Το Τουρκικό καθεστώς συνεχίζει να προκαλεί τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό και να παράγει μάρτυρες.
Πολιτική Kapi Kapali (Κλειστές Πόρτες) πρέπει να υιοθετηθεί για την Τουρκία καθώς οι Τούρκοι θέλουν να γίνουν Ευρωπαίοι αλλά αποδεικνύουν σε κάθε περίσταση ότι αν και θέλουν ωστόσο δεν μπορούν.
Σε 15 μήνες φυλάκιση καταδίκασε τη Λεϊλά Ζανά το 4ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο του Ντιγιαρμπακίρ για ομιλία που είχε εκφωνήσει στη Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.
Η Λεϊλά Ζανά γεννήθηκε στις 3 Μαΐου 1961 (;) στην πόλη Σιλουάν, στο αποκαλούμενο Βόρειο Κουρδιστάν που βρίσκεται στην ανατολική Τουρκία. Η πόλη Σιλουάν ή Σιλβάν λεγόταν στα Ελληνικά κατά μια παράξενη σύμπτωση σε σχέση με τη Ζανά, Μαρτυρούπολη. Έχει λοιπόν κατά μια πιθανότητα Εβραϊκές ρίζες, ενδεχομένως και Ελληνικές.
Στις εκλογές της 20ης Οκτωβρίου 1991 ήταν η πρώτη γυναίκα κουρδικής καταγωγής που εισήλθε στο Τουρκικό Κοινοβούλιο.
Ήταν υποψήφια συνασπισμού του Λαϊκού Εργατικού Κόμματος (HEP) με το Κοινωνικό Δημοκρατικό Κόμμα (SHP) πριν απαγορευτεί και διαλυθεί αναγκαστικά λόγω των σχέσεών του με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK), που σήμερα θεωρείται από πολλές χώρες ως τρομοκρατική οργάνωση.
Τότε, έδωσε το σχετικό όρκο πίστης και αφοσίωσης στο Σύνταγμα στο όνομα του Τουρκικού Λαού. Το κείμενο του όρκου αναφέρει ρητά την υποχρέωση του βουλευτή όχι μόνο να αποδέχεται αλλά και να προστατεύει την «αδιαίρετη» ενότητα του Λαού και της Πατρίδας.
Η Ζανά ωστόσο τελείωσε τη φράση της μιλώντας στα κουρδικά λέγοντας ότι υπέστη αυτή την τυπική δοκιμασία για την αδελφοσύνη του Τουρκικού και Κουρδικού Λαού στο πλαίσιο της Δημοκρατίας.
Από τότε ενεπλάκη σε περιπέτειες πολλών διώξεων και φυλακίσεων λόγω παραβίασης διάφορων άρθρων του τουρκικού ποινικού κώδικα και εσχάτως του άρθρου 7 παρ. 2 του Τουρκικού Αντιτρομοκρατικού Νόμου.
Τιμήθηκε με το βραβείο Ζαχάρωφ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 1995 για την «ελευθερία της σκέψης» και έχει προταθεί 3 φορές για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Η Διεθνής Αμνηστία τη χαρακτήρισε «κρατούμενο συνείδησης». Η σύντροφος ζωής του πρώην Γάλλου προέδρου Φρανσουά Μιτεράν, Ντανιέλ, που απολαμβάνει η ίδια παγκόσμια αναγνώριση, τη συγκρίνει με προσωπικότητες όπως ο Νέλσον Μαντέλα και ο Δαλάι Λάμα.
Για τον ελεύθερο κόσμο η Λεϊλά Ζανά αποτελεί ένα παγκόσμιο σύμβολο πίστης και αντίστασης.
«Σήμερα είναι δυνατό να βρεθεί λύση στο κουρδικό πρόβλημα στο πλαίσιο της Δημοκρατίας και εντός των υπαρχόντων συνόρων, πέρα από τα όρια και τους διαχωρισμούς που θέτουν η γλώσσα, η θρησκεία και ο πολιτισμός. Μοιραζόμαστε ορισμένες καθολικές αξίες ελευθερίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων» είχε πει. Ωστόσο, κατηγορήθηκε για εθνική προδοσία από εκείνους που πολύ λίγο αντιλαμβάνονται τον υπερεθνικό σύνθετο χαρακτήρα των όσων υποστηρίζει.
Η περίπτωση Ζανά αφορά και την Ελλάδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου