Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

Το σήριαλ της Ραλλείου Σχολής κρατά 40 χρόνια




Ενα ιστορικό σχολείο, χώρος αντιπαλότητας

Το κείμενο από την Καθημερινή (27.3.2009), οι σύγχρονες φωτογραφίες (κάντε κλικ για μεγαλύτερες) του blog.

Η ιστορική φωτογραφία από τον ιστοχώρο http://lyk-ralleion.att.sch.gr/

Το άρθρο μας επεσήμανε ο χρήστης Giotse (βλ. http://www.flickr.com/photos/giotse)

Της Έλενας Kαρανάτση


Απέναντι από το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά υπάρχει ένα γιαπί.

Επί 37 συναπτά έτη στην ίδια κατάσταση.

Λίγοι θα θυμούνται ίσως ότι πρόκειται για τα απομεινάρια του Ράλλειου Σχολείου που γκρεμίστηκε την περίοδο της χούντας και έκτοτε δεν ξαναχτίστηκε.

Σήμερα, ο Δήμος Πειραιά αποφάσισε να διαθέσει 7,5 εκατ. ευρώ για την αποπεράτωση του πρώην Ραλλείου όχι ως σχολείου αλλά ως δημαρχιακού μεγάρου, προκαλώντας την έντονη αντίδραση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων του Πειραματικού Ραλλείου (γυμνασίου και λυκείου) οι οποίοι ζητούν να επιστρέψει το σχολείο στην ιστορική του θέση στην πλατεία Κοραή.

Πρόσφατα, αντιπροσωπεία των διδασκόντων, του 15μελους μαθητικού συμβουλίου, των αποφοίτων, αλλά και των γονέων επισκέφθηκαν τα γραφεία του Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού και των κομμάτων στη Βουλή και επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας για την άδικη αντιμετώπιση του σχολείου τους.





Σε ακατάλληλα κτίρια

Το ιστορικό σχολείο θηλέων, που ιδρύθηκε το 1856 με τη δωρεά του ευεργέτη Ιάκωβου Ράλλη, έμεινε στο κτίριο της Κοραή για περισσότερο από έναν αιώνα μέχρι το 1971, οπότε και κατεδαφίστηκε. Εκτοτε μεταστεγάζεται από το ένα ακατάλληλο κτίριο στο άλλο...

Ταυτόχρονα, ο Δήμος Πειραιά προωθεί τη μετεγκατάσταση της Ραλλείου σε οικόπεδο στα Καμίνια, όπου πρόκειται να ανεγερθεί βιοκλιματικό κτίριο. Οι σύλλογοι διδασκόντων, γονέων, αποφοίτων της Ραλλείου και το 15μελές μαθητικό συμβούλιο διαμαρτύρονται στην επιχειρούμενη μετεγκατάσταση, διότι όπως λένε «η περιοχή δεν εξυπηρετείται με τα συγκοινωνιακά μέσα, η θέση στα Καμίνια είναι εκτός του ιστορικού κέντρου του Πειραιά και αντιβαίνει στις επιθυμίες του δωρητή».





Από την πλευρά του Δήμου Πειραιά, ο αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Παναγιώτης Αγγελόπουλος υποστηρίζει ότι «το νέο κτίριο, το οποίο θα στεγάσει τη Ράλλειο στη συμβολή των οδών Γρ. Λαμπράκη και Πειραιώς είναι υπερσύγχρονο και θα καλύπτεται συγκοινωνιακά από το τραμ, όταν αυτό επεκταθεί στον Πειραιά.

Ηδη, ο ΟΣΚ έχει συμφωνήσει».

Το Ράλλειο Λύκειο Θηλέων ιδρύθηκε και λειτουργεί από το 1856 ως κληροδότημα.

Βασικός όρος του δωρητή Ιάκωβου Ράλλη ήταν να παραμείνει το σχολείο για πάντα Θηλέων.

Επί 115 χρόνια, η Ράλλειος στεγαζόταν στην πλατεία Κοραή, σε ιδιόκτητο κτίριο 2.500 τ. μ. «Εν μια νυκτί, το 1971 επί χούντας, αφού κατεδαφίστηκε, εξοστρακίστηκε σε κτίριο της οδού Κολοκοτρώνη, σε πρώην νεκροτομείο μέσα στην καρδιά της Τρούμπας.





Ετσι φαίνεται ότι αντιλαμβανόταν την Παιδεία η τότε δημοτική αρχή, η οποία παράλληλα γκρέμιζε το ιστορικό Ρολόι και ένα - ένα τα νεοκλασικά της πόλης μας», αναφέρει η επιτροπή καθηγητών της Ραλλείου.

Από το 1997 μέχρι το 2006 το σχολείο λειτουργούσε στον λεγόμενο «Πύργο» του Πειραιά, στο λιμάνι.

«Το κτίριο ήταν εντελώς ακατάλληλο, παμπάλαιο, εγκαταλελειμμένο, χωρίς αυλή και χώρους γυμναστικής και χωρίς εξαερισμό. Τα τελευταία δύο χρόνια το σχολείο λειτουργεί σε πολυκατοικία, σε δύο μισθωμένα κτίρια γραφείων, στην περιοχή της Τερψιθέας», λέει στην «Κ» ο κ. Γιώργος Κατωπόδης, καθηγητής στο Ράλλειο Λύκειο.





Δικαστικός αγώνας

Από το 1972 εκκρεμεί δικαστικός αγώνας της σχολικής επιτροπής Ραλλείου, που ζητεί να επιστρέψει στην ιδιοκτησία της ο χώρος που της «άρπαξε» η χούντα.

«Επιπλέον με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Πειραιά το 1998 το οικόπεδο επρόκειτο να παραχωρηθεί στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ), αλλά για άγνωστους λόγους η απόφαση αυτή δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

Ολη αυτήν την περίοδο, και ενώ η υπόθεση εκκρεμεί δικαστικά, οι εκάστοτε δημοτικές αρχές, καταπατώντας ουσιαστικά την περιουσία των Ραλλείων σχολείων, καρπούνται τα έσοδα από τα ενοίκια των καταστημάτων, τις διαφημίσεις, χωρίς να αποδίδουν ούτε ευρώ στη Σχολική Επιτροπή», καταγγέλλει η επιτροπή καθηγητών για το κτιριακό.





Το θέμα της Ραλλείου έχει στοιχειώσει εδώ και 40 χρόνια.

«Το κτίριο παρέμενε κουφάρι διότι σκόνταφτε στους όρους που είχε το κληροδότημα.

Από τη στιγμή που βρέθηκε το οικόπεδο, το θέμα δρομολογείται και επιπλέον πρόθεση του δήμου είναι να αξιοποιήσει τον χώρο στο ιστορικό κέντρο για την ανέγερση του νέου δημαρχείου», επισημαίνει ο κ. Αγγελόπουλος.


Η άποψή μας:

"Το κτίριο παρέμενε κουφάρι διότι σκόνταφτε στους όρους που είχε το κληροδότημα" δήλωσε ο κ. Αγγελόπουλος, ο αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Πειραιωτών, ωστόσο, αν δεν κάνουμε λάθος, σταθμεύει και εκείνος το αυτοκίνητό του στον ισόγειο εσωτερικό χώρο του κτιρίου που χρησιμοποιεί ο Δήμος ως parking.

Το ότι οι τοπικές αρχές του Δήμου αντιλαμβάνονται το πραγματικό ιδιοκτησιακό καθεστώς του κτιρίου αποδεικνύεται από το γεγονός ότι δεν έχουν προβεί σε οποιαδήποτε επένδυση, ούτε ενός ευρώ, για την αποκατάσταση και προστασία του.

Εισπράττουν όμως ως κύριοι εκ του πονηρού, τα μισθώματα των εμπορικών καταστημάτων που λειτουργούν εκεί από ιδιώτες.

Ποιό είναι άραγε το τίμημα που πληρώνουν οι έμποροι και που οδεύουν αυτά τα χρήματα;

Μεγάλη η ευθύνη των διαχειριστών του κληροδοτήματος που θα έπρεπε να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη για τις βροντερές παραλείψεις τους.

Και επειδή όπως αποδεικνύεται καθημερινά στο δημόσιο βίο, όταν συλλαμβάνεις κάποιον τουλάχιστον να αμελεί αδικαιολόγητα να πράξει τα δέοντα σε μια περίπτωση, τότε είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα τον συλλάβεις να παραλείπει και σε άλλες, ένας διαχειριστικός έλεγχος για τα πεπραγμένα της αρμόδιας επιτροπής δε θα έκανε κακό.

Τόσα χρόνια υποστηρίζουν όλοι ότι σκοντάφτει το θέμα εξαιτίας των όρων της διαθήκης του κληροδότη.

Μάλλον εμείς σκοντάφτουμε τόσα χρόνια στην ανικανότητα, αν όχι σκοπιμότητα, των αρμοδίων-αναρμοδίων.

Ας θυμήσουμε και μια ιστορία σχετική:

Ο μακαρίτης εφοπλιστής Γιάννης Λάτσης, γνωστός για την ανθηροστομία του, είχε παραχωρήσει ένα σημαντικό χρηματικό ποσό σε κάποιο υπουργείο για να χρησιμοποιηθεί για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Το θέμα "σκόνταφτε" όμως και τότε, και ο κυρ Γιάννης, σοβαρά ενοχλημένος, ζήτησε εξηγήσεις.

Ανάμεσα στις δικαιολογίες, του πρότειναν να συστήσουν ένα ίδρυμα στο όνομά του.

Κατάλαβε μια χαρά τι εννοούσαν και που τελικά θα πήγαιναν τα λεφτά.

Αφού λοιπόν δεν πείστηκε με τις απαντήσεις που έλαβε, βάφτισε όπως έπρεπε, με κεριά, λιβάνια και καντήλια τους αρμόδιους υπουργούς και πήρε τα χρήματά του πίσω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Επικοινωνία: