Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Η ζωή του σκύλου στην... Σκυλοκώσταινα




Παλιά υπήρχε μια θεωρία που έλεγαν κάποιοι για να εξηγήσουν ότι σε αυτή τη χώρα δεν αλλάζει πραγματικά τίποτα όσο και να περνά ο χρόνος.

Έλεγαν λοιπόν ότι η ζωή στην Ελλάδα αντί να είναι γραμμικά ανοδική, εννοώντας ότι αυτή θα έπρεπε να γίνεται όλο και πιο σύνθετη αλλά και πιο ολοκληρωμένη αξιοποιώντας τις δυνατότητες κάθε πολίτη, συμπληρώνοντας ο ένας τον άλλο, απολαμβάνοντας όλοι τα αγαθά αυτής της συνύπαρξης, παραμένει αντίθετα κυκλική.

Μοιάζει με τη ζωή ενός σκύλου που ξυπνά κάθε πρωί και ζει κάτι εντελώς διαφορετικό από την προηγούμενη ημέρα, στην ουσία όμως η ζωή του δεν αλλάζει.

Ούτε η δική του, ούτε των άλλων σκύλων.

Οι καταστάσεις που ζούμε πολλές φορές μάλιστα μοιάζουν με εκείνες μιας αγέλης σκύλων.

Με τι ράτσα σκυλί θα μπορούσε να ταυτιστεί ο καθένας μας αυτό είναι θέμα προσωπικής επιλογής.

ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ

Διάβασα αυτά που ανέφερε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο επικεφαλής της Επιτροπής Καταπολέμησης του Μαύρου Χρήματος, Στέλιος Γκρόζος.


Υποστήριξε ότι η επιτροπή υπολειτουργεί αφού δε διαθέτει ούτε σύστημα βάσης δεδομένων ούτε κάποια μηχανογράφηση για να κάνει διασταυρώσεις στοιχείων.

Λες και χρειάζεται τη τεχνολογία της NASA για να κάνει τη δουλειά του ο με βαθμό εισαγγελέα δικαστικός και πρόεδρος της συγκεκριμένης επιτροπής.

Στη χώρα μας οι μισοί Έλληνες, για να λέμε τα πράγματα όπως είναι, ρουφιανεύουν (με την καλή έννοια) τους άλλους μισούς.

Δεν μπορούσε ο κος Γκρόζος να λειτουργήσει κάποιες τηλεφωνικές γραμμές σε αυτή την επιτροπή από την οποία αμείβεται ο ίδιος χωρίς περικοπές και υποπληρωμές, πλουσιοπάροχα κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας, ώστε να καταγγέλλουν οι ίδιοι οι πολίτες περιπτώσεις μαύρων συναλλαγών;

Και γιατί σχεδόν δύο χρόνια δεν έχει παραιτηθεί ή δεν έχει διαμαρτυρηθεί έντονα έστω και με διαρροή στα ΜΜΕ για την κατάσταση που επικρατεί στην υπηρεσία του;

Δεν πάνε καθόλου καλά!

Μάλιστα, έδωσε φοβερά και τρομερά παραδείγματα:

Ανέφερε την περίπτωση ενός αθίγγανου που συνελήφθη με 650 χιλιάδες ευρώ από "κλοπές" και απαιτούσε από την επιτροπή να αποδείξει ότι είναι παράνομα.

Και πως γνωρίζει ο πρόεδρος ότι είναι από κλοπές;

Αναφέρθηκε, επίσης και σε έναν χειρουργό που επί 6 χρόνια έμπαιναν στο λογαριασμό του 17.000 ευρώ το μήνα και ισχυρίστηκε ότι προέρχονται από… μικροϊατρική απογευματινή δραστηριότητα.

Και τι τελικά αποδείχθηκε κε εισαγγελέα; Από που προέρχονταν αυτά τα χρήματα; Ή έχει καταργηθεί και το κριτήριο της αθωότητας και θα βγάζουν αποφάσεις οι διορισμένοι κομματικοί δικαστικοί που μας ταλαιπώρησαν τα τελευταία χρόνια και έδωσαν άλλο νόημα στον όρο Ελληνική Δημοκρατία;

Αντί όμως να τον περιλάβουν τα ΜΜΕ τον κο Γκρόζο κάθονται και αναπαράγουν τα μικροπολιτικά που έχει το θάρρος να λέει βέβαια σε αυτούς που τον καταλαβαίνουν απόλυτα, αφού μιλούν την ίδια γλώσσα.

Στους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Το ξαναλέω. Δεν πάνε καθόλου καλά.


ΩΡΑ ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ

Έτσι για να γελάσουμε λίγο θυμήθηκα και το νόμο με τον οποίο συστάθηκε αυτή η φοβερή και τρομερή επιτροπή και στην οποία σχεδόν αυθημερόν τοποθετήθηκε πρόεδρος ο κος Γκρόζος χωρίς να έχει καν γραφείο.

Είναι ο Ν. 3691/5.8.2008 "Πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και άλλες διατάξεις" (ΦΕΚ Α' 166/2008).

Αυτό το νόμο τον αναφέραμε σε πολλές συναντήσεις με ξένους εταίρους μας για να υποστηρίξουμε ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει δήθεν σοβαρά τα θέματα διαφθοράς και τρομοκρατίας.

Το αστείο είναι ότι σύμφωνα με το επίσημο κείμενο που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οι τότε υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης και Μεταφορών και Επικοινωνιών Κωστής Χατζηδάκης, μαζεύτηκαν στη... Λευκάδα όπου και υπέγραψαν μάλλον με το αντηλιακό στο χέρι, στις 4.8.2008 το νόμο αυτό.

Όποιος δεν πιστεύει ας κάνει κλικ στη φωτογραφία πιο κάτω από την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως που, όπως λένε, θεωρείται σοβαρή.





Κατά αυτού του νόμου, ο οποίος προβλέπει εκ νέου ότι κανένας δεν μπορεί να αμείβεται στο δημόσιο πάνω από τις αποδοχές των ανωτάτων δικαστικών, έχουν προσφύγει αρκετοί συνταξιούχοι βουλευτές ώστε να συνεχίσουν να αμείβονται με πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ το χρόνο.

Αυτή η απαγόρευση ίσχυε και στο παρελθόν αλλά καταστρατηγείται συστηματικά τόσο νόμιμα, με ειδικές εξαιρέσεις, όσο και παράνομα (βλ. Πειραιά).

Ήδη δηλαδή από το 2008 παράνομοι είναι όσοι στο δημόσιο εισπράττουν αποδοχές πλέον εκείνων των ανωτάτων δικαστών (σήμερα 6.090 ευρώ) όπως καθυστερημένα κατήγγειλε αυτές τις ημέρες και ο Γενικός Επίτροπος Επικρατείας στο Ελεγκτικό Συνέδριο Γιώργος Σχοινιωτάκης.

Εξαιρούνται όμως και πάλι (γιατί άραγε;) οι υπάλληλοι ανεξάρτητων αρχών και όσοι δεν εργάζονται στο δημόσιο τομέα αλλά σε δημόσιων συμφερόντων επιχειρήσεις.


ΓΑΒ ΓΑΒ

Για να ξαναγυρίσουμε όμως και πάλι εκεί που ξεκινήσαμε, δηλαδή στην κυκλική ζωή του σκύλου εντός της Σκυλοκώσταινας, αναδημοσιεύουμε ένα κείμενο που αναρτήθηκε από τον μπλόγκερ Μοναχικό Λύκο στις 31.8.2008 λίγες ημέρες δηλαδή μετά τη δημοσίευση και του νόμου που αναφέραμε πιο πάνω.

Τότε, όπως και σήμερα, εντελώς κυκλικά, τα πράγματα ουσιαστικά δεν άλλαξαν από την επικαιρότητα.

Ο Μοναχικός Λύκος όμως μάλλον δείχνει ότι λίγο άλλαξαν ακόμη και από τη δεκαετία του '50:

"Στις 17 Οκτωβρίου 1955, είναι η γενέθλιος ημέρα του σημερινού υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη ενώ ένα χρόνο αργότερα το Σεπτέμβριο του 1956 θα γεννηθεί ο σημερινός πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Τα 2 συνομήλικα σχεδόν αγοράκια γνωρίστηκαν πολλά χρόνια αργότερα και, για κακή μας τύχη, συνδέθηκαν με μια δυνατή φιλία έτσι που όταν ο Κώστας έγινε χαλίφης ανέθεσε στο Γιώργο το θεάρεστο έργο να μαζεύει τα μπαξίσια από τους κουτόφραγκους του χαλιφάτου.

Όταν ο Γιώργος διαπίστωσε ότι τα μπαξίσια που μάζευε ήταν λιγότερα από όσα υπολόγιζε κατάλαβε ότι κάποιοι κρύβουν τα γεννήματα για να πληρώνουν μικρότερο μπαξίσι και κάπου άκουσε ότι αυτό λέγεται φοροδιαφυγή.

Συζήτησε το πρόβλημα με το φίλο του τον Κώστα και αποφάσισαν ότι κάτι έπρεπε να κάνουν και μάλιστα αμέσως εδώ και τώρα για τους μπαταχτσήδες του χαλιφάτου.

Και τότε ο Γιώργος θυμήθηκε τι είχε ακούσει την μέρα που γεννήθηκε από μια περίεργη φωνή που έβγαινε από ένα κουτί, που αργότερα έμαθε πως το λένε ραδιόφωνο:

«το συνολικόν καθαρόν εισόδημα δύναται, κατ' εξαίρεσιν, να προσδιορίζεται επί τη βάσει των δαπανών διαβίωσης του φορολογουμένου και των συνοικούντων και βαρυνόντων αυτόν προσώπων, οσάκις το βάσει τούτων εξευρισκόμενον ως κατωτέρω καθαρόν τεκμαρτόν εισόδημα είναι ανώτερον των καθαρών εισοδημάτων του, εκ των επί μέρους πηγών A' έως και Z'».


Νεογέννητο και παντελώς αθώο μωρό ο Γιώργος του εντυπώθηκαν αυτά τα λόγια που όπως έλεγε η φωνή προβλέπονται από το άρθρο 5 του ΝΔ 3323/1955 για την πάταξη της φοροδιαφυγής και τώρα στα δύσκολα τα θυμήθηκε.

Ξέρω τι θα κάνουμε για να αυξήσουμε τα μπαξίσια είπε ο Γιώργος στον Κώστα και του εξήγησε το σχέδιο του για τα τεκμήρια διαβίωσης.

Τι είναι αυτά και γιατί εγώ δεν τα ξέρω αυτά είπε ο Κώστας.

Μα εσύ δεν είχες ακόμα γεννηθεί του απάντησε ο Γιώργος και γι αυτό δεν τα θυμάσαι.

Και «αμ’ έπος αμ’ έργο» τα ξεφουρνίζει , στο φίλο του τον Καρακούση στη συνέντευξη που του έδωσε στο σημερινό Βήμα.

Λέει λοιπόν ο κυρ Αλογοσκούφης στο συνομιλητή του:

«Η σοβαρότερη πρόταση που έχω ακούσει και την οποία θα φέρω προς συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο Φοροδιαφυγής, απαιτεί να προσδιορισθεί για όλους ανεξαιρέτως τους φορολογουμένους ένας βασικός κατάλογος δαπανών, μέσω του οποίου θα τεκμαίρεται το επίπεδο διαβίωσης των φορολογουμένων.

Δεν μιλάμε απλώς αν έχεις το τεκμήριο του αυτοκινήτου ή το τεκμήριο που υπήρχε παλιά για άλλα, για σκάφος και λοιπά.

Μιλάμε για σειρά από μεγάλες δαπάνες.

Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια Επιτροπή, η οποία θα τις προσδιορίσει και το άθροισμά τους να οδηγεί σε συμπεράσματα για το επίπεδο του εισοδήματος.

Από τη σύνθεση και το άθροισμά τους θα τεκμαίρεται το επίπεδο διαβίωσης του φορολογουμένου και από αυτό πια θα προσεγγίζουμε το φορολογητέο εισόδημα.

Για παράδειγμα, εξοχικά σπίτια.

Η συντήρηση ενός εξοχικού σπιτιού έχει κάποιο ελάχιστο κόστος.

Δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, δαπάνες σε αυτοκίνητα, δαπάνες συντήρησης αυτοκινήτων, δαπάνες συντήρησης σκαφών.

Γιατί υπάρχουν πάρα πολλοί Έλληνες που έχουν σκάφη ή πισίνες, που και αυτό είναι μια ένδειξη πλούτου και εισοδήματος και έχει και κάποια ετήσια δαπάνη η συντήρηση μιας πισίνας.

Μια σειρά λοιπόν από τέτοιες δαπάνες θα δηλώνονται από τον φορολογούμενο μαζί με το εισόδημά του.

Με απλό τρόπο - όσο πιο απλό γίνεται - προκειμένου να τεκμαίρεται το επίπεδο της ετήσιας δαπάνης και να διαπιστώνεται αν συμβαδίζει με το δηλούμενο εισόδημα».

Κι ο φίλος μου ο Αντωνάκης ο Καρακούσης, παλιός κι έμπειρος οικονομικός συντάκτης δεν του λέει ξέρεις υπουργέ αυτά τα εφαρμόζανε πριν από μισό αιώνα που δεν υπήρχε το taxis και οι δυνατότητες της πληροφορικής και ότι κι όταν εφαρμοζόταν μόνο τους μικροφοροφυγάδες έπιαναν και όχι τους μεγάλους.

Μούγκα στη στρούγκα ο «υπηρέτης πολλών αφεντάδων» Αντώνιος το μόνο που δείχνει να τον ενδιαφέρει είναι αν τα τεκμήρια θα είναι αντικειμενικά ή θα υπάρχει παζάρι με τους εφοριακούς για να εμφανιστεί ο κυρ Αλογοσκούφης σημαιοφόρος της διαφάνειας.

Έτσι 53 χρόνια μετά τη θέσπισή τους και 29 χρόνια μετά την πρώτη εφαρμογή τους, το 1979 από τον τότε υπουργό Οικονομίας Θανάση Κανελλόπουλο που ήταν ο εφευρέτης και των τελών κυκλοφορίας και 5 χρόνια από την κατάργησή τους, ο Αλογοσκούφης επαναφέρει τον τεκμαρτό προσδιορισμό των φορολογητέων εισοδημάτων με βάσει τις οικογενειακές (πραγματικές και τεκμαρτές) δαπάνες για να πολεμήσει τη φοροδιαφυγή.

Μην απορήσει λοιπόν κανείς αν κάποια στιγμή ο Μεϊμαράκης αντικαταστήσει τα πυραυλικά συστήματα με τη… Μακεδονική σάρισα για να πολεμήσει τους εχθρούς του έθνους."

Το λέω και πάλι. Δεν πάνε καθόλου καλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Επικοινωνία: