Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2009

Ο Καλούσης ξελάσπωσε τον Σεφερτζή


Ο γνωστός Ευάγγελος Καλούσης, φυλακισμένος ήδη για συμμετοχή του στο παραδικαστικό κύκλωμα ήταν αυτός που ξελάσπωσε το Γιώργο Σεφερτζή.

Την Πέμπτη 27.7.2000 πληροφορηθήκαμε από τις εφημερίδες ότι ο Γιώργος Σεφερτζής 47χρονος τότε επικοινωνιολόγος και πρώην γενικός γραμματέας Νέας Γενιάς του ΠΑΣΟΚ, προφυλακίστηκε μετά την απολογία του στον τότε 23ο τακτικό ανακριτή Ευάγγελο Καλούση.

Ο Σεφερτζής αντιμετώπιζε κατηγορίες για απάτη σε βαθμό κακουργήματος, καθώς και για ηθική αυτουργία σε απιστία, ύστερα από μηνυτήρια αναφορά που είχε κατατεθεί από τον άλλοτε πρόεδρο του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών κ. Εμ. Ξανθάκη.

Η υπόθεση ­ σύμφωνα με το κατηγορητήριο ­ αφορούσε την προσπάθεια εκ μέρους του Γ. Σεφερτζή, ο οποίος ήταν κύριος μέτοχος της εταιρείας Βιομετάλ - Εσκιμό ΑΒΕ, να εκμηδενίσει τη χρηματιστηριακή αξία της μετοχής της εταιρείας προκειμένου να προμηθευτεί σε χαμηλότερη τιμή το πακέτο των υπολοίπων μετοχών με αποκλειστικό σκοπό να αυξήσει την περιουσία του εξαπατώντας το επενδυτικό κοινό και ζημιώνοντας την ΕΣΚΙΜΟ.

Όταν έφθασε η ώρα της απολογίας, ο Γ. Σεφερτζής αρνήθηκε ότι επρόκειτο για εικονική πώληση μετοχών και πως είχε σκοπό να εξαπατήσει το επενδυτικό κοινό, αλλά ο ανακριτής Ευάγγελος Καλούσης, με ομόφωνη γνώμη του αρμόδιου εισαγγελέα Ιωάννη Καραΐσκου, τον έκρινε προφυλακιστέο.

Αντίθετα, οι δύο συγκατηγορούμενοί του, μετά την απολογία τους, αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Ο Γ. Σεφερτζής είχε καταθέσει αίτηση αποφυλάκισης, η οποία εκκρεμούσε ενώπιον του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας.

Την Παρασκευή 4.8.2000 συζητήθηκε πράγματι η αίτηση αποφυλάκισης του Σεφερτζή αλλά ο ανακριτής Ευάγγελος Καλούσης, ο οποίος από κοινού είχε αποφασίσει με τον εισαγγελέα Ιωάννη Καραΐσκο την προφυλάκιση του κατηγορουμένου, αυτή τη φορά όλως τυχαίως... διαφοροποιήθηκε από τον συνάδελφό του και έκρινε ότι ο Γ. Σεφερτζής πρέπει να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, που είναι καταβολή εγγύησης 10.000.000 δραχμών, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση μία φορά τον μήνα στο ανακριτικό γραφείο.

Ο Ιωάννης Καραΐσκος επέμεινε στην αρχική του γνώμη θεωρώντας ότι ο κατηγορούμενος ήταν επικίνδυνος για την τέλεση και άλλων αξιόποινων πράξεων.

Μετά την εξέλιξη αυτή το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών δεν είχε άλλη επιλογή παρά να αποδεχτεί την πρόταση του ανακριτή.

Το 2001 ο Σεφερτζής απηλλάγη πλήρως των κατηγοριών με νεότερο Βούλευμα και το 2008 τον προσέλαβε ο νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας ως Ειδικό Σύμβουλο Επικοινωνίας με παχουλό αλλά άγνωστο μισθό που πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες

Αναπάντεχη (ν)τροπή παίρνει το θέμα με το Γ. Σεφερτζή.

Από τη μια η δική του προσωπική πορεία στα όρια μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας, πολιτικής και επιχειρήσεων, γνωμοδοτήσεων και ανταποκρίσεων, που την ερευνώ έτσι κι αλλιώς,

Από την άλλη, στο παρασκήνιο, το τεράστιο θέμα με τα πρόσωπα του παραδικαστικού κυκλώματος που αποτελεί μια ντροπή για τη σύγχρονη πολιτική ιστορία της Ελλάδας.

Η δικαστική εξουσία είχε τη μοναδική ευκαιρία να καυτηριάσει κάθε πληγή της σταματώντας έστω και με απώλειες την πλήρη αποδυνάμωσή της λόγω της συνεχιζόμενης εσωτερικής σήψης.

Αντί να τραβήξει το νήμα ώστε να εμφανιστούν ξεκάθαρα οι αδυναμίες της, έκοψε τις κλωστές κρύβοντας το πρόβλημα.

Οι ανυποψίαστοι, καθοδηγούμενοι στο ρυθμό της κομματικής πειθαρχίας βουλευτές μας ψηφίζουν νόμους "πακέτο" ώστε σε λίγο θα υπάρχει η νομική βάση για την απελευθέρωση και του Καλούση και το τελικό θάψιμο και αυτής της θλιβερής για πολλούς αλλά για διαφορετικούς λόγους ιστορίας.

Η ποινή του Καλούση όσο πάει ούτως ή άλλως "μαζεύει".


Σχετικά:

  1. http://edo-peiraias.blogspot.com/2009/01/blog-post_2317.html
  2. http://edo-peiraias.blogspot.com/2009/01/blog-post_13.html
  3. http://edo-peiraias.blogspot.com/2009/01/blog-post_2127.html
  4. http://edo-peiraias.blogspot.com/2009/01/blog-post_9074.html
  5. http://edo-peiraias.blogspot.com/2009/01/blog-post_12.html
  6. http://edo-peiraias.blogspot.com/2009/01/blog-post_2164.html
  7. http://edo-peiraias.blogspot.com/2009/01/blog-post_11.html
  8. http://edo-peiraias.blogspot.com/2009/01/18-1999.html
  9. http://edo-peiraias.blogspot.com/2009/01/blog-post_2440.html
  10. http://edo-peiraias.blogspot.com/2009/01/blog-post_8216.html
  11. http://edo-peiraias.blogspot.com/2009/01/blog-post_2676.html
  12. http://edo-peiraias.blogspot.com/2009/01/blog-post_2078.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Επικοινωνία: