Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

Ο Σεφερτζής στη City Press



Ο σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ επικοινωνιολόγος Γιώργος Σεφερτζής και ο συντονιστής ανασυγκρότησης του κόμματος νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας είναι τα αγαπημένα πρόσωπα, μέχρι στιγμής, αυτού του blog.

Για Σεφερτζή διαβάζουμε εδώ:

Γιώργος Σεφερτζής

Για Μίχα διαβάζουμε εδώ:

Γιάννης Μίχας

Διαβάστε όμως και μια πρόσφατη συνέντευξη του Γιώργου Σεφερτζή στην εφημερίδα City Press στις 17.11.2008. Παραμένει ακόμη επίκαιρη.

Τις ερωτήσεις κάνει ο Δημήτρης Χρυσικόπουλος

"Τίποτα ακόμη δεν έχει κριθεί"

:: Θεωρείτε ότι οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων σηματοδοτούν αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στη χώρα;

Θα έλεγα ότι τρία είναι τα βασικότερα και κρισιμότερα χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων αυτής της περιόδου:

Το πρώτο είναι η μεγάλη ανατροπή υπέρ του ΠΑΣΟΚ, όσον αφορά στην εκτίμηση των πολιτών για το κόμμα που θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές (παράσταση νίκης).

Το δεύτερο είναι η θεαματική βελτίωση του δείκτη «κυβερνησιμότητας» της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που πλέον εμφανίζεται να υπερέχει της σημερινής κυβέρνησης, ως προς την ικανότητα αντιμετώπισης ζωτικών κοινωνικών προβλημάτων.

Το τρίτο είναι η διεύρυνση της «κοινωνικής εναντίωσης» προς τη ΝΔ, με αποτέλεσμα να μειώνεται δραματικά το ποσοστό των ψηφοφόρων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν «δεξαμενή» άντλησης εκλογικών δυνάμεων της τελευταίας στιγμής, και είναι αυτές που συνήθως δίνουν το προβάδισμα ή τη νίκη στις κάλπες.

Με αυτή την έννοια, λοιπόν, έχουμε πράγματι αλλαγή πολιτικού κλίματος, όχι, όμως, κάτι περισσότερο.

Διότι, παρά τις παραπάνω μεταβολές, εξακολουθεί να υφίσταται μια βαθιά κρίση εμπιστοσύνης, που αφορά και στα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας και αναστέλλει τη δημιουργία μιας σαφούς και μη αναστρέψιμης εκλογικής δυναμικής.

Αντιθέτως, μια τέτοια δυναμική φαίνεται να διαθέτει θεωρητικά μόνο η προοπτική μιας κυβέρνησης μη μονοκομματικής κεντροαριστερής συνεργασίας, που, όμως, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα μπορέσει να εμφανιστεί την κρίσιμη ώρα ως μια βιώσιμη εναλλακτική λύση υπέρβασης της σημερινής κρίσης εμπιστοσύνης και αποτελεσματικότητας του συστήματος διακυβέρνησης.


:: Ποιοι είναι οι λόγοι που οδήγησαν στη σημαντική διαφοροποίηση των αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων;

Είναι η εξάντληση των ορίων της κοινωνικής ανοχής απέναντι σε μια κυβέρνηση που επιδίδεται στην αυτοκαταστροφή όλων των συγκριτικών στρατηγικών και ψυχολογικών πλεονεκτημάτων που εξασφάλιζαν έως σήμερα την κυριαρχία της.

:: Είναι φυσιολογική η δημοσκοπική «κατάρρευση» της ΝΔ; Και πιστεύετε ότι έχει τη δυνατότητα να αντιστρέψει το κλίμα;

Η ΝΔ δεν κατάλαβε ή δεν θέλησε να παραδεχθεί ότι το μεγάλο της προτέρημα ήταν οι χαμηλές προσδοκίες από τη διακυβέρνησή της.

Η συντήρηση χαμηλών προσδοκιών είναι ευκολότερη υπόθεση από την επιβεβαίωση υψηλών προσδοκιών, σαν αυτές που, π.χ., είχε καλλιεργήσει το ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του ’80, κατά τα πρώτα χρόνια της κυριαρχίας του.

Αν η ΝΔ είχε επιβεβαιώσει τις δικές της, χαμηλές προσδοκίες, θα μπορούσε να διατηρήσει τη συγκριτική της υπεροχή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, να επωφεληθεί των στρατηγικών αδυναμιών του ΠΑΣΟΚ και να ξεπεράσει με μεγαλύτερη άνεση τις αντικειμενικές δυσκολίες, που πάντα μεγαλώνουν στο δεύτερο κύκλο διακυβέρνησης.

:: Πάντως, ο κ. Καραμανλής συνεχίζει να θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός…

Ναι, μόνο που η εμπειρία διδάσκει ότι οι μονοπρόσωπες κυριαρχίες δεν επαρκούν πλέον για να εξασφαλίσουν πολυπρόσωπες πλειοψηφίες. Όπως ακριβώς και στην αγορά δεν υπάρχουν μονοπρόσωπες εταιρείες που να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες μιας μαζικής ζήτησης αγαθών και υπηρεσιών.

:: Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ποια είναι τα στοιχεία που αναδεικνύουν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων;

Το πόσο εύθραυστη εξακολουθεί να παραμένει η θέση του, τουλάχιστον για όσο διάστημα το ισοζύγιο εισροών - εκροών της εκλογικής του βάσης παραμένει στο σημερινό επίπεδο.

Το ΠΑΣΟΚ έχει ξαναμπεί στο «μικροσκόπιο» των απαιτήσεων σοβαρότητας και επάρκειας από ένα κόμμα εξουσίας. Όσο περισσότερο βελτιώνει τη θέση του τόσο πιο αυστηρές θα γίνονται οι «εξετάσεις» στις οποίες θα υποβάλλεται από την κοινή γνώμη.

:: Τι δείχνουν οι σφυγμομετρήσεις για τα κόμματα της Αριστεράς;

Επιβραβεύονται η σταθερότητα και η «καθαρότητα» του ΚΚΕ, τιμωρείται η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να ικανοποιήσει τα κριτήρια ενός οιονεί κυβερνητικού εταίρου.

Παρ’ όλα αυτά, ο δικομματισμός που και οι δύο αμφισβητούν αφήνει μεγάλα περιθώρια διατήρησης της εκλογικής τους επιρροής σε ιστορικά πολύ υψηλά επίπεδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Επικοινωνία: