Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας ταξίδεψε στις ΗΠΑ




Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης:

­Ο Υπουργός Δικαιο­σύνης κ. Νικόλαος Δένδιας εκπροσώπησε την Κυβέρνηση της Ελλάδος στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου στον Λε­υκό Οίκο, παρουσία του Προέδρου των Η.Π.Α. κ. Μπαράκ Ομπάμα, του Αντιπροέδρου των Η.Π.Α. κ.­ Τζόζεφ Μπάιντεν και του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ.κ. Δημητρίου.

Στην τελετή παρέστησαν επίσης Γερουσιαστές και Βουλευτές των Η.Π.Α., ο Πρέσβης της Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Μαλλιάς, ο Πρέσβης της Κύπρου ­κ. Ανδρέας Κακουρής, καθώς και οι Διοικήσεις όλων των μεγάλων Ομογενειακών Οργανώσεων στις ΗΠΑ.
­­­
­Κατά τη διάρκεια της τε­λετής, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είχε σύντομη συνομιλία με το­ν Πρόεδρο και τον Α­ντιπρόεδρο των ΗΠΑ, τους οποίους ευχαρίστησε για την πρόσκληση και την τελετή στον Λευκό Οίκο, όπως επίσης και για τα θερμά λόγια τα οποία χρησιμ­οποίησαν στις ομιλίες τους σχετικά με το ρόλο της Ελληνικής Ομογένειας.

­­­Ο κ. Ν. Δένδιας παρευρέθηκε ακόμη, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα (ώρα Ελλάδος), στη δεξίωση που παρέθεσε στην Πρεσβεία της Ελλάδος στην Ουάσιγκτων ο Πρέσβης κ. Αλέξανδρος Μαλλιάς, προς τιμήν μελών της νέας Κυβέρνησης των Η.Π.Α., του Κογκρέσου και του Διπλωματικού Σώματος.

Ο Έλληνας Υπουργός, στον σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις κοινές πολιτισμικές ρίζες των δυο λαών και επαίνεσε τη δραστηριότητα της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Είμαι υπερήφανος και ευγνώμων για την ελληνοαμερικανική κοινότητα και τη συμβολή της στην ανάπτυξη και τη σύσφιγξη των φιλικών σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών».

Σχετικά με την ελληνοαμερικανική φιλία, τόνισε ακόμη ο κ. Ν. Δένδιας: «οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, όλα αυτά τα χρόνια, διακρίνονται από μια πολύ ισχυρή φιλία.

Με τις καλές και τις κακές της στιγμές, όπως όλες οι δυνατές σχέσεις».

Γιατί επιλέχθηκε ειδικά ο υπουργός Δικαιοσύνης να ταξιδέψει στην Αμερική αυτόν τον καιρό αποτελεί γρίφο.



Δήλωση του Παντελή Οικονόμου;

Μας έστειλαν ηλεκτρονικό μήνυμα με φερόμενη δήλωση του μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και πρώην βουλευτή Α' Αθήνας κ. Παντελή Οικονόμου σχετικά με την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Δυστυχώς, το email αποστολής δεν ταιριάζει με κανένα από εκείνα που έχουμε εμείς στο αρχείο μας.

Ούτε μπορούμε να καλούμε κάθε φορά τα συγκεκριμένα δημόσια πρόσωπα για να επιβεβαιώνουμε την αποστολή.

Κατά συνέπεια δεν πρέπει να αναρτήσουμε τη σχετική δήλωση.

Όσοι επιθυμούν να έχουν μη καταχρηστική πρόσβαση στο ελεύθερο βήμα του blog ΕΔΩ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ας πιστοποιηθούν επιβεβαιώνοντας μια μόνο φορά, στην αρχή, τα στοιχεία τους.

Ρωτήστε για λεπτομέρειες.

Σε ερωτήσεις πολιτών απάντησε ο Mark Malloch-Brown



Ο Μαρκ Μάλοκ Μπράουν (Mark Malloch-Brown), ειδικός απεσταλμένος του Βρετανού πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν (Gordon Brown) στη συνάντηση των G20 (εθνικών οικονομιών που αντιπροσωπεύουν το 85% της παγκόσμιας Οικονομίας), αλλά και υπουργός για την Αφρική, Ασία και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), απάντησε σε ερωτήσεις πολιτών.

Η "ανάκριση" που έγινε ηλεκτρονικά κράτησε μια ώρα και ολοκληρώθηκε στις 2:15 μ.μ. ώρα Ελλάδας, σήμερα 27.3.2009.

Συμμετείχαμε και εμείς και σας παρουσιάζουμε μερικά στοιχεία που κρατήσαμε από τις απαντήσεις του κ. Μπράουν:

Στόχος της συνδιάσκεψης των G20 στις 2 Απριλίου 2009, στο Λονδίνο, που ας σημειωθεί πραγματοποιείται για δεύτερη φορά σε επίπεδο αρχηγών κυβερνήσεων (η πρώτη ήταν πέρυσι το Νοέμβριο), είναι καταρχήν η άμβλυνση των επιπτώσεων της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η οποία ξεκινώντας από το χρηματοοικονομικό κλάδο έχει πλήξει πλέον και την πραγματική οικονομία, αλλά και η μετατροπή της σε βραχυχρόνιο πρόβλημα.

Τα προβλήματα ως παγκόσμια θα αντιμετωπιστούν συλλογικά με την τόνωση της κατανάλωσης και αποφυγή οποιουδήποτε προστατευτισμού.

Μέτρα κατά της κρίσης είναι ανάγκη να ληφθούν και το 2010, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ώστε να αποκλειστεί η περίπτωση της παγκόσμιας Ύφεσης.

Ανησυχητικό για χώρες τύπου Ελλάδος είναι το γεγονός ότι οι G20 αντιμετωπίζονται ως ενιαίο οικονομικό πεδίο και όποια οφέλη πιθανόν να προκύψουν για τις άλλες χώρες δηλαδή εκείνες που συνθέτουν το υπόλοιπο 15% της παγκόσμιας οικονομίας θα έλθουν ως παράγωγες συνέπειες, σε επόμενο στάδιο, αφού έχει ξεκινήσει η ανάκαμψη της παγκόσμιας αγοράς των μεγάλων παικτών.

Την επόμενη Τρίτη θα είναι διαθέσιμος ο Ίαν Πίαρσον (Ian Pearson), υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου για να απαντήσει στις ερωτήσεις των πολιτών και εμείς θα προσπαθήσουμε να είμαστε εκεί για να ενημερωθούμε και να σας ενημερώσουμε.

Τουρκία και Ουκρανία συμφώνησαν με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Η Ουκρανία και η Τουρκία έφτασαν σε συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) όπως δήλωσε αξιωματούχος του οργανισμού.

Η ακριβής λέξη που χρησιμοποιήθηκε ήταν "διακανονισμός" (arrangement).

Στην Τουρκία, αντίθετα με την Ελλάδα, η συμβολή του ΔΝΤ είχε συζητηθεί και επίσημα και επικοινωνιακά ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε προωθήσει την ιδέα δηλώνοντας ότι κάτι τέτοιο είναι προς το συμφέρον της χώρας.

(βλ. επίσης Μονόδρομος η προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο)

Ώρα της Γης: Η ώρα της Επικοινωνίας




Όταν πληροφορηθήκαμε για την προσπάθεια της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF (World Wide Fund for Nature) να οργανώσει στην Ελλάδα παρόμοια εκστρατεία ευαισθητοποίησης των πολιτών για θέματα περιβαλλοντικά με εκείνη που είχε πραγματοποιηθεί στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας αρχικά σκεφτήκαμε:

Να μια ωραία πρωτοβουλία!

Διαβάστε σχετικά τι ανακοίνωσε η οργάνωση:

Τι είναι η Ώρα της Γης

"Η Ώρα της Γης (EARTH HOUR) ξεκίνησε ως μία εκστρατεία ευαισθητοποίησης που καλούσε τους πολίτες του Σίδνεϊ για να σβήσουν τα φώτα τους ένα βράδυ, για μια ώρα.

Η ενέργεια αυτή σύντομα μετατράπηκε σε μία από τις μεγαλύτερες πρωτοβουλίες ενάντια στην κλιματική αλλαγή παγκοσμίως.

Φέτος, στις 20.30 το Σάββατο 28 Μαρτίου, καλούμε τους πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο να σβήσουν τα φώτα τους για μία ώρα – την Ώρα της Γης.

Στόχος μας είναι να συμμετάσχουν 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι, σε περισσότερες από 1000 πόλεις, και όλοι μαζί να αποδείξουμε πως είναι δυνατόν να δράσουμε ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η Ώρα της Γης ξεκίνησε το 2007 στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας με τη συμμετοχή 2.2 εκατομμυρίων νοικοκυριών και επιχειρήσεων που έσβησαν τα φώτα τους για μία ώρα.

Μόλις έναν χρόνο αργότερα η εκστρατεία μετατράπηκε σε ένα παγκόσμιο κίνημα για το κλίμα με τη συμμετοχή 100 εκατομμυρίων ανθρώπων σε 35 χώρες.

Παγκοσμίως γνωστά κτίρια και τοποθεσίες όπως η γέφυρα Golden Gate και το Κολοσσαίο, σκοτείνιασαν για μία ώρα και μετατράπηκαν σε σύμβολα ελπίδας για ένα πρόβλημα που γίνεται κάθε ώρα και πιο έντονο.

Η Ώρα της Γης 2009 απευθύνεται σε κάθε πολίτη, κάθε επιχείρηση και κάθε ανθρώπινη κοινότητα στον πλανήτη.

Μας καλεί να δράσουμε, να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να συμμετέχουμε ενεργά σε πρωτοβουλίες για ένα βιώσιμο μέλλον.

Πασίγνωστες τοποθεσίες, μνημεία και κτίρια σε όλο τον πλανήτη θα σκοτεινιάσουν και φέτος.

Άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα σβήσουν τα φώτα τους και θα ενώσουν για μία ώρα τις ζωές για το μέλλον του πολύτιμου πλανήτη μας.

Περισσότερες από 64 χώρες συμμετέχουν στην Ώρα της Γης 2009.

Αυτός ο αριθμός μεγαλώνει καθημερινά, καθώς οι άνθρωποι καταλαβαίνουν πως μία τόσο απλή ενέργεια, όπως το να σβήσουν τα φώτα τους, μπορεί να έχει τόσο μεγάλη συμβολή στην έλευση της αλλαγής.

Η Ώρα της Γης είναι ένα μήνυμα ελπίδας και δράσης."


Βλέποντας όμως στην Ελλάδα το μεγάλο αριθμό δήμων, νομαρχιών και άλλων διοικητικών οργανισμών που συμμετέχουν κατά εκατοντάδες στο γεγονός πονηρευτήκαμε.

Πάλι ευκαιρία για επικοινωνιακά παιχνίδια δηλώσεων θα έχουμε.

Η Ελλάδα έχει αποδειχθεί υπέρμαχος του συμβολισμού και δεινός πολέμιος του πραγματισμού.

Έχουμε κυκλώσει συμβολικά, χέρι-χέρι, ουκ ολίγα μνημεία του Ελληνισμού με πρώτη και καλύτερη την Ακρόπολη επικαλούμενοι διάφορες ιστορικές ανάγκες.

Επιστρατεύουμε μάλιστα και τα παιδιά μας στον αγώνα για να μαθαίνουν από μικρά να ζητούν συμβολικά, μέχρι να μεγαλώσουν αρκετά, ώστε με τη συμβουλή και παρότρυνση των γονέων (συμβολή με άλλη έννοια αυτή τη φορά) να διεκδικούν πραγματικά τώρα, ένα κομματάκι από το Ελληνικό Δημόσιο με τη μορφή ρουσφετιού η μειζοσυναλλαγής.

Τα πανό ξεκινούν σχεδόν πάντα με τη λέξη "Απαιτούμε". Απαιτούμε αυτό, απαιτούμε εκείνο.

Τι απαιτείς ρε Καραμήτρο (παραφράζοντας γνωστό ανέκδοτο);

Εδώ δεν έχεις τη δυνατότητα (πιο ορθά τη δύναμη) να εφαρμόσεις αυτό που δικαιούσαι. Απαιτείς κιόλας;

Επέκτεινε τα χωρικά σου ύδατα σε 12 ναυτικά μίλια σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, αν μπορείς.

Κάπως έτσι τελικά αποδεικνύεται να συμβαίνει και με την πρωτοβουλία της WWF για την "Ώρα της Γης" χωρίς να είναι αυτός ο σκοπός της.

Μόνο συμβολικά μπορούμε να σκεφτούμε ότι συμμετέχουν όλοι αυτοί οι δημόσιοι φορείς στην περιβαλλοντική προσπάθεια ενημέρωσης.

Κλασική είναι η εικόνα του ανοικτού παράθυρου με τον κλιματισμό σε πλήρη λειτουργία στις δημόσιες υπηρεσίες. Για ποιά ώρα μιλάμε.

Από την άλλη μεριά, θα βοηθήσει, στην ουσία, αυτό το επικοινωνιακό πυροτέχνημα;

Όχι βέβαια.

Από τη μαζική πτώση του ηλεκτρικού φορτίου θα δημιουργηθούν σοβαρότατα προβλήματα απορρύθμισης στις μονάδες παραγωγής, στο δίκτυο, αλλά και σε όλες τις συνδεδεμένες σε αυτό συσκευές με αποτέλεσμα η συνολική κατανάλωση ενέργειας τελικά να είναι μεγαλύτερη από αυτή που θα είχαμε αν συνεχίζαμε τις ζωές μας κανονικά.

Επίσης, το μήνυμα, αυτό καθ' αυτό: "Η Ώρα της Γης", δημιουργεί σύγχυση και λειτουργεί ανατρεπτικά στους πραγματικούς περιβαλλοντικούς στόχους.

Η ευαισθητοποίηση πρέπει να είναι συνεχής και τρόπος ζωής και όχι μιας ώρας υπόθεση.

Εμείς δε θα κλείσουμε τα φώτα.


H WWF μπορούσε καλύτερα.


Επικοινωνία: