Σάββατο 22 Αυγούστου 2009

Άκουσα καλά; Εκλογές στο Ελλ - Αφγανιστάν;


Όχι στο Ελλαδιστάν... Στο Αφγανιστάν έγινε κάτι που κάποιοι ονόμασαν εκλογές.

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό πως παρατηρώντας και αναλύοντας άλλες κοινωνίες μπορείς να βρεις καίριες και επίκαιρες απαντήσεις για την κοινωνία στην οποία υπάρχεις.

Αυτή την βδομάδα έγιναν λέει προεδρικές εκλογές στο Αφγανιστάν και η νοθεία, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, είναι "βιομηχανοποιημένη".

Αν και η χώρα δε διαθέτει βιομηχανία, αφού δεν υφίστανται καν βασικές υποδομές (το ασφαλτοστρωμένο οδικό της δίκτυο δεν ξεπερνoύσε τα 10 χιλιόμετρα μέχρι πρόσφατα αν και σήμερα έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση κατασκευής δρόμων χιλιάδων χιλιομέτρων του νέου οδικού "δακτυλίου", όπως ονομάζεται), κατάφερε ωστόσο να "στήσει" εκλογική διαδικασία βιομηχανοποιημένης καλπονοθείας με κάλυψη από διεθνή δίκτυα και ειδικούς απεσταλμένους και εμπειρογνώμονες παρατηρητές.

Το Αφγανιστάν διαθέτει όμως Intercontinental, το ξενοδοχείο στο οποίο βρήκαν τις αναγκαίες ανέσεις οι ξένοι επίσημοι και δημοσιογράφοι.

Διαθέτει και Call Center! Κέντρο τηλεφωνικής επικοινωνίας όπου καλούσαν οι... Αφγανοί και ρωτούσαν λεπτομέρειες για την εκλογική διαδικασία.

Ο "Καραγκιόζης στην Καμπούλ" θα μπορούσε να ονομάζεται το Αφγανικό θέατρο σκιών όπου τραγική φιγούρα δεν είναι πάντα ο Καραγκιόζης.

Στην πραγματικότητα, όλοι οι χαρακτήρες του Καραγκιόζη είναι τραγικοί καθώς, σχεδόν πάντα, ένας είναι ο Καραγκιοζοπαίκτης. Άντε δύο.

Ο Χαμίντ Καρζάι, ήρωας της νεότερης πολιτικής ιστορίας του θεάτρου σκιών της χώρας, νυν πρόεδρος, επιθυμεί να παραμείνει στην άνετη καρέκλα του, ενώ ο διεκδικητής Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ του θυμίζει ότι ουδείς είναι αναντικατάστατος.

Σχεδόν Αθήνα έχει κάνει την Καμπούλ ο Καρζάι.

Ίδρυσε μάλιστα και ΝΠΔΔ, τον Ορθοπεδικό Οργανισμό της Καμπούλ, ένα κέντρο όπου κατασκευάζονται πρόσθετα τεχνητά μέλη για τους Αφγανούς που χάνουν την αρτιμέλεια τους κατά τη διάρκεια των πολεμικών εχθροπραξιών που διεξάγονται στην πατρίδα του.

Πρόσφατα γιόρτασαν την ημέρα της μητέρας, των δασκάλων, αλλά και της γυναίκας!

Να μια φωτογραφία (με το συμπάθιο). Ολόκληρο πόστερ πίσω από τον Καρζάι και εκείνος να μιλά για τα επιτεύγματα της χώρας και το πόσο αποφασισμένος είναι να πάει το Αφγανιστάν μπροστά.

Κρίμα δεν έχουν ανεξάρτητη τοπική αυτοδιοίκηση ακόμη αλλά με τα χρόνια θα αποκτήσουν και αυτοί.

Το ρόλο του τοπικού άρχοντα εκεί, προεστού-κοτζαμπάση σύμφωνα με την Ελληνική παράδοση, παίζουν οι φύλαρχοι που ελέγχουν ολόκληρες περιοχές και τις περισσότερες φορές δε δίνουν λογαριασμό σε κανέναν.

Για το λόγο αυτό ξένοι διπλωμάτες, υπάλληλοι των μυστικών υπηρεσιών στις χώρες τους, επισκέπτονται απευθείας κάποιους από αυτούς προσπαθώντας είτε να τους στρατολογήσουν είτε να έχουν την εύνοιά τους με οικονομικά πάντα ανταλλάγματα.

Στην Ελλάδα, μαζί με αυτόν τον παλιό αλλά αποτελεσματικό τρόπο ελέγχου των κέντρων εξουσίας, χρησιμοποιούνται και οι παντός είδους εκβιασμοί που έχουν καλό αποτέλεσμα.

Το ανέκδοτο της ημέρας το είπε ο επικεφαλής των παρατηρητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Φιλίπ Μοριγιόν (Μοριγιόν είναι και το όνομα ενός θερέτρου στη Σαβοΐα).

[ Το 1992-1993 ο Φιλιπ Μοριγιόν (Philippe Morillon) ήταν στρατιωτικός επικεφαλής της δύναμης ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (UNPROFO) στη Βοσνία και στη συνέχεια (1994-1996) επικεφαλής της Δύναμης Άμεσης Επέμβασης (Rapid Reaction Force) που δημιουργήθηκε μετά από ιδέα και πρωτοβουλία του τότε Γάλλου προέδρου Ζάκ Σιράκ (Jacques Chirac) για την αντιμετώπιση της προέλασης του Βοσνιο-Σερβικού στρατού.

Αργότερα αποστρατεύτηκε με το βαθμό του στρατηγού και πολιτεύτηκε με το γαλλικό κεντρώο κόμμα UDP (Union pour la Démocratie Française - Ένωση για τη Γαλλική Δημοκρατία) κόμμα ουσιαστικά του Ζισκάρ Ντ' Εστέν (Giscard d'Estaing).

Εκλέχθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και προωθήθηκε στο προεδρείο της Επιτροπής Αλιείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Συνεργάζεται με τη Γενική Διεύθυνση Εξωτερικής Ασφαλείας της Γαλλίας (Direction Générale de la Sécurité Extérieure - DGSE), τη Γαλλική ΕΥΠ.

Το 2000 και 2005 είχε σταλεί επίσης στο Αφγανιστάν, ως παρατηρητής της εκλογικής διαδικασίας Βουλευτικών Εκλογών το 2005, για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.]


Είπε λοιπόν:

"Έντιμες αλλά όχι ελεύθερες οι εκλογές στο Αφγανιστάν".

Κατά το: "Η εγχείρηση επέτυχε, ο ασθενής απεβίωσε."

(Βρε μπάς και είναι Έλληνας ο Μοριγιόν;)

Στο επόμενο video δείτε πως έρχονται οι κάλπες στο κέντρο καταμέτρησης. Ανοίγονται, ενώ είναι σφραγισμένες, και τα ψηφοδέλτια εμφανίζονται όλα διπλωμένα, σε φάκελο, έτοιμα, όμορφα και ωραία.

Στην Ελλάδα, σε αντίθεση με το Αφγανιστάν, η εκλογονοθεία είναι πλέον επιστημονική.

Η χώρα έχει κάνει βήματα μπροστά!






Για φωτογραφίες σχετικά με το Αφγανιστάν μπορείτε να επισκέπτεστε το blog του Fardin Waezi (http://thruafghaneyes.blogspot.com/).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Επικοινωνία: