο. Λ. Π.
ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΥ 1 & ΚΑΝΑΡΗ
ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ 186 48 ΠΕΙΡΑΙΑΣ
TEL. : 2104614825 - 2104615721
FAX. : 2104611273
E-mail: dockers@otenet.gr

Πειραιάς 10.9.2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


« Αναστολή – Πάγωμα της εγκατάστασης της COSCO στο ΣΕΜΠΟ ΟΛΠ»

Τα Δ.Σ της ΟΜΥΛΕ και της Ένωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ με επιστολή στην Κυβέρνηση τους αρχηγούς των Πολιτικών Κομμάτων και τη Διοίκηση του ΟΛΠ απαιτούν την αναστολή – πάγωμα της εγκατάστασης της COSCO στο ΣΕΜΠΟ ΟΛΠ για τους εξής λόγους:

1. Yπάρχουν δικαστικές εκκρεμότητες όπως η προσφυγή στο ΣτΕ η οποία εκδικάζεται την 9.10.2009 και η απάντηση της ΕΕ στην καταγγελία μας για φορολογικά προνόμια της COSCO και τις εγγυήσεις κεφαλαίων.

2. Το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και όλες οι πολιτικές δυνάμεις της μέχρι τώρα αντιπολίτευσης έχουν διαφωνήσει με το σύνολο της παραχώρησης.

3. Είναι παράνομη η υπηρεσιακή μεταβολή της παραχώρησης 600 περίπου εργαζομένων του ΟΛΠ στην COSCO εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Οι εργαζόμενοι στα λιμάνια θεωρούν ότι:

Είναι απαραίτητο να γίνει αποδεκτό το αυτονόητο δηλαδή να παγώσει η διαδικασία εκχώρησης την 1/10/2009, μέχρι να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης η Κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 4/10/2009 αλλά και τη διευθέτηση των νομικών εκκρεμοτήτων και κυρίως την απόφαση του ΣτΕ.

Σε αντίθετη περίπτωση οι εργαζόμενοι στα Λιμάνια είναι αποφασισμένοι να εμποδίσουν με δυναμικές κινητοποιήσεις την εγκατάσταση της COSCO η οποία δεν έχει τη νομική, πολιτική και κοινωνική νομιμοποίηση.

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ


Στη συνέχεια, το ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένα με δήλωση της πολιτικής εκπροσώπου του για θέματα Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ελπίδας Τσουρή, τοποθετήθηκε ως εξής:

(Ημ. Δημοσίευσης : 11/09/2009 17:16)

Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ελπίδα Τσουρή, σχετικά με την ανακοίνωση-προειδοποίηση της Ομοσπονδίας Μονίμων Υπαλλήλων Λιμένος Ελλάδας και της Ένωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ για την έναρξη δυναμικών κινητοποιήσεων, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Το ΠΑΣΟΚ, από την πρώτη στιγμή, είχε καταγγείλει τη μονοπωλιακού χαρακτήρα εκχώρηση των ΣΕΜΠΟ, των πιο προσοδοφόρων δραστηριοτήτων του ΟΛΠ, ακολουθώντας, μάλιστα, προβληματικές και αμφίβολης νομιμότητας διαδικασίες, χωρίς να διασφαλίζεται ο ελεύθερος και δίκαιος ανταγωνισμός, χωρίς να προστατεύεται το εμπόριο, ο καταναλωτής, τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων και το δημόσιο συμφέρον.

Είναι γνωστό ότι η σύμβαση του ΟΛΠ, που επικύρωσε στη Βουλή, η κυβερνητική πλειοψηφία, βρίθει από λεόντειες, υπέρ του αναδόχου, διατάξεις, με παντελή απουσία του ελεγκτικού και εποπτικού ρόλου του Δημοσίου. Η εκ των υστέρων, μάλιστα, επιβολή, με νομοθετική ρύθμιση, επιπλέον φορολογικών ρυθμίσεων-διευκολύνσεων, για μία ξένων συμφερόντων εταιρεία, εκχωρώντας δικαιώματα που, μέχρι σήμερα, κατείχε μόνο το ελληνικό Δημόσιο, ανέγειρε πρόσθετα σοβαρά θέματα διαφάνειας και νομιμότητας των διαδικασιών του διαγωνισμού.

Οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή δικαίωσαν πλήρως τις θέσεις μας, και επιβεβαίωσαν την ανευθυνότητα και την προχειρότητα των χειρισμών της κυβέρνησης.

Τώρα, εισπράττει τα επίχειρα της πολιτικής της.

Επαναλαμβάνουμε, για μια ακόμη φορά, ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, θα εξαντλήσει όλες τις νομικές, θεσμικές και πολιτικές δυνατότητες, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, προκειμένου να κατοχυρώσει το δημόσιο συμφέρον και τα εργασιακά δικαιώματα, με ουσιαστική και σε βάθος επαναδιαπραγμάτευση.


Λίγες ώρες αργότερα, από το ΣΥΡΙΖΑ και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη ήρθε η απάντηση προς όλους:



"Δεν χωράει επαναδιαπραγμάτευση η εθνικά, οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά εγκληματική συμφωνία παράδοσης του ΣΕΜΠΟ-ΟΛΠ σε εταιρεία κινέζικων συμφερόντων, υποστηρίζει ο Παν. Λαφαζάνης, Υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «Η εθνικά, οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά εγκληματική συμφωνία παράδοσης του ΣΕΜΠΟ-ΟΛΠ σε εταιρεία κινέζικων συμφερόντων δεν χωράει επαναδιαπραγμάτευση.

Η τοποθέτηση του ΠΑΣΟΚ συνιστά στάση υπεκφυγής και εύσχημης διαφυγής.

Νεοαποικιακές συμφωνίες εκχώρησης δημοσίων κοινωφελών αγαθών και υπηρεσιών δεν επιδιορθώνονται αλλά παγώνουν προεκλογικά, με στόχο την άμεση ακύρωσή τους. Για ένα λιμάνι στον Πειραιά ανασυγκροτημένο, 100% δημόσιο, που θα λειτουργεί αποκλειστικά με αναπτυξιακά, κοινωνικά και οικολογικά κριτήρια."


Η ιστορία όμως ταξίδεψε ήδη, μέσω του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ) και των συνεργατών του, στα δημοσιογραφικά-επιχειρηματικά γραφεία της Ασίας:

Η εφημερίδα «21st Century Business Herald» έχει ήδη δημοσιεύσει αναλυτικό ρεπορτάζ από Ελλάδα καθώς η είδηση και μόνο ότι μπορεί να είναι παράνομη μια τέτοια συμφωνία αποτελεί σκάνδαλο και κατεβάζει την Ελλάδα αρκετά στις κλίμακες εμπιστοσύνης και ανταγωνιστικότητας που σχετίζονται με ανάληψη κινδύνων και αβεβαιότητα, διαφθορά, κατάσταση δημόσιας διοίκησης, κλπ.

Η ιστορία ωστόσο δεν τελειώνει εδώ:

Ήδη έχει παρέμβει ο νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας με επιστολή του, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά τα θέματα που έθεσαν οι συνδικαλιστές και δηλώνοντας συμπαράσταση στις συγκεκριμένες συντεχνίες.

Κατά τρόπο όμως που δεν συνηθίζεται, ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένως Πειραιώς (ΟΛΠ), εταιρείας εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ), απαντά σχεδόν άμεσα με επιστολή του στο... νομάρχη Γιάννη Μίχα.

Τόσο την επιστολή του νομάρχη Γιάννη Μίχα, όσο και την απάντηση σε αυτόν από το διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΠ, Νίκο Αναστασόπουλο, θα τις δημοσιεύσουμε σε επόμενη ανάρτηση.

Πρόκειται πραγματικά για φαινόμενο κατάντιας που, επιμένουμε ότι, θα καυτηριαστεί με την πλήρη αποκάλυψη της υπόθεσης και των συντελεστών της.


* Στη φωτογραφία πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «21st Century Business Herald» τον Ιούνιο του 2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Επικοινωνία: