Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2009

Συνάντηση "Συνεργασίας" - Παπανδρέου: Λέξεις με νόημα, εικόνες με περιεχόμενο




Στίς 9.9.2009 η "Συνεργασία 12 φορέων για το Περιβάλλον" έστειλε επιστολή προς τους αρχηγούς των κομμάτων ζητώντας να τους ενημερώσει για το έργο της, ενόψει εκλογών.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της υπερνομάρχου Αθήνας - Πειραιά και πρώην αντινομάρχη Αθηναίων, εκλεγόμενη με συνδυασμούς που υποστήριξε το ΠΑΣΟΚ, Ντίνας Μπέη.

Η Ντίνα Μπέη, η οποία είναι σύζυγος του πρώην δημάρχου Αθηναίων Δημήτρη Μπέη, αντικατέστησε τη Φώφη Γεννηματά όταν εκείνη παραιτήθηκε από το αξίωμά της θεωρώντας ότι είχε το δικαίωμα του εκλέγεσθαι στο Κοινοβούλιο.

Από τις πρώτες κιόλας ημέρες που ανέλαβε τα καθήκοντά της η κα Μπέη δραστηριοποιήθηκε σε θέματα περιβάλλοντος. Λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε στο διαδικτυακό χώρο: www.attiko-prasino.gr.

Η "Συνεργασία 12 φορέων για το Περιβάλλον" δημιουργήθηκε το 2008 ως άτυπη συντονιστική κεντρική οργάνωση ευαισθητοποίησης και δραστηριοποίησης φορέων για περιβαλλοντικά θέματα.

Συγκεκριμένα οι:

Υπερνομαρχία Αθηνών - Πειραιώς
Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Ε.)
Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (Α.Δ.Ε.Δ.Υ.)
Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Τ.Ε.Ε.)
Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής (Τ.Ε.Δ.Κ.Ν.Α.)
Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (Δ.Σ.Α.)
Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιώς (Δ.Σ.Π.)
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.)
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Ε.Μ.Π.)
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Γ.Π.Α.)
Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας (Ε.Κ.Α.)
Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά (Ε.Κ.Π.)

Υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για το Περιβάλλον, σε εκδήλωση που έγινε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Αθηνών «Κ. Παλαμάς», στις 3 Ιουλίου 2008, όπου παρευρέθη και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

Σήμερα Σάββατο 19.9.2009 το πρωί, πραγματοποιήθηκε τελικά η συνάντηση της "Συνεργασίας" με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου.

Η διαδικασία δεν μπορούσε αυτές τις ημέρες παρά να ήταν τυπική και μέσα στο κλίμα των εκλογών, ωστόσο βγήκαν κάποια συμπεράσματα:

"Οι τελευταίες καταστροφές στα δάση κατέδειξαν για μια ακόμη φορά την αδυναμία του Κράτους να προστατεύσει το δασικό πλούτο της χώρας.

Το σύστημα αντιπυρικής και περιβαλλοντικής προστασίας της χώρας κατέρρευσε", είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

"Οι φωτιές του 2009 οφείλουν να αποτελέσουν την κόκκινη γραμμή για το κράτος και τους πολίτες" είπε, σημειώνοντας ότι, "σήμερα χρειάζεται μια νέα αρχή, ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την όσο το δυνατόν καλύτερη προστασία του πρασίνου και την αποκατάσταση των δασών που έχουν χαθεί στην χώρα μας."

Ποιο θα είναι αυτό το Σχέδιο Δράσης;

Άλλο ένα νομοσχέδιο της Ελληνικής Κυβέρνησης που θα προβλέπει:

• Αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών και απαγόρευση εκτέλεσης εργασιών έως ότου κυρωθούν οι σχετικοί δασικοί χάρτες με κάποιες εξαιρέσεις οι οποίες περιγράφονται στο νομοσχέδιο.

• Ειδική Υπηρεσία Πρόληψης και Καταστολής Αυθαιρέτων Κατασκευών

• Λειτουργία τηλεπισκοπικού συστήματος εντοπισμού νέων οικοδομών

• Υποχρεωτική κτηματογράφηση με επείγουσες διαδικασίες

• Επείγουσα ολοκλήρωση της διαδικασίας κύρωσης δασικών χαρτών


Αν στο εξωτερικό αγόραζαν σχέδια νόμου, νόμους, προεδρικά διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις, ψηφίσματα ή επιστολές, σήμερα δε θα υπήρχε έλλειμα στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών της Ελλάδας, ούτε Δημόσιο Χρέος.

Η χώρα θα ήταν σε θέση να δανείζει κιόλας, αντί να δανείζεται!

Επειδή όμως οι διεθνείς αγορές διαθέτουν τις δικές τους κενές υπερβολές και προσπαθούν μάλιστα όσο το δυνατό να απαλλαγούν από αυτές, δυστυχώς για εμάς δε χρειάζονται άλλες.

Κάποια στιγμή ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε ότι:

«Η συνάντησή μας είναι δείγμα γραφής για το πώς θέλουμε να δουλέψουμε μετά τις εκλογές. Όχι κλεισμένοι σε γραφεία, αλλά σε ανοιχτή διαβούλευση με φορείς και την κοινωνία».

Κάποιοι κοιτάχτηκαν τότε διερωτώμενοι για τη σκοπιμότητα της δήλωσης καθώς η "ανοιχτή διαβούλευση" έγινε με τους φορείς της "Συνεργασίας" κλεισμένους στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Ιπποκράτους.





Η πιο αμφίσημη δέσμευση όμως έγινε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ όταν ανέφερε ότι δεν θα υπάρξει ανοχή σχετικά με τα καμένα στην Αττική:

«Καμία ανοχή στην ανομία στα καμένα της Αττικής», είπε.

Δηλαδή, στα μη καμένα θα υπάρχει κάποια ανοχή ας πούμε... υλοτόμησης και ανοικοδόμησης;

Και επίσης, αφού δεν θα υπάρξει ανοχή στην ανομία, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Γιώργος Παπανδρέου, μήπως αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν οι απαραίτητες νομικές ρυθμίσεις ώστε να "τακτοποιηθούν" τα καμένα της Αττικής, για να χρησιμοποιήσουμε έναν πρόσφατο πολεοδομικό όρο;

Κάτι φαίνεται ότι δε μας λέει ολοκληρωμένα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Κάτι σαν "ναι μεν αλλά" ακούγεται το όλο θέμα.



* Οι φωτογραφίες (www.papandreou.gr) από τη συνάντηση.

Γ. Παπακωνσταντίνου: «Ο κόσμος άλλα περιμένει από μας και άλλα θα δει»




Να κόψει κάθε δεσμό με στελέχη που στο παρελθόν έπληξαν το κόμμα και προκάλεσαν τους πολίτες με τη συμπεριφορά τους, δηλώνει ότι επιχειρεί το ΠΑΣΟΚ.

Αυτό βέβαια δεν αληθεύει για κανένα κόμμα και ιδιαίτερα για το ΠΑΣΟΚ.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου αποδεικνύει ότι στην πολιτική σκηνή του τόπου μόνο οι ηθοποιοί μπορούν να αλλάξουν.

Τόσο το σενάριο όσο και η σκηνοθεσία παραμένουν πάντα ίδια και απαράλλακτα.

Σοβαροί άνθρωποι της πολιτικής αποφάσισαν πολύ απλά να μην συμπράξουν στα τεκταινόμενα, χωρίς βέβαια αυτό να αποτελεί άφεση αμαρτιών.

Το άρθρο (Πάνος Σώκος στην Ελευθεροτυπία της 18ης Σεπτεμβρίου 2009), που φιλοξενεί τις λιγότερο... αξιόπιστες δηλώσεις του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ξεκινούσε κάπως έτσι:


"Έτσι μετά την πρόσφατη προειδοποίηση του Γ. Παπανδρέου «να μη ράβουν κουστούμια τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ γιατί θα τους μείνουν στην ντουλάπα», χθες ο εκπρόσωπος του κόμματος Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι ,

«50 καρεκλοκένταυροι του ΠΑΣΟΚ του παρελθόντος δεν θα εκφράζουν το καινούργιο ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές...» ,

[Σε μόνο 50 τάχα περιορίζει τους καρεκλοκένταυρους του ΠΑΣΟΚ ο κος Παπακωνσταντίνου;]

και θα μείνουν εκτός της κρατικής μηχανής όσοι προκάλεσαν και προκαλούν με τη συμπεριφορά τους.

Το μήνυμα στέλνεται γιατί στην Ιπποκράτους παρατηρούν το φαινόμενο να συρρέουν... εφιάλτες του κυβερνητικού παρελθόντος, που μυρίστηκαν πάλι αξιώματα.

«Eκ του μηδενός»

«Βλέπουμε σε όλη τη χώρα ορισμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που είχαν κάποτε κρατικές θέσεις, να ετοιμάζονται να επανακάμψουν.

Λοιπόν, εμείς λέμε το πολύ απλό:

θα κριθούν όλοι εκ του μηδενός και ουδείς θα τοποθετηθεί στη θέση που κατείχε και
πριν», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στον «Φλας».

Υπογράμμισε ότι αυτό είναι ένα σήμα το οποίο στέλνει το ΠΑΣΟΚ σε ανθρώπους οι οποίοι νομίζουν ότι η επάνοδος του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία είναι μια ευκαιρία απλώς για να ξανακάτσουν στις ίδιες καρέκλες.

«Ο κόσμος άλλα περιμένει από μας και άλλα θα δει», δήλωσε και τόνισε:

«Αυτοί οι 50 άνθρωποι σε κάθε τοπική κοινωνία δεν είναι το ΠΑΣΟΚ, είναι απλώς κάποιοι καρεκλοκένταυροι του ΠΑΣΟΚ και δεν θα είναι αυτοί που θα εκφράσουν το καινούργιο ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές».

Επίσης υποστήριξε ότι ο Γ. Παπανδρέου θα στελεχώσει την κρατική μηχανή αξιοποιώντας και ανθρώπους εκτός των κομματικών τειχών."


Διαβάσαμε έτσι και το ανέκδοτο της Παρασκευής:

Αρκεί να δει κάποιος ποιοι στελεχώνουν τα ψηφοδέλτια των κομμάτων, ακόμη και σε αυτή την εθνικά κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, ώστε να καταλάβει τη σκοπιμότητα των υποτιθέμενων δηλώσεων Παπακωνσταντίνου.

Απευθύνεται η επικοινωνιακή μηχανή του ΠΑΣΟΚ σε εκείνο το 10% των αναποφάσιστων και αηδιασμένων με τη σημερινή κατάσταση πολιτών και προσπαθεί με λευκές υποσχέσεις και μαύρες μεθοδεύσεις να υφαρπάξει ψήφους.

Το ΠΑΣΟΚ ουδέποτε είχε αποχωρήσει από την άσκηση εξουσίας.

Μπορεί να μην είχε την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο αλλά ασκούσε διακυβέρνηση στις "τοπικές κυβερνήσεις" δηλαδή την τοπική αυτοδιοίκηση.

"Αυτοί οι 50 άνθρωποι σε κάθε τοπική κοινωνία", που αναφέρει ο κος Παπακωνσταντίνου.

Στον Πειραιά (και αλλού) γνωρίζουμε πολύ καλά αυτούς τους 50 που κυβερνούν την πόλη και το νομό, από ποιούς υποστηρίζονται και τι αποτελέσματα και συμφορές έχουν προκαλέσει οι πράξεις και παραλείψεις τους.

Αυτό φαίνεται άλλωστε και έχει άμεσο αντίκτυπο στο Δημόσιο Ταμείο.

Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) έχουν πλήρη αυτοτέλεια ως προς τη σκοπιμότητα των ενεργειών τους σε σχέση με τη Κεντρική Διοίκηση και αυτοτελείς πόρους που μπορούν αν θέλουν να τους διαχειριστούν προς όφελος των πολιτών.

Η σχέση δηλαδή ΟΤΑ και κεντρικής διοίκησης μοιάζει λίγο με τη σχέση Αθήνας και Βρυξελλών.

Αν η Αθήνα "παντελονιάζει" τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς να αποδίδει έργο τότε τι φταίνε οι Βρυξέλλες και το πολιτικό ρεύμα που επικρατεί εκεί;

Αν είχε σκοπό το ΠΑΣΟΚ να αλλάξει κάτι στον τόπο σε σχέση με τους κομματικούς τότε θα είχε τουλάχιστον τραβήξει μερικά "αυτιά" στον Πειραιά και θα είχε καταδικάσει την κακοδιαχείριση που έχει οδηγήσει σε κατάντια τον τόπο.

Και αν είχε πραγματικά σκοπό το ΠΑΣΟΚ να αλλάξει κάτι με τους καρεκλοκένταυρους που συρρέουν στην Ιπποκράτους, κατά τη δήλωση του κου Παπακωνσταντίνου, αυτό θα είχε ήδη γίνει γνωστό και κατανοητό πρώτα εντός του κόμματος και κανείς δεν θα τολμούσε να δείξει τέτοια συμπεριφορά επισκεπτόμενος την Ιπποκράτους.

Στην πραγματικότητα, η δήλωση του κου Παπακωνσταντίνου έχει διττό νόημα. Απευθύνεται τόσο στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους όσο και στα εσωτερικά ρεύματα του ΠΑΣΟΚ.

Στους δεύτερους λέει ότι (εσείς) οι υποψήφιοι καρεκλοκένταυροι θα κριθείτε "όλοι εκ του μηδενός". Θα αποδείξετε πρώτα την πίστη σας στο Γ. Παπανδρέου.

«Ο κόσμος άλλα περιμένει από μας και άλλα θα δει», δήλωσε ο κος Παπακωνσταντίνου.

Το έχουμε καταλάβει.

Όχι μόνον από σας. Από όλους τους πολιτικούς της παρακμής.

Επικοινωνία: