Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Το τρίγωνο των Βερμούδων




Κάποιος μας έστειλε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα αναφέροντας τη γνωστή θέση που υποστηρίζουν ορισμένοι στον Πειραιά κατά της Cosco ως αναξιόπιστου και κερδοσκόπου συνεργάτη για τον ΟΛΠ και το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς έχει την έδρα της στις Βερμούδες.

Καταρχήν, ο αντισυμβαλλόμενος με τον ΟΛΠ είναι ο ΣΕΠ (Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά ΑΕ, θυγατρική εταιρεία της COSCO) και όχι η μητρική εταιρεία COSCO PACIFIC.

Αυτό έγινε ασφαλώς για καθαρά οικονομικούς λόγους όπως θα εξηγήσουμε στο μέλλον.

Ακόμη, μέχρι στιγμής κάποιος τρίτος θα μπορούσε να ισχυριστεί βάσιμα ότι ο μόνος αναξιόπιστος και κερδοσκόπος στην όλη υπόθεση είναι το Ελληνικό Δημόσιο και ο ΟΛΠ.

Αλλά πρέπει επίσης να λέμε αλήθειες.

Δεν γνωρίζετε ότι σχεδόν όλες οι μεγάλες εταιρείες έχουν ιδρύσει θυγατρικές στο εξωτερικό με μοναδικό σκοπό να αποφεύγουν τη φορολογία;

(βλ. ενδεικτικά άρθρο του Γιώργου Δημητρομανωλάκη που παραθέτουμε στο τέλος.)

Δεν γνωρίζετε ότι οι υπόλοιπες ΑΕ που έχουν έδρα στην Ελλάδα απολαμβάνουν σκανδαλώδεις ρυθμίσεις ώστε να μην πληρώνουν φόρους;

Δεν γνωρίζετε ότι το ίδιο το Ελληνικό Δημόσιο έχει παράκτιες εταιρείες;

Το φορολογικό σύστημα δεν χρειάζεται απλώς τροποποίηση αλλά διαγραφή (Delete) και θέσπιση πάλι από την αρχή όχι περισσότερων από 10 διαφορετικούς φόρους.

Το όλο σύμπλεγμα φορολογίας σήμερα με τις κάθε είδους εξαιρέσεις και απαλλαγές εξολοθρεύει κάθε μικρό επιχειρηματία που δεν επιθυμεί να παρανομεί.

Οι οικονομίες, μόνο από τη εξάλειψη του κόστους διαχείρισης του ισχύοντος φορολογικού συστήματος υπολογίζουμε ότι θα είναι τουλάχιστον 0,5% του ΑΕΠ!

Επιπλέον, καθώς οι φόροι λειτουργούν ως αυτόματοι σταθεροποιητές της Οικονομίας, μια ορθολογική ρύθμισή τους εμποδίζει τόσο την δημιουργία "φούσκας" στην αγορά όσο και την πορεία προς μια οικονομική κρίση.

Κατά τα λοιπά, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας και Παναγιώτης Λαφαζάνης κατέθεσαν ερώτηση σήμερα στη Βουλή σχετικά με τις ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό και δη και διδασκάλων Αγγλικής.

Απορία:

Αυτό είναι το σημαντικότερο έλλειμμα για το οποίο σήμερα, κατά προτεραιότητα, θα έπρεπε να καταθέσουν ερώτηση οι βουλευτές Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ;

Γιατί δεν ρωτούν για παράδειγμα, όπως αναφέρουμε πιο πάνω, αν το Ελληνικό Δημόσιο είχε και έχει Offshore εταιρείες, πότε ιδρύθηκαν, με ποιό σκοπό και ποιά η δραστηριότητά τους;

Από εκεί θα προκύψουν ειδήσεις που θα αποκαλύψουν σκανδαλώδη ελλείμματα διαφόρων μορφών που υποθήκευσαν το μέλλον μας.


* Τέλος εποχής για τη μονάδα private banking της Εθνικής στη Μάγχη

29/5/2009

08:41 Του Γιώργου Ι. Δημητρομανωλάκη (Capital.gr)

Τέλος εποχής φαίνεται ότι έρχεται για μια από τις πάλαι πότε δυναμικές μονάδες της Εθνικής Τράπεζας που έχει την έδρα της στα νησιά της Μάγχης στο Γκέρνσι. Η διοίκηση Αράπογλου αποφάσισε να αναστείλει τη λειτουργία της μονάδας αυτής καθώς δεν έχει πλέον πάνω από 150 -200 πελάτες.

Πήγες της Εθνικής Τράπεζας έλεγαν στο Capital.gr ότι «η μονάδα αυτή δημιουργήθηκε πριν από περίπου 12-13 χρόνια όταν η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας αποφάσισε να φορολογήσει υπέρμετρα τις καταθέσεις των πολιτών της.

Έτσι, εκείνη την εποχή υπήρξε μεγάλη διαρροή καταθέσεων και από έλληνες εφοπλιστές κυρίως σε περιοχές που θεωρούνται φορολογικοί παράδεισοι».

Όμως με την πάροδο των ετών το ενδιαφέρον των ελλήνων εφοπλιστών ατόνησε καθώς στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι περισσότεροι δουλεύουν με ξένες τράπεζες και τους παρέχουν όλες τις υπηρεσίες του private banking που χρειάζονται.

Τονίζεται ότι η μονάδα της ΕΤΕ βρίσκεται ακόμα στις εγκαταστάσεις μιας παραδοσιακής αγγλικής τράπεζας, η οποία έχει «χτίσει» την εικόνα της, το κύρος και την αξιοπιστία της επενδύοντας τα τελευταία 306 χρόνια στις σχέσεις εμπιστοσύνης και ιδιωτικότητας.

Πρόκειται για την τράπεζα Coutts & Co., η οποία από το 1969 έχει ενταχθεί στον τραπεζικό όμιλο της NatWest.

Πάντως παρουσία στα νησιά της Μάγχης έχουν δυο άλλες ελληνικές τράπεζες:

η Alpha Bank και η Eurobank, οι όποιες προς το παρόν δεν σκέπτονται να αλλάξουν πλεύση σχετικά με την παρουσία τους.

Η Alpha Bank, μέσω της θυγατρικής της Alpha Bank London, ίδρυσε το 1997 την τράπεζα Alpha Bank Jersey. Η τράπεζα έχει την έδρα της στην πρωτεύουσα του νησιού Τζέρσι, Σεντ Χέλιερ.

Όπως η τραπεζική μονάδα της Εθνικής Τράπεζας στο Γκέρνσι φιλοξενείται στον χώρο της Coutts & Co., έτσι και η Alpha Bank στο Τζέρσι φιλοξενείται σε ιδιαίτερο χώρο της Royal Bank of Canada.

Στο Τζέρσι βρίσκεται και η EFG Reads Trust Company Limited, μέλος του τραπεζικού ομίλου Λάτση από το 1996 και μία από τις μεγαλύτερες και πιο εξειδικευμένες μονάδες του χώρου.

Απασχολεί περίπου 90 άτομα, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται σπεσιαλίστες των φορολογικών και νομικών θεμάτων και στελέχη που μπορούν να οργανώσουν και να διαχειριστούν τη λειτουργία ιδιωτικών ή συλλογικών funds διεθνούς εμβέλειας.

Στο γειτονικό νησί του Γκέρνσι υπάρχει άλλη μία εταιρεία του ομίλου Λάτση, η EFG Private Bank (Channel Islands) Limited, η οποία παρέχει όλο το φάσμα των υπηρεσιών και των προϊόντων που εντάσσονται στον τομέα του private banking.

Οι δύο αυτές τραπεζικές εταιρείες, μαζί με άλλες δύο ανάλογων δραστηριοτήτων, οι οποίες έχουν την έδρα τους στις Βερμούδες και στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, αποτελούν τους βραχίονες του τραπεζικού ομίλου στον χώρο των ιδιωτών με τις υψηλές απαιτήσεις και τα «χοντρά πορτοφόλια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Επικοινωνία: