Κυριακή 21 Μαρτίου 2010
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ “ΚΑΝΑΛΙ 1”
Συνέντευξη του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιώργου Πεταλωτή, στο ραδιοφωνικό σταθμό ¨ΚΑΝΑΛΙ 1¨ και τους δημοσιογράφους Γ. Πολυμενέα και Κ. Πετούση
(20/03/2010)
Γ. ΠΟΛΥΜΕΝΕΑΣ: Καλημέρα σας, κ. Υπουργέ. Τι κάνετε, καλά είστε;
Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Καλημέρα από Θεσσαλονίκη.
Γ. ΠΟΛΥΜΕΝΕΑΣ: Από Θεσσαλονίκη, είναι το Συμβούλιο εκεί, ωραία πράγματα συμβαίνουν. Δηλώσατε, κ. υπουργέ, ότι η Ευρώπη παραμένει πρώτη επιλογή στο ζήτημα παροχής οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Από τι εξαρτάται και τι σηματοδοτεί η Σύνοδος Κορυφής της 25ης Μαρτίου;
Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι σαφές, ότι είμαστε χώρα του σκληρού πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, [ ! ] χώρα της Ευρωζώνης.
Καταβάλαμε πολλές προσπάθειες, ήταν μεγάλη κατάκτηση να γίνει αυτό, συνεπώς, αυτή την κατάκτησή μας και τη στόχευσή μας δεν την αφήνουμε καθόλου.
Από κει και πέρα, είναι πρώτη επιλογή το να στηριχτούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Και η Ε.Ε. έχει υποχρέωση να στηρίξει μία χώρα, η οποία πλέον είναι αξιόπιστη και κάνει μία καινούργια αρχή.
Από κει και πέρα, βεβαίως, είναι δεδομένο ότι εάν χρειαστεί να δανειστούμε, θα πρέπει να δανειστούμε με τους καλύτερους όρους, τους οποίους επιβάλει το δημόσιο συμφέρον.
Παραμένει πρώτη μας επιλογή, όχι μόνο για να διασωθεί η ελληνική οικονομία, αλλά και γιατί η Ε.Ε. δεν μπορεί να μπει σε περιπέτειες αποκεντρικών και εγωκεντρικών τάσεων των χωρών-μελών της, οι οποίες αντιμετωπίζουν για διάφορους λόγους προβλήματα.
Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή, δυστυχώς με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, γίνεται ένα πείραμα για το ποια θα είναι η σχέση της Ε.Ε. με τις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση.
Κ. ΠΕΤΟΥΣΗ: Κύριε Υπουργέ, το ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης θα στραφεί στο ΔΝΤ, στην περίπτωση που δεν υπάρξει πολιτική στήριξη από την Ευρώπη;
Μην ξεχνάμε ότι αυτές τις ημέρες είχαμε και μία αναταραχή με ένα δημοσίευμα στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ότι 2 με 4 Απριλίου η Ελλάδα θα προσφύγει στο ΔΝΤ κι όλα αυτά. Υπήρξε μία αναστάτωση.
Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το δημοσίευμα έχει να κάνει με τελείως συκοφαντική κατάσταση, με μία κατάσταση φαντασίας.
Αυτά τα δημοσιεύματα τα παρήγαγαν και τα αναπαρήγαγαν και έχει άμεση επίπτωση και στην άνοδο του spread.
Εμείς, το ΔΝΤ το βλέπουμε ως μία δυνατότητα, από τις πολλές δυνατότητες που υπάρχουν, και μόνον έτσι σ’ αυτήν την κλίμακα και τη διάσταση το βάζουμε.
Κ. ΠΕΤΟΥΣΗ: Παραμένει δηλαδή στο τραπέζι, σύμφωνα και με κάποιες δηλώσεις του κ. Παπανδρέου, εάν η απόφαση της επικείμενης Συνόδου Κορυφής δεν είναι ικανοποιητική. Έτσι;
Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι μία δυνατότητα, γιατί όλες οι δυνατότητες πρέπει να τυγχάνουν εξέτασης από μία υπεύθυνη κυβέρνηση, αλλά σαφώς και ο στόχος μας σαφώς και η προτεραιότητά μας είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σ’ αυτήν ανήκουμε, σ’ αυτήν θα ανήκουμε και βεβαίως η Ε.Ε. θα πρέπει να δείξει ότι δεν περιορίζεται σε μία νομισματική ένωση μόνο, αλλά σε μία ολοκληρωμένη πολιτική υπόσταση των χωρών που είναι μέλη της.
Κ. ΠΕΤΟΥΣΗ: Είναι εντυπωσιακό, πάντως, γιατί βλέπουμε και τη Γερμανία τώρα να μας σπρώχνει λίγο προς τα κει.
Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ναι.
Γ. ΠΟΛΥΜΕΝΕΑΣ: Κύριε Υπουργέ, με το φορολογικό νομοσχέδιο πιστεύετε ότι υπάρχει τρόπος να αποκατασταθεί το αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης, που, ίσως, να υφίσταται αυτή τη στιγμή ένα κραδασμό κι ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο κοινωνικών εκρήξεων στο μέλλον ή οτιδήποτε άλλο, δηλαδή, δυσαρμονιών κυβέρνησης με λαό;
Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το φορολογικό νομοσχέδιο έρχεται να θέσει τέρμα στην απαξίωση της κοινωνίας. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη και πιο κατάφωρη παραβίαση της κοινωνικής δικαιοσύνης, όταν πληρώνουν κάποιοι λίγοι, αυτοί οι οποίοι δεν μπορούν να αποκρύψουν τα εισοδήματά τους ή όσοι είναι συνεπείς πολίτες, ενώ φοροδιαφεύγουν όσοι έχουν εισοδήματα, όσοι πρέπει να πληρώσουν.
Υπ’ αυτή την έννοια, αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο θέτει μία καινούργια αρχή, θέτει καινούργιες βάσεις, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα πάγιο πλέον φορολογικό σύστημα, όπου κανείς δε θα υπεκφεύγει της υποχρέωσής του να καταβάλει τους φόρους που του αναλογούν.
Κάποτε πρέπει να πληρώσουν αυτοί που έχουν τη δυνατότητα κι αυτοί οι οποίοι πρέπει να πληρώσουν.
Αυτό το νομοσχέδιο με τις ρυθμίσεις και τους μηχανισμούς που προβλέπει, αλλά και τους καινούργιους θεσμικούς διαδρόμους μέσα από τους οποίους θα κινείται η είσπραξη των φορολογικών εισοδημάτων, πραγματικά βάζει αυτές τις αρχές.
Δημιουργεί περιουσιολόγιο, δημιουργεί εκείνα τα στοιχεία, έτσι ώστε η διασταύρωση να είναι πλέον εύκολη, δυνατή και επιβεβλημένη. Κανείς δεν μπορεί να διάγει έναν πολυτελέστατο βίο χωρίς να δηλώνει εισοδήματα και χωρίς να καταβάλει τις υποχρεώσεις του προς το κράτος.
Γ. ΠΟΛΥΜΕΝΕΑΣ: Και βέβαια με λογιστική αποτίμηση και όχι τεκμαρτή. Εγώ το υποστηρίζω αυτό.
Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όσο μπορούμε να είμαστε κοντά στην πραγματικότητα. Η περιουσία του καθενός μας να αντικατοπτρίζεται μέσα από τη φορολογική του δήλωση, είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό.
Γ. ΠΟΛΥΜΕΝΕΑΣ: Σωστά, σωστά, αυτό ακριβώς.
Κ. ΠΕΤΟΥΣΗ: Για να περάσουμε και λίγο στην ανάπτυξη της χώρας μας, ποια είναι τα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση ώστε να ζεσταθεί η αγορά, αλλά και να αντιμετωπιστεί και η ανεργία;
Γ. ΠΟΛΥΜΕΝΕΑΣ: Η οποία δεν πλήττει μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Βεβαίως.
Κ. ΠΕΤΟΥΣΗ: Και σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, τον κ. Λοβέρδο, απειλούμαστε με εκτίναξη του ποσοστού ανεργίας.
Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η ανεργία όντως είναι ένας από τους εφιάλτες που πλήττει τις σύγχρονες ευρωπαϊκές οικονομίες, τις παγκόσμιες θα έλεγα, και πόσο μάλλον, όταν οι οικονομίες αυτές δεν πάνε καλά, όπως η ελληνική.
Εμείς, ως προς την ανεργία έχουμε μία σημαντική παράμετρο, μία σημαντική αρχή.
Δεν την αποκρύπτουμε.
Έχουμε γνώση, ότι αυτή η τακτική του παρελθόντος να αποκρύπτουμε την ανεργία, κάτι που έκανε κατά κόρον η Ν.Δ. όταν κλείνανε εργοστάσια σ’ ολόκληρες περιοχές και εμφάνιζε πως μειώνεται η ανεργία, ήταν καταστροφική.
Εμείς τα προβλήματα τα εντοπίζουμε, τα αποτυπώνουμε και προσπαθούμε να βρούμε λύσεις.
Όντως, η ανεργία εκτινάσσεται.
Αυτό δε χρειάζεται εξάλλου να το πει κάποιος με οικονομικά και δημοσιονομικά στοιχεία. Το βλέπουν όλες οι ελληνικές οικογένειες, οι οποίες αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας.
Συνεπώς, χρειάζεται μία ορθολογιστική διαχείριση του κράτους, των δημοσίων εσόδων, χρειάζεται ανάπτυξη που είναι πάρα πολύ σημαντικό και σ’ αυτή την κατεύθυνση κινείται η ελληνική κυβέρνηση σήμερα.
Να φέρει ανάπτυξη στον τόπο, να εισρεύσει χρήμα στην αγορά κι αυτό έχει να κάνει με την απλούστευση των διαδικασιών του ΕΣΠΑ, έτσι όπως το υπουργείο Οικονομίας τη δρομολογεί.
Με την αποκέντρωση του ΕΣΠΑ που είναι ένα μεγάλο αναπτυξιακό εργαλείο, με την πάταξη της γραφειοκρατίας, την ίδρυση επιχειρήσεων με ελάχιστες υπηρεσίες και χωρίς γραφειοκρατία και χωρίς διαφθορά, έτσι ώστε οι επιχειρηματίες να ενθαρρύνονται και όχι να αποθαρρύνονται.
Με την επιδότηση σε 65.000 περιπτώσεις επιχειρηματιών, προκειμένου να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να μην υπάρχει το κώλυμα του κόστους εργασίας.
Όλα αυτά είναι ενδεικτικά μόνο για το πως μπορεί να ζεσταθεί η ελληνική αγορά, πως μπορεί να υπάρξει και πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη.
Γιατί κι εμείς γνωρίζουμε, ότι χωρίς ανάπτυξη θα υπάρχει ύφεση και η ανάπτυξη είναι μία από τις μεγάλες μας στοχεύσεις.
Γ. ΠΟΛΥΜΕΝΕΑΣ: Ένα παράπονο των πολιτών είναι επίσης ότι θέλουν να ορθοποδήσει, όπως παλιά που ήταν το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, η κοινωνική μέριμνα και η κοινωνική πρόνοια. Θα μπορέσουμε να το καταφέρουμε αυτό μέσα από αυτές τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες;
Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ζούμε, κ. Πολυμενέα, σε μία κατάσταση εκτάκτου ανάγκης οικονομική, αλλά τις στοχεύσεις μας, εμείς ως κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δεν τις βάζουμε στην άκρη.
Και μία από τις προτεραιότητές μας και τις στοχεύσεις μας είναι να δούμε την κοινωνία με μία προοδευτική ματιά, με τη ματιά που αρμόζει σ’ ένα προοδευτικό και σοσιαλιστικό κόμμα.
Η κοινωνική πρόνοια είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός τομέας και μάλιστα σε εποχές, όπου η κρίση ταλανίζει την ελληνική πραγματικότητα και την ελληνική οικογένεια, άρα οι στοχεύσεις μας παραμένουν.
Κι αν δεν έχουμε τη δυνατότητα σήμερα να ξετυλίξουμε το πρόγραμμά μας -το ιδεολογικό και το προεκλογικό μας πρόγραμμα τις δεσμεύσεις μας- σε λίγο χρονικό διάστημα με την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας θα μπορούμε να λέμε ότι πραγματικά είμαστε σε θέση να πετύχουμε τους στόχους μας.
Κ. ΠΕΤΟΥΣΗ: Με τι χρονικό ορίζοντα το θέτετε αυτό;
Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ’ όλα ξεπερνάμε την κρίση κι αυτό είναι το σημαντικό.
Οι στόχοι που βάζουμε είναι να μειωθεί το έλλειμμα κατά 4% μέσα στο 2010 και να φθάσουμε σε τρία χρόνια να έχουμε έλλειμμα κάτω από 3%, που σημαίνει ότι θα μπορούν να ανοίξουν όλοι εκείνοι οι πόροι και να υπάρχει εκείνη η οικονομική κατάσταση, ώστε να μπορούμε πραγματικά να υλοποιήσουμε, γιατί η υλοποίηση θα γίνεται απλώς δε θα γίνεται στο ρυθμό που θα θέλαμε εμείς, να ολοκληρώσουμε αυτήν την πορεία μας προς την πρόοδο.
Κ. ΠΕΤΟΥΣΗ: Ο Πρωθυπουργός, κ. Υπουργέ, είναι ικανοποιημένος από τη λειτουργία της κυβέρνησης; Γιατί, έχουμε δει κάποιες αρρυθμίες, σύμφωνα με αυτά που διαβάζουμε και γνωρίζουμε. Υπάρχει δηλαδή κάποιο θέμα ανασχηματισμού; Ίσως όχι τώρα.
Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θέμα ανασχηματισμού σαφώς και δεν υπάρχει, το έχουμε δηλώσει κατηγορηματικά και δεν είναι από τις συχνές και τις γνωστές του παρελθόντος διαψεύσεις του ανασχηματισμού.
Όποιος ευελπιστεί ή όποιος μιλά για ανασχηματισμό σ’ αυτή τη δύσκολη φάση πραγματικά επιτελεί άσχημο ρόλο κι έχει ένα λόγο που δε βοηθά στο να ξεπεραστεί η κρίση μας.
Μας ενδιαφέρει να ξεπεράσουμε την κρίση. Υπάρχει μία κυβέρνηση, η οποία δουλεύει σκληρά, αυτό είναι δεδομένο.
Και σ’ αυτές τις συνθήκες προσπαθούμε να πάμε μπροστά κι όχι να δημιουργούμε τις προσωπικές στρατηγικές του καθενός ως κυρίαρχο ζήτημα και κάτι τέτοιο δεν υφίσταται στην κυβέρνηση σήμερα.
Είναι μία κυβέρνηση, η οποία δουλεύει σκληρά σ’ όλα τα επίπεδα.
Γ. ΠΟΛΥΜΕΝΕΑΣ: Κύριε Υπουργέ, να σας ευχαριστήσουμε, να επιστρέψετε και στις σημαντικές εργασίες του Συμβουλίου σας. Ευχαριστούμε πάρα πολύ να είστε καλά.
Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Να είστε καλά, ευχαριστώ πολύ.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου