Σάββατο 7 Μαρτίου 2009

Σχεδόν σαν σήμερα: Γεώργιος Κοσκωτάς και Τράπεζα Κρήτης



Τον Μάρτιο του 2001 (16.3.2001) αποφυλακιζόταν ο Γεώργιος Κοσκωτάς μετά από μακρά παραμονή σε σωφρονιστικό κατάστημα για 12 χρόνια.

Είχε καταδικαστεί σε 25 χρόνια κάθειρξη με τις κατηγορίες της απάτης, πλαστογραφίας και παρεμπόδισης δικαιοσύνης.

Θυμίζουμε ότι ο Κοσκωτάς είχε προκαλέσει την πτώση της κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου το 1989 όταν αποκάλυψε ότι δωροδοκούσε κυβερνητικά στελέχη σαν αντάλλαγμα για τις καταθέσεις των δημοσίων φορέων και οργανισμών στην τράπεζα Κρήτης.

Ο Κοσκωτάς τότε είχε υποστηρίξει ότι τις εντολές αυτές έδινε το πρωθυπουργικό γραφείο.

Την τράπεζα είχε "αγοράσει" ο Κοσκωτάς το 1984 μετά από μόλις 5 χρόνια εργασίας του σε αυτή ως... λογιστής.

Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε όταν μετά από έλεγχο βεβαιώθηκε ότι έλειπαν αδικαιολόγητα από τα ταμεία της τράπεζας Κρήτης 132 εκ. δολλάρια.

Στην αποκάλυψη του Κοσκωτά συμμετείχε φανερά και μη κύκλος μεγαλοεκδοτών οι οποίοι ένιωθαν απειλημένοι από την αυξανόμενη πίεση στα ΜΜΕ μέσω της σύγχρονης εταιρείας του Κοσκωτά Γραμμή ΑΕ η οποία ήλεγχε 5 περιοδικά, 3 εφημερίδες και 1 ραδιοφωνικό σταθμό.

Ο Κοσκωτάς είχε καταφέρει επίσης να κερδίσει και την καρέκλα του προέδρου της πειραϊκής ποδοσφαιρικής ομάδας του Ολυμπιακού.

Στις 8 Οκτωβρίου 1988 ο Γεώργιος Κοσκωτάς παραιτήθηκε από πρόεδρος της εκδοτικής εταιρείας Γραμμή ΑΕ και διέφυγε στο εξωτερικό όπου εντοπίζεται και συλλαμβάνεται τελικά στην Μασαχουσέτη των ΗΠΑ στις 23 Νοεμβρίου του ίδιου χρόνου.

Το 1991 εκδόθηκε στις ελληνικές αρχές και ξεκίνησε η δίκη του που κράτησε δέκα μήνες ενώ οι 142 συνεδριάσεις μεταδόθηκαν απ’ ευθείας από την κρατική και την ιδιωτική τηλεόραση.

Ό πολυμήχανος πρώην τραπεζίτης γεννήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 1954 και το 1970 μετανάστευσε στην Αμερική με τους γονείς του.

Το 1979 επιστρέφει στην Ελλάδα όπου βρίσκει άμεσα όπως αποδείχθηκε γόνιμο έδαφος για τις δραστηριότητές του.

Λόγω των καταγγελιών Κοσκωτά διώχθηκε τελικά και ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Παπανδρέου ο οποίος αθωώθηκε όμως, κατά πλειοψηφία (7-6), από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο το 1992.

Το 1993 επανεκλέχθηκε πρωθυπουργός ενώ απεβίωσε τελικά το 1996 καταβεβλημένος από προβλήματα υγείας και πολιτικής και προσωπικής αντιπαράθεσης.

Τα γεγονότα αυτά είναι τόσο κοντά χρονικά που θα έπρεπε να μας προκαλούν ανατριχίλα.

Ωστόσο επιβεβαιώνοντας τον εαυτό μας ζούμε ή θα ζήσουμε σύντομα παρόμοιες καταστάσεις.

Η λεγόμενη κάθαρση ιδιαίτερα στο εσωτερικό των κομματικών μηχανισμών και κατ' επέκταση και στη δημόσια ζωή και διοίκηση θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει και να είχε επίσης ολοκληρωθεί.

Μόνο έτσι θα μπορούσε η χώρα να προχωρήσει πραγματικά μπροστά.

Κανένας όμως δεν φαίνεται να έχει ό,τι χρειάζεται για να πράξει το καθήκον του.

Ο... Πολίτης ας βάλει το χέρι του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Επικοινωνία: