Όταν πληροφορηθήκαμε για την προσπάθεια της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF (World Wide Fund for Nature) να οργανώσει στην Ελλάδα παρόμοια εκστρατεία ευαισθητοποίησης των πολιτών για θέματα περιβαλλοντικά με εκείνη που είχε πραγματοποιηθεί στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας αρχικά σκεφτήκαμε:
Να μια ωραία πρωτοβουλία!
Διαβάστε σχετικά τι ανακοίνωσε η οργάνωση:
Τι είναι η Ώρα της Γης
"Η Ώρα της Γης (EARTH HOUR) ξεκίνησε ως μία εκστρατεία ευαισθητοποίησης που καλούσε τους πολίτες του Σίδνεϊ για να σβήσουν τα φώτα τους ένα βράδυ, για μια ώρα.
Η ενέργεια αυτή σύντομα μετατράπηκε σε μία από τις μεγαλύτερες πρωτοβουλίες ενάντια στην κλιματική αλλαγή παγκοσμίως.
Φέτος, στις 20.30 το Σάββατο 28 Μαρτίου, καλούμε τους πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο να σβήσουν τα φώτα τους για μία ώρα – την Ώρα της Γης.
Στόχος μας είναι να συμμετάσχουν 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι, σε περισσότερες από 1000 πόλεις, και όλοι μαζί να αποδείξουμε πως είναι δυνατόν να δράσουμε ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη.
Η Ώρα της Γης ξεκίνησε το 2007 στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας με τη συμμετοχή 2.2 εκατομμυρίων νοικοκυριών και επιχειρήσεων που έσβησαν τα φώτα τους για μία ώρα.
Μόλις έναν χρόνο αργότερα η εκστρατεία μετατράπηκε σε ένα παγκόσμιο κίνημα για το κλίμα με τη συμμετοχή 100 εκατομμυρίων ανθρώπων σε 35 χώρες.
Παγκοσμίως γνωστά κτίρια και τοποθεσίες όπως η γέφυρα Golden Gate και το Κολοσσαίο, σκοτείνιασαν για μία ώρα και μετατράπηκαν σε σύμβολα ελπίδας για ένα πρόβλημα που γίνεται κάθε ώρα και πιο έντονο.
Η Ώρα της Γης 2009 απευθύνεται σε κάθε πολίτη, κάθε επιχείρηση και κάθε ανθρώπινη κοινότητα στον πλανήτη.
Μας καλεί να δράσουμε, να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να συμμετέχουμε ενεργά σε πρωτοβουλίες για ένα βιώσιμο μέλλον.
Πασίγνωστες τοποθεσίες, μνημεία και κτίρια σε όλο τον πλανήτη θα σκοτεινιάσουν και φέτος.
Άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα σβήσουν τα φώτα τους και θα ενώσουν για μία ώρα τις ζωές για το μέλλον του πολύτιμου πλανήτη μας.
Περισσότερες από 64 χώρες συμμετέχουν στην Ώρα της Γης 2009.
Αυτός ο αριθμός μεγαλώνει καθημερινά, καθώς οι άνθρωποι καταλαβαίνουν πως μία τόσο απλή ενέργεια, όπως το να σβήσουν τα φώτα τους, μπορεί να έχει τόσο μεγάλη συμβολή στην έλευση της αλλαγής.
Η Ώρα της Γης είναι ένα μήνυμα ελπίδας και δράσης."
Βλέποντας όμως στην Ελλάδα το μεγάλο αριθμό δήμων, νομαρχιών και άλλων διοικητικών οργανισμών που συμμετέχουν κατά εκατοντάδες στο γεγονός πονηρευτήκαμε.
Πάλι ευκαιρία για επικοινωνιακά παιχνίδια δηλώσεων θα έχουμε.
Η Ελλάδα έχει αποδειχθεί υπέρμαχος του συμβολισμού και δεινός πολέμιος του πραγματισμού.
Έχουμε κυκλώσει συμβολικά, χέρι-χέρι, ουκ ολίγα μνημεία του Ελληνισμού με πρώτη και καλύτερη την Ακρόπολη επικαλούμενοι διάφορες ιστορικές ανάγκες.
Επιστρατεύουμε μάλιστα και τα παιδιά μας στον αγώνα για να μαθαίνουν από μικρά να ζητούν συμβολικά, μέχρι να μεγαλώσουν αρκετά, ώστε με τη συμβουλή και παρότρυνση των γονέων (συμβολή με άλλη έννοια αυτή τη φορά) να διεκδικούν πραγματικά τώρα, ένα κομματάκι από το Ελληνικό Δημόσιο με τη μορφή ρουσφετιού η μειζοσυναλλαγής.
Τα πανό ξεκινούν σχεδόν πάντα με τη λέξη "Απαιτούμε". Απαιτούμε αυτό, απαιτούμε εκείνο.
Τι απαιτείς ρε Καραμήτρο (παραφράζοντας γνωστό ανέκδοτο);
Εδώ δεν έχεις τη δυνατότητα (πιο ορθά τη δύναμη) να εφαρμόσεις αυτό που δικαιούσαι. Απαιτείς κιόλας;
Επέκτεινε τα χωρικά σου ύδατα σε 12 ναυτικά μίλια σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, αν μπορείς.
Κάπως έτσι τελικά αποδεικνύεται να συμβαίνει και με την πρωτοβουλία της WWF για την "Ώρα της Γης" χωρίς να είναι αυτός ο σκοπός της.
Μόνο συμβολικά μπορούμε να σκεφτούμε ότι συμμετέχουν όλοι αυτοί οι δημόσιοι φορείς στην περιβαλλοντική προσπάθεια ενημέρωσης.
Κλασική είναι η εικόνα του ανοικτού παράθυρου με τον κλιματισμό σε πλήρη λειτουργία στις δημόσιες υπηρεσίες. Για ποιά ώρα μιλάμε.
Από την άλλη μεριά, θα βοηθήσει, στην ουσία, αυτό το επικοινωνιακό πυροτέχνημα;
Όχι βέβαια.
Από τη μαζική πτώση του ηλεκτρικού φορτίου θα δημιουργηθούν σοβαρότατα προβλήματα απορρύθμισης στις μονάδες παραγωγής, στο δίκτυο, αλλά και σε όλες τις συνδεδεμένες σε αυτό συσκευές με αποτέλεσμα η συνολική κατανάλωση ενέργειας τελικά να είναι μεγαλύτερη από αυτή που θα είχαμε αν συνεχίζαμε τις ζωές μας κανονικά.
Επίσης, το μήνυμα, αυτό καθ' αυτό: "Η Ώρα της Γης", δημιουργεί σύγχυση και λειτουργεί ανατρεπτικά στους πραγματικούς περιβαλλοντικούς στόχους.
Η ευαισθητοποίηση πρέπει να είναι συνεχής και τρόπος ζωής και όχι μιας ώρας υπόθεση.
Εμείς δε θα κλείσουμε τα φώτα.
H WWF μπορούσε καλύτερα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου