Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009

Μεγάλη ανησυχία για το Βάσκο Γκλικόργιεβιτς



Στις 28 Ιανουαρίου 2009 o Vasil Gligorov γνωστός και ως Vasko Gligorijevic, 33 ετών, αρχαιολόγος, ιστορικός που κατοικεί στην περιοχή Povardarje, στα Σκόπια (ΠΓΔΜ) συνελήφθη μετά από επιδρομή στο διαμέρισμά του και οδηγήθηκε σε... ψυχιατρείο με αιτία δημοσιεύσεις στις οποίες ασκούσε δριμεία κριτική στη σκοπιανή κυβέρνηση για την πολιτική εθνογέννεσης που ακολουθεί.

Ο Βάσκο Γκλικόργιεβιτς είναι υπέρμαχος της φιλίας της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα και τη Σερβία και κατηγορούσε ευθέως την "Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση" (VMRO), το πολιτικό κόμμα που κυβερνά τη χώρα, ως αναχρονιστικό καθεστώς.

Στις αρχές Ιουλίου ο κος Γκλικόργιεβιτς επικοινώνησε με άνθρωπο εμπιστοσύνης του και του εκμυστηρεύτηκε ότι είχε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες θα συλλαμβανόταν εκ νέου.

Έκτοτε δεν είναι δυνατή η επικοινωνία μαζί του και εκφράζονται φόβοι ότι έχει οδηγηθεί σε φυλακή στο Τέτοβο.

Συμπεριφορές ευθείας κρατικής τρομοκρατίας σαν αυτές δεν μπορεί να είναι ανεκτές από μια χώρα που φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Η σωματική ακεραιότητα του Βάσκο Γκλικόργιεβιτς αλλά και το δικαίωμά του να εκφράζει τις απόψεις του θα πρέπει να προστατευθεί με τη δημοσιοποίηση από όλους μας της περίπτωσής του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Επικοινωνία: