Τρίτη, 16 Ιουνίου 2009

Δύο ψαραετοί πάνω από την ΑττικήΔύο αεροσκάφη μεταβλητών πτερύγων (tilt-rotor) V-22 Osprey εθεάθησαν να πετούν την περασμένη εβδομάδα πάνω από την Αττική με προορισμό το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Ανήκουν στο σμήνος που ταξιδεύει επί του αεροπλανοφόρου USS Bataan (;) το οποίο είχε φθάσει στη Θεσσαλονίκη στις 6.6.2009 για να συμμετάσχει σε ναυτική άσκηση στην περιοχή.

Το συγκεκριμένο αεροσκάφος με βασική κατασκευάστρια εταιρεία την Boeing είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό καθώς εκτός των πολλών ειδικών επιχειρησιακών χαρακτηριστικών του έχει τη δυνατότητα να απογειώνεται και να προσγειώνεται σχεδόν κάθετα με σύγχρονη υδραυλική μετατόπιση του άξονα περιστροφής των στροφείων των δύο πανίσχυρων μηχανών του.

Μετά την απογείωση ως ελικόπτερο και τη σταδιακή περιστροφή των μηχανών σε οριζόντια θέση, το αεροσκάφος πετά πλέον σαν ελικοφόρο αεροπλάνο.

Δυνατότητα πάντως που προξενεί καταπονήσεις στα υλικά κάνοντάς το ασύμφορο στη λειτουργία και συντήρησή του.

Το 2006 είχε ακουστεί ότι η Ισραηλινή Αεροπορία θα προμηθευόταν τον Ψαραετό (Osprey) για να τον εντάξει σε σχέδια έρευνας και διάσωσης αλλά και για καθαρά στρατιωτικούς σκοπούς.

Τότε όμως δεν είχαν εγκριθεί τα σχετικά κονδύλια από το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Επικοινωνία: