Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

Γεγονός η Πράσινη Ανάπτυξη στον Πειραιά




Από δελτίο τύπου της Νομαρχίας Πειραιά (10.9.2008) μάθαμε ότι ο νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας, ευαισθητοποιημένος και σε θέματα πολιτισμού, έστειλε επιστολή προς την Εφορία Κλασσικών Αρχαιοτήτων ζητώντας να αναλάβει τις ευθύνες της.

Διαβάστε τη σχετική ανακοίνωση της Νομαρχίας Πειραιά:

Επιστολή στην ΚΣΤ Εφορία Κλασσικών Αρχαιοτήτων απέστειλε ο Νομάρχης Πειραιά, για την απαράδεκτη εικόνα που παρουσιάζουν τα ευρήματα του αρχαίου λιμανιού της πόλης.

Στην επιστολή επισημάνθηκε η προσβλητική για τον Πειραιά και για ολόκληρη τη χώρα εγκατάλειψη του αρχαιολογικού χώρου, ενώ εκφράσθηκε η ανάγκη για άμεση κινητοποίηση των αρμόδιων φορέων, ώστε να σωθούν και ν' αναδειχθούν τα λίγα εναπομείναντα τμήματα του αρχαίου λιμανιού της πόλης.





Συγκεκριμένα, στην καρδιά του λιμένος Πειραιά (στην οδό Γούναρη, έναντι της πλατείας Καραϊσκάκη) ο εντοπισμός των αρχαίων τμημάτων του λιμανιού, οδήγησε στην απαλλοτρίωση του οικοπέδου και στην περίφραξή του.

Από εκείνη τη στιγμή, ο ιστορικός χώρος βρίσκεται διαρκώς βυθισμένος σε λιμνάζοντα ύδατα, τα οποία καταστρέφουν τ' αρχαία ενώ αποτελούν εστία μόλυνσης που θέτει καθημερινά σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.




Η Νομαρχία Πειραιά αποφασισμένη ν' αλλάξει μια για πάντα την προκλητική εικόνα, η οποία απαξιώνει τη χώρα μας στους χιλιάδες επισκέπτες και ταξιδιώτες που καταφθάνουν κάθε χρόνο στο μεγάλο λιμάνι, ενημέρωσε την ΚΣΤ Εφορία Κλασσικών Αρχαιοτήτων, ότι προτίθεται να προχωρήσει στην αφαίρεση των υδάτων με αντλίες και να καθαρίσει τα συσσωρευμένα σκουπίδια από τον αρχαιολογικό χώρο, διασφαλίζοντας κατ' αρχήν τη δημόσια υγεία.




Επιπροσθέτως, η Νομαρχία ζήτησε την άμεση αξιοποίηση του αρχαιολογικού χώρου, προτείνοντας ένα βασικό σχέδιο ανάπλασης με ίδια έσοδά της, ώστε τα ευρήματα να είναι ορατά και προσεγγίσιμα στους πολίτες και στους επισκέπτες.

Η αφαίρεση των κιγκλιδωμάτων, η δημιουργία γυάλινου δαπέδου που θα προστατεύει τα αρχαία ενώ παράλληλα θα τα καθιστά ορατά κάτω από τα πόδια των επισκεπτών, μετατρέποντας τον χώρο σε μια «έξυπνη» πλατεία, ο βραδινός φωτισμός των αρχαίων και η τοποθέτηση σχετικής σήμανσης για την πληροφόρηση του κοινού, κάνουν πρόδηλη τη βούληση της Νομαρχίας Πειραιά για την ουσιαστική προβολή των αρχαιοτήτων και την αισθητική αναβάθμιση του μεγάλου λιμανιού της χώρας.






Σε δηλώσεις του ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας ανέφερε:

«Είναι ντροπή για την ιστορία και τον πολιτισμό μας ευρήματα του αρχαίου λιμανιού του Πειραιά να παρουσιάζουν αυτή την άθλια εικόνα.




Είμαστε αποφασισμένοι βάση του γενικότερου σχεδιασμού για την ενοποίηση και ανάδειξη των αρχαιοτήτων της ευρύτερης περιοχής, ν' αλλάξουμε μια για πάντα αυτή την προσβλητική εικόνα.




Ευελπιστούμε ότι η ΚΣΤ Εφορία Κλασσικών Αρχαιοτήτων και το Υπουργείο Πολιτισμού θ' αντιδράσουν άμεσα και θα συνεργαστούν μαζί μας, παραχωρώντας μας την άδεια για την σωτηρία και ανάπλαση των αρχαιοτήτων.

Η εγκατάλειψη της ίδιας μας της ιστορίας και του πολιτισμού μας δεν επιδέχεται καμίας δικαιολογίας και περαιτέρω καθυστέρησης».

Με σημερινές φωτογραφίες (κάντε κλικ για μεγαλύτερες) αποδεικνύεται ότι:

"στα λόγια χτίζω ανώγια και κατώγια"

Aφού τίποτα δεν έχει γίνει ούτε για την αποκατάσταση των μνημείων, ούτε για την προστασία της δημόσιας υγείας που κόπτεται μάλλον δήθεν ο νομάρχης, ούτε φυσικά για την πραγματική αποζημίωση του ιδιοκτήτη που του απαλλοτρίωσαν το οικόπεδο ώστε σήμερα να λειτουργεί ως έλος άγριας αστικής χλωρίδας.

Είναι να τραβάς τα μαλλιά σου όταν μαθαίνεις ότι πρόσφατα η νομαρχία Πειραιά και μάλιστα η Δ/νση Πολιτισμού, για την προστασία της Δημόσιας Υγείας και της ασφάλειας των πολιτών, σφράγισε επιχείρηση διότι δίδασκαν κάποιοι "απαίσιοι" επιχειρηματίες τέχνες χωρίς να έχουν πάρει άδεια από το επίσημο Μεσαιωνικό Κράτος.

(βλ. Νομαρχία Πειραιά: Τα άνευ αδείας μαθήματα χορού κάνουν κακό στη δημόσια υγεία)

Και αφού έχεις τραβήξει τα μαλλιά σου από την πρώτη περίπτωση, αρχίζεις και χαιρετάς αλά ελληνικά με ανοικτά τα δάχτυλα όταν διαβάζεις αυτές τις επιστολές και όταν βλέπεις με τα μάτια σου τη διαρκή κατάντια μας.

Έτσι βλέπουμε τα πράγματα. Μπορεί να κάνουμε και λάθος (κάνουμε;). Όμως το έχουμε δηλώσει και στο παρελθόν:

Τέρμα πια το παραμύθι. Τίποτα δε θα μένει αναπάντητο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Επικοινωνία: