Τρίτη, 4 Αυγούστου 2009

Επισήμανση της Google: Ο ιστότοπος (της Νομαρχίας Πειραιά) αναφέρεται ως ύποπτοςΣας είχαμε προειδοποιήσει.

(βλ. Δεν ξανάγινε! Η Νομαρχία Πειραιά σκορπά διαδικτυακούς ιούς! ).

Μια δικτυακή επίσκεψη στον ιστοχώρο της Νομαρχίας Πειραιά ενδεχομένως να έχει δυσάρεστα αποτελέσματα στην υγεία του υπολογιστή σας και κατ' επέκταση στη δική σας.

Εμείς τους αυτοδιοικητικούς στην Ποσειδώνος τους έχουμε χαρακτηρίσει (ευγενικά) παράνομους για τον πλούτο των αυθαιρεσιών, της προκλητικής "αμέλειας" (ενδεχόμενου δόλου) που αφορά πράξεις και παραλείψεις αλλά και της παρα-αυτοδιοίκησης.

Δεν πρόκειται περί αυτού όμως αυτήν τη φορά.

Ψηφιακό ιό κόλλησαν στον Πειραιά τόσο η Νομαρχία όσο και ο ομώνυμος δήμος.

Η Google μάλιστα έχει δημοσιεύσει και προειδοποίηση ειδικά για τη σελίδα που αφορά τα... ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ της Νομαρχίας!

Εκεί βρίσκεται η ψηφιακή αρρώστια!

Διαβάστε:

"Η σελίδα έχει αναφερθεί ως κακόβουλη!

Αυτή η ιστοσελίδα στο www.nomarhiapeiraia.gr έχει αναφερθεί ως μια σελίδα κακόβουλων επιθέσεων και έχει φραγεί σύμφωνα με τις προτιμήσεις ασφαλείας σας.

Οι ιστοσελίδες επιθέσεων προσπαθούν να εγκαταστήσουν προγράμματα στον υπολογιστή σας τα οποία υποκλέπτουν προσωπικές σας πληροφορίες, χρησιμοποιούν τον υπολογιστή σας για να επιτίθενται σε άλλους υπολογιστές και βλάπτουν το σύστημα σας.

Μερικές ιστοσελίδες εγκαθιστούν επίτηδες κακόβουλο λογισμικό, αλλά σε αρκετές αυτό γίνεται χωρίς την γνώση ή την συγκατάθεση των ιδιοκτητών τους."
Αναλυτικά η Google σημειώνει:

"Ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση του ιστoτόπου www.nomarhiapeiraia.gr/templates/deltia_tipou;

Ο ιστότοπος αυτός αναφέρεται ως ύποπτος.

Η επίσκεψη σε αυτόν τον ιστότοπο ίσως είναι επιβλαβής για τον υπολογιστή σας.

Τμήμα αυτού του ιστοτόπου έχει αναφερθεί για ύποπτη δραστηριότητα 1 φορές τις τελευταίες 90 ημέρες.

Τι συνέβη όταν η Google επισκέφθηκε αυτόν τον ιστότοπο;

Από τις 9 σελίδες που ελέγξαμε τις τελευταίες 90 ημέρες, 2 σελίδες οδήγησαν στη λήψη και την εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού χωρίς τη συγκατάθεση του χρήστη. Η τελευταία επίσκεψη της Google σε αυτόν τον ιστότοπο ήταν στις 2009-08-04 και η τελευταία φορά που εντοπίστηκε ύποπτο περιεχόμενο σε αυτόν τον ιστότοπο ήταν στις 2009-08-01.

[ Το blog ΕΔΩ ΠΕΙΡΑΙΑΣ σας ενημέρωσε στις 29.7.2009 ]

Κακόβουλο λογισμικό φιλοξενείται σε 1 τομείς, συμπεριλαμβανομένων των τομέων x9p.ru/.

[ Πρόκειται για την πηγή του κακόβουλου λογισμικού προς τον ιστοχώρο της Νομαρχίας Πειραιά. Ακολουθώντας τα ψηφιακά ίχνη ανακαλύπτουμε ότι πάνω από 2.000 ιστότοποι παγκοσμίως έχουν ήδη μολυνθεί. ]

This site was hosted on 1 network(s) including AS6799 (OTENET).

[ 95 ιστοχώροι που φιλοξενούνται στον πιο πάνω κόμβο της OTENET έχουν μολυνθεί. Για παράδειγμα οι ιστοσελίδες copystar.com.gr/, crete-weather.com/, aquarline.gr ενδεχόμενα βλάπτουν τον υπολογιστή σας. ]

Αυτός ο ιστότοπος έχει λειτουργήσει ως ενδιάμεσος, με αποτέλεσμα την περαιτέρω διάδοση κακόβουλων προγραμμάτων;

Τις τελευταίες 90 ημέρες, ο ιστότοπος www.nomarhiapeiraia.gr/templates/deltia_tipou δεν φάνηκε να λειτουργεί ως ενδιάμεσος για τη μόλυνση τοποθεσιών.

Αυτός ο ιστότοπος έχει φιλοξενήσει κακόβουλο λογισμικό;

Όχι, αυτός ο ιστότοπος δεν έχει φιλοξενήσει κακόβουλο λογισμικό τις τελευταίες 90 ημέρες.

Πώς συνέβη αυτό;

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να προστεθεί κακόβουλος κώδικας σε νόμιμους ιστότοπους από τρίτους και σε αυτή την περίπτωση η Google εμφανίζει το μήνυμα προειδοποίησης."Από μια πολύ πρόχειρη εκτίμηση εμείς καταλαβαίνουμε τα εξής:

Οι κύριοι της εταιρείας ΑΠΟΨΗ η οποία έχει προνομιακά αναλάβει τη διαχείριση των ιστοσελίδων τόσο του Δήμου Πειραιά όσο και της Νομαρχίας Πειραιά,

( βλ. Κόλλησε τον ιό ο Δήμος Πειραιά )

χρησιμοποίησε είτε τις υπηρεσίες κάποιου δωρεάν εξυπηρετητή είτε, το πιο πιθανό, ψηφιακό κώδικα που αντέγραψαν κάποιοι από το διαδίκτυο.

Στον κώδικα αυτό όμως, πριν χρησιμοποιηθεί από τους επίδοξους προγραμματιστές, καλό είναι να γίνεται έλεγχος για το ποιά είναι πραγματικά η λειτουργία του.

Για να το κάνει όμως αυτό θα πρέπει κάποιος να γνωρίζει τουλάχιστον να διαβάζει τη συγκεκριμένη γλώσσα προγραμματισμού με την προϋπόθεση πάντα ότι ο κώδικας είναι σε αναγνώσιμη μορφή και όχι σε δυαδική.

Με δυο λόγια:

Μην παίζετε με ό,τι δεν καταλαβαίνετε. (Έχει πολιτική διάσταση το σχόλιο και η συμβουλή...)

Και τέλος.

Αυτοί οι κομματικοί, τα παίρνουν που τα παίρνουν, δεν προσέχουν τουλάχιστον να μην εκτίθενται στην κοινή γνώμη;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Επικοινωνία: