Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009

Ο ζωγράφος Γιάννης Μίχας πέθανε το 2008



Η είδηση από την ηλεκτρονική έκδοση http://www.e-go.gr/

(βλ. http://new.e-go.gr/exodos/article.asp?catid=6472&subid=2&tag=4885&pubid=1340634)

" Ο ζωγράφος και γλύπτης Γιάννης Μίχας άφησε χθες [ 8.9.2008 ] την τελευταία πνοή του, νικημένος από την επάρατο νόσο, σε ηλικία 70 ετών. Κηδεύεται σήμερα στις 6 το απόγευμα στο νεκροταφείο Αμαρουσίου.

Καλλιτέχνης γνωστός και διακεκριμένος για τις συνθέσεις του που υπακούουν στις γεωμετρικές αξίες της ζωγραφικής και της γλυπτικής.

Γεννημένος στην Αθήνα το 1938, συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι, όπου ασχολήθηκε με τη ζωγραφική και με την αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων. Χρησιμοποίησε σχήματα και κανόνες της γεωμετρίας για να ολοκληρώσει την εκφραστική του γλώσσα.

Η γεωμετρική λογική των έργων του άλλοτε οργανώνει την επιφάνεια κι άλλοτε διευρύνει τον χώρο. Με τρίγωνα, τετράγωνα κι άλλα βασικά γεωμετρικά θέματα τα έργα του συνομιλούν με τον κόσμο και τη ζωή.

Είχε παρουσιάσει τη δουλειά του σε πολλές ατομικές εκθέσεις και σημαντικές ομαδικές διοργανώσεις ".


Η επόμενη είδηση από την εφημερίδα Το Παρόν της Κυριακής στις 19.11.2006:




" Με έναν πίνακα ζωγραφικής συμμετέχει ο νομάρχης Πειραιά, Γιάννης Μίχας, στην εκστρατεία του ΠΑΣΟΚ για να μαζέψουν χρήμα να κάνουν εικόνισμα στον Γιάννη Σγουρό, που και με τη δική του μεγάλη συμβολή κερδήθηκε η υπερνομαρχία.

Αν μη τι άλλο, ο νομάρχης Πειραιά αποδέχεται την υπόθεση και συμμετέχει με τον δικό του τρόπο, ως ερασιτέχνης ζωγράφος.

Μπράβο στον Γιάννη Μίχα ".

Το άρθρο υπάρχει και ηλεκτρονικά εδώ:

http://www.paron.gr/v3/new.php?id=11015&colid=19&dt=2006-11-19&page=3&mode=1

Δείτε την επόμενη ιστοσελίδα από το blog "ιστογραμμή" (http://tassosdi.blogspot.com/2008/04/blog-post_4690.html). Παρουσιάζεται στην πρώτη σελίδα του Google αν κάνετε αναζήτηση με τις λέξεις "Γιάννης Μίχας".



Ο blogger και φανερά οπαδός του ΠΑΣΟΚ αναφέρει την είδηση για την τοποθέτηση του νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα στη νεοδημιουργηθήσα για το σκοπό αυτό θέση του "Συντονιστή Ανασυγκρότησης" από τον πρόεδρο του κόμματος Γιώργο Παπανδρέου.

Στη συνέχεια παραθέτει σύνδεση (link) που αφορά το Γιάννη Μίχα γράφοντας:

Η ...άλλη πλευρά του ( η εικαστική ) : http://www.in.gr/ath/gallery/article711.asp

Αν μεταβεί κάποιος στη σύνδεση θα βρει το επόμενο άρθρο από το in.gr:



Τριάντα χρόνια γεωμετρικών αναζητήσεων

Ο Γιάννης Μίχας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1938, σπούδασε στο εργαστήριο του Κ.Ηλιάδη (1955-1957) και συνέχισε την εκπαίδευσή του στην Ecole des MetiersArt του Παρισιού (1957-1962).

Τα έργα του από το 1968 μέχρι σήμερα επικεντρώνονται στη γεωμετρική αφαίρεση και στην αναζήτηση της ομορφιάς, της τελειότητας, της αλήθειας και της αισθητικής αρμονίας μέσα από ζωγραφικές ή γλυπτικές συνθέσεις βασικών σχημάτων σύμφωνα με μαθηματικούς κανόνες.

Αφηρημένη ζωγραφική και αρμονικές χαράξεις

Η καλλιτεχνική πορεία και οι γεωμετρικές έρευνες του Μίχα ξεκινούν με ζωγραφικά έργα επηρεασμένα από τον κονστρουκτιβισμό.

Οι πίνακες της πρώτης περιόδου αποτελούνται από σειρές αλλεπάλληλων σχημάτων, τονισμένες με συμπληρωματικά χρώματα που απεικονίζουν ανάλογες αντιθέσεις και οριζόντιες ή κάθετες διατάξεις παραλληλογράμμων και κύκλων, βασισμένες στις αρμονικές χαράξεις.

Στη συνέχεια ερευνά την αυτονομία των σχημάτων και την ένταξή τους στο χώρο και προσπαθεί να απελευθερώσει τη γεωμετρική φόρμα από τα όρια του καμβά, δημιουργώντας, από το 1974, ανάγλυφα δίπτυχα και τρίπτυχα με διάφορα πρόσθετα υλικά, χαλκό, ξύλο ή αλουμίνιο και επιτοίχια γλυπτά που απομακρύνονται από τη ζωγραφική αντίληψη. Η έρευνα αυτή κορυφώνεται με τα μινιμαλιστικά ανάγλυφα γεωμετρικών σχημάτων σε λευκό ξύλο, στα οποία η απόλυτη και καθαρή φόρμα αναλαμβάνει αποκλειστικά να εκφράσει την ηρωική υπόσταση της γεωμετρικής τελειότητας και της αισθητικής συμμετρίας.

Το γεωμετρικό σχήμα στο επίπεδο και στο χώρο

Στη δεκαετία του 1980 ο Μίχας δημιουργεί οπτικά παιχνίδια με πλέγματα, χαρτόνια, λαμαρίνες, που βασίζονται στην αποτύπωση της σκιάς του αντικειμένου στον καμβά με τη βοήθεια του χρώματος και του αερογράφου.

Την ίδια περίοδο συνδέει τα αφηρημένα έργα του με συγκεκριμένες θεματικές αναφορές, μέσω μιας σειράς τίτλων που παραπέμπουν στην εικόνα, όπως Διάλογοι, Σταυροί, Τοπία.

Το 1990 επιστρέφει στη ζωγραφική και δημιουργεί πίνακες σε λάδι και χρωματισμένο ξύλο που ανιχνεύουν τις λιτές ισορροπίες δύο ή περισσότερων γεωμετρικών σχημάτων και γραμμών στην επίπεδη επιφάνεια, με τη βοήθεια ενός "διατακτικού κάναβου αρμονικών αναλογιών".

Από το 1996 κατασκευάζει δισδιάστατες συνθέσεις από γεωμετρικές φόρμες σε μαύρη λαμαρίνα, που θυμίζουν ειδυλλιακά τοπία, καθώς και κάποια μνημειακά γεωμετρικά γλυπτά.

Ο ελληνικός κονστρουκτιβισμός του Γιάννη Μίχα

Ο Γιάννης Μίχας είναι ένας από τους Έλληνες καλλιτέχνες που προσέγγισαν στις αρχές της δεκαετίας του ΄70 την κονστρουκτιβιστική λογική, όπως ο Σκούρτης, ο Κατζουράκης και η Μιχαλέα, και δημιούργησαν αυστηρές αφηρημένες συνθέσεις βασισμένες στη γεωμετρική φόρμα.

Ο Μίχας εμπνέεται από τα φορμαλιστικά κινήματα των αρχών του αιώνα, όπως ο σουπρεματισμός του Malevitch ή ο νεοπλαστικισμός του Mondriaan, αλλά και από τη γεωμετρική αφαίρεση των Judd, Kelly, Stella ή Noland, και τα συνδυάζει με τις καθαρά ελληνικές γεωμετρικές αξίες του Πυθαγόρα, του Ηράκλειτου και του Ευκλείδη, καθώς και με την πλατωνική και την αριστοτελική σκέψη περί αρμονίας και συμμετρίας. Κατά την τριαντάχρονη καριέρα του μένει πιστός στην κονστρουκτιβιστική φόρμα και στην έκφραση της πραγματικότητας μέσα από τη γεωμετρία και εξασκεί μια τέχνη οργανωμένη σύμφωνα με μαθηματικούς κανόνες. Οι πίνακες, τα ανάγλυφα και τα ολόγλυφα έργα του συνθέτουν βασικά σχήματα σε γεωμετρικές διατάξεις στο χώρο ή στην επιφάνεια, σύμφωνα με τη μελέτη των αρμονικών χαράξεων και της Χρυσής Τομής, ενώ η εκφραστική δύναμή τους προέρχεται από τη λιτότητα της φόρμας, τον αυστηρό ρυθμό και τις συμμετρικές αναλογίες.

Ο Γιάννης Μίχας αφιέρωσε την καριέρα του στην έρευνα των αρμονικών σχέσεων των σχημάτων μέσα από συνδυασμούς και αντιθέσεις, χρησιμοποίησε την άμεση εκφραστική δύναμη της καθαρής φόρμας και έδωσε στα απλούστερα γεωμετρικά σχήματα την καλλιτεχνική τους οντότητα ως αυτόνομο μέσο έκφρασης της πραγματικότητας.
Πολύνα Κοσμαδάκη

Πιστεύουμε ότι έχετε καταλάβει τι συμβαίνει:

Ο σημερινός νομάρχης και συντονιστής ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μίχας, κάποια στιγμή δήλωσε και ζωγράφος. Είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα ό,τι δηλώσεις είσαι.

Αν και υπήρχε όμως άλλος πραγματικός ζωγράφος με το όνομα Γιάννης Μίχας ο νομάρχης Πειραιά ουδέποτε έκανε δήλωση που να διευκρινίζει το γεγονός και να αναγνωρίζει την ύπαρξη του πραγματικού καλλιτέχνη αλλά άφησε να υπάρχει η εντύπωση ότι ήταν ο ίδιος ο ζωγράφος Γιάννης Μίχας που από καιρό σε καιρό ακούγαμε στις ειδήσεις.

Η σύγχυση αυτή όπως έχουμε ήδη αποδείξει είναι γενικευμένη σε όλο τον Ελληνικό Λαό αφού και αυτοί οι ίδιοι οι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ δεν γνωρίζουν την αλήθεια.

Την πραγματικότητα βέβαια την παρουσίασε διάφανη Το Παρόν της Κυριακής που παρουσιάσαμε πιo πάνω μέσα σε μια μόνο παράγραφο.

Όχι μόνο ζωγράφος δεν είναι ο νομάρχης Γιάννης Μίχας (η εφημερίδα χρησιμοποιεί τη λέξη "ερασιτέχνης" για να χαρακτηρίσει τις καλλιτεχνικές του ιδιότητες) αλλά ούτε και αυτός που συνέβαλε αποφασιστικά για να κερδηθεί η υπερνομαρχία Αθηνών στις νομαρχιακές εκλογές του 2006.

Ο Γιάννης Σγουρός ήταν και αυτός που ουσιαστικά κέρδισε τις εκλογές σύμφωνα με την εφημερίδα η οποία γνωρίζει και καλά και σωστά.

Αν είχαμε τα μάτια μας ανοικτά θα το βλέπαμε και εμείς οι ίδιοι. Δεν θα μας είχε κοροϊδέψει ο Μίχας.

(βλ. Σχετικό: http://edo-peiraias.blogspot.com/2009_02_01_archive.html)


Είναι στην πρώτη σελίδα του Google εάν κάνεις αναζήτηση με τις λέξεις "Γιάννης Μίχας" όπως σας έχουμε πεί ήδη.

Στην πιό κάτω φωτογραφία (κάντε κλικ για μεγαλύτερη) φαίνεται καθαρά.

Ο ψευταράκος νομάρχης Γιάννης Μίχας γεννήθηκε στο Κυριάκι Βοιωτίας το 1954. Ο πραγματικός ζωγράφος γεννήθηκε το 1938 και έχει αποβιώσει πλέον όπως έχουμε γράψει ήδη.




Τώρα ξέρετε την αλήθεια. Θα επανέλθουμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Επικοινωνία: