Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

Η Ελλάδα σε νευρο-οικονομική κρίση






ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δημοσιεύτηκαν οι κυλιόμενες προβλέψεις για τη γενική οικονομική κατάσταση της Ευρώπης, με ειδικότερες αναφορές ως προς τα οικονομικά στοιχεία σε επιμέρους κεφάλαια, ανά χώρα.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΔΕΔΥ - ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2009 - ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ (Publication 16055 En)

Στην έκθεση αυτή του Φθινοπώρου 2009 [δημοσιεύονται 2 κύριες εκθέσεις το χρόνο, Άνοιξη και Φθινόπωρο με ειδικές αναφορές σε κάθε χώρα της ΕΕ και 2 ενδιάμεσες (interim) που δίνουν μόνο τη γενική οικονομική εικόνα στο σύνολο της Ευρώπης] παρουσιάζεται και η μακροοικονομική κατάσταση της Ελλάδας με προβλέψεις για το άμεσο μέλλον αλλά και τα επόμενα χρόνια.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΔΕΔΥ - ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2009 - ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ - ΑΓΓΛΙΚΑ

Από άποψη ανάλυσης ή περιγραφής των στοιχείων, οι εκθέσεις αυτές δεν έχουν πολύ μεγάλη επιστημονική αξία. Ωστόσο, επηρεάζουν πολύ τις αγορές, ιδιαίτερα τις κεφαλαιαγορές και χρηματαγορές και αναμένεται να αλλάξουν τους συσχετισμούς αβεβαιότητας όπως εκφράζονται στα επιτόκια δανεισμού.

Εντός των τειχών, οι εκθέσεις αυτές παραδοσιακά χρησιμοποιούνται ως μέσα δικαιολόγησης της κυβερνητικής πολιτικής και ως εργαλεία χειραγώγησης της κοινής γνώμης. "Το είπε η Επιτροπή...".

Τα στοιχεία βασίζονται σε καταστάσεις με τις οποίες τροφοδοτεί η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), που γνωρίζουμε όλοι, ακόμη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι είναι αναξιόπιστα.

Σχετικά έχει αναφερθεί η EUROSTAT σε πρόσφατο δελτίο τύπου που εξέδωσε:

2-22102009-AP-EN



Άρα οι αναμενόμενες προβλέψεις θα πρέπει να τροποποιηθούν προς το δυσμενέστερο.






Σημαντικό είναι ότι η Επιτροπή βλέπει σημάδια ύφεσης και πληθωρισμού (στασιμοπληθωρισμό) για τον επόμενο χρόνο στην Ελλάδα ενώ για τις περισσότερες άλλες χώρες της Ένωσης αναφέρει πορεία προς ανάκαμψη από την κρίση.

Ο στασιμοπληθωρισμός, δηλαδή η μείωση του ρυθμού αύξησης του εθνικού προϊόντος και κατά συνέπεια του εισοδήματος όλων μας, με ταυτόχρονη επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης του επιπέδου των τιμών των αγαθών, είναι ένα σπιράλ οικονομικό φαινόμενο κάτι δηλαδή σαν έναν χρηματοοικονομικό σίφουνα με κύριο τεχνικό χαρακτηριστικό την ανατροφοδότησή του.

Είναι αποτέλεσμα λειτουργίας δύο παράλληλων οικονομικών κόσμων με συνέπεια να δημιουργούνται στρεβλώσεις και ανισορροπίες στις αγορές με αντίθετες συνιστώσες δυνάμεις.

Η λύση πρέπει να δοθεί άμεσα σε όλα τα επίπεδα διότι αν δεν παρθούν μέτρα σήμερα, αύριο θα είναι πολύ δύσκολο να υιοθετηθούν, ενώ μεθαύριο θα είναι αδύνατο να αντιμετωπιστεί η διαμορφωθείσα κατάσταση χωρίς κοινωνικές εκρήξεις και απώλειες σε παραγωγικά μέσα και οικονομικές δυνάμεις.

Το φαινόμενο οδηγεί σε υψηλά επίπεδα ανεργίας και γενικότερα, σε ανεπαρκή εκμετάλλευση όλων των παραγωγικών πόρων και τελικά σταθεροποίηση σε ισορροπία της αγοράς, σε σημείο όμως που δεν είναι το βέλτιστο.

Από το σημείο αυτό η Οικονομία θα είναι δύσκολο να μετακινηθεί αναπτυξιακά με γενικευμένη αύξηση των εισοδημάτων, διότι αυτό το σημείο αποτελεί θέση μερικής έστω ευσταθούς οικονομικής ισορροπίας.


Με δυο απλά λόγια:

Οι πολλοί θα αισθανόμαστε ευχαριστημένοι αν έχουμε τη δυνατότητα να ζούμε με στοιχειώδη αξιοπρέπεια.


ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΜΠΛΟΓΚ ΕΔΩ ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Λόγω ανάκαμψης των άλλων αγορών οι οποίες θα χρειάζονται κεφάλαια για να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξή τους, η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει του χρόνου υψηλό κόστος δανεισμού. Πολλοί θα προτιμήσουν να χρηματοδοτήσουν το πλεόνασμα των άλλων Ευρωπαίων και όχι το έλλειμμα της χώρας μας ακόμη και με μικρότερο κέρδος.

Η ψαλίδα τότε θα μεγαλώσει κατά της Ελλάδας καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ακολουθεί νομισματική πολιτική χαμηλών επιτοκίων και πληθωρισμού και κάθε δημοσιονομική επέκταση θα είναι τότε αυστηρά ελεγχόμενη. Είναι συνετό λοιπόν τα απαιτούμενα κεφάλαια με options να εξασφαλιστούν ακόμη και στο σύνολό τους αυτό το χρόνο από την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο.

Θα πρέπει επίσης να εξασφαλιστεί σταθερότητα στο κομμάτι της ενέργειας με κλείσιμο άμεσα διακρατικών ή άλλων συμφωνιών προμήθειας υδρογονανθράκων (κυρίως πετρελαίου).

Το πετρέλαιο θα δοκιμάσει και πάλι να πλησιάσει τα υψηλά όρια τιμής του και αφού υποχωρήσει για λίγο θα τα ξεπεράσει, ίσως και πριν το τέλος του 2010.


ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ

Οι αποφάσεις που επιβάλλεται διαρθρωτικά να παρθούν πρέπει να έχουν δύο κατευθύνσεις με πιστή εφαρμογή των κανόνων του Συντάγματος:

1. Απελευθέρωση των αγορών και κατάργηση όλων των στεγανών, οικονομικών, κοινωνικών, πολιτικών, κλπ, με αντίστροφες νομοθετικές ρυθμίσεις.

2. Αποσυσπείρωση των συστρατευμένων οικονομικών και κοινωνικών δυνάμεων και ανακατεύθυνσή τους και σε άλλους τομείς, με ανάληψη πολύ μεγάλων και μεγάλων αναπτυξιακών παραγωγικών και κοινωνικών πρωτοβουλιών, αλλά επίσης ταυτόχρονη δημόσια αποκάλυψη και παραδειγματική τιμωρία όσων στρέφονται κατά της οικονομίας και της κοινωνίας με οποιοδήποτε τρόπο.

Οι δυσκολίες είναι πολλές, σχεδόν αξεπέραστες καθώς απαιτούνται πολύ μεγάλα κεφάλαια, που δεν είναι πάντως ιδιαίτερα δύσκολο να εξευρεθούν με τα σύγχρονα οικονομικά εργαλεία, αλλά είναι σχεδόν αδύνατο να διατεθούν παραγωγικά λόγω σήψης και διάλυσης των θεσμών, όπου αυτή υφίσταται.

Για το λόγο αυτό απαιτείται συγκεντρωτισμός στη λήψη των αποφάσεων και ιδιαίτερα στη εποπτεία και έτσι επιβάλλεται να αναζητηθεί η πολιτική συναίνεση όλων των κομμάτων σε υψηλό επίπεδο, ακόμη και αν οι τοπικοί κομματάρχες δυσαρεστηθούν.

Αν μπορούσε κάποιος να καταγράψει και να σας μεταφέρει με υπευθυνότητα όσα χωρίς προσχήματα πια ακούγονται και δρομολογούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως στρατηγικές τότε θα μας δικαιολογούσατε απόλυτα σε αυτά που υποστηρίζουμε.

Αν τα παλιότερα χρόνια η φωνή μας δεν ακούγονταν λόγω της ανικανότητας και της σκοπιμότητας του κάθε κομματικού του παρακράτους, που έφτανε στα κέντρα αποφάσεων της Ευρώπης και έβαζε υπογραφές στην πλάτη όλων μας, σήμερα δρομολογούνται τέτοιοι θεσμοί και αυτές οι διαδικασίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να λαμβάνονται αποφάσεις που θα μας επηρεάζουν άμεσα για τις οποίες δε θα μας ρωτούν καν.

Από τη γνώμη των πολλών στη γνώμη των ειδικών υποστηρίζουν ανοιχτά στην Ευρώπη.

Η άλλη λύση είναι να υπομένουμε την οικονομική κρίση ελπίζοντας τα ακραία οικονομικά φαινόμενα να υποχωρήσουν λόγω της οικονομικής ανάπτυξης των εταίρων μας.

Τα χρέη όμως και η γενική παρακμή στη χώρα θα είναι τοπικό φαινόμενο και η Ελλάδα θα αρχίζει να θυμίζει λίγο από Νότια Αμερική.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Επικοινωνία: