Όταν ο Γιώργος Παπανδρέου χρησιμοποίησε το γνωστό επικοινωνιακό κάλεσμα που απευθυνόταν στους ψηφοφόρους των βουλευτικών εκλογών της 4ης Οκτωβρίου και εκφραζόταν με μια μόνο λέξη, "Πάμε", μας δημιουργήθηκε η εξής απορία:
Να πάμε που;
Διότι το ζητούμενο είναι να πάμε μπροστά, να πάμε καλύτερα, να πάμε τουλάχιστον διαφορετικά από το γνωστό δρόμο των τελευταίων δεκαετιών που οδήγησε στην Ελλάδα της παρακμής και της αποσύνθεσης.
Εμείς έχουμε φτάσει στο σημείο να χαρακτηρίζουμε το πολιτικό σύστημα της χώρας μας ως καθεστώς που δεν μπορεί να οριστεί διαφορετικά παρά μόνο ως Πολιτική Δικτατορία.
Η Πολιτική Δικτατορία σε αντίθεση με τη Στρατιωτική δεν χρησιμοποιεί τα τανκς για την εγκαθίδρυση και εδραίωσή της.
Ωστόσο εκμεταλλεύεται, όπως κάνει και η Στρατιωτική Δικτατορία, κάθε άλλο πρόσφορο μέσο και κυρίως τους ίδιους τους θεσμούς που διαμορφώνει ανάλογα, ώστε να νομιμοποιεί την παρουσία της, να προστατεύει τον πυρήνα της και να εξασφαλίζει την αναπαραγωγή και διαιώνισή της με διαφορετικά ενδεχομένως στη διάρκεια του χρόνου προσωπεία.
Στη διαδικασία αυτή χρησιμοποιούνται όχι μόνο τα τυπικά μέσα και εργαλεία εξουσίας αλλά και τα άτυπα, όπως είναι η χειραγώγηση των ΜΜΕ, οι κομματικοί μηχανισμοί αλλά και οι κρυφές οργανώσεις και τα δίκτυα ανορθόδοξης πολιτικής.
Με τον όρο Δικτατορία εννοούμε το καθεστώς της συστηματικής παραβίασης των δημοκρατικών αρχών από το Κράτος, όπως αυτό το αντιλαμβάνεται ο Πολίτης, που εμφανίζεται με γενικά ή ειδικά φαινόμενα καταπάτησης των ανθρώπινων, κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων, με την ουσιαστική συγκέντρωση των λειτουργιών της εξουσίας σε ορισμένα πρόσωπα ή όργανα που αποφασίζουν και ενεργούν διαφορετικά ανάλογα με το σκοπό που κάθε φορά επιδιώκουν.
Ο πρώτος κανόνας της Δημοκρατίας, δηλαδή η βασική διάκριση των εξουσιών σε Νομοθετική, Εκτελεστική και Δικαστική δεν υφίσταται στις δικτατορίες.
Αυτό που ενδιαφέρει τον Πολίτη δεν είναι βέβαια το πως αποτυπώνεται η Δημοκρατία στα νομικά κείμενα αλλά το τι συμβαίνει στην πραγματικότητα και κυρίως αν οι κυβερνώντες αντιλαμβάνονται την πραγματική Δημοκρατία ως μια διαδικασία αποχής από την κατασταλτική άσκηση εξουσίας απελευθερώνοντας τις κοινωνικές παραγωγικές δυνάμεις και περιορίζοντας τον εαυτό τους στο ρόλο του "φρουρού" εξασφαλίζοντας τα αγαθά της ασφάλειας και της πρόσβασης σε όλους.
Όσον αφορά την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ οι καθεστωτικές αντιλήψεις έχουν καταγραφεί από διάφορους μελετητές και με διαφορετικές προσεγγίσεις ανάλογα με τις επιστημονικές γνώσεις και εμπειρίες του καθένα.
Κάποια χαρακτηριστικά οπισθοδρόμησης εμφανίστηκαν λοιπόν και πάλι με το καλημέρα της νέας διακυβέρνησης της χώρας.
Το ΠΑΣΟΚ για την εδραίωση και αναπαραγωγή του χρησιμοποιεί έναν κώδικα επικοινωνίας που απευθύνεται στους μικροαστικούς πληθυσμούς της πόλης και στα τραχιά στρώματα της επαρχίας που επιθυμούν την ικανοποίηση πρόσκαιρων μικροσυμφερόντων χωρίς να κατανοούν πλήρως τις συνέπειες ή ακόμη αδιαφορούν για το αύριο πιθανολογώντας ότι δεν θα έρθει δυσμενέστερο.
Σήμερα όμως οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ δεν έχουν ποιοτική ομοιογένεια.
Κάθε προσπάθεια λαϊκίστικου προσεταιρισμού των μαζών με μεθόδους του παρελθόντος θα βρει αντιστάσεις από την νέα μεσαία τάξη που έχει ήδη γεννηθεί και αναπτύσσεται, αυτή της Κοινωνίας της Πληροφορίας.
Θα καταλάβει το ΠΑΣΟΚ αλλά και ιδιαίτερα ο Γιώργος Παπανδρέου ποιός είναι ο ιστορικός του ρόλος αυτή τη χρονική συγκυρία;
Μάλλον όχι.
Τα πρόσωπα, οι πολιτικές και ιδιαίτερα οι τακτικές των συμβολισμών των λέξεων για τις μάζες που οδηγούν όμως σε δημοκρατικά ελλείματα και τελικά σε ελλείμματα στο Δημόσιο Ταμείο, αλλά κυρίως σε δημοπρασίες θεσμών και ιδεών που δεν μπορούν να ανακτηθούν παρά με ανθρώπινες θυσίες και εθνικές συμφορές είναι εδώ.
Το παλιό ΠΑΣΟΚ είναι εδώ μαζί με το νέο.
Σήμερα Κυριακή, 11 Οκτωβρίου 2009 ο Γιώργος Παπανδρέου επισκέφτηκε την Ηλεία μαζί με κάποιους βασικούς υπουργούς της κυβέρνησης.
Σε τι ωφέλησε αυτή η επίσκεψη τη χώρα;
Σε τίποτα παρά μόνο στο να εισαγάγει ξανά στο προσκήνιο, από το παρασκήνιο όπου κρύβονταν δολίως, πρόσωπα και τακτικές του παρελθόντος.
Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία. Το παλιό ΠΑΣΟΚ είναι εδώ μαζί με το νέο.
Στη Ηλεία ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε:
Φίλες και φίλοι, σας ευχαριστούμε όλοι για αυτό το θερμό καλωσόρισμα και τη μαζική σας συμμετοχή, στη σημερινή σύσκεψη.
Είναι ιδιαίτερη η τιμή και ευχαριστώ για την απόφασή σας, κύριε Δήμαρχε και Δημοτικοί Σύμβουλοι της Ολυμπίας, να με ανακηρύξετε επίτιμο δημότη, κάτι για το οποίο θα κάνω ό,τι μπορώ να τιμήσω.
Σήμερα είναι μόνο η αρχή. Με γνωρίζετε καλά και δεν είναι η πρώτη φορά που με βλέπετε εδώ, δεν θα είναι και η τελευταία. Ήρθα σήμερα εδώ, μόλις πέντε μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου ως Πρωθυπουργού της χώρας, κατόπιν της εντολής που μου έδωσε ο Ελληνικός λαός πριν από μια εβδομάδα.
Είμαι σήμερα εδώ, για να τηρήσω τη δέσμευση που είχα αναλάβει, ότι η πρώτη επίσκεψή μου ως Πρωθυπουργός θα ήταν στην περιοχή σας.
Και δεν ήρθα μόνος, με συνοδεύουν πέντε Υπουργοί της νέας κυβέρνησης. Είναι οι κατεξοχήν αρμόδιοι για όλα τα καυτά θέματα που αφορούν την περιοχή.
Η πρώτη επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου όφειλε να αφορά την Ηλεία και ευρύτερα την Πελοπόννησο.
[Γιατί;]
Είναι χρέος της Πολιτείας, είναι δικό μας χρέος.
[Η Πολιτεία έχει χρέος προς όλους του Έλληνες και όχι μόνο σε αυτούς της Ηλείας.]
Φίλες και φίλοι, το καλοκαίρι του 2007 η περιοχή σας έζησε μία από τις μεγαλύτερες ανθρώπινες και φυσικές καταστροφές της πρόσφατης ιστορίας μας.
Και θυμάμαι καλά -γιατί ήμασταν μαζί τότε- ότι η ανησυχία σας ήταν πως μόλις φύγουν οι κάμερες και τα φώτα της δημοσιότητας από την περιοχή, η Πολιτεία θα σας ξεχάσει.
Και φοβόσασταν ότι θα ξεχαστεί και η παγκόσμια συγκίνηση και κατακραυγή, καθώς και η σύσσωμη διάθεση για προσφορά για την ανασυγκρότηση της Πελοποννήσου και της Ολυμπίας.
[Η Παγκόσμια Κοινότητα δεν ξέχασε και ευαισθητοποιήθηκε στέλνοντας ένα φορτηγό χρήματα στους τοπικούς φορείς που ευχαριστεί ο Γιώργος Παπανδρέου.
Θα μας πουν που σπατάλησαν αυτά τα λεφτά;]
Γι’ αυτό και νιώθω ιδιαίτερη χαρά και τιμή που μας συνοδεύει σήμερα ένας διακεκριμένος αρχιτέκτονας, χωροτάκτης, ο Josep Acebillo, ο οποίος είναι εδώ μαζί μας
Τον ευχαριστούμε.
Ο Acebillo είναι ο αναμορφωτής της πόλης της Βαρκελώνης, μια πόλη ολυμπιακή και αυτή, και όπως ξέρετε είναι ένας άνθρωπος με πλούσιο έργο σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα, μόλις ήρθε από τον Καναδά, ακριβώς γι’ αυτή τη συνάντησηΤον ευχαριστώ θερμά που ανταποκρίθηκε άμεσα στην πρόσκλησή μου και είναι σήμερα μαζί μας. Θα μας βοηθήσει με την δική του μοναδική εμπειρία, συνεργαζόμενος βέβαια με τα αρμόδια Υπουργεία και με τους Έλληνες επιστήμονες εδώ και αλλού στην Ελλάδα.
Είναι ένα μικρό δείγμα της προσπάθειάς μας να κινητοποιήσουμε ξανά την διεθνή κοινή γνώμη και όλους τους φορείς για προσφορά και επένδυση στο νέο αυτό πρότυπο ανάπτυξης, της Πράσινης Ανάπτυξης, της νέας Πολιτείας.
Ξέρετε καλά ότι έδειξα έμπρακτα το ενδιαφέρον μου για την Ηλεία, αλλά και για ολόκληρη την Πελοπόννησο. Κατέβαλα κάθε δυνατή προσπάθεια, καταρτίσαμε αμέσως ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανασυγκρότησης για την περιοχή.
Καταθέσαμε νομοσχέδιο στη Βουλή, που δυστυχώς απορρίφθηκε από την απελθούσα κυβέρνηση. Καταθέσαμε χρήματα για την ανασυγκρότηση της περιοχής, ως αξιωματική αντιπολίτευση.
Ολοκληρώσαμε και πρόσφατα διαγωνισμό, με την ευθύνη του Ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Λαλιώτη, για την ανάδειξη προτάσεων που θα βοηθήσουν στη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.
Ο Κώστας Λαλιώτης είναι εδώ.
[Το είχαμε γράψει πολλές φορές από το blog ΕΔΩ ΠΕΙΡΑΙΑΣ και δεν μας πιστεύατε.]
Ένα πρότυπο ανάπτυξης για την περιοχή, αλλά ακόμη και για ένα νέο πρότυπο της Πράσινης Ανάπτυξης που θα συμβολίσει η περιοχή σας, σηματοδοτώντας παράλληλα και μια νέα εποχή για την Ελλάδα.
Είμαι σήμερα εδώ για να ξεκινήσουμε μαζί σας, με όλους τους θεσμικούς φορείς της περιοχής, μια συζήτηση για το παρόν και το μέλλον της Ηλείας, αλλά και ευρύτερα της Πελοποννήσου.
Ήρθαμε για να σας ακούσουμε, να ενημερωθούμε από πρώτο χέρι, αλλά και για να σας διαβεβαιώσουμε πως οι δεσμεύσεις μας θα γίνουν πράξεις. Μετά από τον απαραίτητο διάλογο και την επικαιροποίηση όπου χρειάζεται, θα ψηφίσουμε άμεσα το νομοσχέδιο που είχαμε καταθέσει και θα υλοποιήσουμε το σχέδιο ανασυγκρότησης που είχαμε παρουσιάσει.
Αυτά θα γίνουν πράξη. Θα δουλέψουμε μαζί και θα πετύχουμε αυτούς τους στόχους.
Και πάλι σας ευχαριστώ.
[Σύμφωνα με το πρωθυπουργό λοιπόν η Πελοπόννησος και ειδικά η Ηλεία θα είναι ο πιλότος της Πράσινης Ανάπτυξης. Αρκεί να το δούμε στην πράξη.]
Αμέσως μετά τοποθετήθηκαν διάφοροι εκπρόσωποι αλλά και οι υπουργοί και φυσικά ο Κώστας Λαλιώτης.
Σε λίγο καιρό θα δούμε και τη δειλή επανεμφάνιση και του Μιχάλη Νεονάκη πρώην βουλευτή επικρατείας του ΠΑΣΟΚ που είχε προκαλέσει όμως με την επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο του κόμματος λόγω του αποκλεισμού του από τα ψηφοδέλτια αυτών των εκλογών.
Στο τέλος ο πρωθυπουργός είπε:
Ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις, τις προτάσεις, τις ευχές σας και τη βούλησή σας για συνεργασία.
Μια συνεργασία που δεν βασίζεται, όπως πολύ σωστά ειπώθηκε από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ, σε μια πελατειακή αντίληψη, αλλά σε ένα σοβαρό πια σχεδιασμό, όπου τα χρήματα του Ελληνικού λαού τα αξιοποιούμε με σχέδιο για να πιάσουν τόπο, για να μην χάνονται σε μαύρες τρύπες, αλλά να επενδύονται σε ουσιαστικές πολιτικές που αναπτύσσουν την περιφέρεια, τις υποδομές, το ανθρώπινο δυναμικό, που συμβάλλουν στην καινοτομία, στο καινούργιο, στην ανταγωνιστική οικονομία, σε ένα νέο πρότυπο.
Αυτός ο σχεδιασμός τον οποίο έχουμε κάνει -και όπως είπα, υπάρχει η ανάγκη μιας επικαιροποίησης γιατί έχουν περάσει δυο χρόνια, άρα και με μια περαιτέρω διαβούλευση- ενσωματώνει το πρόγραμμα στο οποίο αναφέρθηκε, και ο κ. Λαλιώτης, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανασυγκρότησης και ανάπτυξης πυρόπληκτων περιοχών.
Αυτό είναι το πρόγραμμα που μας δεσμεύει και πιστεύω ότι αντιμετωπίζει τις περισσότερες από τις ανησυχίες σας και ενσωματώνει τις ελπίδες της περιοχής, με συγκεκριμένα μέτρα, αλλά και με μέτρα τα οποία δημιουργούν την υποδομή και την προοπτική για ένα άλλο πρότυπο ανάπτυξης.
Αυτό είναι το στοίχημά μας, να πετύχει αυτή η δράση, αυτό το σχέδιο, αυτός ο στόχος.
Είναι για όλους μας στοίχημα.
[Με τι απόδοση;]
Δεν είναι απλώς μια προσφορά της Πολιτείας, ως υποχρέωση απέναντι στο νομό Ηλείας, την Πελοπόννησο και σε άλλες πυρόπληκτες περιοχές, αλλά θεωρώ ότι είναι ένα στοίχημα ολόκληρης της Ελλάδας, όλων μας, να μπορέσουμε και να βοηθήσουμε αυτές τις περιοχές που έχουν πληγεί, αλλά πάνω σ’ αυτή τη μεγάλη πληγή των πυρκαγιών και των σεισμών, να διαμορφώσουμε και ένα άλλο πρότυπο, που χρειάζεται πια η Ελλάδα, αυτό το οποίο ονομάζουμε εμείς «Πράσινη Ανάπτυξη».
Το δικό μου επιτελείο είναι εδώ, και για να ενημερωθεί πλήρως, αλλά και για να τονίσουμε τόσο τη δική μου, όσο και την συλλογική μας βούληση, να υλοποιηθούν αυτές οι αποφάσεις.
Στην προσπάθεια αυτή υπάρχουν βέβαια πολλές παράμετροι.
Δεν αρκεί απλά η ψήφιση ενός νομοσχεδίου, χρειάζεται και η εφαρμογή. Και η εφαρμογή δεν είναι απλά θέμα εντολών που εκτελούνται από δημοσίους υπαλλήλους, είναι πρωτίστως η στενή μας συνεργασία, η κινητοποίηση όλων των δυνάμεων και η συνεργασία μεταξύ των φορέων της περιοχής.
Έχω και εγώ διατελέσει βουλευτής επαρχίας και ξέρω ότι πολλές φορές οι φορείς μπορεί μεταξύ τους να μην συνεργάζονται και να έχει ο καθένας το δικό του στόχο.
Άρα λοιπόν, χρειάζεται να ενοποιήσουμε το στόχο αυτό ως ένα συμβολικό, τοπικό, περιφερειακό και εθνικό στόχο.
Αλλά οπωσδήποτε απαιτείται και η κινητοποίηση κεφαλαίων, καθώς και του πνευματικού δυναμικού, στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Αυτό το νομοσχέδιο για τις πυρόπληκτες περιοχές, και για την ανασυγκρότηση τους, θα συνδυαστεί βεβαίως με θεσμικές αλλαγές που προωθεί το Υπουργείο Εσωτερικών για την αποκέντρωση και για την περιφέρεια. Έτσι, θα δώσουμε πνοή σε όλη την Ελλάδα μέσα απ’ αυτή την διαδικασία.
Θέλω να τονίσω ότι το κράτος για μας και για σας δεν θα πρέπει να είναι ένας αντίπαλος, ένας δυνάστης, ή να αισθάνεται κανείς ως επαίτης απέναντι του.
Στόχος των πρώτων μας μέτρων, ένας επίπονος και επίμονος στόχος μας, είναι να αλλάξουμε αυτή τη σχέση κράτους - πολίτη, ώστε να βλέπετε το κράτος ως σύμβουλο.
Θα είναι σύμβουλός σας, συνεργάτης σας, συμπαραστάτης σας, σε μια κοινή προσπάθεια που έχουμε, να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής, την ευημερία, τις προοπτικές αυτής της χώρας.
Έτσι θέλω να μας βλέπετε, αυτή θα είναι και η προσπάθεια όλων των υπουργών και των υπηρεσιών, παρά τις μεγάλες δυσκολίες και τα μεγάλα προβλήματα που έχουμε ως χώρα, καθώς και σειρά θεμάτων που έχουμε κληρονομήσει, τα οποία δημιουργούν μεγάλες δυσκολίες.
Εμείς αυτή την αντίληψη προωθούμε και αυτή την αντίληψη θα κατακτήσουμε και ως κοινωνία.
Φίλες και φίλοι, τώρα είναι η δική μας σειρά, η σειρά της Πολιτείας να δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον της και βεβαίως, οι δεσμεύσεις να γίνουν πράξη.
Θα φέρουμε λοιπόν άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο, μετά από την απαραίτητη διαβούλευση, για την ολοκληρωμένη ανασυγκρότηση της περιοχής.
Θα προχωρήσουμε στην εξειδικευμένη πια μελέτη, για να καταστεί η Ολυμπία πρότυπη πόλη αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας και οικιστικής ανάπτυξης.
[Οικιστική ανάπτυξη στην Ολυμπία;]
Και βεβαίως, θα προωθήσουμε παρόμοιες παρεμβάσεις και σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου.
Με τη ίδρυση μιας νέας Σχολής Αθλητισμού, Ολυμπισμού, Πολιτισμού, και Πρότυπης Ανάπτυξης, που εκ των πραγμάτων θα έχει διεθνές ενδιαφέρον.
[Δεν πάμε καλά. Σας το λέμε να το ξέρετε.]
Μιλάμε για μια διεθνή σχολή που μπορεί να αναπτυχθεί και σε ένα διεθνές πανεπιστήμιο εδώ στην Ολυμπία, με ένα διεθνές πρότυπο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο, για την εκπαίδευση σε τομείς αθλητισμού, αλλά και για την διοργάνωση εκδηλώσεων και αγώνων.
Με την ανάπτυξη του Διεθνούς Ιδρύματος Ολυμπιακής Εκεχειρίας, ώστε να καταστεί αυτός ο συμβολισμός ακόμη πιο έντονος και η Ολυμπία να είναι πραγματικά το επίκεντρο πρωτοβουλιών για την ειρήνη και τη συνεργασία των λαών.
Όλα αυτά θα πραγματοποιηθούν βεβαίως από την ελληνική Πολιτεία, αλλά πάνω από όλα με την κινητοποίηση, όπως είπα, των φορέων και των κεφαλαίων σε διεθνές επίπεδο για την ολοκλήρωση αυτών των στόχων.
Θέλω να σας ευχαριστήσω ειλικρινά για την παρουσία σας και την θερμή αυτή υποδοχή.
Αυτή η παρουσία, μάς δίνει δύναμη σε αυτή τη νέα μας αρχή, δύναμη και ελπίδα να συνεχίσουμε δυναμικά και αποτελεσματικά.
Είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε.
[Τι ακριβώς πρόεδρε;]
Ευχαριστώ πάρα πολύ.
Ήταν πάρα πολλά για μια μέρα.
Το ΠΑΣΟΚ απ΄ό,τι φαίνεται ετοιμάζεται για τις επόμενες εκλογές που δε θα αργήσουν να έρθουν, με νέο εκλογικό νόμο και με την προσδοκία αύξησης του εκλογικού αποτελέσματος.
* Η πρώτη φωτογραφία (http://www.papandreou.gr/) από την περυσινή επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου στην Ηλεία, τον Ιούνιο του 2008.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου