Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009

Μέτρα στήριξης και ενίσχυσης του εισοδήματος των αγροτών




Μέτρα στήριξης και ενίσχυσης του εισοδήματος των αγροτών

Έτσι τιτλοφορούνται τα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση για να κατευνάσει τις πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις.

Οι αγρότες έχουν καταλάβει ήδη ότι ένα σημαντικό μέρος του εισοδήματός τους, εκείνο που έπαιρναν από τις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς πολλές φορές κάποιοι από αυτούς να το δικαιούνται, βαίνει μειούμενο με καταληκτικό έτος το 2013.

Η αγορά μέσω των τιμών δεν μπορεί να αντικαταστήσει αυτή την πηγή εισοδήματος.

Οι συνθήκες μάλιστα είναι ιδιαίτερα αρνητικές κυρίως λόγω των ανάλογων επιδοτήσεων στη παραγωγή τρίτων χωρών που συμπιέζουν νόθα το κόστος παραγωγής των ανταγωνιστών μας αγροτών προς τα κάτω.

Επιπλέον, εξαιτίας της μη επένδυσης σε υποδομές τόσα χρόνια παρά τον πακτωλό χρημάτων που έφτασαν στην Ελλάδα από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία δεν υπάρχουν τέτοιες οικονομίες κλίμακας και εξωτερικές θετικές επιδράσεις στην παραγωγή που θα έδιναν ώθηση στον πρωτογενή αγροτοκτηνοτροφικό τομέα της Οικονομίας.

Αλλά και αυτούς τους διαθέσιμους πόρους που μας διαφοροποιούν θετικά δεν τους εκμεταλλευόμαστε με σύγχρονο, δίκαιο και αποδοτικό τρόπο και η κατάσταση στον αγροτικό χώρο θυμίζει λίγο χάος Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης.

Μετά τις αγροτικές κινητοποιήσεις ο κ. "Με Αγάπη" Χατζηγάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Ξεκινάω μαζί με όλους τους αγρότες μια νέα πορεία ανοιχτού διαλόγου και συνεχούς συνεργασίας, για την επίλυση όλων των προβλημάτων και αιτημάτων τους", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηγάκης.

(Σχετικά βλ. O κ. "Με Αγάπη" Χατζηγάκης )

Λόγω αγωγών δεν μπορούμε να μιλήσουμε ελεύθερα, αλλά καταλαβαίνετε τι θα σούρναμε (*) σε κάποιον που κάνει τέτοιες δηλώσεις και παρουσιάζει επανειλημμένα αναντιστοιχία λόγων και πράξεων.

Το πρόβλημα τώρα είναι ότι η Κυβέρνηση λογάριασε χωρίς τον ξενοδόχο.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν φτάσει ήδη τα μαντάτα ότι δεν μιλάμε για ¨αποζημιώσεις¨αγροτών αλλά κυρίως για ενίσχυση του εισοδήματός τους και το γράφουμε μάλιστα φαρδιά πλατιά για να το βλέπουν όλοι:

(Κάντε κλικ στην πιο πάνω φωτογραφία για μεγαλύτερη ή Διαβάστε περισσότερα... )

Εμείς έχουμε ήδη αναφερθεί στο ποια μορφή θα έχουν τα πραγματικά αγροτικά μέτρα ενίσχυσης των αγροτών από την Κυβέρνηση διότι αυτά που ανακοίνωσε πρόσφατα μπορείτε να τα λησμονήσετε στη μορφή και το εύρος που ανακοινώθηκαν.

(βλ. 2+2 Μέτρα για τους Αγρότες )

Για την ιστορία πάντως σας παρουσιάζουμε τα όσα ανακοινώθηκαν και επίσημα στις 22.1.2009:


Μέτρα στήριξης και ενίσχυσης του εισοδήματος των αγροτών

22.01.09

Μετά από εντολή του Πρωθυπουργού, κ. Κώστα Καραμανλή και τη συνεργασία που είχε με τους συναδέλφους του της Διυπουργικής Οικονομικής Επιτροπής, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρης Χατζηγάκης ανακοινώνει σήμερα το τελικό πακέτο των μέτρων στήριξης και ενίσχυσης του εισοδήματος του αγροτικού κόσμου, συνολικού ύψους πεντακοσίων (500) εκατομμυρίων ευρώ.

Τα μέτρα αυτά, είναι το αποτέλεσμα ενός ειλικρινούς και γόνιμου διαλόγου με τους εκπροσώπους των συλλογικών φορέων των αγροτών απ’ όλη τη χώρα και με κοινοβουλευτικούς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες.

Συγκεκριμένα, μέσω του ΕΛΓΑ θα καταβληθούν αποζημιώσεις στους δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους συνολικού ύψους

425 εκ. ευρώ, ως ακολούθως:

1. Βαμβάκι

Στους Έλληνες βαμβακοπαραγωγούς θα καταβληθούν 75 εκ. ευρώ, για ζημιές από φυσικές καταστροφές, μέσω του ΕΛΓΑ.

75€ εκ.

2. Αραβόσιτος και σιτηρά

Στους καλλιεργητές αραβοσίτου και σίτου θα καταβληθούν αποζημιώσεις μέσω ΕΛΓΑ ύψους 100 εκ. ευρώ.

100€ εκ.

3. Ελαιόλαδο και βρώσιμες ελιές

Στους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς και στις περιοχές που διαπιστώθηκε σημαντική μείωση παραγωγής, θα καταβληθούν άμεσα 50 εκ. ευρώ για την αναπλήρωση των ζημιών.

Το ύψος της αποζημίωσης ανά στρέμμα θα προσδιοριστεί μετά από ολοκλήρωση των εκτιμήσεων.

50€ εκ.

4. Οπωροφόρα Στους καλλιεργητές οπωροφόρων δέντρων (κερασιάς, βερικοκιάς, δαμασκηνιάς, αχλαδιάς, μηλιάς), καθώς και στους καλλιεργητές σπαραγγιών, πατάτας και καπνού, θα καταβληθούν αποζημιώσεις ύψους 100 εκ. ευρώ.

100€ εκ.

5. Κάλυψη λοιπών κινδύνων από ΕΛΓΑ

Για αγροτικά προϊόντα και κτηνοτροφία

100€ εκ.

6. Έκτακτη ενίσχυση

Στους παραγωγούς βαμβακιού, καπνού, δημητριακών και ελαιοκομικών προϊόντων, θα καταβληθεί έκτακτη ενίσχυση με ταμειακή διευκόλυνση μέσω ΑΤΕ, ύψους 75 εκ. ευρώ.

75€ εκ.

Σύνολο: 500€ εκ.

Σημείωση Επιπλέον των ανωτέρω, η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ύψους 120 εκ. ευρώ, θα καταβληθεί φέτος στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι σε σχέση με πέρσι θα πάρουν αυξημένες επιστροφές.

Με τις ενισχύσεις αυτές, η κυβέρνηση εξάντλησε κάθε δυνατότητα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, στο πλαίσιο της διεθνούς κρίσης και της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, των ανελαστικών υποχρεώσεών μας τήρησης των προβλεπομένων στην κοινοτική νομοθεσία και των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του νέου προϋπολογισμού.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός κ. Χατζηγάκης επεσήμανε ότι το σύνολο των μέτρων αυτών είναι αποτέλεσμα μακράς μελέτης, εξαντλητικού διαλόγου και αποτελεσματικής συνεργασίας με τους συναρμόδιους υπουργούς και αποτελούν, αναμφισβήτητα, μια «γενναία στήριξη του εισοδήματος του αγροτικού κόσμου της χώρας».

Εκφράζει δε τη βεβαιότητα, ότι οι αγρότες θα ανταποκριθούν με καλή πίστη και θα επιδείξουν εμπιστοσύνη πέραν της επίλυσης των βραχυπρόθεσμων προβλημάτων και για την αντιμετώπιση των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων διαρθρωτικών προβλημάτων τους.



(*) Μεταφορικά.

Τοπική απόδοση του ρήματος σέρνω ως εξής:
Λήμμα: σέρνω
Φωνητική απόδοση λήμματος: séɾno
Πηγή: Χ/φον 808, σ. 204
Περιοχή: Πελοπόννησος: νομός Λακωνίας (Λεῦκτρο)
Τύπος: σούρνω, σούρνωμε
Φωνητική απόδοση τύπου: súɾno, súɾnome
Κείμενο δελτίου: σούρνω: μαζεύω ἐλιές σύρων τάς παλάμας ἐπί τῶν καρποφόρων κλάδων: "πᾶμε νά σούρνωμε σήμερα".
Μέρος του Λόγου: ρῆμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Επικοινωνία: