Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2010

Μια πίτα για το λιμάνι του Πειραιά
Πολλούς θα στενοχωρήσει με τις πρωτοβουλίες που παίρνει ο πρόεδρος του ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης.

Ο ρόλος του συντονιστή που έχει αναλάβει στο σχέδιο Ανάπτυξης του Πειραιά, με την κάλυψη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θόδωρου Πάγκαλου, θα οδηγήσει στην αποκάλυψη ότι τελικά οι αρμόδιοι φορείς τόσα χρόνια δεν είχαν κάνει έργο ουσίας ούτε ακόμη και στα χαρτιά.

Αφού, καλούνται τώρα να καταθέσουν αντίγραφα όλων των φακέλων με τα "μεγάλα έργα" αλλά και τα μικρότερα, εκείνα της καθημερινότητας του πολίτη, που οι τοπικοί άρχοντες χρειάζονται όμως άλλη μια θητεία για να ολοκληρώσουν.

Και μετά από αυτή άλλη μια, και μετά άλλη μια, μέχρι να μεγαλώσουν τα παιδιά ή τα ανίψια τους και να πάρουν τη σκυτάλη στο δούλεμα των Οθωμανών πολιτών.

Ο Γιώργος Ανωμερίτης λοιπόν θα πρέπει να εισπράξει τρικλοποδιές και να αποτύχει πάσει θυσία. Και θα αποτύχει. Καθώς η σφήκα προτιμά να κεντρίσει παρά να παραχωρήσει το ζωτικό της χώρο. Είναι στη φύση της.

Διότι μια τεράστια επιτυχία του προέδρου του ΟΛΠ θα ήταν ακόμη και να συμφωνήσουν και άρα να δεσμευτούν όλοι οι φορείς σε ένα ενιαίο σχέδιο δράσης για την πόλη που ασφαλώς θα διευκόλυνε πολύ και την εκτέλεση του αναπτυξιακού προγράμματος του Οργανισμού για το οποίο έχει αναλάβει βάρη σε Έλληνες και ξένους επενδυτές και τραπεζίτες.

Επίσης, στο θέμα της λύσης της πρόσφατης απεργίας των λιμενεργατών και στη λειτουργία της COSCO στο λιμάνι δεν επιτεύχθηκε η άριστη λύση. Ένα το κρατούμενο, που θα μπορούσε να αναβιώσει με διάφορες μορφές και να αποδομήσει κάθε πρωτοβουλία του Γιώργου Ανωμερίτη αλλά και να βλάψει ανεπανόρθωτα το κύρος του.

Γεγονός είναι πάντως ότι η παρούσα βαλτώδης κατάσταση που ωφελεί τις γνωστές - άγνωστες ομάδες εξουσίας δεν θα διατηρηθεί. Η πορεία λοιπόν του ΟΛΠ είναι μονόδρομος.

Επιπλέον, φαίνεται ότι και στην κυβέρνηση αρχίζουν να καταλαβαίνουν αυτό που γνωρίζουν όλες οι χώρες του κόσμου πλην ίσως της Βενεζουέλας και των άλλων πολύ "δυνατών" οικονομιών που μας κάνουν παρέα στην εξέλιξη της πτωχευτικής επιστήμης.

Ότι δηλαδή ένα και μόνο λιμάνι (ή αερολιμένας) που λειτουργεί παραγωγικά και αποτελεσματικά δημιουργεί εισόδημα για μια ολόκληρη χώρα.

Στον Πειραιά ειδικότερα όμως έχουμε και διαφορετικά προβλήματα.

Έχουμε μπλέξει με βέρους στεριανούς που στέκονται στον προβλήτα και με πλάτη στη θάλασσα οραματίζονται την ανάπτυξη των λόφων που βλέπουν στον ορίζοντα.

Γύρνα καλέ μου άνθρωπε τα μάτια σου.

Ας είναι.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης, κόντρα στα στοιχήματα που τον δείχνουν να χάνει, επιμένει.

Μετά την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Προετοιμασίας του Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης 2010-2020 που πραγματοποιήθηκε στις 28.1.2010 απέστειλε την κατωτέρω επιστολή στους εμπλεκόμενους φορείς.

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΕΙΡΑΙΑ 2010 – 2020

Μετά τη σημερινή πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Προετοιμασίας του Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης 2010-2020 του Πειραιά, το οποίο θα τεθεί υπόψη του ΚΥΣΥΜ στις 17.02.2010 και την Απόφασή μας για δημιουργία θεματικών Επιτροπών Εργασίας θα ήθελα να σας θέσω υπόψη τα ακόλουθα:

1. Μέχρι την Τρίτη 02.02.2010 θα πρέπει να υποβληθούν στη Γραμματεία της Επιτροπής μας Προτάσεις Ένταξης Αναπτυξιακών Σχεδίων. Οι προτάσεις θα πρέπει να συνοδεύονται από τεκμηριωμένη εισήγηση του φορέα υποβολής.

2. Μέχρι την Τρίτη 02.02.2010 θα πρέπει να υποβληθούν στη Γραμματεία της Επιτροπής μας κάθε είδους μελέτες, οι οποίες έχουν εκπονηθεί για τον Πειραιά και στηρίζουν προτάσεις Ανάπτυξης.

3. Μέχρι την Τρίτη 02.02.2010 θα πρέπει να υποβληθούν στη Γραμματεία της Επιτροπής μας Προτάσεις σύντομες απολογιστικές και προϋπολογιστικές εκθέσεις εκτελούμενων έργων Ανάπτυξης του Πειραιά.

4. Την Τετάρτη 03.02.2010, ώρα 14:00 θα συνέλθει η πρώτη Ομάδα Εργασίας, η οποία αφορά τα θέματα Υπηρεσιών (Εκπαίδευση, Αθλητισμός, Πολιτισμός, Δικαιοσύνη, Τουρισμός).

5. Την Τετάρτη 03.02.2010, ώρα 17:00 θα συνέλθει η δεύτερη Ομάδα Εργασίας, η οποία αφορά τα θέματα Ναυτιλίας (Ακτοπλοΐα, Κρουαζιέρα, Εμπορευματοκιβώτια, Λιμενική Πολιτική).

6. Την Πέμπτη 04.02.2010, ώρα 14:00 θα συνέλθει η τρίτη Ομάδα Εργασίας, η οποία αφορά τα θέματα Δικτύων. (Μεταφορές, Συγκοινωνίες, Επικοινωνίες, Διαδίκτυα).

7. Την Πέμπτη 04.02.2010, ώρα 17:00 θα συνέλθει η τέταρτη Ομάδα Εργασίας, η οποία αφορά τα θέματα Αστικής Ανάπτυξης και Διαδημοτικής Συνεργασίας.

8. Την Πέμπτη 04.02.2010, ώρα 19:30 θα συνέλθει η πέμπτη Ομάδα Εργασίας, η οποία αφορά τα θέματα Χρηματοοικονομικών Πόρων του αναπτυξιακού σχεδίου και θέματα ευρύτερων αναπλάσεων.

Οι ομάδες εργασίας συγκροτούνται από τους εκτελεστικούς εκπροσώπους, οι οποίοι έχουν ορισθεί από εσάς ως ακολούθως:

1. Ομάδα Εργασίας 1 : Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων, Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, Υπουργείο Δικαιοσύνης, ΘΕΜΙΣ Α.Ε., Γ.Γ. Αθλητισμού, Γ.Γ. Τουρισμού.

2. Ομάδα Εργασίας 2 : Υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, ΝΕΕ, ΣΕΕΝ, ΕΕΑ, ΠΝΟ, ΟΛΠ Α.Ε., ΔΝΕ, ΕΠΕΣΤ, ΕΕΕ.

3. Ομάδα Εργασίας 3 : Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ΟΣΕ Α.Ε., ΓΑΙΟΣΕ Α.Ε., ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε., ΤΡΑΜ Α.Ε., ΜΕΤΡΟ Α.Ε., ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ Α.Ε, ΗΣΑΠ Α.Ε., ΗΛΠΑΠ Α.Ε., ΟΛΠ Α.Ε..

4. Ομάδα Εργασίας 4 : Νομαρχία, Δήμοι, ΟΡΣΑ, Υπ. Υποδομών, ΕΤΕ, (θέματα Ανάπλασης περιοχών).

5. Ομάδα Εργασίας 5 : Υπουργείο Οικονομίας (ΣΔΙΤ, ΕΣΠΑ, Εκπρόσωποι Πιστωτικού Συστήματος).

Σε όλες τις Ομάδες Εργασίες θα συμμετέχει εκπρόσωπος της Νομαρχίας και του Δήμου Πειραιά. Τα Υπουργεία στις Ομάδες Εργασίας συμμετέχουν με εκπρόσωπο του Υπουργείου ή του Υπουργού και στην Επιτροπή Προετοιμασίας με Γενικό Γραμματέα.

Ομάδα Επιτελική 1 : Δευτέρα 08.02.2010 ώρα 16:00. Συνάντηση βουλευτών ή εκπροσώπων τους, Νομαρχία, Δήμος Πειραιά, ΟΛΠ Α.Ε..

Ομάδα Επιτελική 2: Δευτέρα 08.02.2010 ώρα 18:00. Συνάντηση Επαγγελματικών Φορέων (Νομαρχία, Δήμος Πειραιά), ΟΛΠ Α.Ε..

Στη συνέχεια θα συνέλθει την Τετάρτη 10.02.2010 εκ νέου η Επιτροπή Προετοιμασίας, προκειμένου να εντάξει το σύνολο των προτεινόμενων δράσεων και έργων κατά προτεραιότητα και σπουδαιότητα στην οριστική εισήγησή της προς το ΚΥΣΥΜ.

Το ΚΥΣΥΜ θα συνέλθει στην αίθουσα συσκέψεων του ΟΛΠ την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου ώρα 11:00 υπό την Προεδρία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Θεόδωρου Πάγκαλου και αμέσως μετά θα συναντηθεί με το σύνολο των εμπλεκομένων θεσμικά φορέων στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΟΛΠ για την ανακοίνωση των δεσμευτικών αποφάσεων του Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης Πειραιά 2010-2020.

Ακόμη και αν γίνει η συνεδρίαση του ΚΥΣΥΜ στις 17.2.2010 στον Πειραιά εμείς θα στείλουμε πίτα στον γνωστό άγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Επικοινωνία: