Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

Κάποιοι παχαίνουν με τσιπούρες!





Ποιός πραγματικά ενδιαφέρεται για το Περιβάλλον;

Κάποιοι πολιτικοί, μας έχουν χορτάσει παραμύθια.

Πριν μερικά χρόνια αυτοί και οι κομματικοί τους έβρισκαν αντικείμενο και ρόλο ύπαρξης στην πολιτική ζωή του τόπου αφού το εισόδημά μας ήταν τέτοιο που λίγοι μόνο ασχολούνταν κυριολεκτικά με τα πεπραγμένα τους.

Τότε κανείς δεν μπορούσε να καταλάβει ότι είχαν βάλει κανονικά το χέρι τους στην τσέπη μας και μας οδηγούσαν στη χρεωκοπία.

Σήμερα με τη βοήθεια επαγγελματιών επικοινωνιολόγων και κομματαρχών ανά περιοχές, (σαν να λέμε πωλητές), προσπαθούν να αναπροσδιορίσουν τη θέση τους και να εμφανιστούν και πάλι σωτήρες του Έθνους.

Είναι πολύ κοντινό το παρελθόν, αφόρητα δυσάρεστο το παρόν και αβέβαιο το μέλλον για να τους πιστέψουμε.

Εντελώς άσχετα με τα προηγούμενα και χωρίς να θέλουμε να προκαλέσουμε οποιοδήποτε συνειρμό παραθέτουμε με την ευκαιρία αυτής της σημερινής ανάρτησης το άρθρο του Μπάμπη Κανατσίδη, στην εφημερίδα "Τα Νέα Πειραιά & Σαρωνικού" (19.3.2009).

Το άρθρο είναι σχετικό με το θέμα της ύποπτης κατακύρωσης διαγωνισμού που αφορούσε τη στέγαση των υπηρεσιών στο Πολεοδομικό Γραφείο Πόρου που είχε σταματήσει να λειτουργεί και τη φαινομενική χαριστική αντιπαροχή στον Δ. Γρίβα πολιτικό στέλεχος αλλά και αντιπρόσωπο εταιρείας ιχθυοκαλλιέργειας στην περιοχή του Πόρου.

Πρόκειται για το πρώτο άρθρο αφού η εφημερίδα επανήλθε σε επόμενο φύλλο της το οποίο έχουμε παρουσιάσει ήδη:

( βλ. Ρωτάμε και πάλι: Ποιός θα βάλει φρένο στον παράνομο νομάρχη; )




Η νομαρχία Πειραιά και οι «προνομιακές» σχέσεις με τους ιχθυοτρόφους

Πέντε μήνες μετά την επιβολή προστίμων συνολικού ύψους 245.000€ σε 12 μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας για παράνομη λειτουργία, από τη Νομαρχία Πειραιά,

αποκαλύπτεται ο ρόλος της στα συντελούμενα περιβαλλοντικά ατοπήματα και οι σκανδαλώδεις «εξυπηρετήσεις» προς τους ιχθυοτρόφους της περιοχής.


Τα πρόστιμα «για τα μάτια του κόσμου»

Στις 6 Νοεμβρίου 2008 η Νομαρχία Πειραιά διαπίστωσε εκτεταμένες παραβάσεις (παράνομη επέκταση πλωτών εγκαταστάσεών έως 283%) στις δώδεκα από τις συνολικά 19 μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας, της περιοχής της.

Ειδικότερα στον Πόρο, καμία δεν βρέθηκε να λειτουργεί νόμιμα!

Ο καθ’ ύλην αρμόδιος όλα αυτά τα χρόνια για την διασφάλιση της νόμιμης λειτουργίας των ιχθυοκαλλιεργειών, Νομάρχης Πειραιά κ. Γ. Μίχας, είχε επισημάνει μεταξύ άλλων ότι:

«Η κατάσταση με τις μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας στην περιοχή έχει φτάσει πραγματικά στο απροχώρητο.

Η συστηματική παραβίαση των Περιβαλλοντικών Όρων λειτουργίας τους έχει τεράστιες, δυσμενείς επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον, τον τουρισμό, αλλά και στη δημόσια υγεία...

Από τη μεριά μας δεν ζητάμε τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από τα αυτονόητα.

Σεβασμό στην ελληνική νομοθεσία».

Παρά τις ηχηρές αυτές δηλώσεις και την «αγανάκτηση» για τις ευθύνες όλων των άλλων -πλην του ιδίου- ο κ. Μίχας προέβη στους πλέον ανώδυνους ελέγχους για τις εταιρίες, αλλά και για την ίδια τη Νομαρχία, και κυρίως επέτρεψε στις μονάδες να συνεχίσουν να λειτουργούν με τις ίδιες ακριβώς παραβάσεις τις οποίες βεβαίωσε.

Να σημειωθεί δε ότι η νομοθεσία προβλέπει μέχρι και ανάκληση των αδειών στις περιπτώσεις αυτές.

[Όπως έχουμε αποκαλύψει σε αυτό το blog οι υπηρεσίες της νομαρχίας συχνά εξαντλούν την αυστηρότητά τους με κλείσιμο επιχειρήσεων αλλά και άλλες ενέργειες κατά αυθαίρετη βούληση, ενώ σε ανάλογες περιπτώσεις απλά κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν γεγονός που πρέπει να ελεγθεί από την Εισαγγελία Πειραιά.]

Αντ’ αυτού, η Νομαρχία Πειραιά αρκέστηκε σε τυπικά πρόστιμα, γεγονός που δεν εμπόδισε την εξακολούθηση της παράνομης λειτουργία τους.

Επιπλέον, οι έλεγχοι οι οποίοι διατάχθηκαν αφορούσαν μόνο στο εμβαδό των μονάδων και δεν άγγιξαν τα καυτά θέματα της υπέρβασης παραγωγής, των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και της παντελούς ανυπαρξίας αδειών σε ορισμένες από αυτές.

Ακόμα και για τις παραβάσεις που είχαν βεβαιωθεί, δεν λήφθηκε κανένα απολύτως μέτρο ώστε οι μονάδες να περιορισθούν στις επιτρεπόμενες εκτάσεις, ούτε ο κ. Μίχας δεσμεύτηκε για κάτι τέτοιο.

Αναμενόμενα, μετά την διευκόλυνση αυτή προς τις ιχθυοτροφικές εταιρίες, σήμερα, πέντε σχεδόν μήνες μετά, όλες οι μονάδες εξακολουθούν να λειτουργούν ανενόχλητες στα ίδια ακριβώς εμβαδά, προκαλώντας την ίδια περιβαλλοντική καταστροφή και συνεχίζοντας να παρανομούν.

Το αν πλήρωσαν κάποια πρόστιμα στο μεταξύ (που και αυτό ελέγχεται) ποσώς τελικά ενδιαφέρει τους απλούς πολίτες.


Η σκανδαλώδης μίσθωση του πολεοδομικού γραφείου Πόρου

Το σοβαρότατο αυτό θέμα, πέρα από την καθαυτή μεγάλη σημασία του, αποδεικνύεται ότι είναι άμεσα συνδεδεμένο με το προηγούμενο.

Το Σάββατο 15.11.2008, εννιά μέρες δηλαδή μετά την επιβολή των προστίμων στα ιχθυοτροφεία, ο Αντινομάρχης Πειραιά κ. Τριανταφύλλου συναντήθηκε στον Πόρο με τον τοποτηρητή και μέλος του Δ.Σ. θυγατρικών εταιριών της εταιρίας (ΔΙΑΣ) στην οποία ανήκουν τα τέσσερα από τα πέντε παρανομούντα ιχθυοτροφεία που λειτουργούν στον Πόρο, και δημοτικό σύμβουλο, κ. Δ. Γρίβα.

Παρά την χρονική «σύμπτωση» και την αγανάκτηση του κ. Νομάρχη για το «απροχώρητο της κατάστασης με τα ιχθυοτροφεία», η συνάντηση δεν είχε καμία σχέση με αυτά όπως θα περίμενε κανείς, καθώς φαίνεται ότι υπήρχε ένα πολύ πιο σημαντικό και επείγον ζήτημα για να επιλυθεί (τα ιχθυοτροφεία για κάποιο λόγο θεωρήθηκαν προφανώς «επιλυμένο θέμα»).




Το ζήτημα που έκαιγε τις δύο πλευρές, ήταν η μίσθωση ενός ερειπίου-οικήματος, ιδιοκτησίας του κ. Γρίβα, για την στέγαση του Πολεοδομικού Γραφείου Πόρου, το οποίο τελικά και «κέρδισε» τον σχετικό διαγωνισμό.

Η ανάθεση αυτή φαίνεται να προκαλεί σοβαρότατα νομικά ερωτήματα, τα οποία γιγαντώνουν τα πολιτικά και ηθικά ζητήματα που εγείρει η συγκεκριμένη επιλογή της Νομαρχίας.

Καταρχάς το εν λόγω ακίνητο δεν είναι καν αποπερατωμένο, παρότι ο φάκελος εκδήλωσης ενδιαφέροντος έπρεπε να περιλαμβάνει θεωρημένο από την Πολεοδομία αντίγραφο της οικοδομικής άδειας μετά την αποπεράτωση της κατασκευής, σύμφωνα με την σχετική διακήρυξη (αρ.πρ. ΤΤ18158/1743), ενώ και η οικονομική προσφορά μπορούσε να προκριθεί μόνον εφόσον το ακίνητο είχε ήδη κριθεί κατάλληλο με βάση τις εκθέσεις καταλληλότητας και αυτοψιών των αρμόδιων επιτροπών.

Όμως, την καταληκτική μέρα του διαγωνισμού, 13.10.2008, αντί για κτίριο υπήρχαν μόνο τέσσερις ημιγκρεμισμένοι τοίχοι, χωρίς καν στέγη.

Στην ίδια ακριβώς κατάσταση βρισκόταν ακόμα και στις 16 Ιανουαρίου 2009 (φωτο), ενώ ακόμα και σήμερα [19.3.2009] η κατάστασή του δεν είναι πολύ διαφορετική.

(Ακόμα και η ίδια η εμπρόθεσμη υποβολή της συγκεκριμένης αίτησης και της εγγυητικής της επιστολής είναι υπό έλεγχο).

Πέραν αυτών, οι εντατικές εργασίες αποπεράτωσής του κτιρίου διενεργούνται μόνο με άδεια επισκευής οικίας (αρ.αδ. 18/2002, αναθ. 25.5.2007), και όχι αλλαγής χρήσης για στέγαση δημόσιας υπηρεσίας!

Δηλαδή η άδεια δεν επιτρέπει την διεκπεραίωση των εργασιών που απαιτούνται για να καλυφθούν, έστω και εκπρόθεσμα, οι αυστηρότατες προδιαγραφές κατασκευής που απαιτούν οι όροι του διαγωνισμού.

Επομένως, είτε στο ακίνητο το οποίο η Νομαρχία θα εκμισθώσει γίνονται -εν γνώσει της- πολεοδομικές παραβάσεις/ υπερβάσεις, είτε δεν γίνεται καμία υπέρβαση, και άρα αποκλείεται να πληρωθούν οι όροι του διαγωνισμού.

Άραγε οι αρμόδιοι της Νομαρχίας στις τρεις αυτοψίες τους (5.12.2008, 30.01.2009 και 10.2.2009) και ο κ. Αντινομάρχης στις 15.11.2008, είδαν, κατέγραψαν και ενέκριναν τις απαιτούμενες για κτίριο δημόσιας υπηρεσίας προδιαγραφές στατικότητας, το πιστοποιητικό πυρασφάλειας, τη δυνατότητα ταχείας εκκένωσης, τον εξοπλισμό εξυπηρέτησης Ατόμων Με Ειδικές Ανάγκες, την κεντρική θέρμανση, τα οποία έπρεπε ήδη να υφίστανται;

Αν όχι, σημαίνει ότι κατοχύρωσαν τον διαγωνισμό παραβλέποντας σχεδόν όλους τους όρους του.

Αν ναι, σημαίνει ότι το κτίριο έχει πολεοδομικές παραβάσεις, ηθικός αυτουργός των οποίων είναι η ίδια η Νομαρχία.

Εκτός αν η λογική των υπευθύνων έχει να προτείνει κάποια τρίτη εξήγηση.

Τέλος, το ακίνητο, βρίσκεται επί ανηφορικού δρόμου πλάτους μόλις 1,90 μέτρου, χωρίς πεζοδρόμιο και χωρίς δυνατότητα, όχι μόνο στάθμευσης, αλλά ούτε καν στάσης αυτοκινήτου

(ούτε καν η πόρτα του δεν μπορεί να ανοίξει στον δρόμο αυτό).

Το σημείο δε στο οποίο βρίσκεται (τέταρτη σειρά κτιρίων στο ύψωμα του οικισμού και μακριά από το λιμάνι-κέντρο του νησιού) καθιστά απαγορευτική την πεζή πρόσβαση ηλικιωμένων και ΑΜΕΑ, αλλά και όλων ανεξαιρέτως σε περίπτωση κακοκαιρίας.



Αν αυτό αντιλαμβάνεται η Νομαρχία Πειραιά ως «εύκολα προσβάσιμο κτίριο για τους πολίτες και ιδίως για τα ΑΜΕΑ» (ρητός όρος του διαγωνισμού), τότε αναρωτιόμαστε πως θα όριζε το δυσπρόσιτο κτίριο.

Στον Πόρο όμως φαίνεται ότι όλα είναι εφικτά, ακόμα και η διαστρέβλωση της κοινής λογικής.

Εξάλλου, στο ακριβώς διπλανό κτίριο, με τα ακριβώς ίδια χαρακτηριστικά (αποκομμένο από την καθημερινή ζωή του νησιού), στεγάζεται μια ακόμη πιο νευραλγική υπηρεσία, το αστυνομικό τμήμα (!) του Πόρου, ιδιοκτησίας –συμπωματικά βεβαίως - επίσης του κ. Γρίβα!

Οι φωτογραφίες (κάντε κλικ για μεγαλύτερες) από τα "Νέα του Πειραιά & Σαρωνικού".

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Προκειμένου να χτυπησεις τον Μιχα, και στον Πορο εφτασε η χαρη σου.
Δεν πας και καμια βολτα στην πλατεια Κοραη και στο περιβολάκι μπροστά στον Αγιο Κωνσταντινο, που δεν μπορεις να περάσεις από την βρωμα, που μας χαριζει απλοχερα το ειδωλό σου, ο Δήμαρχος σου?
Στο ξαναλεω , αν θ'ελεις να γινεις αξιοπιστος, μιμήσου και τον Ανανιάδη που πράγματι πληροφορει και σχολιαζει χωρίς αρρωστημένες εμμονές.

Επικοινωνία: