Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

Μας δουλεύει ο Γιώργος Ανωμερίτης;



ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Συνεχίζουν να ξαφνιάζουν δυσάρεστα εκθέτοντας προσωπικά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου τόσο η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Τ. Κατσέλη όσο και ο ομοϊδεάτης παρά τω υπουργώ πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης.

Αφού εκτοξεύουν επικοινωνιακές εξαγγελίες και προγράμματα, στη συνέχεια αποδεικνύεται μάλλον τόσο το τζούφιο των ανακοινώσεών τους όσο και το δόλιο των προθέσεών τους που, κατά τη γνώμη μας, κινούνται στη λογική της παραπληροφόρησης, των τακτοποιήσεων των ημετέρων και της δημιουργίας προσωπικής στρατιάς υποστηρικτών.


ΟΥΔΕΝ ΚΡΥΦΟΝ

Στον Ελεύθερο Τύπο της Τετάρτης 10 Μαρτίου δημοσιεύτηκαν τα εξής:

"Τη στιγμή που η κυβέρνηση επιβάλλει στους εργαζομένους την αύξηση του ΦΠΑ, της βενζίνης και τις βαριές ανατιμήσεις των καταναλωτικών αγαθών, καθώς και τη δραστική περικοπή των μηνιαίων αμοιβών, του επιδόματος αδείας, αλλά και των Δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων, σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο υπαλλήλους του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ το «βαθύ κράτος» του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει το γνωστό του αλισβερίσι, εξυπηρετώντας εξόφθαλμα ημετέρους.

Ο Ελεύθερος Τύπος αποκαλύπτει ότι μόλις 2 ημέρες πριν από τα κοινωνικά ανάλγητα μέτρα, τα οποία ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο στις 3 Μαρτίου, «κόβοντας» είτε άμεσα είτε έμμεσα τουλάχιστον 1,5 με 2 μισθούς από κάθε απασχολούμενο στο Δημόσιο, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Α.Ε. Γιώργος Ανωμερίτης ενέκρινε με «φωτογραφική» απόφαση τη χορήγηση επιδομάτων άνω των 1.000 ευρώ το μήνα σε 3 συγκεκριμένα «πράσινα» συνδικαλιστικά στελέχη, προκαλώντας ένταση στο λιμάνι και μουρμούρα ακόμη και εντός της ΠΑΣΚΕ.

Από μόνος του ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς Α.Ε., τη Δευτέρα 1η Μαρτίου, από το νέο του ρόλο πρότεινε -και έγινε αποδεκτό- να εξουσιοδοτηθεί ο ίδιος για να καθορίσει από μόνος του ένα «ειδικό» επίδομα σε συνδικαλιστικά στελέχη υπαλληλικών σωματείων, τα οποία είχαν ζητήσει να εξαιρεθούν από τις κρίσεις για την επιλογή διευθυντών.

Ο κ. Ανωμερίτης, όμως, όπως σημειώνεται στην υπ’ αριθμόν 41 απόφαση του Δ.Σ. του ΟΛΠ Α.Ε., δεν έμεινε μόνο σε αυτό το πολιτικό «νταραβέρι»…

Πρότεινε και έγινε εξίσου αποδεκτό ότι μελλοντικά θα εξεταστεί εναλλακτικά η πρόταση την οποία ο ίδιος έχει υποβάλει για τη χορήγηση του βαθμού διευθυντή, με τη δημιουργία προσωποπαγών μάλιστα θέσεων (!) σε συνδικαλιστικά στελέχη υπαλληλικών σωματείων με μακρά θητεία, τα οποία ζητούν εξαίρεση από τις σχετικές κρίσεις.

Αν σε μια πρώτη ανάλυση η απόφαση του κ. Ανωμερίτη να βολέψει οικονομικά ημετέρους προκαλεί το κοινό αίσθημα σε μια εποχή ισχνότατων αγελάδων, τότε τα στοιχεία τα οποία «φέρνει στο φως» το ρεπορτάζ του «Ε.Τ.» σίγουρα δημιουργούν οργή ακόμη και στον πλέον καλοπροαίρετο πολίτη.

Η συγκεκριμένη «φωτογραφική» -πολιτικά αήθης, αν και νομότυπη- ρύθμιση αφορά σε 3 συνδικαλιστικά στελέχη της ΠΑΣΚΕ, τα οποία είχαν πρωτοστατήσει στις πολυήμερες κινητοποιήσεις στο λιμάνι του Πειραιά τα τελευταία 2 χρόνια.

Πρόκειται για τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Μονίμων Υπαλλήλων Λιμένος Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ) Γιώργο Γεωργακόπουλο, καθώς και τον πρόεδρο της Ενωσης Μονίμων Υπαλλήλων Απόστολο Ντάλα και τον αντιπρόεδρο Παναγιώτη Σταμάτη.

Οι τρεις πρωτοκλασάτοι συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι έτσι και αλλιώς απέχουν βάσει του νόμου από τα υπαλληλικά τους καθήκοντα, ήταν και οι μόνοι οι οποίοι είχαν ζητήσει εγγράφως (πριν από τη διεξαγωγή της επίμαχης συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΛΠ) αίτηση εξαίρεσης από τη διαδικασία των κρίσεων για την επιλογή διευθυντών.

Όπως όλα δείχνουν, αυτή δεν ήταν μια τυχαία επιλογή.

Με αφορμή αυτή την αίτηση εξαίρεσης, ο κ. Ανωμερίτης έλαβε την ευκαιρία να πάρει την έγκριση για τη χορήγηση «ειδικού» επιδόματος στους συγκεκριμένους συνδικαλιστές, θεωρώντας -όπως αναφέρεται στα επίσημα πρακτικά της συνεδρίασης- ότι «μια τέτοια αντιμετώπιση είναι δίκαιη, ώστε να μη ζημιώνονται οικονομικά λόγω της συνδικαλιστικής τους ενασχόλησης».

Το ύψος του επιδόματος αυτού θα καθοριστεί από τον ίδιο τον κ. Ανωμερίτη, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι πάνω από τα 1.000 ευρώ το μήνα, ακολουθώντας τα δεδομένα που ισχύουν για τους διευθυντές.

Αυτό σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα στελέχη της ΠΑΣΚΕ, που σήμερα λαμβάνουν καθαρές μηνιαίες αμοιβές της τάξης των 1.800 ευρώ το μήνα, μετά την υλοποίηση της «φωτογραφικής» ρύθμισης του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΛΠ θα παίρνουν απολαβές τουλάχιστον κατά 55% μεγαλύτερες σε σχέση με πριν.

Ηδη, όσοι από τους συνδικαλιστές τόσο της ΠΑΣΚΕ όσο και των υπόλοιπων παρατάξεων έχουν ενημερωθεί για την πρωτοφανή απόφαση του κ. Ανωμερίτη εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους.

Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους αναφέρουν ότι «μετά από ένα τέτοιο “αλισβερίσι” θα είναι αδύνατον για τους συγκεκριμένους προέδρους να αποδείξουν ότι μπορούν να διαπραγματευτούν για τους εργαζομένους που εκπροσωπούν, χωρίς να νιώθουν ή να είναι εξαρτημένοι».

«Πράσινοι» και μη συνδικαλιστές διευκρινίζουν ότι η συγκεκριμένη απόφαση δεν έχει καμιά σχέση με την τελευταία συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και της ΣΕΠ (θυγατρικής εταιρίας της Cosco) και κάνουν λόγο για «εξόφθαλμα παιχνίδια κυβερνητικών ημετέρων», οι οποίοι προωθούν τα προσωπικά τους ρουσφέτια σε βάρος εκατομμυρίων εργαζομένων, που καλούνται να αντιμετωπίσουν τη σκληρή πραγματικότητα με «ψαλιδισμένους» μισθούς και επιδόματα.


ΤΟ ΔΙΠΛΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

"Η πρώτη νίκη κατά της παραχώρησης του ΣΕΜΠΟ του ΟΛΠ στους ιδιώτες ήλθε."

"Η απόφαση-κόλαφος των δικαστηρίων στέλνει ηχηρό μήνυμα σε κυβέρνηση και ΟΛΠ ότι ο τεμαχισμός και η εκποίηση του πιο κερδοφόρου κομματιού του λιμανιού του Πειραιά δεν θα περάσει, αφού ούτε με τα ΜΑΤ, ούτε με τα δακρυγόνα, ούτε με τον αποκλεισμό μελών του Δ.Σ. από την συνεδρίαση του ΟΛΠ κατάφεραν να το πετύχουν."

"Συνεχίζουμε μέχρι την τελική νίκη για την ανατροπή αυτών των επικίνδυνων και απαράδεκτων επιλογών για την εθνική οικονομία, τους εργαζόμενους και την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά".

Αυτά δήλωνε πριν δύο χρόνια, το Μάρτιο του 2008, ο νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας όταν το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της διοίκησης του ΟΛΠ να κηρυχθεί η απεργία των λιμενεργατών που είχε ξεκινήσει λίγες ημέρες νωρίτερα παράνομη και καταχρηστική.

Των λιμενεργατών βέβαια με τους παχυλούς μισθούς των πολλών δεκάδων χιλιάδων ευρώ το χρόνο με τους οποίους ο νομάρχης συνδέεται με μακρά "φιλία".

Οι εργάτες του λιμανιού είχαν προσπαθήσει να εμποδίσουν την ψήφιση του νόμου για την παραχώρηση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) στο Ικόνιο σε μια κινεζικών συμφερόντων θυγατρική Ελληνική εταιρεία της COSCO PACIFIC.

Τότε στο λιμάνι ο ΟΛΠ έγραφε ζημίες 500.000 ευρώ την ημέρα χωρίς να υπολογίσει κάποιος τις άυλες αξίες του Οργανισμού που εξανεμίζονταν αλλά και τα προβλήματα στη διακίνηση των εμπορευμάτων στην αγορά με πολλαπλές ζημιογόνες συνέπειες στο κοινωνικό σύνολο.

Πρωτοστατούσαν οι αιρετοί συνδικαλιστές που τόσο αγαπά και συμμερίζεται ο νομάρχης Γιάννης Μίχας αλλά και που τόσο δεν θέλει να αδικήσει ο αποφασίζων σήμερα στον ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης.


ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ

Για την εμφύλια διαμάχη μεταξύ των συμφερόντων των διαφόρων καρτέλ του Πειραιά που έχουν μαντρώσει και εκμεταλλεύονται ολιγοπωλιακά το λιμάνι είχαν χρησιμοποιηθεί όλα τα όπλα.

Μέχρι και καταγγελίες είχαν γίνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη συμφωνία και ανέφεραν ευπειθώς ότι αυτή δεν ήταν συμβατή με το κοινοτικό δίκαιο. Ότι δηλαδή εξαπατούσαμε και πάλι τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είχαν δείξει επίσης μεγάλη ευαισθησία, όλοι όσοι άμεσα ή έμμεσα έτρωγαν μαύρο ψωμάκι από τις συναλλαγές του ΟΛΠ, για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που έλεγαν ότι θα ήταν καταστρεπτικές.

Πρώτος και καλύτερος ασφαλώς υποστήριζε τις κινητοποιήσεις ο νομάρχης Γιάννης Μίχας αλλά και οι άλλοι φορείς του λιμανιού. Ο δήμαρχος Παναγιώτης Φασούλας, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΟΛΠ, αλλά και όλοι οι γνωστοί άρχοντες της Αλλαγής της πόλης ήταν από κοντά σε κάθε εμπρηστική κίνηση με σκοπό να ανατρέψουν κάθε προσπάθεια σύγχρονης ανάπτυξης για το λιμάνι.

Στην αντιπέρα όχθη μια από τα ίδια. Όπου και να σταθείς λερώνεσαι.

Οι εκπρόσωποι της τότε πτωχευμένης Ελληνικής κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με τους αρμόδιους υπουργούς Ναυτιλίας που διαχειρίστηκαν την υπόθεση, τον Μανώλη Κεφαλογιάννη, το Γιώργο Βουλγαράκη και τελευταίο τον Αναστάσιο Παπαληγούρα.

[ βλ. Η πορεία προς την COSCO ]

Οι υπουργοί αυτοί υποστήριζαν ότι οι κινέζοι έρχονταν για το καλό μας και πλήρωναν μάλιστα αδρά.

Έλεγαν μάλιστα ότι έτσι θα ενισχυθεί ο ανταγωνισμός για το συμφέρον όλων μας.

[ Ψέμματα!

Στις αγορές υπάρχουν τα λεγόμενα φυσικά μονοπώλια τα οποία δεν μπορούν να καταργηθούν αλλά ούτε βέβαια συμφέρει κάτι τέτοιο.

Αν ήταν έτσι όπως μας τα λένε τότε θα κατασκευάζαμε μια γη δίπλα σε αυτή που κατοικούμε για να υπάρχει ανταγωνισμός! ]

Αυτό που δεν μας είπαν όμως τότε αλλά σιωπούν μέχρι και σήμερα είναι ότι "ξεπουλήσαμε" (σύμφωνα με την πολιτική ορολογία) το πρώτο λιμάνι της χώρας για το ποσό των 500 εκατομμυρίων ευρώ περίπου στο χέρι προεξοφλώντας με επιτόκιο 9% το χρόνο κάθε μελλοντική προβλεπόμενη είσπραξη των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ ενώ η COSCO θα κάνει τις πολυδιαφημισμένες επενδύσεις της με υπερπρονομιακό επιτόκιο που ήδη είχε διασφαλίσει ο ΟΛΠ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Πήραμε δηλαδή ένα πολύ ακριβό δάνειο με επιτόκιο περίπου 9%, περισσότερο από αυτό που σήμερα δανείζεται η ξεφωνημένη διεθνώς Ελλάδα όταν μπορούσαμε να πάρουμε ένα προνομιακό από την ΕΤΕπ.

Και αυτό το κάναμε όχι διότι θεωρούσαμε ότι είμαστε ανίκανοι να διαχειριστούμε εμείς οι ίδιοι το λιμάνι (άλλωστε τον προβλήτα Ι επιμένει ότι θα τον εκμεταλλευτεί ο ίδιος ο ΟΛΠ) αλλά διότι θα έπρεπε να δημιουργηθεί ένα ρεύμα συμφωνιών και ένας τζίρος συναλλαγών που θα ευνοεί πολιτικές επιρροές και κομματικό εισόδημα για το καθεστώς.

Η κυβέρνηση εξάλλου και τότε όπως και σήμερα καιγόταν να βρει λεφτά για να στηρίξει το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα και τα φαγανά παιδιά της συγκυβέρνησης.

Ο πόλεμος λοιπόν φαίνεται ότι γίνεται για την πρωτοκαθεδρία.

Ποιός όμως θα έφτανε στο σημείο να παραχωρήσει την κόρη του ή τη γυναίκα του στο γείτονα ακόμη και αν διακυβευόταν η δική του ύπαρξη και υπόσταση;


ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΙ: ΟΙ ΠΙΟ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΚΛΟΣΑΡ

Αυτά που ζούμε τα τελευταία χρόνια, τους τελευταίους μήνες αλλά και τις τελευταίες εβδομάδες και ημέρες έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα φαινόμενα του παρακράτους και της πολιτικής δικτατορίας τα οποία καταγγέλουμε συχνά πυκνά από το μπλογκ ΕΔΩ ΠΕΙΡΑΙΑΣ.

Που είναι λοιπόν σήμερα όλοι αυτοί που είχαν ευαισθησίες και μάχονταν για την "ανατροπή αυτών των επικίνδυνων και απαράδεκτων επιλογών για την εθνική οικονομία, τους εργαζόμενους και την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά";

Δυό - δυό, στην (πολιτική) κονόμα δυό -δυό, και μάλιστα μυστικά.

Όταν τοποθετήθηκε στη θέση του ο σημερινός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης μια από τις πρώτες κινήσεις που έκανε το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου 2009 ήταν να επισκεφθεί τον νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα και "να έχει μακρά συνεργασία μαζί του για θέματα ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά".

"Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν από κοινού με τη συνεργασία των Δήμων του Πειραιά να προχωρήσουν μέχρι το τέλος του χρόνου στην αποτύπωση των γενικών αναπτυξιακών προοπτικών της περιοχής".

Ο Γιώργος Ανωμερίτης λοιπόν αυτό που έκανε, κλείνοντας πονηρά το μάτι στο νομάρχη Πειραιά, ήταν να στρέψει την προσοχή της δημοσιότητας από τα σημερινά προβλήματα σε μελλοντικές προσδοκίες που θα επεξεργαστεί, θα σχεδιάσει, θα προγραμματίσει, θα προωθήσει, θα αναπτύξει, θα οργανώσει, θα κατευθύνει, θα διαχειριστεί και θα ελέγξει ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιά και ο ίδιος ο Γιώργος Ανωμερίτης.

Θα βα - θα κα, θα κα - θα βα δηλαδή. Και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.

Η γνωστή κατάσταση συνεχίζεται όμως στον ΟΛΠ υπό τους κρότους των πυροτεχνημάτων για το λεγόμενο Στρατηγικό Αναπτυξιακό Σχέδιο του Πειραιά 2010-2020 που έχει στην ουσία εντάξει το κυλιόμενο αναπτυξιακό σχέδιο του Οργανισμού 2010-2014 με σπάταλες και ανούσιες σε αρκετές περιπτώσεις παρεμβάσεις χωρίς όμως να ανοίξει μύτη.

Για όλα αυτά βέβαια χρειάζεται εργασιακή ειρήνη.


ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ


Αυτό όμως που ξεπερνάει κάθε όριο ανηθικότητας που θα έπρεπε να στείλει το Γιώργο Ανωμερίτη πετώντας στο σπίτι του είναι ότι ενώ με δική του απόφαση με αριθμ. Πρωτοκόλλου 45551/31.12.2009 είχαν θεσπιστεί διαδικασίες τάχα διαφάνειας σύμφωνα με τις οποίες οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου θα δημοσιεύονταν στο διαδίκτυο, η σχετική απόφαση με αριθμ. Πρωτοκόλλου 41/1.3.2010 που αφορά την επιλογή διευθυντών στον ΟΛΠ δεν αναφέρει τίποτα, όπως αναρτήθηκε στο διαδίκτυο για τα δωράκια στους κομματικούς που εισηγήθηκε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΟΛΠ χωρίς κανείς μάλιστα να του το ζητήσει.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΟΛΠ 1-03-2010

Είναι ευκαιρία λοιπόν ξεφεύγοντας η προσοχή μας από το Αναπτυξιακό Σχέδιο που μας είχε απασχολήσει χωρίς ιδιαίτερο λόγο τόσο καιρό να δούμε πως διαχειρίζεται πράγματι το δημόσιο χρήμα ο Γιώργος Ανωμερίτης.

Αυτό που θα κληθούν να καταβάλλουν με μειώσεις μισθών οι Έλληνες πολίτες για να ασκεί πολιτική παροχών ο μάνατζερ του ΟΛΠ.



* Σημείωση:

Παιρνώντας στην επικοινωνιακή και κούφια αντεπίθεση ο Γιώργος Ανωμερίτης ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ κοινοποίησε εξώδικο στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

ΕΞΩΔΙΚΟ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΝΩΜΕΡΙΤΗ ΚΑΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ

Καλά μην κουράζεστε... Καταλάβαμε.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Για τοσα λεει ο Μπολετσης για το κορωνι σου, δεν θα μας πεις κατι.
Αυτα δεν αφορουν στον Πειραια,και δεν ενδιαφερουν τους Πειραιωτες?
Αλλα ξεχασα εκει μυριζει μπαρουτι, στην κυριολεξια.
Ο Μιχας βλεπεις απ, την Λειβαδια, ξενερωτος..

Επικοινωνία: