Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου 2009

Ξαναχτύπησε η Νομαρχία Πειραιά
Και τραυμάτισε τη Στατιστική Επιστήμη.

Στατιστική, με απλά λόγια, είναι η επιστήμη που μας επιτρέπει να καταλήγουμε σε συμπεράσματα, με ένα ποσοστό βεβαιότητας, για τα χαρακτηριστικά και τη συμπεριφορά κάποιων μονάδων ή ομάδων, μελετώντας ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα περισσότερων ή λιγότερων μονάδων ή ομάδων του ίδιου είδους.

Μελετώντας λοιπόν τις καταναλωτικές συνήθειες κάποιων, για παράδειγμα, Ελληνίδων εγκύων μπορούμε να συμπεράνουμε, με κάποιο ποσοστό βεβαιότητας, την καταναλωτική συμπεριφορά της γειτόνισσάς μας της Μαιρούλας που είναι έγκυος αλλά και να περιμένουμε ότι οι εγκυμωνούσες στην Ελλάδα θα ακολουθούν παρόμοιες καταναλωτικές συνήθειες.

Και λέμε με ένα ποσοστό βεβαιότητας γιατί πάντα υπάρχει και η περίπτωση του λάθους.

Δεν είναι δυνατό να είμαστε 100% σίγουροι ότι όλες, για παράδειγμα οι νομαρχίες λειτουργούν όπως η νομαρχία Πειραιά αν κάναμε κάποια έρευνα για την ποιότητα και ποσότητα των προσφερομένων υπηρεσιών στους πολίτες με δείγμα την πειραϊκή νομαρχιακή αυτοδιοίκηση.

Γιατί υπάρχουν αστάθμιτοι παράγοντες που αλοιώνουν τα αποτελέσματα και κατά συνέπεια δεν μπορούμε να είμαστε ποτέ κατηγορηματικοί.

Επίσης όταν μιλάμε για έρευνες θα πρέπει να δηλώνουμε πλήρως και με σαφήνεια ποιό είναι το δείγμα το οποίο μελετάμε ώστε να είναι φανερό εάν είναι αντιπροσωπευτικό ή μεροληπτικό ή παντελώς άσχετο με την έρευνά μας.

Αν κάνωντας μια έρευνα για σας ρωτούσαμε μόνο την οικογένειά σας οι απαντήσεις που θα παίρναμε δεν θα ήταν μάλλον αντικειμενικές.

Και αν γενικεύαμε κιόλας και από την οικογένειά σας συμπεραίναμε την άποψη που έχουν για σας όλοι οι Έλληνες μπορεί να γινόσασταν νομάρχες στον Πειραιά.

Γιατί η δύναμη των μέσων επικοινωνίας είναι πολύ μεγάλη και η επιρροή τους αποφασιστική στη συμπεριφορά μας καθώς όταν δεν υπάρχει αντίλογος ακόμη και μια λανθασμένη είδηση δημιουργεί πάντα ρεύμα.

Οι άνθρωποι είμαστε από τη φύση μας θετικοί και πιστεύουμε καλοπροαίρετα ό,τι ακούμε ή βλέπουμε ιδίως όταν μας το "σερβίρει" ένα γνωστό επικοινωνιακό μέσο ή μια αντίστοιχη προσωπικότητα με τεκμήριο κύρους.

Ας δούμε λοιπόν τις αστοχίες της νομαρχίας Πειραιά στην επόμενη ανακοίνωσή της:

Διαβάστε το Δελτίο Τύπου της Νομαρχίας Πειραιά με ημερομηνία 12.2.2009:

"Αυξήσεις «φωτιά» στις τιμές βασικών καταναλωτικών αγαθών φέρνουν στο φως τιμοληψίες της Νομαρχίας Πειραιά"

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Παρά τις πομπώδεις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την πάταξη της ακρίβειας, οι τιμές στην αγορά καλπάζουν, οι συμφωνίες κυρίων αποδεικνύονται κάλπικες και τα «περίφημα» μέτρα ενέργειες καθαρά επικοινωνιακού χαρακτήρα.

Ενέργειες, οι οποίες γίνονται όταν η κυβέρνηση προσπαθεί να βγει από τα αδιέξοδά της, επιχειρώντας δήθεν να πείσει τους πολίτες για την ενίσχυση της αγοραστικής τους δύναμης.

Η αλήθεια όμως είναι ότι όλα αυτά είναι τεχνάσματα γιατί η σκληρή πραγματικότητα την διαψεύδει, αφού κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν έχει λάβει και δεν λαμβάνει για την προστασία του υγιούς ανταγωνισμού και την προστασία του εισοδήματος των ελληνικών νοικοκυριών.

Σε μια Ελλάδα, όπου πάνω από 2 εκατομμύρια πολίτες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και δυσκολεύονται ακόμα και να αγοράσουν τρόφιμα, η κυβέρνηση αδυνατεί παντελώς να ελέγξει την καλπάζουσα ακρίβεια και την ασυδοσία της αγοράς.

[ Από την πρώτη παράγραφο καταλαβαίνει κάποιος ότι το δελτίο τύπου είναι σαν εκείνα που εμείς βάζουμε στο κλουβί με το καναρίνι.

Ο σκοπός είναι λαϊκίστικα αντιπολιτευτικός κατά της Κυβέρνησης χαρακτηρίζοντας τα μέτρα της κεντρικής εξουσίας κατά τις ακρίβειας ως κάλπικα και επικοινωνιακού χαρακτήρα.

Ενώ... τα μέτρα που πήρε πρόσφατα ο νομάρχης Γιάννης Μίχας με τους οικονομικούς φορείς της πόλης για την ενίσχυση της αγοράς είναι μάλλον γνήσια και αυθεντικά. ]

Και η ανακοίνωση συνεχίζει:

Την ανηφόρα που έχουν πάρει οι τιμές σε μια σειρά από βασικά καταναλωτικά αγαθά που αποτελούν το επονομαζόμενο «καλάθι της νοικοκυράς» τους τελευταίους τρεις μήνες αλλά και την πρωτοφανή αδυναμία της κυβέρνησης να προστατέψει τον πολίτη-καταναλωτή, φέρνουν στο φως οι τιμοληψίες που διενεργούν τα κλιμάκια ελέγχου της Νομαρχίας Πειραιά.

Αυξήσεις φωτιά στις τιμές βασικών αγαθών.

Οι τιμοληψίες που πραγματοποιήθηκαν το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου 2009 δείχνουν αδικαιολόγητες αυξήσεις από τον περασμένο Δεκέμβρη στις μέσες τιμές ορισμένων προϊόντων που αγγίζουν έως και 15,42 %, αυξήσεις στις μέσες τιμές προϊόντων σε σχέση με τον Μάρτιο του 2008 πριν δηλαδή από έντεκα μήνες έως και 43,42 %, ενώ ακόμη και τις τελευταίες 25 ημέρες σε ορισμένα σούπερ μάρκετ διαπιστώθηκε οι τιμές στα ίδια ακριβώς προϊόντα να έχουν πάρει την ανιούσα έως και 30,56 %.
Η Νομαρχία Πειραιά στο πλαίσιο λειτουργίας της Διεύθυνσης Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή έχει συγκροτήσει όργανο μηνιαίας παρακολούθησης και καταγραφής των τιμών προϊόντων ευρείας κατανάλωσης.

Οι τιμοληψίες λαμβάνονται από διαφορετικά σούπερ μάρκετ του ευρύτερου Πειραιά από όπου προκύπτει και η μέση τιμή, ενώ με την ίδια μεθοδολογία καταγράφονται οι τιμές τόσο των οπωροκηπευτικών, όσο και των νωπών και κατεψυγμένων κρεάτων, αλιευμάτων αλλά και των πετρελαιοειδών.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις μέσες τιμές προϊόντων που διαπιστώθηκαν από τον Δεκέμβρη του 2008 έως τον Φεβρουάριο του 2009 αποτυπώνονται στον πίνακα και στο γράφημα που ακολουθεί :
Πέραν των ανωτέρω, οι ελεγκτές της Νομαρχίας έχουν καταγράψει 37 ακόμη κωδικούς προϊόντων των οποίων οι μέσες τιμές σκαρφάλωσαν από τον Δεκέμβρη του 2008, μέσα σε λίγους δηλαδή μήνες, από 0,48 % έως και 8 %, όπως σε εμφιαλωμένο νερό του 1 λίτρου, αναψυκτικά, μπύρες, τυριά, αλεύρια, κατεψυγμένα λαχανικά, χυμοί, ξύδι, σαμπουάν, πάνες για μωρά κλπ.

Ακόμη μεγαλύτερες όμως είναι οι αυξήσεις που διαπιστώνονται στις μέσες τιμές των προϊόντων σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2008, πριν δηλαδή από έντεκα μήνες, οπότε και οι αυξήσεις φτάνουν στα επίπεδα του 20, 30 ακόμα και 40 %.

Ενδεικτικά παρατίθενται οι ακόλουθες περιπτώσεις :
Τέλος από τις 14 Ιανουαρίου έως τις 9 Φεβρουαρίου 2009, ημερομηνίες κατά τις οποίες οι ελεγκτές της Νομαρχίας διενήργησαν τις τιμοληψίες τους, διαπιστώθηκε ότι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ αναμόρφωσαν προς τα επάνω τις τιμές σε αρκετά προϊόντα τους, προχωρώντας σε αυξήσεις που έφτασαν έως και το 30,56 %.

Για παράδειγμα σε σούπερ μάρκετ του ευρύτερου Πειραιά το προϊόν γάλα Μεβγάλ 1 λ. από 1,08 € τον Γενάρη έφτασε να πωλείται τον Φεβρουάριο 1,41 € αύξηση 30,56%, το ηλιέλαιο Μινέρβα 1 λ. από 2,05 € σε 2,57 € αύξηση 25,37 %, το σαμπουάν Pantene Classic 400 ml από 3,16 € σε 3,95 € αύξηση 25 %, η φαρίνα Αλλατίνη 500 γρ. από 0,99 € σε 1,17 € αύξηση 18,2%, η Pepsi Cola 330 ml από 0,47 € σε 0,54 € αύξηση 14,89 %, οι πάνες Libero baby soft (3-6 κιλά, 46 τεμ.) από 9,05 € σε 10,19 € αύξηση 12,6 %, ο τοματοχυμός Pummaro 500 γρ. από 0,54 € σε 0,60 € αύξηση 11,1%.

[ Σύμφωνα με την ανακοίνωση η νομαρχία Πειραιά πραγματοποιεί τιμοληψίες των προϊόντων που συνθέτουν το "καλάθι της νοικοκυράς".

Καταρχήν την πιο έγκυρη τιμοληψία την κάνουμε εμείς οι καταναλωτές που πηγαίνουμε στη αγορά κάθε μέρα και δεν χρειαζόμαστε καμία νομαρχία ή άλλο φορέα να μας πείσει για το πόσο ανέβηκαν ή δεν ανέβηκαν οι τιμές. Το έχουμε νιώσει. Ευχαριστούμε πολύ.

Αντί όμως να μας πουν υπεύθυνα ποια είναι η αύξηση σε αυτό το αντιπροσωπευτικό καλάθι της νοικοκυράς μας παρουσιάζουν κάποια προϊόντα και κάποιες μάρκες που εμείς μάλιστα δεν αγοράζουμε ποτέ.

Με επιλεκτικές αναφορές δεν μπορείτε κύριοι της νομαρχίας Πειραιά να κάνετε γενικεύσεις διότι κινδυνεύετε να σας κατηγορήσουν για σκοπιμότητα. ]

Και η ανακοίνωση συνεχίζει σε ρυθμό τοπικό - αγροτικό:

Οι τιμές αυτές, όπως διαμορφώνονται στο ράφι δικαιώνουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τις διαμαρτυρίες των αγροτών – παραγωγών, που ενώ τα προϊόντα τους είτε παραμένουν αδιάθετα, είτε πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές, αυτά φτάνουν στον καταναλωτή με καπέλα πολλαπλάσια της αρχικής τιμής με τους πολίτες να επιβαρύνονται με υπέρογκα κόστη.

Σε δηλώσεις του ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας επεσήμανε ότι:

[Σιγά μη δεν έκανε δηλώσεις ο νομάρχης Γιάννης Μίχας]

«όπως αποδεικνύεται από τις τιμοληψίες των ελεγκτών μας, οι αυξήσεις στις τιμές βασικών καταναλωτικών αγαθών τον τελευταίο χρόνο, αλλά και από μήνα σε μήνα είναι συνεχείς και σημαντικές.

Η πολιτική της Κυβέρνησης μέχρι σήμερα δεν έχει αποδώσει καρπούς, καθώς είναι προφανές ότι αδυνατεί να συγκρατήσει το συνεχιζόμενο κύμα αυξήσεων που πλήττει τους πολίτες, οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις βασικές τους ανάγκες.

Αδυνατεί να περιορίσει την βουλιμία των πολυεθνικών, βιομηχανιών, σούπερ μάρκετ που ανεξαρτήτως οικονομικών συγκυριών, ανεξαρτήτως των διεθνών τιμών, αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων, προκειμένου να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Δυστυχώς φτάσαμε σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ε.Ε. να είμαστε μια από τις πιο ακριβές χώρες στην Ευρώπη και η Κυβέρνηση εξακολουθεί να παρακολουθεί τα κερδοσκοπικά παιχνίδια ως απλός παρατηρητής.

Αντί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ακρίβειας με ουσιαστικά μέτρα υπέρ του υγιούς ανταγωνισμού και της προστασίας του εισοδήματος των πολιτών που συνεχώς συρρικνώνεται εξαιτίας της πολιτικής της επιχειρεί με σπασμωδικές ενέργειες να κρύψει την πραγματικότητα.

Αλήθεια τι κάνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού;

Τι κάνουν τα αρμόδια Υπουργεία;

Επιτέλους απαιτούμε από την Κυβέρνηση να λάβει τα αναγκαία μέτρα για να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση η οποία τελικά αποβαίνει μόνο σε βάρος των καταναλωτών.

[ Και τώρα το δια ταύτα ]

Απαιτούμε να σταματήσει η απαξίωση των ελεγκτικών μηχανισμών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, που όπως έχουν αποδείξει είναι σε θέση να φέρουν αποτελέσματα πολλαπλάσια των κεντρικών υπηρεσιών του Κράτους».

Διαβάστε και την απορία του σκεπτόμενου πολίτη:

Γιάννη μου, αφού όπως λες οι αυξήσεις φτάνουν σε επίπεδα ρεκόρ μέχρι 43,42 % στις τιμές προϊόντων στην αγορά του Πειραιά ενώ στις άλλες αγορές σύμφωνα με επίσημα στοιχεία δεν υπάρχει τέτοια αύξηση αυτό σημαίνει μάλλον ότι ο Πειραιάς γίνεται όλο και πιο ακριβός σε σύγκριση με άλλες αγορές.

Αυτό θέλεις να πεις;

Από την άλλη μεριά κατηγορείς συνέχεια την εκλεγμένη δημοκρατικά κυβέρνηση του τόπου για ανικανότητα και θεατρινισμούς.

Γιατί δεν μας λες ποιά συγκεκριμένα μέτρα κατά της ακρίβειας θα έπαιρνες εσύ και πιθανόν το κόμμα που υποστηρίζεις για να σε ψηφίσουμε;

Επιπλέον, ο δημόσιος φορέας, που πληρώνουμε όλοι, είναι κατά κοινή αποδοχή ο πιο ακριβός και αντιπαραγωγικός τομέας της οικονομίας.

Γιατί δεν ξεκινάς από το "σπίτι" σου την οικονομία για να μην σας πληρώνουμε πολύ ακριβά;

Γιατί δεν λες στους υπαλλήλους σου να έρχονται στη δουλειά και να μην την κοπανάνε με την άδεια και την ανοχή σου μάλιστα.

Διαβάστε και την αλήθεια:

Όπως αποδεικνύει καθημερινά με την πολιτική συμπεριφορά του ο νομάρχης Γιάννης Μίχας είναι πρώτος εκείνος που εκμεταλλευόμενος τη συγκυρία αλλά και την αγωνία των συνανθρώπων μας καταφεύγει σε επικοινωνιακά τεχνάσματα.

Δείτε τις αναρτήσεις του blog που αφορούν το νομάρχη γενικά αλλά και ειδικά την παράστασή του στο λιμάνι του Πειραιά κατά τη διάρκεια των πρόσφατων κινητοποιήσεων των Κρητών αγροτών.

Για να τελειώσουμε όμως όπως αρχίσαμε, δείτε την επόμενη φωτογραφία από σημερινή (17.2.2009) αγορά ενός προϊόντος ( Αλεύρι φαρίνα 500 γρ. ΑΛΑΤΙΝΗ ) από αυτά που υποστηρίζει η νομαρχία Πειραιά ότι αυξήθηκαν υπέρμετρα και δίνει μέση τιμή αγοράς, σύμφωνα με τον πίνακα παραπάνω, 1,055 ευρώ.Εμείς το προϊόν το αγοράσαμε από το σούπερ μάρκετ της γειτονιάς μας 0,74 ευρώ και όχι 1,055 ευρώ όπως μας δίνει μέση τιμή η νομαρχία Πειραιά.

Το αγοράσαμε δηλαδή σχεδόν σε τελική τιμή 30% λιγότερο από την τιμή που μας δίνει η νομαρχία.

Αυτό έγινε διότι το προϊόν όπως και τα περισσότερα επώνυμα καταναλωτικά προϊόντα κατά καιρούς, συχνά - πυκνά, διατίθενται σε προωθητική ειδική τιμή προσφοράς που μείωσε την αρχική τιμή από 0,95 ευρώ σε 0,74 ευρώ.

Επίσης λόγω της ειδικής κάρτας μπόνους που διαθέτουμε θα επωφεληθούμε επιπλέον 3% έκπτωση επί της τελικής τιμής σε επιστροφή χρημάτων.

Αλλά και την αρχική τιμή 0,95 ευρώ να παίρναμε πάλι παρατηρείται μια δαφορά μεταξύ αρχικής τιμής και μέσης τιμοληψίας της νομαρχίας της τάξης του 10% που γεννά πολλά ερωτηματικά.

Αν ήμασταν κακόπιστοι θα λέγαμε ότι είναι "μούφα" οι τιμοληψίες της νομαρχίας.

Έχουμε τονίσει επανειλλημμένως ότι το παραμύθι από όπου και αν προέρχεται έχει τελειώσει.

Δεν θα αφήνουμε τίποτα αναπάντητο.


4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πιστευω πως η μονομερεια καί το μενος σου εναντιον της Νομαρχιας Πειραια και του Μιχα, βλαπτει καιρια την αξιοπιστια σου.
Ο Πειραιας δεν ειναι μονον η Νομαρχια.
Ειναι κι αλλα πραγματα, φορεις, ανθρωποι , εντυπα, περιοδικα, δημοσιοφράφοι, παρτακηδες,λαμογια, λωποδυτες, τρωκτικα , Υπουργειο, δημόσιες υπηρεσιες,πολεοδομιες,
(Ριξε μια ματια, στον ΑΧΙΝΟ,)
λαθρεμποροι,και αλλα ενδιαφεροντα
πραγματα..
Γινε αξιοπιστος. Μπορεις να γινεις ενα Πειραιωτικο Βημα, καί να προσφερεις καλες υπηρεσιες στην πολη μας.Ξεκολα απο τον Μιχα
Μη χανεις το δασος...

ΙΣΚΡΑ

Michael Angelopoulos είπε...

Διαφωνώ πλήρως.

Το δέντρο ΕΙΝΑΙ το δάσος.

Σκεφτείτε το λίγο και θα καταλάβετε.

Είμαστε ανοικτοί πάντως σε νέες προτάσεις και ιδέες.

ΙΣΚΡΑ = ΣΠΙΘΑΑνώνυμος είπε...

Με τις εμμονες σου αδικεις τον εαυτον σου.ΚΡΙΜΑ

..σπιθα

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλά τα λες Αγγελοπουλε!!!

Επικοινωνία: